Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kunsthistorisches Museum Wien

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kunsthistorisches Museum Wien"— Előadás másolata:

1 Kunsthistorisches Museum Wien
Budafoki Dóra

2 Története I. Ferenc József 1881-ben új múzeumok alapítására szánta el magát, ekkor kezdték építeni a Bécsi Természettudományi Múzeumot és a Bécsi Szépművészeti Múzeumot. A Habsburg-ház hódításaiból származó felbecsülhetetlen értékű kincseket kívánták elhelyezni a létesítményekben.

3 Története Az építési munkálatokkal a császár két neves építészt bízott meg. A német Gottfried Sempert, valamint az osztrák és egyben bécsi születésű Carl von Hasenauert, akinek a tehetségét számos épület hirdeti Ausztriában. Kezdettől személyi különbségek voltak köztük. Sempernek az volt pl. a terve, hogy az épület egy "császári fórumhoz" hasonló nagy épületegyüttes legyen, ebben lettek volna részben a múzeumok. Ez végül nem így valósult meg ben Hasenauer átvette az építés vezetését, Semper pedig meghalt 1879-ben. 1881-ben megépült a múzeum épülete, 1891-ben pedig megnyitották a nagyközönség előtt (a tulajdonképpeni építkezés között volt). Az átadását követően Európa meghatározó múzeumává lépett elő. Ez volt ugyanis az első, eleve múzeumi célokra emelt épület.

4 Állandó kiállítás Egyiptomi és Közeli-keleti gyűjtemény
Az itt található kollekció az egyik legnagyobb a világon, mindegy tárgyat tartanak számon. A egyiptomi tárlat darabjai a korai dinasztiák időszakából származnak és közel 4 ezer évesek. A gyűjteményt négy különböző részre osztották. Egy temetkezési részre, ahol szarkofágok és múmiák láthatóak. A másik három terem az egyiptomi történelemmel, írástudománnyal valamit művészettel, elsődlegesen szobrokkal foglalkozik. Láthatunk korabeli tárgyakat is, többek között ruhákat vagy éppen kozmetikai cikkeket. A múzeum Közel-keleti gyűjteménye is meghatározó, melynek jelentős része Mezopotámiából származik.

5 Állandó kiállítás Ókori görög és római gyűjtemény
A tárlat 2500 állandó kiállítási tárggyal rendelkezik. A részleg gerincét a történelemkönyvekből jól ismert görög vázák, római szobrok, valamint ezen korokból származó ékszerek alkotják. Itt találhatjuk a nagyszentmiklósi kincs jelentős darabjait is, melyek a mai Románia területén kerültek elő. Ebbe a gyűjteménybe tartozik a 23 edényből álló avar étkészlet is, melyet feltehetőleg a frank vagy a bolgár támadás idején ásták el. Ezek a gazdagon díszített korsók, kelyhek, tálkák valamint ivóedények némelyikén rovásírást és görög feliratokat is találhatunk.

6 Állandó kiállítás Galéria
Az intézmény jelenlegi gyűjteménye a Habsburg-ház hódításai során megszerzett rendkívül értékes tárgyakból alakult. Ma már a világ egyik legmeghatározóbb műgyűjteménye. A kiállítás két részre különíthető el, így a tárlat egyik része németalföldi festők művét őrzi, míg a másik részében déli alkotók képeit láthatjuk. A galériában láthatunk 16. századi velencei festményeket (Tiziano, Veronese, Tintoretto), 17. századi flamand alkotásokat (Peter Paul Rubens, Sir Anthony Van Dyck), korai holland műveket (Jan van Eyck, Rogier van der Weyden) és német reneszánsz alkotásokat (Albrecht Dürer, Id. Lucas Cranach), de itt tekinthetjük meg Id. Pieter Bruegel több kiemelkedő munkáját is. A sétánk során láthatjuk Vermeer, Rembrandt, Raffaello, Caravaggio, Velázquez és az olasz barokk remekműveit is. A termekben kényelmes kanapék biztosítják számunkra a képekben való gyönyörködést.

7 Diptychon mit Sündenfall und Erlösung (Beweinung Christi) | Hugo van der Goes | nach 1479
Sommer | Giuseppe Arcimboldo | 1563

8 Turmbau zu Babel | Pieter Bruegel d. Ä. | 1563
Infantin Margarita Teresa ( ) in blauem Kleid | Diego Rodríguez de Silva y Velázquez | 1659

9 Állandó kiállítás Szobor és dekoratív művészetek gyűjteménye
Itt elsősorban reneszánsz és barokk alkotásokat láthatunk, de akadnak egészen különös tárgyak is. Ugyanis a hercegek és királyok egzotikus és ritka anyagokat gyűjtöttek, amelyeknek gyakran tulajdonítottak természetfeletti hatalmat, mint például drágaköveknek, strucctojásoknak, koralloknak vagy éppen cápafogaknak. Az ilyen típusú gyűjtemények érdekes tárgyairól készültek ezek a különleges műalkotások, melyek így egyedülállónak tekinthetőek a világban.

10 Állandó kiállítás Érmegyűjtemény
Ez az öt legnagyobb és legfontosabb érmegyűjtemény közül az egyik a világban. A három teremben mindegy tárgy tekinthető meg. Az érmék mellett láthatunk papírpénzeket és medalionokat egyaránt. Az első helyiségben főként érméket láthatunk, valamint megismerkedhetünk az érmegyártás történetével. A második teremben papírpénzek várják a turistákat, míg a harmadikban egy különleges kiállítás tekinthető meg.

11 Érdekességek az épületrő
A lépcsőház mennyezetét díszítő freskó Munkácsy Mihály alkotása, mely a Képzőművészet dicsőítése címet viseli. Itt található a világ negyedik legnagyobb festménygyűjteménye, így csak olyan intézmények előzik meg, mint a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum. Az épület látható a cseh Illusion Softworks által készített Mafia: The City of Lost Heaven elnevezésű játékban, valamint itt játszódik a játékot lezáró küldetés. A festészet iránt igen aktívan érdeklődő Adolf Hitler is megtekintette már a gyűjteményt, de a Mein Kampfban leírtak alapján az épület külseje nagyobb hatást gyakorolt rá.

12 Források: http://www.khm.at/en/explore/the-museum/the-building/


Letölteni ppt "Kunsthistorisches Museum Wien"

Hasonló előadás


Google Hirdetések