Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TIRISZTOROK SZERKEZETE Négyrétegű félvezető Bekapcsolás: Gate- en keresztül pozitív anód-katód feszültségnél. Kikapcsolás: negatív áramnullátmenet után.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TIRISZTOROK SZERKEZETE Négyrétegű félvezető Bekapcsolás: Gate- en keresztül pozitív anód-katód feszültségnél. Kikapcsolás: negatív áramnullátmenet után."— Előadás másolata:

1 TIRISZTOROK SZERKEZETE Négyrétegű félvezető Bekapcsolás: Gate- en keresztül pozitív anód-katód feszültségnél. Kikapcsolás: negatív áramnullátmenet után.

2 POZITÍV ANÓD-KATÓD FESZÜLTSÉG 100 mA-es nagyság- rendű szivárgóáram folyik az anódtól a katód felé. Ennek maximumát adják meg a katalógusok: I DSM A maximális feszült- séget a J2 réteg U D0 letörési feszültsége határozza meg. A katalógusokban az U DRM periódikusan ismétlődő feszültség maximumát adják meg (U DRM < U D0 )

3 TIRISZTOROK BEKAPCSOLÁSA Pozitív anód-katód feszült- ségnél pozitív Gate impulzussal hajtható végre. A Gate pozitív mobil töltéshor- dozókat juttat a környezetébe, amelyek diffúzióval elérik a tértöltési tartományt és csök- kentik annak potenciálját. Ennek hatására az anódáram is megin- dul a Gate-nél lévő szűk csator- nában, amely tovább csökkenti a tértöltési tartományt. Pozitív visszacsatolás jön létre, az anódáram lavinaszerűen nő. Az anódfeszültség hirtelen növekedése (du/dt) nem kívánt bekapcsolást okozhat.

4 TIRISZTOROK kikapcsolása 1. fázis Az anódáram negatív nullát- menete után történik meg. A nullátmenetet követően negatív anódáram folyik mind- addig, amíg a J1 átmenet p és a J3 átmenet n rétegéből el nem távoznak az egyensúlyi állapot feletti mobil töltések. A negatív anódáram a vezetési állapotban felhalmozott mobil töltések jelentős részét elszállítja a tirisztorból, de a J2 környezeté- ben még maradnak „felesleges” töltéshordozók.

5 TIRISZTOROK kikapcsolása 2. fázis Az áram az anód és katódoldali p és n rétegek töltéskiüritése után nagy meredekséggel megszakad. A J1, J3 átmeneteknél felépülő tértöltési tartományok miatt a J2 átmenet környezetében ma- radt töltések „elszigetelőd- nek”a külső áramkörtől és re- kombinációval enyésznek el. Pozitív anód-katód feszültsé- get csak az összes mobil töltés- hordozó eltűnése után szabad a tirisztorra kapcsolni (szabaddá- válási idő).

6 NEGATÍV ANÓD-KATÓD FESZÜLTSÉG 100 mA-es nagyság- rendű szivárgóáram folyik a katódtól a katód felé. Ennek maximumát adják meg a katalógusok: I RSM A maximális feszült- séget a J1 és J3 réteg- gek letörési feszültsé- gének összege határoz- za meg. A katalógu- sokban az U RRM peri- ódikusan ismétlődő feszültség maximumát adják meg.

7 ZÁRÓIRÁNYÚ KARAKTERISZTIKA

8 ZÁRÓIRÁNYÚ JELLEMZŐK

9 VEZETŐIRÁNYÚ KARAKTERISZTIKA

10 VEZETŐIRÁNYÚ JELLEMZŐK

11 DINAMIKUS KARAKTERISZTIKA

12 DINAMIKUS JELLEMZŐK

13 GYUJTÁSI JELLEMZŐK

14 THERMIKUS JELLEMZŐK

15 MECHANIKU FELÉPÍTÉS


Letölteni ppt "TIRISZTOROK SZERKEZETE Négyrétegű félvezető Bekapcsolás: Gate- en keresztül pozitív anód-katód feszültségnél. Kikapcsolás: negatív áramnullátmenet után."

Hasonló előadás


Google Hirdetések