Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Múlt-Jelen. Jövő? ifj.Pongrácz János BDI elnök. Múlt  A leader hét alapelve  Terület alapú megközelítés.  Helyi kezdeményezés.  Helyi partnerség.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Múlt-Jelen. Jövő? ifj.Pongrácz János BDI elnök. Múlt  A leader hét alapelve  Terület alapú megközelítés.  Helyi kezdeményezés.  Helyi partnerség."— Előadás másolata:

1 Múlt-Jelen. Jövő? ifj.Pongrácz János BDI elnök

2 Múlt  A leader hét alapelve  Terület alapú megközelítés.  Helyi kezdeményezés.  Helyi partnerség.  Helyi finanszírozás.  Innováció.  Integráció.  Hálózati rendszer. Ezek közül a legfontosabbaknak, az első négyet és a hetediket tartom.

3  Az Európai Bizottság a LEADER kezdeményezése elindításakor, abból a felismerésből indult ki, hogy egyes fejlesztések, programok hatékonyabban valósulnak meg, ha a helyi viszonyokat ismerő, ott élő emberek és szervezetek, intézmények fogalmazzák meg a tennivalókat, módszereket és ők döntenek a felhasználható források felosztásáról is. A LEADER program arra ösztönzi a helyben élőket, hogy vegyenek részt térségük jövőjének kialakításában.

4  Egyik legnagyobb gondnak azt látom, hogy egy alulról építkező programról van szó, de a hazai gyakorlatban egy felülről lefelé irányuló hierarchikus logika mentén hajtódik végre. Eleinte azzal fogtuk meg az embereket, hogy itt dőlnek el a dolgok (ötletek, pályázati kiírás, bírálás, finanszírozás stb…) Sokszor kellet idáig mondanunk: „Nem rajtunk múlott higgyék el.” Mikor hazudtunk, akkor vagy most? Az előbb említett hierarchia lassítja a folyamatokat és szerintem nagyon sok pénzt emészt fel.

5  Többször elhangzott már, hogy több HACS-nál a működésre szánt pénzeket nem szabályszerűen használták fel. (kollektív bűnösség) - Most olyan szabályozás van, hogy öt db hurkapálca megvásárlásának igazolásához több oldalnyi „bizonyítékra” van szükség. Mi kis HACS vagyunk mégis 400-500 oldalas kifizetési kérelmeket küldünk be.

6 Néhány mondat a Börzsöny- Duna- Ipoly Vidékfejlesztési Egyesületről:  2001-2004 között a hazai LEADER I-ben, már részt vettek a jelenlegi szobi kistérség települései. Ekkor, már szereztünk némi tapasztalatokat a LEADER-rel kapcsolatban.  A mi akció csoportunk 2008-ban alakult 17 település bevonásával. (23000 fő)  Kezdeti nehézségek után felállt a munka szervezet beindult a munka.  Megtörtént az akkreditáció.  Nagy energiával és sok tervvel kezdtük el munkánkat.

7 Jelen  Egy évvel ezelőtt kezdődtek a gondok. - 3Millió Ft-tal kevesebb hitelt kaptunk, mint előző évben. - Ebben az évben újra 3Millió Ft-tal kevesebb hitelt kaptunk. - A kifizetési kérelmek hosszadalmas ügyintézése plusz a szűkös hitelkeret csődhelyzet közeli állapotot idézett elő egyesületünknél. -A kegyelemdöfést egyesületünknek az ez évi működési költségek drasztikus lefaragása adta meg.

8 - Jelenlegi helyzetünket jól tükrözi, hogy pályázaton nyertünk 1857 Eurót nemzetközi kapcsolatok erősítésére.  Az elmúlt hétvégén utazhattunk volna Észtországba annak érdekében, hogy megbeszéljük egy Észt- Magyar Falunap közös megrendezésének részleteit. Úgy gondolom a csőd helyzet és a több 100E Ft-os költségek, erkölcsileg nem összeegyeztethetők.

9  Itt nálunk és gondolom az összes HACS –nál a munka szervezetvezetők az elnökök valamint az elnökségi tagok is a térségben élnek a térségért dolgoznak, nem a munkahelyükért. Nem nézik az órát, hogy mikor telik le munkaidejük, ismertek a térségben és sokszor a térségen túl is. Itt éltek, itt élnek és valószínűleg itt is szeretnének a továbbiakban is élni. Számon kérhetőek vagyunk és leszünk is tetteinkért.

10  Sok munkát fektettünk mindannyian térségeink fejlesztésébe. Ezért tartom megalázónak, hogy a rengetek munka után önhibánkon kívül ilyen helyzetbe kerültünk mi és rajtunk kívül legalább 9 HACS. Ehhez közeli állapotban legalább további kb. 20 HACS található.  Miért is jött létre ez a rendezvény? - Segélykiáltás nem csak a mi, hanem mindazon HACSOK részéről, akik hasonló helyzetben vannak, mint mi (kb. 10 HACS). - Közös kiállással segítség minden HACS részére a felmerülő problémák megoldásában.

11 - Reményeink szerint hagyományt teremtünk ezzel a rendezvénnyel annak érdekében, hogy a következő időszakban közösen tudjuk megbeszélni és érvényre juttatni közös problémáinkat, feladatainkat. Ennek első lépése lehet a már előre megfogalmazott javaslatok a 14/2012 (III. 12) IH Közlemény és a 30/2012 (III.24) VM rendelet módosítására.

12 Jövő  A jövő számomra teljesen bizonytalan. Nem tudom és a jelenlévők sem tudják valószínűleg, hogy mi a szándéka a VM-nek illetve az IH- nak. A lehetséges variációk közül én kiemelnék kettőt. - Segélykiáltásunkat és közös javaslatainkat meghallva a VM és az IH velünk, közösen kidolgozza a HACS-ok további működésének irányelveit a 2013 + 2 év végéig. Ez a leg optimistább verzió.

13  Amennyiben a szabályozásokban nem történik kedvező irányú változtatás úgy a LEADER elvek semmivé foszlanak a HACS- ok egy része megszűnik az emberek a LEADER-be helyezett bizalma szertefoszlik. Ez a legrosszabb verzió.  A két véglet között valószínűleg, még sok variáció elképzelhető.

14 Én örök optimista vagyok. Ma is bízom abban, hogy közös fellépéssel együtt működve a VM- el és az IH-val problémáink megoldhatók és a HACS-ok mindegyike tovább dolgozhat térsége fellendítése érdekében. A munka szervezet vezetőknek több alkalmuk adódik arra, hogy elmondják a véleményeiket, gondjaikat egymásnak illetve az IH vezetői felé. Az egyesületek vezetői jóval ritkábban találkoznak és jóval kevesebb lehetőségük van átadni tapasztalataikat illetve véleményüket kifejteni. Most ezt ők is megtehetik.

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Múlt-Jelen. Jövő? ifj.Pongrácz János BDI elnök. Múlt  A leader hét alapelve  Terület alapú megközelítés.  Helyi kezdeményezés.  Helyi partnerség."

Hasonló előadás


Google Hirdetések