Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

M. O. S. T. Mértékkel, Okosan, Spórolj, Tervezz

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "M. O. S. T. Mértékkel, Okosan, Spórolj, Tervezz"— Előadás másolata:

1 M. O. S. T. Mértékkel, Okosan, Spórolj, Tervezz
M.O.S.T! Mértékkel, Okosan, Spórolj, Tervezz! Prevenciós csoportfoglalkozás középiskolások részére a pénzkezelésről Adósságkezelési csoport TTKT ESZI Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ, Tatabánya

2 A program célja A program célja, hogy átfogó ismereteket adjon a háztartás fenntartásával kapcsolatos közüzemi díjakról, a felelősségteljes pénzkezelésről és hitelfelvételről. A célcsoport A város középiskoláiban tanuló diákok részére dolgoztuk ki programunkat.

3 A program négy részből áll
Pénzgazdálkodási totó és PPS bemutatóval tartott előadás PPS bemutató és kiscsoportos feladatmegoldás Óriás társasjáték (közösségi munkára is alkalmas) PPS bemutató a takarékosságról és visszajelző kérdőív

4 1. A tesztírás és PPS bemutató
Pénzgazdálkodási totó: 10 perc alatt kitölthető. a következő találkozásra kiértékeljük. jeligével azonosítjuk a teszteket. ráadás feladat egy sárga csekk kitöltése:

5 1/2. A tesztírás és PPS bemutató
Power Point bemutató keretében beszélgetünk a fiatalokkal a háztartás bevételeiről, kiadásairól, a fogyasztási szokásokról, a közüzemi díjakról, a rezsifizetés lehetőségeiről, a család fizetőképességét veszélyeztető tényezőkről, valamint a hitelekről.

6 1/3. A tesztírás és PPS bemutató
Hitelek fajtái: Lakáshitel, jelzáloghitel Hitelkártya, folyószámlahitel Autóhitel, lízing Gyorskölcsön Áruhitel Diákhitel

7 1/4. A tesztírás és PPS bemutató
Felelős hitelfelvétel Hitelajánlat kérése több banktól! Tudjuk fizetni a futamidő végéig? Tényleg szükség van rá??

8 2. PPS bemutató és kiscsoportos feladatmegoldás
Bemutatjuk egy család gazdasági és hitelválság hatására bekövetkező anyagi összeomlását. Szolgáltatások kikapcsolása Behajtási eljárás folyamata Végrehajtási eljárás

9 2/2. PPS bemutató és kiscsoportos feladatmegoldás
Csoportokba szervezzük a résztvevőket, feladatuk a krízis elhárítási lehetőségeinek megtalálása. Minden csoport megkapja a PPS bemutató kicsinyített nyomtatott változatát és egy lapra felírják a válaszaikat.

10 2/3. PPS bemutató és kiscsoportos feladatmegoldás
A csoportfeladat végén közösen értékeljük a csapatok megoldásait. A válaszokat táblára írjuk. A kiértékelt, javított, lepontozott kérdőíveket visszaadjuk a diákoknak, illetve megkapják a teszt értékelését is.

11 3. Óriás társasjáték Óriás társasjáték a gazdálkodj okosan játék mintájára(közösségi munkára is alkalmas). A játék saját fejlesztés: egyszerű játékmenet és sok váratlan fizetnivaló jellemzi. Maguk a játékosok a bábuk is egyben és egyszerre 3 csapat (2 fő/csapat) játszhatja. Különböző jövedelmekkel és családi összetétellel indulhatnak a játékosok, és az nyer, akinek a legtöbb pénze marad.

12 M.O.S.T! JÁTSSZ! - óriás társasjáték

13

14

15

16

17 4. PPS bemutató a takarékosságról és visszajelző kérdőív
Gyakorlati tanácsok takarékosságról és pénzkezelésről: A pénz fogalma. Jelenlegi minimálbér, járulékok. Kétkeresős család kiadásainak bemutatása KSH adatok alapján.

18 4/2. PPS bemutató a takarékosságról és visszajelző kérdőív
Spórolási tippek, ötletek. Háztartási energia takarékos használata. Családi költségvetés fontossága. Tartalékképzés jelentősége.

19 4/3. PPS bemutató a takarékosságról és visszajelző kérdőív
A program értékelése a tanulók által. Ötletek, javaslatok. Mi volt új információ? Mi tetszett a legjobban?

20 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET! TTKT ESZI Családsegítő Szolgálat
és Gyermekjóléti Központ Tatabánya, 2013


Letölteni ppt "M. O. S. T. Mértékkel, Okosan, Spórolj, Tervezz"

Hasonló előadás


Google Hirdetések