Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mobilfizetés Magyarországon. Tartalom 1. Chip-kártya és a mobil bankolás 2. A mobilfizetésről röviden 3. Együttműködési modellek 4. Főbb tanulságok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mobilfizetés Magyarországon. Tartalom 1. Chip-kártya és a mobil bankolás 2. A mobilfizetésről röviden 3. Együttműködési modellek 4. Főbb tanulságok."— Előadás másolata:

1 Mobilfizetés Magyarországon

2 Tartalom 1. Chip-kártya és a mobil bankolás 2. A mobilfizetésről röviden 3. Együttműködési modellek 4. Főbb tanulságok

3 1 Beginning What is the key challenge from your audience’s viewpoint?

4 Európában a GE élen jár a GSM technológián alapuló megoldásokban Elkötelezettség az innováció iránt Digitalizáció Mobiltelefonok elterjedtebbek mint az Internet Ügyfeleink kényelme kiemelt fontosságú Csehországban piacvezető a mobilbanki szolgáltatások terén

5 A Budapest Bank vezető szerepet tölt be a mobilbanki szolgáltatásokban Budapest Mobilbank® SMS-alapú banki tranzakciós és információs szolgáltatás: 1998 - elsőként kártya információk SMS-ben 2004 - elsőként teljes RSA titkosítású tranzakciók PGSM és T-Mobile előfizetőkkel Mire alkalmas a Mobilbank szolgáltatás? Aktív bank műveletek Passzív banki műveletek Bankkártyák menedzselése, bankkártyás fizetések

6 Banki tranzakciók és a mobiltelefonok kapcsolata 1. A chip-kártyás banki alkalmazások számos előnnyel rendelkeznek – kiemelt tényező a biztonság. 2. Amiért elmaradt eddig az igazi áttörés - alapvető probléma a chip olvasó egység és felhasználó kényelme. 3. Egy kézenfekvő alternatíva a mobiltelefon és chip kártyájának banki célokra történő használata.

7 „Minden olyan banki értesítés, tranzakció, amelyet mobiltelefon segítségével – de nem hagyományos telefonhívással – kap meg vagy végez el az ügyfél a mobilbank kategóriájába tartozik.” Fizetési Rendszer Fórum Mobil-fizetések Munkacsoport 2004.

8 „Mobil fizetés valamilyen termék vagy szolgáltatás ellenértékének kiegyenlítésével kapcsolatos folyamatot jelenti, ahol a mobilkészülék kiemelt szerepet játszik a tranzakció kezdeményezésében, jóváhagyásában, hitelesítésében, illetve végrehajtásában.” Arthur D. Little Global M-payment report 2004.

9 Mobilfizetési tranzakcióknak főbb típusai Összeg szerint: mikró- és makró fizetések (€10-30-50) Fizetési helyzetek jellege szerint: 1. Virtuális áru online vásárlása - mobil portálok, digitális tartalmak, szolgáltatások 2. Fizetés mozgás közben – útdíj, parkolójegy stb. 3. Fizikai áru online vásárlása – jegyvásárlás, újság előfizetés, virágküldés 4. Önkiszolgáló POS fizetés – üdítő automaták 5. POS fizetés 6. Peer-to-peer (P2P)

10 A mobil fizetés jövője még nehezen kiszámítható kb. 30-40 Mrd USD lesz az ebből származó éves bevétel 2008-ra globálisan. Alapvetően az ügyfelek fogják meghatározni, hogy melyik élethelyzetben melyik fizetési megoldást választják majd. Rövid- és közép távon kis összegű tranzakciók növekedése várható - m-parking, m-ticketing, csengő hangok, stb. Egyenlőre nem várható hogy a mobilfizetések kiváltják a kártyás tranzakciókat.

11 2 Middle What actions play out against the challenge?

12 A mobil fizetés széleskörű elterjedése több szereplőn múlik 1. Általában a GSM szolgáltatók állnak az élen – céljuk a forgalom és a bevételek növelése, lemorzsolódás csökkentése 2. Bankok óvatosabbak ezen a területen – széleskörűen elfogadott standardok hiánya, magas beruházási költségek, stb. 3. Az m-fizetésre specializálódott cégek igyekeznek, de nincs ügyfélbázisuk, se tőke erejük. 4. A kereskedők érdeklődnek, de nem ugranak azonnal.

13 Miért nem terjed a mobil fizetés gyorsabban? 1. Technológiai egység hiánya - egymással versenyző megvalósítások - STK, WAP, Dual SIM, JAVA, Mobey Forum, PayCircle, Semops, Cellum 2. Felhasználókat célzó oktatási és marketing tevékenységek hiánya, eredménytelensége. 3. A folyamatban résztvevő felek kevéssé értik az iparágakon átívelő stratégiai összefogás fontosságát.

14 Nincs univerzális modell, ez az adott piac szereplőitől függ 1. Mobil operátor által vezérelt – Ausztria, Ausztrália, Japán, Norvégia, Finnország, Sri Lanka, stb. 2. Bankok által vezérelt – Belgium (Banksys) 3. Állam által vezérelt – Szingapúr, Dél-Korea 4. Független m-fizetés szolgáltató által vezérelt – Norvégia (Contopronto) 5. Iparág által vezérelt – USA, Hong Kong + 1. M-fizetési anarchia – Olaszo. UK, Németo.

15 3 End How do you and your audience resolve the challenge, or further respond to it?

16 Tanulság: a mobil fizetés egy több változós függvény Helyi jogszabályok Technológiai megoldás Üzleti modell

17 Köszönöm a figyelmet! Turny Ákos termékfejlesztési vezető Budapest Bank


Letölteni ppt "Mobilfizetés Magyarországon. Tartalom 1. Chip-kártya és a mobil bankolás 2. A mobilfizetésről röviden 3. Együttműködési modellek 4. Főbb tanulságok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések