Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató1 A JÖVŐ BANKJA, A BANKOK JÖVŐJE ELŐADÓ: DR. BALÁZS LÁSZLÓ - ELNÖK-VEZÉRIGAZGATÓ MAGYARORSZÁGI VOLKSBANK ZRT. Első.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató1 A JÖVŐ BANKJA, A BANKOK JÖVŐJE ELŐADÓ: DR. BALÁZS LÁSZLÓ - ELNÖK-VEZÉRIGAZGATÓ MAGYARORSZÁGI VOLKSBANK ZRT. Első."— Előadás másolata:

1 Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató1 A JÖVŐ BANKJA, A BANKOK JÖVŐJE ELŐADÓ: DR. BALÁZS LÁSZLÓ - ELNÖK-VEZÉRIGAZGATÓ MAGYARORSZÁGI VOLKSBANK ZRT. Első Bankárkonferencia 2009. MÁJUS 25. Művészetek Palotája

2 Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató2 Mit tehetünk a válságkezelés közben, hogy a jövőt se tévesszük szem elől? Mi hárul eközben a bankokra és vállalkozásokra feladatként? Hogyan lehet a bizalom infrastruktúráját helyreállítani?

3 Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató3 Őrizzük meg a válságban is legfontosabb értékeinket, a tudást hordozó munkatársainkat, és ezzel a fennmaradásunkat jelentő jó ügyfélkörünket. Készüljünk fel annak az üzleti modellnek a megvalósítására, amely a válság elmúltával sikeres lehet. A restart gombot mentálisan már most meg kell nyomnunk, hogy a gyors reagálás előny lehessen.

4 Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató4 A rendszer nem akar újraindulni, a pénz az eddig megszokott módon nem tud dolgozni. Az ECB egynapos betét és hitel állományai (éves átlagok, millió EUR) BetétHitelHitel/Betét 200753722642% 200849 3592 2525% 2009107 8071 4721% A gazdaságból a pénz átvándorolt biztonságos „parkolókba”. Többek között a központi bankokhoz.

5 Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató5 Mintha a világ azon része, amely a hitelpénzre alapozott fogyasztás bűvöletében élt, rádöbbent volna, ez nem biztos, hogy fenntartható. A fogyasztás, mint érték, egészen más helyre kerülhet, és ehhez a termelésnek igazodnia kell. PARADIGMAVÁLTÁS KÉSZÜLŐDIK?

6 Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató6 Milyen lesz a jövő bankja, mennyire lesz más, mint eddig? Jó időre véget ért a magas profitok kora, a saját tőkére vonatkoztatott megtérülés legfeljebb 10-15 százalék lesz. A megalapozott otthonteremtés vagy a vállalkozásfejlesztés céljai, – ha más modellekben is – de megmaradnak. Új, szigorúbb szabályok szerint kell működnünk. Megnő felügyeleti kontroll szerepe és a vállalkozói felelősség is. A modellváltás során létre jön a Szolgáltató Bank. A banki eredmény jelentős része a jutalékos ügyletekből fakad. A bank fordítókorong lesz a B2C és a B2B láncolatban.

7 Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató7 A hatékonyság növelés kulcsfontosságúvá teszi a szervezetfejlesztést. A jövő bankjától nagyfokú szervezeti rugalmasság váratik el. Ehhez az üzemviteli tevékenységeket át kell alakítani. A betétgyűjtésben az eddigieknél is nagyobb lesz a verseny. A „fogyassz most” helyett a „takarékoskodj most” kap helyet.

8 Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató8 Az öngondoskodási programok meghatározóak lesznek és a bankok ebben fognak versenyezni. A hitelszűkülés a kockázat szűkítésével megmarad. Szigorúbb hitelpolitika várható. Az agresszív leverage-ra alapozó hitelezés visszaszorul.

9 Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató9 Megerősödik a személyes kapcsolatok fontossága. A BIZALOM válik a legfontosabb ismérvé. „KNOW YOUR CLIENT, KNOW YOUR BANK!” „ISMERD AZ ÜGYFELEDET, ISMERD A BANKODAT!”

10 Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató10 „Szinte mindegyik nemzetközi vizsgálat azt mutatja, hogy a magyarországi társadalmat erős bizalmatlanság jellemzi. Bizalmatlanok vagyunk egymással szemben. Nem bízunk az állami testületekben, szervekben, elutasítjuk a vállalkozást, nem hiszünk a vállalkozók értékteremtő szerepében. A bizalmatlanság és az egyéni felelősségvállalás mértékének csökkentése iránti vágy a hazai kapitalizmus egyik legjelentősebb problémája.” - Közjó és Kapitalizmus Intézet - (Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról 2008.)

11 Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató11 James M. Buchanan Nobel-díjas közgazdász fogalmazta meg a klub-jószág vagy klub-javak elméletet. Mi is az a klub-jószág, mik azok a klub-javak? Milyen szerepet játszik a magán- és a kollektív javak között?

12 Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató12 Fontos feladat: A bizalmi infrastruktúra szabályzóinak helyreállítása. A szabálykövetés fontosságának térnyerése. A Bankok és a Vállalkozások közös felelőssége. A kereskedelmi bankok középre kerülnek, így létrejön a Bizalmi Áruház, és a bankok ekként működnek.

13 Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató13 Milyen első lépésekkel lehetne a bizalom infrastruktúráját megalkotni? A gazdasági válság megoldásában a bankokra két fontos szerep hárul: A meglévő ügyfélkapcsolataikban, ha az ügyfél egyébként korrekt és működését hatékonyan szervezi meg, de az értékesítés lehetőségei a válság hatására csökkennek, a bank a hitel átstrukturálásával segíthet a c. F. terhek megoldásában. A válság ellenére is jól működő ágazatoknak pedig friss pénzre van szükségük, hiszen akár fejleszteni is tudnak. A jegybanknál kicsapódott likviditást a bankoknak vissza kell áramoltatni a vállalkozásokhoz, ellátva a pénzügyi közvetítői szerepüket. A gazdaságirányítás háromféle módon segíthet: hitelgaranciával, kamattámogatással, hosszú lejáratú refinanszírozással.

14 Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató14 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! Első Bankárkonferencia 2009. MÁJUS 25. Művészetek Palotája


Letölteni ppt "Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató1 A JÖVŐ BANKJA, A BANKOK JÖVŐJE ELŐADÓ: DR. BALÁZS LÁSZLÓ - ELNÖK-VEZÉRIGAZGATÓ MAGYARORSZÁGI VOLKSBANK ZRT. Első."

Hasonló előadás


Google Hirdetések