Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 1 Tisztább termelés ellenáramban MKE konferencia, 2006.május 17. Vegyipar és környezetvédelmi ipar.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 1 Tisztább termelés ellenáramban MKE konferencia, 2006.május 17. Vegyipar és környezetvédelmi ipar."— Előadás másolata:

1 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 1 Tisztább termelés ellenáramban MKE konferencia, 2006.május 17. Vegyipar és környezetvédelmi ipar kapcsolata Székely Anna ügyvezető igazgató Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége www.kszgysz.hu

2 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 2 Környezetvédelmi ipar Környezetvédelmi ipar azoknak a vállalkozásoknak az összessége, amelyek más termelők és szolgáltatók, az állam, az önkormányzatok számára kibocsátásaik csökkentésére technológiát, terméket, mérést, szolgáltatást kínálnak.

3 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 3 A fejlődés mozgatórugója A fejlődés kb. 15 évvel ezelőtt kezdődött. A termelő ágazatok számára környezetvédelmi kötelezettségek sorát írták elő az Európai Uniónak fokozatosan megfelelő hazai jogszabályok. A környezetvédelmi vállalkozások, válaszolva a kialakuló piacgazdaság kihívásaira, ugrásszerű fejlődéssel növekedési pályára léptek.

4 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 4 Az elmúlt 15 év a KSZGYSZ szempontjából

5 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 5 Szövetség szakmai összetétele 40 % Hulladékgazdálkodás -hasznosítás 30% Tanácsadó mérnökiroda –a legrugalmasabban alkalmazkodnak új és újabb fejlesztésekhez 13% Eszközgyártó 14 % Vízminőség védelem 3% Levegő-zajvédelem

6 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 6 Fejlődés a piac igényei szerint Vegyipar és környezetvédelem - 15 évvel ezelőtt ellentmondó fogalomként kezeltük ezeket, Ma nincs érdekellentét. Van kereslet és van kínálat. Mély összefonódottságban együtt változnak. A környezetvédelmi iparnak rugalmasan kell reagálni a vegyipar változó igényeire. Folyamatos Kutatás Fejlesztés és INNOVÁCIÓ szükséges!

7 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 7 Fenntartható termelés és környezetvédelmi ipar A KSZGYSZ tagság célja: a gazdaság, a termelői és szolgáltatói oldal környezetvédelmi kötelezettségeiből adódó feladatokat aktív szakmai munkájával, technológiáival, eszközeivel megoldja. Korábban „csővégi” megoldások túlsúlya

8 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 8 Új célok A vegyipar a versenyben termékeivel vonzóbb olcsóbb és környezetkímélőbb kíván lenni..

9 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 9 Termelési szokások változása A vegyipari termelés kibocsátásainak ellenőrzésére és csökkentésére a termelési folyamatba fokozatosan integrálódnak azok az eljárások, amelyek a kibocsátások -megelőzését, -szabályozását, -mérését, -kezelését biztosítják. Integrált megoldások.

10 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 10 Eszközök és eredmények A vegyipar a környezetvédelmi ipar K+F eredményeit integrálja a termelésbe Fajlagosan kevesebb energia- felhasználás Kevesebb anyagfelhasználás Kevesebb kibocsátás

11 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 11 Példa integrált szennyvízkezelésre Szennyvízkezelés: ma már nem megoldás az előtisztítás és a városi szennyvíztisztítóba való elvezetés! A) kondenzvíz újrahasználat B) intermedier- termék koncentrátum- termék C) fűtőanyag

12 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 12 Fogyasztói társadalom Új és újabb termékek igénye A környezetvédelmi ipar folyamatosan alkalmazkodik. NEM szabad hosszú távra technológiát tervezni! Nem szabad bebetonozni ezeket a technológiákat! (EU támogatások felhasználása a technológiai irányváltásra)

13 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 13 Inputváltás a vegyiparban A termék minőségi követelményeinek való megfelelés, de Csökkenő környezeti terhelés a gyártási folyamat során Megújuló természeti erőforrások felhasználásának növelése Megújuló alapanyagbázis előtérbe kerül!

14 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 14 Példa az új termékhez történő alkalmazkodásra - A bio-kozmetikumok tartósítószere a biokémiai folyamatokat lassítja. - Ahhoz, hogy a keletkező szennyvíz kezelhető legyen: „gyár a gyárban” típusú kezelés szükséges - Összetett ökoszisztémák alkalmazása is lehetséges (Organica Zrt.)

15 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 15 Módszerek Zöld KÉMIA Fehér biotechológia Megújuló alapanyag termelés

16 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 16 A vegyipar jövőképe Szépvölgyi János a MTA KKKI munkatársa 2005-ben egy előadáson* felvetette: lehet-e húzóágazat a vegyipar? Lehet, ha átalakul. Zöld kémia Életciklus elemzés Ipari ökológia NKTH Innovációs Tavasz 2005

17 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 17 Zöld kémia 12 pont A zöld kémia céljait összefoglaló 12 alapelvet Anastas és Warner foglalták össze "Zöld kémia: elmélet és gyakorlat" című könyvükben (Anastas, Warner, 1998). Ezek: 1. Jobb megelőzni a hulladék keletkezését, mint keletkezése után kezelni. Összecseng a 2000. évi Hulladékgazdálkodási tv. alapelvével. ( megelőzés, hulladékcsökkentés, elővigyázatosság…)

18 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 18 2. Szintézisek tervezésénél törekedni kell a kiindulási anyagok maximális felhasználására (nagyobb atomhatékonyságra). Hulladékszegény technológia 3. Lehetőség szerint már a szintézisek tervezésénél olyan reakciókat célszerű választani, melyekben az alkalmazott és a keletkező anyagok nem mérgező hatásúak és a természetes környezetre nem ártalmasak. (Kisebb és veszélytelenebb kibocsátás a termelésben)

19 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 19 4. A kémiai termékek tervezésénél törekedni kell arra, hogy a termékekkel szembeni elvárások teljesítése mellett mérgező hatásuk minél kisebb mértékű legyen. (A termékből „jobb, kevesebb hulladék keletkezzen- életciklus szemlélet) 5. A segédanyagok használatát minimalizálni kell, s amennyiben szükséges, ezek "zöldek" legyenek.

20 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 20 6. Az energiafelhasználás csökkentésére kell törekedni. 7. Megújuló nyersanyagokból válasszunk vegyipari alapanyagokat. 8. A felesleges származékkészítést kerülni kell. 9. Reagensek helyett szelektív katalizátorok alkalmazását kell előtérbe helyezni.

21 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 21 10. A kémiai termékeket úgy kell megtervezni, hogy használatuk végeztével ne maradjanak a környezetben, és bomlásuk környezetre ártalmatlan termékek képződéséhez vezessen. 11. Új és érzékeny analitikai módszereket kell használni a vegyipari folyamatok in situ ellenőrzésére, hogy a veszélyes anyagok keletkezését idejében észleljük. 12. A vegyipari folyamatokban olyan anyagokat kell használni, amelyek csökkentik a vegyipari balesetek valószínűségét.

22 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 22 Zöld vegyipar példa hazánkban „A Nitrokémia Zrt. a kármentesített területek hasznosítása során a területen ismét vegyipart, de az un. ZÖLD VEGYIPART tervezi beindítani.. Búza, kukorica alapon szeretnének köztes intermedier termékeket előállíttatni, amelyek környezetbarát műanyagokhoz szolgálnak alapanyagul.. A tevékenység klaszterszerűen több vállalkozást vonzhatna, munkahelyeket teremthetne, környezetbarát, s nem zavarná az idegenforgalmat”

23 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 23 Ajánlatok a vegyipar problémáinak kezelésére Élelmiszeripar, vaskohászat, szennyvízkezelési hulladékából értékes termék előállítása Organica ZRt. Nehézfémmentesítés „fehér biotechnológia” alkalmazásával Vireco Kft. Bűzkezelés: ipari területre, mezőgazdasági területre, kommunális lerakó bűzkezelésére Biothys Kft.

24 Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 24 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 1 Tisztább termelés ellenáramban MKE konferencia, 2006.május 17. Vegyipar és környezetvédelmi ipar."

Hasonló előadás


Google Hirdetések