Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Miért tör ki egy háború? Az 1991-es Irak-elleni USA-támadás háttere Részletek a Milánói Műszaki Egyetem “Modellek és természeti erőforrás- gazdálkodás”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Miért tör ki egy háború? Az 1991-es Irak-elleni USA-támadás háttere Részletek a Milánói Műszaki Egyetem “Modellek és természeti erőforrás- gazdálkodás”"— Előadás másolata:

1

2 Miért tör ki egy háború? Az 1991-es Irak-elleni USA-támadás háttere Részletek a Milánói Műszaki Egyetem “Modellek és természeti erőforrás- gazdálkodás” c. kurzus anyagából.

3 Az Öböl-háború költségei 40 milliárd US dollár (vagy 42 milliárd euró).

4 De ki fizette mindezt? Ösztönösen rávágjuk: ezt a 40 milliárd dollárt az USA fizette Ez csak féligazság. Valójában: 40 milliárd $ A költségek 25%-át az USA fizette (10 milliárd $) A költségek 75%-át az arab országok, különösen Kuvait és Szaud-Arábia fizette (30 milliárd $)

5 Honnan eredt ez a pénz? Az olaj hordónkénti ára a háború előtt kb. 15$ volt... …de az öbölháború során ez felszökött,olykor 42 $-ra is, kb. 60 milliárd dollárnyi extraprofitot eredményezve Hová került ez a pénz? Az arab országokhoz befolyó pénz fele-fele arányban került megosztásra: 50% az államoknak és 50% az olajtartalékot (és kitermelést) felügyelő multiknak.

6 Hová került ez a pénz? Az olaj árának megugrásából eredő tiszta haszon: 60 milliárd $ 30 milliárd $ a multinaci olajvállalatokhoz 30 milliárd $ az arab országok (Kuvait + Szaud-Arábia) kormányához

7 Kik az olajvállalatok tulajdonosai? Középkeleten az olajtermelés és forgalmazás a “7 Sister” (Shell, Tamoil, Esso…) kezében van. Ezek mindegyike gyakorlatilag amerikai, 5 közülük az amerikai állam tulajdona. 30 milliárd $ Kb. 21 milliárd $ az USA államé Kb. 9 milliárd $ az USA magánszektorába

8 Számoljunk egy kicsit… A háború költségei Az olaj árának megugrásából adódó profit Nyereség vagy veszteség Arab nemzetek 30 $ milliárd milliárd 30 $ milliárd0 Amerikai kormányzat 10 $ milliárd milliárd 21 $ milliárd Amerikai magánszféra 0 9 $ milliárd 9 9 $ milliárd nyereség dollárnyi állami nyereséggel jött ki a háborúból, úgy, hogy ezen felül magánszektorát is majdnem ennyivel hizlalta. A “Szabad Az USA 11 milliárd dollárnyi állami nyereséggel jött ki a háborúból, úgy, hogy ezen felül magánszektorát is majdnem ennyivel hizlalta. A “Szabad Kuvait” nem nyert, s nem vesztett az ügyön. 11 11 $ milliárd nyereség

9 De ez még nem minden… Végülis ki fizette a ’91-es Irak elleni háborút? Azok, akik az olajkereskedelmi lánc legvégén álló vásárlók. …azaz mi.

10 De ez még nem minden… 1. 1.Az USA (állami + magánszektora) azonban az elmondottaknál egészében jóval többet, kb. 60 milliárd dollárnyit profitált... 21-10= 11 $ milliárdot az olajból 49 $ milliárdot fegyverekből!!!

11 De ez még nem minden… Nézzük tovább: Hová került a 40 milliárd dollár, amit a háborúra költöttek? Túlnyomórészt a fegyveriparba, ami ezesetben kizárólagosan USA-cégeket jelent!

12 Záró gondolatok: Ezeket látva feltételezhető, hogy az 1991-es Öböl- háború pénzügyi okokból tört ki, nem pedig “humanitárius okokból” vagy “a szabadsághoz való jogok” miatt. Így már jobban értelmezhető két másik esemény, az afganisztáni és az 2003-as, Irak elleni háború mögött meghúzódó okok is.

13 Záró gondolatok: Az afganisztáni háború fő célja egy olyan bábkormány felállítása lett volna, amelyik beleegyezett volna egy 2500 km hosszú, USA-tulajdonú kőolajvezeték létesítésébe az ország területén. Ez a csatorna azért stratégiai fontosságú az amerikaiak számára, mert megépítésével lehetőség nyílik egy másik, 5500 km hosszú, sokkal költségesebb csatorna megépítésének és fenntartásának elkerülésére.

14 Záró gondolatok: Ahhoz, hogy megértsük miért akarta Bush (jr.) ismét megtámadni Irakot, tudnunk kell, hogy a Közép-Kelet legfőbb olajszállítója jelenleg Szaud-Arábia. Ugyanakkor az USA már több okból is nem látja érdemesnek, hogy Szaúd-Arábiával megromlott viszonyát javítsa. Szaud- Arábia egyike a Bin Laden-féle terrorizmussal kapcsolatban állni látszó országoknak és a nemzetközi közvélemény szemében is rossz fényben áll egy olyan ország, amely nem ismeri el az emberi jogokat. Tehát a Bush-kormány célja: Szaud-Arábia helyett találni egy másik nagy olajszállítót a Közép-Keleten.

15 Záró gondolatok: A cél tehát: letámadni Irakot és felállítani egy USA-irányítás alatt álló bábkormányt. Miért pont Irak? 3 egyszerű ok:  Irak a hosszú embargónak köszönhetően már nagyon erőtlen, avult fegyverzetű, stb. (Az embargónak “köszönhető” nyomor következtében például évente 300.000 gyermek hal éhen).  A nemzetközi közösség igazolva látja az Irak elleni támadást  Irak nem élvezi egyetlen világhatalmi tényező támogatását sem, amelyik képes lenne valóban blokkolni az USA szándékát.

16 Záró gondolatok: Mindezeken túl, az elmúlt 3 évben Venezuelában a szörnyű életszínvonal miatt forradalom zajlik. Venezuela az USA legnagyobb olajszállítója volt eddig. A Bush kormánynak találnia kell Szaud-Arábia és Venezuela helyett olajszállítót, sőt, lehetőleg olyat, ami e kettőnél együttvéve is több olajat tud biztosítani a következő évtizedekben.

17 Mit tehetünk? Tájékoztass a háború igazi okairól minél többeket. Egy tájékozatlan embert könnyű félrevezetni, míg akinek információi vannak, az maga állítja össze, hogy kinek és mit hisz el. Visit the site of Emergency: www.emergency.it www.emergency.it


Letölteni ppt "Miért tör ki egy háború? Az 1991-es Irak-elleni USA-támadás háttere Részletek a Milánói Műszaki Egyetem “Modellek és természeti erőforrás- gazdálkodás”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések