Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

M.O.S.T! Mértékkel, Okosan, Spórolj, Tervezz! Prevenciós csoportfoglalkozás középiskolások részére a pénzkezelésről Adósságkezelési csoport TTKT ESZI Családsegítő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "M.O.S.T! Mértékkel, Okosan, Spórolj, Tervezz! Prevenciós csoportfoglalkozás középiskolások részére a pénzkezelésről Adósságkezelési csoport TTKT ESZI Családsegítő."— Előadás másolata:

1 M.O.S.T! Mértékkel, Okosan, Spórolj, Tervezz! Prevenciós csoportfoglalkozás középiskolások részére a pénzkezelésről Adósságkezelési csoport TTKT ESZI Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ, Tatabánya

2 A program célja A program célja, hogy átfogó ismereteket adjon a háztartás fenntartásával kapcsolatos közüzemi díjakról, a felelősségteljes pénzkezelésről és hitelfelvételről. A célcsoport A város középiskoláiban tanuló diákok részére dolgoztuk ki programunkat.

3 A program négy részből áll Pénzgazdálkodási totó és PPS bemutatóval tartott előadás PPS bemutató és kiscsoportos feladatmegoldás Óriás társasjáték (közösségi munkára is alkalmas) PPS bemutató a takarékosságról és visszajelző kérdőív

4 1. A tesztírás és PPS bemutató Pénzgazdálkodási totó: –10 perc alatt kitölthető. –a következő találkozásra kiértékeljük. –jeligével azonosítjuk a teszteket. –ráadás feladat egy sárga csekk kitöltése:

5 1/2. A tesztírás és PPS bemutató Power Point bemutató keretében beszélgetünk a fiatalokkal –a háztartás bevételeiről, kiadásairól, –a fogyasztási szokásokról, –a közüzemi díjakról, –a rezsifizetés lehetőségeiről, –a család fizetőképességét veszélyeztető tényezőkről, valamint a hitelekről.

6 1/3. A tesztírás és PPS bemutató Hitelek fajtái: –Lakáshitel, jelzáloghitel –Hitelkártya, folyószámlahitel –Autóhitel, lízing –Gyorskölcsön –Áruhitel –Diákhitel

7 1/4. A tesztírás és PPS bemutató Hitelajánlat kérése több banktól! Tudjuk fizetni a futamidő végéig? Tényleg szükség van rá?? Felelős hitelfelvétel

8 2. PPS bemutató és kiscsoportos feladatmegoldás Bemutatjuk egy család gazdasági és hitelválság hatására bekövetkező anyagi összeomlását. –Szolgáltatások kikapcsolása –Behajtási eljárás folyamata –Végrehajtási eljárás

9 2/2. PPS bemutató és kiscsoportos feladatmegoldás Csoportokba szervezzük a résztvevőket, feladatuk a krízis elhárítási lehetőségeinek megtalálása. Minden csoport megkapja a PPS bemutató kicsinyített nyomtatott változatát és egy lapra felírják a válaszaikat.

10 2/3. PPS bemutató és kiscsoportos feladatmegoldás A csoportfeladat végén közösen értékeljük a csapatok megoldásait. A válaszokat táblára írjuk. A kiértékelt, javított, lepontozott kérdőíveket visszaadjuk a diákoknak, illetve megkapják a teszt értékelését is.

11 3. Óriás társasjáték Óriás társasjáték a gazdálkodj okosan játék mintájára(közösségi munkára is alkalmas). A játék saját fejlesztés: egyszerű játékmenet és sok váratlan fizetnivaló jellemzi. Maguk a játékosok a bábuk is egyben és egyszerre 3 csapat (2 fő/csapat) játszhatja. Különböző jövedelmekkel és családi összetétellel indulhatnak a játékosok, és az nyer, akinek a legtöbb pénze marad.

12 M.O.S.T! JÁTSSZ! - óriás társasjáték

13

14

15

16

17 4. PPS bemutató a takarékosságról és visszajelző kérdőív Gyakorlati tanácsok takarékosságról és pénzkezelésről: –A pénz fogalma. –Jelenlegi minimálbér, járulékok. –Kétkeresős család kiadásainak bemutatása KSH adatok alapján.

18 4/2. PPS bemutató a takarékosságról és visszajelző kérdőív Spórolási tippek, ötletek. Háztartási energia takarékos használata. Családi költségvetés fontossága. Tartalékképzés jelentősége.

19 4/3. PPS bemutató a takarékosságról és visszajelző kérdőív Visszajelző kérdőív: –A program értékelése a tanulók által. –Ötletek, javaslatok. –Mi volt új információ? –Mi tetszett a legjobban?

20 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET! TTKT ESZI Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ Tatabánya, 2013


Letölteni ppt "M.O.S.T! Mértékkel, Okosan, Spórolj, Tervezz! Prevenciós csoportfoglalkozás középiskolások részére a pénzkezelésről Adósságkezelési csoport TTKT ESZI Családsegítő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések