Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS BEVEZETÉSE INTÉZMÉNYÜNKBEN. SZAKMAI NAP 2010

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS BEVEZETÉSE INTÉZMÉNYÜNKBEN. SZAKMAI NAP 2010"— Előadás másolata:

1 KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS BEVEZETÉSE INTÉZMÉNYÜNKBEN. SZAKMAI NAP 2010

2 Tájékoztató a program előrehaladásáról.

3 Projektnyitó nap.

4 Megtartottuk az első szülői értekezletet, ahol tájékoztattuk a szülőket a pályázatról, az előkészületi munkákról, a várható eredményekről, a megnyert pénz felhasználásáról.

5 Elkezdődött a dokumentumok irattározása.

6 A kompetencia alapú nevelést támogató informatikai eszközök beszerzésével biztosítottak lettek a feltételek a szakmai anyagok kidolgozásához. Az 5 db laptop a bevont óvónőknél és a szakmai vezetőnél van használatban. A bevont óvónők ezen végzik a tervezést, az egyéni fejlesztési lapok és a csoportnapló vezetését, beszámolók elkészítését. A csoportokban vetítésre, zenehallgatásra, képek nézegetésére használják.

7 Nehézségek Az eredetileg 20 hónapra tervezett programot 13 hónap alatt kell megvalósítanunk. Bár szeptembertől dolgozunk a program szerint, az érdemi munka januárban kezdődött el a kompetencia mentor és a folyamat – tanácsadó segítségével.

8 A HONP- hoz illesztettük a kompetencia alapú óvodai programcsomag elemeit, újfajta módszereit, mely a hagyományos négy évszakos elrendezés helyett a négy őselem (LEVEGŐ, TŰZ, VÍZ, FÖLD) köré csoportosítja a tevékenységeket.

9 Folyamatos a kapcsolattartás a folyamat - tanácsadóval
Folyamatos a kapcsolattartás a folyamat - tanácsadóval. A folyamat – tanácsadó segíti a szakmai vezető munkáját, koordinálja a HONP megújítását és az önálló innováció megvalósítását.

10 A bevont óvónők munkáját kompetencia mentor segíti
A bevont óvónők munkáját kompetencia mentor segíti. A programcsomagnak és a mentornak köszönhetően sokkal tudatosabban, átgondoltabban tervezünk, nagyobb az egymásra épülés és az összhang az anyagok között. Tudatosabb az egyénre szabott, differenciált fejlesztés. Az anyagok feldolgozása változatos módon, közvetlen tapasztalatszerzés útján, minél több érzékszerv bevonásával, a nagycsoportban koopos technikák alkalmazásával történik.

11 „A játékba integrált önkéntes és cselekvéses tanulás az óvodai tanulás útja” – írja az általános szakmai koncepció. Ezért volt szükség a folyamatos napirend bevezetésére. Így a gyerekek délelőtti játékideje töretlen, kiiktattuk a felesleges várakozást. Olyan ismeretszerzési lehetőségeket biztosítunk a délelőtti játékidőben, amelyek a gyermekek érdeklődését, kíváncsiságát felkeltik, számukra érdekes tevékenységeket biztosítanak.

12 A bevont óvónők január végén 30 órás „Kooperatív technikák” című tanfolyamon vettek részt, melyet sikeresen elvégeztek. A tanfolyamon hallottakat lelkesedéssel alkalmazzák a Méhecske és a Napraforgó csoportban.

13 én szülői értekezlet keretében tájékoztattuk a szülőket a projekt előrehaladásáról. A kiscsoportos szülők kipróbálhatták a programcsomag néhány játékát.

14 Belső továbbképzéseken veszünk részt, melyet a bevont óvónők vezetnek.
Belső továbbképzések időpontja Snekszerné Máté Annamária: , Szabóné Fekete Ágnes: , Csatlós András Zsoltné: , Halász Melinda: ,

15 Belső továbbképzés nagycsoport

16 Belső továbbképzés kiscsoport

17 Március 23. – 24. Nyílt nap a nagycsoportban.

18 Március 30. - 31. Nyílt nap a kiscsoportban.

19 2010. 04. 08. – 2010. 04. 10. „Informatikai alapozó képzés.” (2 fő)

20 Folyamatban lévő tevékenységeink:
Megkezdtük a HONP módosítását Gyűjtjük az ötleteket az önálló innováció megvalósításához. Tanfolyamokon, továbbképzéseken való részvétel.

21 Mit nyertünk a Kompetencia alapú óvodai programcsomag bevezetésével?

22 A gyerekek új dolgokat tapasztalhattak meg.
A „Zenevarázs” által a komolyzenei anyag újfajta hallgatását, érdekes éneklési módokat. Szeretik az új fejlesztő játékokat, amelyek szókincsüket, térlátásukat gazdagítja. A testi nevelésben is változatosságot hoz egy – egy új játék kipróbálása. Ábrázolás során az új technikák széles tárházát kipróbálhatják. A környezet tevékeny megismerése közben kísérletezhetnek, tapasztalatokat szerezhetnek, szituációs játékokat játszhatnak, játszva tanulhatnak egymástól és a felnőttektől.

23 Nagyobb hangsúlyt kell szentelnünk a szabad játék biztosítására.
Mi pedagógusok a programcsomag új tartalmú megközelítése révén saját kompetenciánkat fejleszthetjük. Megerősítést kaptunk, hogy jó úton járunk a differenciált fejlesztés, az integrált nevelés terén. Nagyobb hangsúlyt kell szentelnünk a szabad játék biztosítására. Továbbképzési lehetőségeket. Munkánkat laptop segíti.

24 A szülőknek olyan értéket közvetít, melyek örök érvényűek.

25 Reméljük, hogy az átdolgozott HONP által érzelmileg kiegyensúlyozottabb, érzelmeiket vállaló és kifejező, az életben jobban eligazodó, ismereteiket használni tudó gyermekeket fogunk nevelni. Az alapokat az óvodában rakjuk le, az építés majd az iskolákban folytatódik.

26 Szakmai nap április 27. Erre a napra meghívást kapott Frank Sándor a község Polgármestere, Vargáné Szabó Györgyi folyamat - tanácsadó, Munkácsiné Kolozsi Katalin iskolaigazgató, projektmenedzser. Szakmai vezetők, Tanítónők, a programban részt vevő óvodák óvodapedagógusai, Lévai Tibor IPR – es tanácsadó, valamint a szülői munkaközösség tagjai. Ez által is biztosítottuk a szakmai nap nyilvánosságát.

27 Eseményképek a Napraforgó csoport szakmai bemutatójából

28 Eseményképek a Méhecske csoport szakmai bemutatójából


Letölteni ppt "KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS BEVEZETÉSE INTÉZMÉNYÜNKBEN. SZAKMAI NAP 2010"

Hasonló előadás


Google Hirdetések