Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KUBA BESZÁMOLÓJA AZ ENSZ KÖZGYŰLÉSÉNEK 62/3 SZÁMÚ HATÁROZATA ÉRTELMÉBEN: „AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK KUBA ELLENI GAZDASÁGI, PÉNZÜGYI ÉS KERESKEDELMI.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KUBA BESZÁMOLÓJA AZ ENSZ KÖZGYŰLÉSÉNEK 62/3 SZÁMÚ HATÁROZATA ÉRTELMÉBEN: „AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK KUBA ELLENI GAZDASÁGI, PÉNZÜGYI ÉS KERESKEDELMI."— Előadás másolata:

1 KUBA BESZÁMOLÓJA AZ ENSZ KÖZGYŰLÉSÉNEK 62/3 SZÁMÚ HATÁROZATA ÉRTELMÉBEN: „AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK KUBA ELLENI GAZDASÁGI, PÉNZÜGYI ÉS KERESKEDELMI BLOKÁDJA MEGSZÜNTETÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGE”

2 Október 29-én, szerdán egymást követő tizenhetedik alkalommal nyújtja be Kuba az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlésének a megfontolására ”Az Amerikai Egyesült Államok Kuba elleni gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi blokádja megszüntetésének szükségessége” című határozattervezetet.

3 A nemzetközi közösség egyhangúlag elutasítja a blokádpolitikát A múlt évben, 184 tagállam szavazta meg a határozatot, ami csaknem egyhangúlag bizonyítja, hogy a nemzetközi közösség elutasítja az amerikai kormánynak a Kuba elleni népirtó politikáját és az Egyesült Nemzetek Szervezetének alapokmányát, a nemzetközi jognak az alapelveit és az államok közötti gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatokat szabályozó normákat sértő, területen kívüli jellegű törvények alkalmazását.

4 A BLOKÁD EREDETE   1960. szeptember 24: az USA kormánya bejelenti, hogy felfüggeszti a tulajdonában lévő nicarói nikkelüzem tevékenységét.   1960. december 16: Eisenhower törli Kuba 1961-es első három havi, teljes cukorkvótáját.   1961. január 3: az USA megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Kubával.   1961. március 31: az újonnan beiktatott Kennedy elnök törli Kubának az 1961 évi amerikai piaci (3 millió tonnás) cukorkvótáját.   1961. április 17: zsoldos invázió Disznó-öbölnél (Playa Girón).

5 A BLOKÁD EREDETE   1962. január vége: az USA heves manőverezést folytat az Amerikai Államok Szervezetében, melynek nyomán Kuba ellen szankciókat hoznak, s a latin-amerikai országok többsége megszakítja diplomáciai kapcsolatait Kubával.   1962. február 3: a 3447. számú elnöki végrehajtási rendelettel az USA és Kuba közötti kereskedelemre hivatalosan bevezetik a teljes „embargót”.   1962. március 24: Az amerikai kincstár meghirdeti bármely teljes egészében vagy részben kubai eredetű anyagból, teremékből előállított termék behozatalának a tilalmát az USA területére még akkor is, ha harmadik országból származik.

6 A BLOKÁD EREDETE A BLOKÁD EREDETE   1963. július: Életbe lép a kubai javak ellenőrzésére vonatkozó szabályzat, mely Kubával mindenfajta tranzakciót megtilt, és befagyasztja a kubai államnak az Egyesült Államokban lévő javait.   1964. május: az amerikai kereskedelmi minisztérium bevezeti minden kubai szállításra szánt élelmiszer és gyógyszer berakodásnak a tilalmát, noha ilyen akkoriban már gyakorlatilag nem is történt.

7 A BLOKÁD: A hivatalosan kinyilvánított és hallgatólagos tartalma, hordereje és az alkalmazott eszközök és eljárások alapján a Kuba elleni blokád a népirtás bűntettének megelőzéséről és büntetéséről szóló 1948-as genfi egyezmény szerint népirtás cselekedetének és az 1909- es londoni tengerészeti konferencia megállapítása értelmében gazdasági háborús cselekedetnek minősül.

8 A BLOKÁD:  az emberiség történelmében valaha ismert leghosszabb és legkegyetlenebb;  határozottan területen kívüli jellegű, amit a Torricelli- és a Helms-Burton- törvény intézményesített;  minden 10 kubaiból 7 a blokád alatt született, vagy bevezetésekor már élt.

9 Melyek a blokád legjelentősebb tiltóintézkedései? 1 KUBA NEM EXPORTÁLHAT AZ USÁBA: például Kuba az USA-nak évente 30 000 tonna nikkelt és 2000 tonna kobaltot tudna értékesíteni. 2 KUBA AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBÓL NEM HOZHAZT BE ÁRÚT: kizárólag mezőgazdasági termékek esetében teheti meg, s azt is nagy korlátozások mellett; e termékek kubai eladására vonatkozó korlátozások és bonyolult eljárások ez idő szerint is fennállnak.

10 Melyek a blokád legjelentősebb tiltóintézkedései? 3. A KERESKEDELEM TERÜLETEN KÍVÜLI KORLÁTOZÁSAI Harmadik ország vállalata semmilyen olyan terméket vagy gépet Kubának nem értékesíthet, melyben 10 százalékot meghaladó amerikai komponens van. Harmadik országi vállalat nem szállíthat az Egyesült Államoknak olyan terméket, melyben kubai nyersanyag van.

11 Melyek a blokád legjelentősebb tiltóintézkedései? 4. KUBA NE FOGADHAT AMERIKAI TURISTÁKAT: A Kűlföldi Vagyonok Ellenőrzéséért Felelős Hivatal (OFAC) csupán 2005-ben a kubai utazási korlátozásoknak a megszegése miatt 487 állampolgárt és az Egyesült Államokban élő személyt bírságolt meg összességében közel 530 ezer dollárra. Az Egyesült Államokban megjelent tanulmányok szerint Kuba évente 5 millió amerikai turistát fogadhatna, és az ebből származó éves bevétele 7 milliárd dollárt érhetne el.

12 Melyek a blokád legjelentősebb tiltóintézkedései? 5. KUBA NEMZETKÖZI TRANZAKCIÓIBAN A DOLLÁRT NEM HASZNÁLHATJA : bármely Kubából vagy Kubába eszközölt dollárbefizetést lefoglalnak és a felelőseket büntetik. 6. KUBÁNAK NICS HOZZÁFÉRÉSE A NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI INTÉZETEKHEZ: az Amerika-közi Fejlesztési Bank (IADB) és a Világbank csak 2005-ben együttesen kevés híján 12 milliárd dollárt nyújtott Latin- Amerika és a Karib-térség fejlesztésére. Ebből Kubának egyetlen dollárt sem.

13 TERÜLETENKÍVÜLISÉG A BLOKÁDPOLITIKÁBAN. A TORRICHELLI-TÖRVÉNY (1992-TŐL HATÁLYOS) Tiltja a kereskedést Kuba és harmadik országokban lévő amerikai leányvállalatok között. Tiltja, hogy harmadik országok vállalatai az Egyesült Államokba kubai eredetű vagy kubai hányadot tartalmazó terméket exportáljanak.

14 TERÜLETENKÍVÜLISÉG A BLOKÁDPOLITIKÁBAN  Olyan terméket, vagy szolgáltatást melynek technológiája 10 százaléknál több amerikai komponenst tartalmaz harmadik országok vállalatai nem adhatnak el Kubának még akkor sem, ha tulajdonosai belföldiek.  Amerikai kikötőkbe nem futhatnak be felségjelüktől függetlenül olyan hajók, melyek Kubából vagy Kubába terméket szállítanak.

15 TERÜLETENKÍVÜLISÉG A BLOKÁDPOLITIKÁBAN HELMS-BURTON-TÖRVÉNY (1996-TÓL HATÁLYOS) Az összes blokádszabályt törvényre emelte  Tiltja, hogy harmadik országok bankjai amerikai dollárszámlát nyissanak kubai jogi és természetes személyek részére, vagy a jelzett pénznemben kubai intézményekkel és személyekkel ügyleteket bonyolítsanak.  Büntetik harmadik országoknak azokat a vállalkozóit, akik Kubában beruháznak, vagy üzleti kapcsolatokat tartanak fenn; megtagadják tőlük a beutazási vízumot az Egyesült Államokba (a vízum megtagadása kiterjeszthető a családtagokra is), sőt amerikai bírósági intézkedések is érhetik, ha a Kubával folytatott üzleti ügyleteik született amerikai állampolgároknak, vagy kubai születésű, a későbbiekben amerikai állampolgárrá vált egyéneknek a követeléseihez kapcsolódnak.

16 Bush Kuba újragyarmatosítási tervének az alkalmazása Az amerikai blokád fokozódása   2007. október 24-én, Bush elnök folytatja megszállott ellenségeskedését, újabb Kuba-ellenes akciókat jelent be.   Az elnök által ismertetett újabb akciók tökéletes szinkronban vannak azzal a stratégiával, melyet a 2004. május 6-án elfogadott terv Kuba újragyarmatosítására (a továbbiakban Bush-terv) jelölt ki. Ezt a Bush elnök személyes kezdeményezésére létrehozott elnöki bizottság dolgozta ki a kubai Forradalom megsemmisítésének a kifejezett szándékával.   A Bush-tervet 2006. július 10-én frissítették, és tovább szigorították. E folyamat során belevettek a tervbe egy titkosított fejezetet is, mely olyan intézkedéseket és akciókat ölel fel, amelyek a nemzetközi jogot nyilvánvalóan sértő természetükből adódóan nem kerülhetnek nyilvánosságra.

17 A BUSH-TERV ALKALMAZOTT INTÉZKEDÉSEI (2004 -2008) A amerikai kubaiak kubai látogatásainak újabb korlátozásai Szigorúbb korlátozása a csomag- és pénzküldésnek Oktatási, kulturális, tudományos és sportkapcsolatok minimálisra csökkentése

18 A BUSH-TERV ALKALMAZOTT INTÉZKEDÉSEI (2004 -2008) Caleb Mc Carryt kinevezik az „átmenet koordinátorává”. A jövőben olyan főkormányzóféle lenne. Caleb Mc Carryt kinevezik az „átmenet koordinátorává”. A jövőben olyan főkormányzóféle lenne. Újabb mechanizmusok a blokád betartására és bírósági eljárást is magával vonható büntetések a megszegőinek. Megtiltják, hogy harmadik országokban alapított pénzügyi intézmények útján közvetlenül pénzt küldjenek Kubába. Betiltják a külföldieknek az ellátására kidolgozott nagyszabású programokban történő felhasználásra szánt orvosi műszerek eladását. Ez kihathat a Forradalomnak az orvosi programjaira mind Kubában, mind külföldön. (Operación Milagro – Csodaműtét) -, Henry Reeve Brigád, komplex egészségügyi program majd 70 országban). Betiltják a külföldieknek az ellátására kidolgozott nagyszabású programokban történő felhasználásra szánt orvosi műszerek eladását. Ez kihathat a Forradalomnak az orvosi programjaira mind Kubában, mind külföldön. (Operación Milagro – Csodaműtét) -, Henry Reeve Brigád, komplex egészségügyi program majd 70 országban).

19 A BUSH-TERV ALKALMAZOTT INTÉZKEDÉSEI (2004 -2008) A BUSH-TERV ALKALMAZOTT INTÉZKEDÉSEI (2004 -2008) A „Hivatalközi Nikkelcsoport létrehozása”. A kubai nikkel értékesítésének a megakadályozására a világban. Szigorítják a kubai humanitárius küldeményekre vonatkozó szabályokat. A cél az lenne, hogy megtiltsák az USA vallási szervezeteinek, hogy adományt küldjenek olyan kubai partnerszervezeteknek, mint a Kubai Egyházak Tanácsa. Kuba harmadik országokon keresztül folytatott kereskedelmi ügyleteinek és a kubai pénzügyi intézmények üldöztetésének a fokozódása. Szándéka, hogy ehhez az erőfeszítéshez más országokat és nemzetközi szervezeteket is megnyerjen.

20 A BUSH-TERV ALKALMAZOTT INTÉZKEDÉSEI (2004 -2008) A Helms-Burton-törvény II. főfejezetének alkalmazása: Lehetővé teszi, hogy amerikai bíróságoknál pert indítsanak a Kubai Forradalom folytonosságát támogató országok befektetői ellen. A Helms-Burton-törvény IV. főfejezetének még szigorúbb alkalmazása. Olyan társaságok vezetőitől és még családtagjaitól is megtagadják a beutazási vízumot, melyek hazánk stratégiai szektoraiba, a kőolajiparba, az idegenforgalomba, a rum- és a dohányiparba ruháznak be. A Helms-Burton-törvény IV. főfejezetének még szigorúbb alkalmazása. Olyan társaságok vezetőitől és még családtagjaitól is megtagadják a beutazási vízumot, melyek hazánk stratégiai szektoraiba, a kőolajiparba, az idegenforgalomba, a rum- és a dohányiparba ruháznak be.

21 A BUSH-TERV ALKALMAZOTT INTÉZKEDÉSEI (2004 -2008) MÉG TÖBB FELFORGATÁS: A 2004-ben Kuba-ellenes felforgató tevékenységek előmozdításának a céljára már megítélt 59 millió dolláron felül, most még újabb 80 millió dollárt engedélyeznek az elkövetkező két évre és a továbbiakban évente legalább 20 milliót. Kz év májusában már az Minden rendelkezésére álló eszközt bevetett olyanok toborzására, megszervezésére és pénzelésére, akik készek a kubai nemzet iránti ellenséges és agresszív amerikai politikának a fizetett „alkalmazottjaiként tevékenykedni”. Kubai felforgatási célokra ez év májusában már az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) 45 millió dollárt osztott el (32 millióval többet, mint 2007-ben), amit Bush-adminisztráció engedélyezett.

22 A BUSH-TERV ALKALMAZOTT INTÉZKEDÉSEI (2004 -2008) TÖBB PROPAGANDA KUBA ELLEN Bővültek a jogellenes Kuba elleni rádió- és televízióadások és az ilyen adások finanszírozása. Nemzetközi dezinformációs kampányok pénzelése olyan képnek a kialakítására, hogy elérkezett a Forradalom megdöntésének az ideje.

23 TITKOS MELLÉKLET ”Nemzetbiztonsági okokra” és „hatékony megvalósításuk” biztosításának a szükségességére történő hivatkozással a fenti intézkedések egy hányadát „titkos melléklet” tartalmazza.

24 A blokádpolitika brutális alkalmazása 2007 júliusa és 2008 első fele közötti időszakban a blokádpolitika keményedésével harmadik országok kormányzati szerveinek, vállalatainak, banki intézményeinek és polgárainak az ésszerűtlen zaklatásába, üldözésébe kezdtek. Ebben még addig is elmentek, hogy internet honlapokat is blokkoljanak azzal az érvvel, hogy valamilyen módon Kubához kapcsolódnak.

25 A BLOKÁD: A blokád kortól, bőrszíntől,vallástól és társadalmi helyzettől függetlenül egész lakosságunkat közvetlenül érinti, halkan, rendszeresen, halmozottan károsítja. Az alkalmazott blokádintézkedések már 93 milliárd dollárt meghaladó, közvetlen anyagi kárt okoztak.

26 A BLOKÁD: Ez az összeg Kuba bruttó haza termékének 1,6 szorosát jelenti. Mintegy 12 szerese Kuba 2006-os külső adósságállományának, és körül- belül 23,5 szer haladja meg a Kubában 2006- ban realizált beruházások értéket. Az előbbi összeghez hozzá kellene adni azt az 54 milliárd dollárt, amennyire az USA kormányának és bérenceinek majd fél évszázad során Kuba ellen elkövetett agressziói és terrorista akciói által okozott károk rúgnak.

27 A LEGUTÓBBI ÉV VESZTESÉGEI Úgy becsülik, hogy a kubai külkereskedelmet 2007-ben, 956,2 millió dollárt meghaladó kár érte. Ez a számadat tartalmazza az ország által beszerzett termékek költségeinek a növekedését, a szállítási és biztosítási díjak drágulását, raktár- és tartalékkészletekben lekötött eszközöket, a súlyosabb finanszírozási feltételeket és az országnak az árfolyam-fluktuációból származó veszteségeit, ami következménye a banki intézményekre nehezedő amerikai nyomásnak és a dollár használata tilalmának az ország banki ügyleteiben.

28 A BLOKÁD ÁLTAL SZOCIÁLISAN LEKINKÁBB ÉRINTETT TERÜLETEK A legsérülékenyebb területek a minden kubai életét közvetlenül meghatározó élelmezés és az egészségügy. Csak az utóbbi év során az élelmezésügy területén a károk meghaladták a 174 millió dollárt. Negatív hatása tükröződik nem csak az igen korlátozott és feltételekhez kötött amerikai élelmiszer-behozatalt sújtó restrikciókban, hanem, és alapvetően, a lakossági fogyasztásra szánt élelmiszerek előállításában is.

29 Egészségügy A számítások szerint az egészségügy területét ért károk elérik a 26 millió dollárt. Az abból származó anyagi károkhoz, hogy a termékeket és berendezéseket távolabbi piacokról vagy közvetítők útján, magasabb költséggel kell beszerezni hozzáadódik az a szenvedés, amit a betegek, hozzátartozóik és az orvosok élnek át, amikor a rászorulókat nem tudják a megfelelő ellátásban részesíteni, mert kizárólag amerikai gyógyszer- és gyógyászat ipari vállalatok rendelkeznek számos betegségnek a kezelésében meghatározó jelentőségű készítményekkel és technológiákkal.

30 Építésügy Az építkezéseket ugyancsak nagyon érzékenyen érintették a blokádintézkedések. A lakásépítésben okozott károk nagysága 22 millió dollárnyi. Ebből az összegből Kuba mintegy 3646 lakással többet építhetett volna, vagy 7600 lakást felújítására lett volna lehetősége.

31 A blokád és a Gusztáv az Ike hurrikán pusztítása E politika következményeit még tovább súlyosbítják mindaz a pusztítást, melyet a Gusztáv és Ike hurrikán hagyott maga után országunkban. A nemzetközi közösség és az Egyesült Államokon belül sokak követelésének az ellenére, a Bush-adminisztráció továbbra is ragaszkodik népirtó blokádpolitikájának fenntartásához. A kubai kormány kérte az USA hatóságaitól, hogy engedélyezzék, legalább ideiglenes jelleggel néhány hónapra, olyan feltétlenül szükséges termékek eladását Kubának, mint tetőfedéshez, épületek javításához és az villanyáram-hálózat helyreállításához szükséges anyagok. Ugyancsak kérte, hogy szüntessék meg, még ha ideiglenes jelleggel is azokat a szabályokat, melyek tiltják az amerikai vállalatoknak, hogy Kubának magánhitelt adjanak élelmiszer-vásárlásra az USA-ban.

32 A blokád és a Gusztáv az Ike hurrikán pusztítása Kuba semmifajta ajándékot nem kért az Egyesült Államok kormányától, egyszerűen annyit kért, hogy tegye lehetővé, hogy megvásárolja amire feltétlenül szüksége van e pusztító, súlyos, természeti csapások okozta károk felszámolásához. Kuba semmifajta ajándékot nem kért az Egyesült Államok kormányától, egyszerűen annyit kért, hogy tegye lehetővé, hogy megvásárolja amire feltétlenül szüksége van e pusztító, súlyos, természeti csapások okozta károk felszámolásához.

33 A blokád és a kubai nép emberi jogai Minden kétséget kizáróan a blokád a legfőbb akadálya a kubaiak fejlődéshez fűződő jogának az érvényesülésének, és a blokád egy teljes nép sok más jogának a nyilvánvaló, tömeges és rendszeres megsértése.

34 A BLOKÁD ELLENZÉSE Az amerikai kormány gőgösen és lenézően továbbra sem veszi figyelembe az Egyesült Nemzetek Szervezetének tizenhat határozatát és a növekvő szembenállást a blokáddal magában az Egyesült Államokban.

35 GYŐZNI FOGUNK! A kubai nép Forradalmának védelméről lemondani soha nem fog, haladni fog szabadságának és függetlenségének birtokában. Kuba boldogulni fog. Ezt meggátolni nem tudják az Egyesült Államok kormányának Kubával szembeni ellenségessége, blokádja, agressziói. Ez az a politika, mely bukásra ítéltetett.

36 A VILÁG A BLOKÁD ELLEN


Letölteni ppt "KUBA BESZÁMOLÓJA AZ ENSZ KÖZGYŰLÉSÉNEK 62/3 SZÁMÚ HATÁROZATA ÉRTELMÉBEN: „AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK KUBA ELLENI GAZDASÁGI, PÉNZÜGYI ÉS KERESKEDELMI."

Hasonló előadás


Google Hirdetések