Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A SZTROLÓGIA Készítette:Sóskuti Adrienn Andragógia 3.Évfolyam nappali.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A SZTROLÓGIA Készítette:Sóskuti Adrienn Andragógia 3.Évfolyam nappali."— Előadás másolata:

1 A SZTROLÓGIA Készítette:Sóskuti Adrienn Andragógia 3.Évfolyam nappali

2 Az asztrológia vagy csillagjóslás kifejezés a görög asztron, (csillag) és logosz, (tudomány) szavakból ered. Az úgynevezett ezoterikus tanok egyike, és feladata a bolygók állásából egy adott időpontban bekövetkezett esemény sorsának minél pontosabb meghatározása. Tudománytörténeti szempontból a csillagászat tudományának előfutára, míg a modern asztrológiát az áltudományokhoz sorolják.

3 E LŐZMÉNYEI ÉS KEZDETEI Az asztrológia kialakulását az európai hagyományok elsősorban Mezopotámia (Kr. e. 8. század), illetve Babilónia (Kr. e. 5. század) papságához kötik. Hasonlóan alakult ki az asztrológia Egyiptomban és Görögországban a 2. században. Európán kívül Indiában, Kínában, valamint az aztékoknál és a majáknál is alkalmazták

4 A Z ASZTROLÓGIAI TANOK Az asztrológia szimbólumrendszerként használja fel a bolygókat, a csillagokat, a csillagképeket. Általában az összes asztrológiáról (európai, kínai és közép-amerikai indián) elmondható, hogy az égbolt egy szakaszát, a zodiákust felosztja állatövi jegyekre, melyek az adott kultúra naptárát is meghatározzák.

5 Az asztrológia vizuális megjelenítési formája a horoszkóp Segítségével az asztrológus következtetéseket tud levonni egy ember sorsáról, jelleméről, betegségi hajlamairól, stb. A horoszkóp az asztrológus által megállapított szimbolikus üzenetet hordoz. Nem okozója, csak mutatója az eseményeknek

6 A horoszkóp pontos kiszámításához szükséges az alany születési éve, hónapja, napja, lehetőleg negyedórán belüli születési ideje és születési helye. Az úgynevezett újsághoroszkópok ezen adatok helyett csak a Nap zodiákusban elfoglalt állatövi jegy szerinti pozícióját tárgyalják, így ezek nem valódi horoszkópok.

7 Az asztrológia nézetei szerint a csillagok nem határozzák meg, determinálják az egyes ember életét, hanem csak egy lehetőséget biztosítanak bizonyos összefüggések felismerésére, illetve az egyén, előtt álló „feladatainak” megismerésére. A megismert tények nem konkrét eseményeket írnak elő, nem a jövőt mondják meg, hanem azt, hogy az egyénnek milyen feladatai vannak, melyeket szabad akarata szerint valósíthat meg, vagy akár próbálhat elkerülni.

8 Minél pontosabb időt vesz figyelembe a horoszkóp, annál aprólékosabb, részletesebb az eredmény, ezért igen jelentős eltérések mutatkozhatnak a csak a születés hónapját vagy napját figyelembe vevő (úgynevezett) horoszkópok és a percre pontosan kiszámított horoszkópok között Mivel a horoszkóp egy adott „dolog” jellegzetességeit és várható „sorsát” próbálja meghatározni, ezért nem csak személyeknek, de bármilyen számunkra fontos eseménynek is lehetséges horoszkópot készíteni, például egy új, nagy feladat előtt

9 M EGÍTÉLÉSE Az asztrológia megítélése minden korban vitatott volt, már a pogány Rómában is előfordult, hogy a városból kitiltották az asztrológusokat; és a felvilágosodás előtti Európában is sokszor mint „pogányságot” elítélték Számos kiváló tudós foglalkozott vele, például Kepler is, de ide sorolhatjuk a magyar Győrffy László hadbíró ezredest is, aki mai ismereteink szerint az első magyar asztrológiai tankönyv szerzője volt.

10 Az asztrológiát nagyon sokan ellenzik, sokan alapvető tanításainak ismerete, vagy legalább megismerésének igénye nélkül. Sokan az emberi „szabad akarattal” ellentétben állónak tartják, és ezért eleve tagadják.

11 Csízió vagyis A csillagászati tudománynak rövid és értelmes leírása Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1986 Bonatus, Guido: Anima astrologiae Mediter, Budapest, 2004. Dubravszky László – Eörssy János: A tradicionális asztrológia tankönyve (Bp., 1992, 2000) Firmicus Maternus: Asztrológia – A pogány vallások tévelygéseiről Helikon Bp., 1984. Frawley, John: A valódi asztrológia Chemix 2000, Budapest, 2002. Frawley, John: A valódi asztrológia alkalmazása Chemix 2000, Budapest, 2003. Kákosy László: Egyiptomi és antik csillaghit Akadémiai Kiadó, Bp., 1978. Morin, Jean-Baptiste: Astrologia Gallica XXII Azimut 2000, Budapest, 2004. Radix, folyóirat (1990-től) Hamvas Béla: Tabula smaragdina (Szombathely, Életünk Könyvek, 1994) [9] Szathmáry László: Az asztrológia, alkémia és misztika Mátyás király udvarában Franklin, Budapest, 1940. Waardahl, Kristina: Klasszikus kérdő asztrológia a gyakorlatban Szerzői kiadás, Budapest, 2005.

12 Melegszívű, emberbarát, és jó modorú Kitűnő emlékezőtehetséggel rendelkezik, és felfogóképessége is átlagon felüli Lételeme a függetlenség, ezért még házasemberként is szüksége van egy fajta szabadságra, különben képes különválni kedvesétől Inkább az eszére hallgat, mint a szívére, ezért inkább a realitások talaján mozog Hosszú időre nem képes lekötni magát semmiben, hamar megun mindent, mert rabságnak érzi a kötöttségeket. Színe a zöld, uralkodó bolygója a Szaturnusz, Uránusz Január 20.-Február 18.

13 Vízöntő

14 Igazságos, becsületes, őszinte, megértő, és emberszerető Nem jellemző rá a lustaság, de eredmények elérésére önmagában nem alkalmas Haragja könnyen fellobban, de nem bosszúálló, és sérelmeit általában hamar el is felejti Lételeme a szabadság és a függetlenség, ezért általában későn házasodik Ha azonban megtalálja élete párját, akkor hűséges, és a végletekig kitart mellette Kiváló vezető válhat belőle, mert úgy osztogatja parancsait, utasításait, hogy az sohasem bántó, és megalázó Az igazáért – békés, nyugodt természete ellenére is – a végtelenségig harcol Színe a kék, uralkodó bolygója a Jupiter November 22.-December 21.

15 Nyilas

16 Bátor, erős, nagyvonalú, kezdeményező, és sokszor lusta, zsarnokoskodó Szereti az életet, éppen ezért erős életerő jellemzi Szeret szerepelni, és középpontban lenni, lételeme, hogy elismerjék, és felnézzenek rá Hatalmas optimizmussal és bizalommal viseltetik minden és mindenki iránt Tanulni nem szeret, de ha a szükség megkívánja, hogy életét jobbá tehesse, vagy magasabb pozícióba jusson, hatalmas akaraterővel veti bele magát a továbbképzésbe. Sokan szeretik, érzelmi kapcsolataiban azonban csak ritkán találja meg a harmóniát A párkapcsolatban nem jellemző rá a kitartás és a hűség, imádja a kalandokat, és amolyan „trófeákat” gyűjt Színe a sárga, uralkodó bolygója a Nap Július 23.-Augusztus 22.

17 Oroszlán

18 nyugtalan, mozgékony, gyors észjárású, és jó felfogóképességgel rendelkezik Gyorsan és könnyen tanul, hatalmas tudásszomjjal rendelkezik Segítőkész, jószívű, és szívesen hoz áldozatot a környezetében élőkért Ezek ellenére mégis – olykor – határozatlan, és nehezen éli meg a kudarcokat, könnyen eshet depresszióba. Nagyon érzékeny, és labilis idegzetű, ezért a kitartó, nehéz munkára nem alkalmas Hangulata gyakran változik, Egyik pillanatban ugyanis még vidám, és felszabadult, a másikban pedig már szomorú, és lehangolt, mintha két személy versengene benne. színe a világossárga, uralkodó bolygója a Merkúr Május 21.- Június 21.

19 Ikrek

20 Gyakorlatias, racionális, továbbá remekül ért a pénzügyekhez Könnyen tanul, de nyelvérzéke még ezen felül is kimagasló Szorgalmas, és fontos számára, hogy mindig hasznosan tevékenykedhessen Jószívű, szívesen segít másokon, akár ellenszolgáltatás nélkül is. Szereti a tisztaságot, és ez már-már átmehet rendmániába is Ha valamit elhatároz, akkor azt általában véghez is viszi Nagyon fél az ismeretlentől, ezért kevés bizalommal viseltetik az emberek és az élet különböző dolgai iránt. színe a barna, fehér; uralkodó bolygója a Merkúr Augusztus 23.- szeptember 22.

21 Szűz

22 Nem befolyásolható, makacsul kitart elképzelései mellett Mindig törekszik célja elérésére, olykor azonban hiányzik belőle a kitartás Általában vezető szerepre vágyik Bátran vállal kockázatot, kedveli a kihívásokat Szereti a szabadságot, az önállóságot, és nem tűri a legkisebb korlátozást sem függetlenség, és szabadság iránti vágya ellenére nem képes az egyedüllétre. Szüksége van egy megértő társra Állandóan mozgásban van, nem képes elviselni a tehetetlenséget, és az unalmat E jegy szimbóluma is egyértelműen mutatja, hogy „fejjel megy a falnak”, mégpedig úgy, hogy sem önmagát, sem környezetét nem kíméli Alapeleme a tűz, színe a piros, uralkodó bolygója a Mars Március 21.-Április 19.

23 KOS


Letölteni ppt "A SZTROLÓGIA Készítette:Sóskuti Adrienn Andragógia 3.Évfolyam nappali."

Hasonló előadás


Google Hirdetések