Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pál apostol 12/B. 0. Személye A tizenharmadik apostolnak mondják, bár nem tartozott Krisztus kísérői közé, nem találkozott vele A Kis-Ázsiai Tarsusból.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pál apostol 12/B. 0. Személye A tizenharmadik apostolnak mondják, bár nem tartozott Krisztus kísérői közé, nem találkozott vele A Kis-Ázsiai Tarsusból."— Előadás másolata:

1 Pál apostol 12/B

2 0. Személye A tizenharmadik apostolnak mondják, bár nem tartozott Krisztus kísérői közé, nem találkozott vele A Kis-Ázsiai Tarsusból származott, jómódú, polgárjoggal rendelkező családból, sátorkészítő mesterséget tanult Jeruzsálemben farizeusi teológiai képzésben részesült Részt vett István kivégzésén, üldözte a keresztényeket, míg meg nem tért a damaszkuszi úton

3 1. Első útja Ciprus szigetén egy zsidó mágus el akarta űzni őket, de váratlanul megvakult, amit a római elöljáró égi jelnek vett, és megtért Kis-Ázsiában meggyógyított egy béna embert, mire istennek nézték, és kis híján áldozatot mutatttak be neki A szomszédos városban viszont megkövezték, amit azonban túlélt A jeruzsálemi zsinaton ő képviselte a kis-ázsiaiakat, elérte, hogy a nem zsidó keresztényeket felmentsék a rituális előírások alól

4 2. Második útja Észak-Görögországba hajózott, erre az útjára már Lukács evangélista is elkísérte, aki ettől kezdve társa volt ( saz ortodox hagyomány szerint az első ikonfestő, Mária képmását is elkészítette) Filippiben megtérített egy utcanőt, a gazdái viszont feljelentették és börtönbe vetették Pált Éjszaka azonban földrengés zúzta szét a börtön kapuit, mire mindenki megtért Athénban az Areioszpagoszon vitatkozott a görög filozófusokkal, de azok többnyire kigúnyolták Korinthoszban az egész zsinagóga áttért, a rabbival az élen

5 3. Harmadik útja A kis-ázsiai Efezusban csodái révén sokan megtértek, mivel immár Pál egyes ruhafoszlányai is gyógyulásokat okoztak A hagyomány szerint ide költözött Szűz Mária is, a szeretett tanítvány kíséretében A város Diana istennő kultuszában élt, az ötvösség, üvegművesség megtérésük révén tönkrement, mindez sok viszállyal járt a palesztínai Cezáreában megjövendölték neki, hogy ha folytatja útját Jeruzsálembe, ott fogságba kerül, ő mégis válallta ezt a jövőt Így is lett, onnét Rómába hurcolták Út közben Máltán hajótörést szenvedtek Végül két éves per után Péterrel egy napon végezték ki Kr.u. 68-ban (lefejezték)

6 Mit tudunk Szent Pál származásáról?

7 Az István kapu Jeruzsálemben. Mi volt Saulus szerepe az eseményben?

8 Milyen sikerek és kudarcok övezték első, ciprusi és kis-ázsiai útját?

9 Mit ért el a jeruzsálemi zsinaton?

10 Orosz ikon: Lukács Szűz Mária portréját festi Mit tar a legenda kísérőjéről, Lukácsról?

11 Szent Pál athéni prédikációja Carlow ír város 19. századi, neogót szószékén Milyen sikerrel járt második, görög útja?

12 Harmadik útjának állomása, Efezus nemcsak az ő ittlétéről híres. Még miről?

13 Hogy került Rómába? Milyen volt az útja? Mi történt vele a fogságában?


Letölteni ppt "Pál apostol 12/B. 0. Személye A tizenharmadik apostolnak mondják, bár nem tartozott Krisztus kísérői közé, nem találkozott vele A Kis-Ázsiai Tarsusból."

Hasonló előadás


Google Hirdetések