Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Derékszögű hármasszöglet és távolságmérő Összeállította: ifj. Zátonyi Sándor, Békéscsaba, 2008.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Derékszögű hármasszöglet és távolságmérő Összeállította: ifj. Zátonyi Sándor, Békéscsaba, 2008."— Előadás másolata:

1 Derékszögű hármasszöglet és távolságmérő Összeállította: ifj. Zátonyi Sándor, Békéscsaba, 2008.

2 A derékszögű hármasszöglet egy olyan, átlátszó anyagból készült gúla, amelynek alapja szabályos háromszög, az oldallapjai pedig egyenlő szárú derékszögű háromszögek. Ilyen hármasszögletet használnak a távmérőknél.

3 A következő képeken megfigyelhető, hogy a fényképezőgép optikájának közepe mindig középen látszik. A hármasszöglet ugyanis a fényt mindig a fényforrás felé veri vissza. Az optika közepéről kiinduló fénysugár tehát éppen az optika közepén át jut vissza a fényképezőgépbe.

4

5

6

7

8

9 Ugyanez történik a távmérő használatakor is. A hármas- szöglet a távmérőből kiinduló (infravörös) fényt a távmérő felé veri vissza. A fény kibocsátása és visszaérkezése közti időből a távolság rendkívül pontosan meghatározható.

10 A mért irányszög:305° 11’ 00” távolság:3,573 m

11 A következő két képen meg- figyelhetjük, hogy a derékszögű hármasszöglet által létrehozott kép a geometriai szempontból térbeli tükrözés. A jobb-bal, illetve a fent-lent irányok is felcserélődnek és megváltozik a körüljárási irány is. Ez utóbbi miatt a fényké- pezőgép OLYMPUS felirata tükörírásként látszik.

12

13

14 VÉGE A bemutatóban látható fényképek letölthetők a FizKapu honlap FizFotó rovatából. A bemutatott eszközöket a békéscsabai Vásárhelyi Pál Műszaki Szakközépiskola bocsátotta a szerző rendelkezésére. www.fizkapu.hu


Letölteni ppt "Derékszögű hármasszöglet és távolságmérő Összeállította: ifj. Zátonyi Sándor, Békéscsaba, 2008."

Hasonló előadás


Google Hirdetések