Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Budapest XIII. Kerületi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Budapest XIII. Kerületi Roma Nemzetiségi Önkormányzat"— Előadás másolata:

1 Budapest XIII. Kerületi Roma Nemzetiségi Önkormányzat
Tanodai Program és Intézményi Kapcsolatok

2 XIII. Kerületi Roma Nemzetiségi Önkormányzat
A képviselőtestület októberében alakult és kezdte meg munkáját. A megfelelő kapcsolatok kialakítása után, közösség építő programokat hoztunk létre. Programjaink célja a hátrányos helyzetű gyermekek integrációjának elősegítése, a cigány hagyományok és nyelv ápolása, valamint a kerületi roma lakosok és intézmények közötti hidak kiépítése.

3 Megalakulás Szakmai megbeszélés keretein belül bemutattuk a kerületi Szociális osztály vezetőjének, Karácsonyi Magdolnának, és a Prevenciós Központ vezetőjének, Dr. Kádár Sándornénak a tanodai programunk terveit. 2009 májusában, a Szociális Osztály, a Prevenciós Központ és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat közös programot dolgozott ki, a kerületi, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára A Tanoda programhoz, a XIII. Kerületi Önkormányzat biztosította az „Út a munkához” program keretében 2 fő pedagógust, illetve 2 fő roma asszisztenst, az RNÖ ajánlása alapján. Rövid felkészítés után minimális költségvetéssel, megnyitottuk a Tanodát.

4 Tanoda Program célja A gyermekek tanulmányinak javítása, készség és képességfejlesztés, korrepetálás, pótvizsgára való felkészítés. Roma identitás elmélyítése, példaértékű roma emberek bemutatásával. Szabadidős tevékenységek biztosítása, melyeken keresztül erősítjük szocializációs, verbális, manuális fejlődésüket. A halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok körében a bűncselekmények csökkentése.

5 Tanoda Program Intézményi kapcsolatai
A Prevenciós Központ vezetőjének közbenjárásával, sikerült elindítanunk a programot. A központ munkatársaival azóta is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Gyermekjóléti Központ segítette a kerületi családokat ahhoz, hogy kapcsolatba kerüljenek intézményünkkel. A Szociális Osztály támogatott tanszerekkel, tankönyvekkel. Karácsonyi Magdolna, a Szociális Osztály vezetője személyesen is figyelemmel kísérte a Tanoda működését. A kerületi Önkormányzat ingyenes sportolási lehetőséget biztosított a tanodába járó gyermekek számára. Továbbá biztosították a közfoglalkoztatási program keretén belül szükséges erőforrásokat (pedagógus, roma pedagógus asszisztens ). BRFK Bűnmegelőzési osztályával szoros együttműködés

6 Tanoda Program Intézményi kapcsolatai
A kerület oktatási intézményeivel való együttműködés, ami nagyban hozzájárult a program sikerességéhez. Tanodánk tanárai konzultáltak a gyermekek iskolai tanáraival. Kommunikációs csatornák kialakítása az intézmények és a roma családok között.

7 Az önmegvalósításhoz tanulni kell!
2011. szeptember 6. T I Z E N H A R M A D I K K E R Ü L E T I H Í R N Ö K 5 Az önmegvalósításhoz tanulni kell! A gyerekek között vannak, akik céltudatosak, és úgy is élnek, hogy a céljaikat megvalósíthassák. Vannak azonban olyan fiatalok, akiknek segíteni kell felismerni saját képességeiket és az életmódjukban is változásra kell ösztönözni õket. Jakab Sándor, a XIII. Kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke idén áprilisban életre hívta az Angyalföldi Integrációs Szövetséget, amely segítséget kíván adni a fiataloknak az életük jobbításához, céljaik eléréséhez. Az összefogásban részt vesz a XIII. Kerületi Gyermekjóléti Központ, a Családsegítõ Központ, a hivatal szociális osztálya, önkormányzati képviselõk, helyi civilek, civil szervezetek, a kerületi rendõrkapitányság és a Budapesti Rendõr-fõkapitányság bûnmegelõzési osztálya. Jakab Sándor elmondta: a szövetség célja olyan hosszú távú megelõzõ program kidolgozása, amely érinti az oktatás, lakhatás, foglalkoztatás és bûnmegelõzés területeket. A programmegvalósítás elsõ lépéseként az oktatást „vették célba”. – A cigány kisebbségi önkormányzat segít a gyerekeknek a tanulásban, szakembereink vállalnak pótvizsgafelkészítést és korrepetálást – mondta az elnök. – Látva a gyerekek életében jelentkezõ problémákat döntöttek amellett, hogy kampányt dolgoznak ki, amellyel felhívják a figyelmet a tanulás fontosságára. METZ

8 Tanoda Program működése
A program keretén belül az elmúlt 3 évben 130 gyerekkel foglalkoztunk Alsós osztályos gyermekek számára írást, olvasást, szövegértést, matematikát, kézműves foglalkozást tartottunk. Pótoltuk a lemaradásokat, hiányosságokat. Felsős osztályos gyermekek számára az oktatott tantárgyak: írás, olvasás, szövegértés, fogalmazás, prezentáció, matematika, történelem, földrajz, biológia, kémia, fizika, angol tárgyakat. Pótvizsgára szoruló gyermekeket felkészítettünk, együttműködve az iskolákkal.

9

10

11 Programjaink A programok szervezésébe a szülőket, szervezeteket, iskolákat is bevontuk. Kamaszklub Kézműves klub Lovári - cigány klub Kultúr - kuckó (kulturális programokra való látogatás) Tanoda program (vizsgákra, pótvizsgákra felkészítés, felzárkóztatás) Gyermeknap a Csata utcai iskolában (rendőrségi és tűzoltósági bemutatóval kiegészítve) Bűnmegelőzési napok, táborok, a BRFK Bűnmegelőzési Osztályával közösen. Nyári táborok, kirándulások Roma- Rendőr konfliktus kezelő tréning (roma felnőttek részére)

12

13

14 Köszönjük a figyelmet


Letölteni ppt "Budapest XIII. Kerületi Roma Nemzetiségi Önkormányzat"

Hasonló előadás


Google Hirdetések