Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Molnár Balázs Völgy Vidék helyi termék védjegy bevezetése 2012. március 28., Alcsútdoboz Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület LEADER.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Molnár Balázs Völgy Vidék helyi termék védjegy bevezetése 2012. március 28., Alcsútdoboz Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület LEADER."— Előadás másolata:

1 Molnár Balázs Völgy Vidék helyi termék védjegy bevezetése március 28., Alcsútdoboz Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület LEADER iroda: 2473 Vál, Vajda J. u. 36. I. em. Tel/fax: 22/ ,

2 Bevezetés Alapja: helyi termékek Cél: elmozdulás egy jobban az önellátásra törekvő helyi gazdasági rendszer felé Eszköz: sokszínű helyi gazdaság kialakítása és fenntartása Miért került előtérbe a helyi termékek fejlesztése a Völgy Vidéken? Kihívás: változások fenyegetik a természetes környezetet, a megélhetést, a gazdálkodást, az egészséget, stb. a Völgy Vidéken is (gazdasági válság, éghajlatváltozás, energiaválság, gazdálkodás jövedelmezősége, változó agrár- és vidékpolitika, intenzív gazdálkodás okozta problémák, stb.) Válasz: védelem, kiszolgáltatottság csökkentése Tervezés, helyzetfeltárás: HVS, helyi gazdaságfejlesztési stratégia I-II.: gazdasági helyzetkép, helyi termékek fejlesztési lehetőségei

3 Helyi termék További jellemzői Előállítása sajátos történelmi, földrajzi, agroklimatikus környezetben zajlik, Egyedi eljárással készül, Ára magasabb, Értékesítése legtöbbször közvetlen értékesítéssel történik, Jellemzően mikro- és kisvállalkozások, kistermelők, őstermelők, magánszemélyek termelik, állítják elő. Előállításának, felhasználásának hatásai Több embernek ad munkát, Kereskedelmével a pénz helyben marad, a helyi gazdaság erősödik, Kisebb a környezetterhelése a rövid idejű szállítással (ld. food miles), Az élelmiszer friss, adalékmentes (egészséges), zamatos, Termelő és fogyasztó szorosabb kapcsolata jön létre (bizalom), = Fenntartható Kisebb része kézműves termék: minden olyan emberi erőforrással előállított, eredeti, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő, hagyományos termék, amely előállítása környezetkímélő módon történik. Helyi termék Helyben előállított, helyben honos v. helyben megtermelt, előállított alapanyagból (>50%), hagyományos és/vagy az adott térségre jellemző technológiával, eljárással készült termék, feldolgozott termék.

4 Szabályozás Helyi termékekkel kapcsolatos jogszabályi környezet Kézműves és egyéb háziipari jellegű termékek A kereskedelemmel, közte a forgalmazásukkal kapcsolatos jogszabályok (pl. a kézműves vásárok, falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenységek, az üzletek működési rendjéről ill. az üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek szabályozása, a kistermelői jogszabály, stb.) Az egyes kézműves tevékenységekhez kapcsolódó képzési és vizsgakövetelményekkel foglalkozó jogi szabályozások. Mezőgazdasági termékek és élelmiszerek Élelmiszerlánc tv. (2008. évi XLVI. tv.) A felhatalmazása alá tartozó jogi szabályozás (rendeletek) Az élelmiszerlánchoz kapcsolódó egyéb területek szabályozása (pl. kereskedelem, növény- és állategészségügy, termék- és környezetvédelem, takarmányok, stb.) Magyar Élelmiszerkönyv előírásai

5 Értékesítés Közvetlen értékesítés formák (városban – faluban, helybelieknek – turistáknak) Példák: eladás háztól/a termelő házhoz viszi; részarányos termelés/kaláka típusú feldolgozás/szedd magad akció/állandó vásárlók rendszere (dobozrendszer, beszerzői körök alakítása); gazdálkodói piaci/vásári értékesítés; speciális rendezvények (gasztroturizmus: pl. bornap, szilvaút vagy a mai kóstoló); értékesítés tájjellegű éttermeknek (pl. csárda)/üdülőknek/különböző szálláshelyek vendégeinek/nyári táboroknak/erdei iskoláknak stb.; közétkeztetés; termelői bolt (tájbolt)/ biobolt/mozgóbolt/helyi zöldséges; internetes kereskedelem, speciális minőséget igénylő fogyasztók közvetlen ellátása/védjegyes minősítés Közvetlen értékesítési lehetőségek Természetes személy kistermelőként kis mennyiségű alaptermék, vagy betakarított, összegyűjtött vadon termő alaptermék esetén a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. FVM rendelet szerint (a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. kormányrendelet szerinti nyilvántartásba vétel és bejelentés alapján). A kereskedelemmel, a vendéglátással és az élelmiszer-forgalmazással kapcsolatos jogszabályok szerint.

6 Fejér megyeVölgy Vidék Országosan ismert jellegzetes helyi termékek Fejér megyében cecei paprika és mézédes görögdinnye, móri ezerjó, etyeki borok, agárdi pálinka, mohai Ágnes és székesfehérvári Aqua Mathias ásványvíz, csákvári fazekas termékek. Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) program Fejér megyei ’hungarikumai’ (országosan 300) fehérvári kukoricás kenyér, alsószentiváni dió, cecei étkezési fehér paprika, mezőföldi napraforgó virágméz, (mohai Ágnes és székesfehérvári Aqua Mathias ásványvízek). Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyes termékek (országosan 80 vállalkozás 400 terméke) 3 féle mohai ásványvíz, Gyorsfagyasztott mexikói salátakeverék (Szfvár). Tervezett Hungarikum tanúsító védjegy Magyar nemzeti/megyei/tájegységi/települési/ágazati/határon túli értéktárak A Fejér megyei hungarikum verseny több mint 600 nevezettje közül 2010-ben 70 jutott el megyei szintre a 3 területi megmérettetésből, és közülük 20 jutott tovább országos szintre. A 20 közül hagyományos élelmiszer és kézműves termék: székesfehérvári libafertály, cecei paprika, pákozdi rigójancsi, budai juhfark (Etyek-Budai borvidék), móri ezerjó, agárdi pálinka, székesfehérvári bicska, csákvári tűzálló fazekas termékek és csákvári kolomp. Értékelés Más hazai tájegységekkel történő összehasonlítás alapján nagyobb területi hatókörben ismert ’helyi’ termék’ vagy ’hungarikum’ a Völgy Vidéken az átlagnál kevesebb (3-4 termék), de a tágabb térségben az átlagnál több van.

7 Völgy Vidék Helyi Termék Program - Eredmények Völgy Vidék Helyi Termék: helyi termékek felmérése; európai uniós támogatások továbbítása és segítségnyújtás termelői piacok, zöldséges/boros pincék, termelői bolt kialakításában és működtetésében, továbbá az értékesítés egyéb módon történő növelésében (beruházások, marketing és eszközbeszerzés; Óbarok, Etyek, Vértesacsa, Felcsút, Tabajd, Alcsútdoboz, Baracska és Martonvásár) ; helyi termék vásárok, kiállítások, bemutatók, speciális rendezvények, programok szervezése; külhoni/országos/térségi megjelenési lehetőségek közvetítése; közös kiadvány készítése. Völgy Vidék Helyi Termék Katalógus: 120 termelő 200 termékével 12 helyi termék kategóriában Völgy Vidék Helyi Termék Hálózat: helyi termék előállítók (és mások) szövetsége együttműködési megállapodás alapján (15 szándéknyilatkozat) megalapítva: Völgy Vidék Védjegy: célja – helyi termelők és kézművesek piaci pozíciójának javítása; helyi termékek piacra juttatása; fogyasztók igényeinek kielégítése; kereslet és kínálat összekapcsolása; helyi termékek iránti igény növelése. Helyi termék tanúsító védjegy (logó, szóösszetétel) és arculat, védjegy használati szabályzat (9 áruosztály, 16 árucsoport) és működési rend elkészült ( ), Völgy Vidék Terméktanúsítási és Minőségbiztosítási Rendszer: tanúsítási és minőségügyi kézikönyvek elkészültek ( )

8 Völgy Vidék Helyi Termék Program - Továbblépés Völgy Vidék Helyi Termék Hálózat: Helyi kézműipari, mezőgazdasági és élelmiszer-termékek piacra jutásának segítése előállítás, feldolgozottsági szint és értékesítés növelése révén a helyi foglalkoztatás előmozdítása, a jövedelemszerzési lehetőségek bővítése VVK Helyi Termék Hálózat menedzsment felállítása: 1 fő helyi termék menedzser Közösen szervezhető tevékenységek (szolgáltatási háló) elindítása, működtetése Völgy Vidék Helyi Termék helyi termékfelmérő adatlap, önálló honlap webáruházzal, kiadvány frissítése, bio- és ökotermék- fejlesztés (Völgy Vidék Ökorégió: ökológiai gazdálkodásból származó, illetve bio- helyi élelmiszertermékek információs és marketingközpontja - hálózat tervezett része), környezetkímélő áru- és fair trade termék vásárok szervezése, KÖVI módszer, marketing Völgy Vidék Védjegy Tesztidőszak: 1 évre ingyenes használat azoknak, akik vállalják a logó feltüntetését termékeiken és marketingjükben alkalmazzák a védjegyes egyéb arculati elemeket (belépési nyilatkozat). Nyomon követés, védjegy SZTNH bejelentés (hazai: 600 eFt, közösségi: 3600€), védjegyhasználat, területi kiterjesztés lehetőségei (?), európai vidéki márkának való megfeleltetés (Calidad Rural) Terméktanúsítás és minőségbiztosítás, helyi szolgáltatások felmérése, tanúsítása (szállás- és vendéglátóhelyek, térségi civil szervezetek, egyéni szolgáltatások, rendezvények?) Szolgáltatási háló működtetése, népszerűsítés

9 Völgy Vidék Helyi Termék Hálózat szolgáltatásai helyi termék iroda kialakítása és működtetése helyi termék katalógus, honlap és webáruház létrehozása és fenntartása egységes arculat és marketingkommunikáció alkalmazása, médiakapcsolatok eredet-megjelölés és -védelem, védjegyoltalom biztosítása tanúsítás, minőségbiztosítás és -ellenőrzés rendezvények, kiállítások, tapasztalatcserék, szakmai együttműködések, vásárok, tanulmányutak, partnertalálkozók, konferenciák, fórumok szervezése, kapcsolódókon való megjelenés biztosítása, segítése helyi termék piacok, boltok, polcok, pontok kialakításának, fenntartásának és működtetésének segítése közvetlen értékesítés lehetőségeinek feltárása, kül. formái bevezetésének, működtetésének támogatása innovációs és fejlesztési tevékenység segítése helyi termékek és technológiák fejlesztése (pl. csomagolástechnika) logisztikai szolgáltatások szervezése, biztosítása Információszolgáltatás, tudatformálás pályázatfigyelés, -írás, pályázati és egyéb tanácsadás projektgenerálás, közös projektek kialakítása, irányítása szakmai kiadványok készítése, megjelentetése partnerkapcsolatok kiépítésének segítése helyi termelők képzése piackutatás, kutatás-fejlesztés, tanulmánykészítés érdekérvényesítés és -védelem

10 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Khe. LEADER iroda: 2473 Vál, Vajda J. u. 36. I. em. Tel/fax: 22/ ,


Letölteni ppt "Molnár Balázs Völgy Vidék helyi termék védjegy bevezetése 2012. március 28., Alcsútdoboz Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület LEADER."

Hasonló előadás


Google Hirdetések