Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A GÖDÖLL Ő I VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT A RCULAT-ELEMZÉSE Készítette: Fábián Andrea Eszterházy Károly F Ő iskola Informatikus-könyvtáros szak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A GÖDÖLL Ő I VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT A RCULAT-ELEMZÉSE Készítette: Fábián Andrea Eszterházy Károly F Ő iskola Informatikus-könyvtáros szak."— Előadás másolata:

1 A GÖDÖLL Ő I VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT A RCULAT-ELEMZÉSE Készítette: Fábián Andrea Eszterházy Károly F Ő iskola Informatikus-könyvtáros szak távoktatás PR ismeretek 2004

2 1. Külső megjelenés 2. A szervezeti kultúra és filozófia 3. A szervezeti magatartás 4. Célközönség 5. Belső megjelenés - Fogadócsarnok - Zenei könyvtár - Folyóirat olvasó és kávézó - Rendezvényterem - Gyerek könyvtár - A felnőtt részleg és az infohíd - A helyismereti gyűjtemény - Irodák, raktár 6. Vizuális jelek, nyomtatott anyagok, 7.Nyomtatott tájékoztató anyag I. 8.Nyomtatott tájékoztató anyag II. 9.Prezentációs anyag 10.Logo 11.Elektronikus megjelenési formák 12.Összkép Köszönet, Felhasznált anyag Tartalom

3 1. Külső megjelenés Cím: 2100 Gödöllő, Dózsa György út 8. Levelezési cím: 2100 Gödöllő, Pf. 382. E-mail cím: konyvtar@gvkik.hu konyvtar@gvkik.hu Központi telefonszám: (28)-515-280 Épült: Gödöllő Város Polgármesteri Hivatala megbízásából 2001. június 1 - 2002. április 20. között. Vezető építészek: Kálmán Ernő és Major György, Ybl díjas és Pro Architektúra díjas építészek Kerámiadíszek: F. Orosz Sára, iparművész A könyvtár megnyitása: 2002. június 1.

4 2. A szervezeti kultúra és filozófia: a küldetés nyilatkozat " A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központnak az a feladata, hogy mindenki számára biztosítja az információhoz való szabad hozzáférést a kultúra, a tudomány, és gazdaság minden területén. Őrzi és ápolja a klasszikus könyv, zene, film - kultúrához kapcsolódó értékeket. Biztosítja más könyvtárak és információszolgáltatók adatbázisának elérését, az Internet használatát, és közhasznú információs tevékenységet végez. Szolgáltatásaival, sokszínű irodalmi és kulturális programjaival és a gazdag kulturális és történelmi hagyományokkal rendelkező kisváros helyismereti gyűjteményének bemutatásával a sajátos Gödöllői arculatot jelenít meg.”

5 3.Szervezeti magatartás Minden fajta dokumentum gyűjtésével biztosítják az információszolgáltatást. Hozzájuthatnak az érdeklődők, szóróanyaghoz, ismertető kiadványokhoz. Az EU Pont megnyitásával és működtetésével európai csatlakozásra való felkészüléshez, az állampolgárok és különböző szervezetek részére nyújtanak segítséget. Szolgáltatásaik körébe tartozik az Internetes keresés is, de az olvasók maguk is böngészhetnek, elmélyedhetnek a témában a részükre fenntartott számítógépnél. A könyvtár vállal sajtófigyelést, irodalomkutatást. Folyamatosan figyelemmel kísérik az Európai Uniós pályázatokat is. Játékos foglalkozásokat tartanak az általános iskolák 5-6, osztálya részére.

6 4. A célközönség Minden állampolgár, illetve különböző szervezetek részére a hagyományos és nem hagyományos dokumentumok gyűjtésével biztosítják az információszolgáltatást. Segítik a kutatók munkáját; a sajtófigyelés és az irodalomkutatás megbízásos alapon történő elvállalásával. Nagy hangsúlyt kap a könyvtár életében a gyermekek érdeklődésének felkeltése az intézmény iránt, különféle programok szervezésével.

7 5. Bels ő megjelenés Belsőépítész: Major György Teljes alapterület: 3067 m2 (mélygarázzsal együtt) Olvasók által látogatott terület: 1800 m2 Tervezett kötetszám: 180 000 db Tervezett befogadás: napi 400 fő Az épület főbb helyiségei Fogadócsarnok Folyóirat olvasó és kávéház Rendezvényterem Zenei könyvtár Gyermek könyvtár Felnőtt részleg Helyismereti gyűjtemény Irodák

8 Fogadócsarnok A fogadócsarnok - a praktikus feladatain túl(ruhatár, WC) - tájékoztat az épületben való eligazodásról,a legfontosabb könyvtárhasználati szabályokról, és a város kulturális programjairól. Itt került elhelyezésre a könyvtári regisztrációs pont - a beiratkozás, dokumentum kiadás - visszavétel, s a helyi könyvtári szolgáltatásokról nyújtott információ helyszíne. A katalógus számítógépek már itt az olvasó rendelkezésére állnak, tájékozódhat arról, hogy megvan-e a dokumentum a gyűjteményben.

9 ZENEI KÖNYVTÁR A földszinten található, igen elkülönülve az átszelő passzázs másik oldalán az audió-vizuális részleg, amely a zenei könyvtárat és a "MásArc" videótékát jelenti. A zenei gyűjteményben 10 zenehallgató helyen, 9 csatornán tudnak műsort kiadni. A filmekbe való beletekintés, vagy egy-egy film végignézése két „videóhelyen” lehetséges.

10 Folyóirat-olvasó és kávézó Folyóirat-olvasóban érhető el az Infopont, illetve itt található az egyik sarkában a könyvtár büféje - a szabad falfelületet kamara kiállításokra használják. Összességében kávéházhoz hasonló környezetet teremtettek. A folyóirat-olvasó használatát nem kötik könyvtári tagsághoz, bárki áltat szabadon látogatható.

11 Rendezvényterem A könyvtár rendezvényterme max. 120 fő befogadására alkalmas, ideális helyszíne a könyvtári rendezvényeknek. Alkalmas 2-3 szereplős színházi produkciók fogadására, előadóestek, kamara- koncertek lebonyolítására és kisebb konferenciák tartására. A hozzá kapcsolódó folyóirat- olvasó - kávézó - a nyitvatartási időn kívül fogadások, vagy kötetlen beszélgetések helyszíne lehet. A könyvtár ezeknek a helyiségeknek a bérbeadásából bevételét is tervbe vette.

12 Gyermek könyvtár A gyermekkönyvtár több mint 200 m2, mintegy 10.000 kötet, tágas olvasóterem és gyermekfoglalkoztató várja az olvasókat. A gyermekfoglalkozások, író-olvasó találkozók, játszóházas programok ideális helyszíne az olvasóterem, amely paravánokkal kisebb terekre osztható.

13 A felnőtt részleg és az internethíd Az utcai szárnyban van a gyermekkönyvtár, a belső udvar csendesebb részén a felnőtt részleg könyvkiválasztó tere található, s kettőt összeköti az Internethíd (7 korszerűen felszerelt számítógép). A könyvtár különböző részlegei szabadon átjárhatóak. internethíd Felnőtt olvasó

14 A helyismereti gyűjtemény A helyismereti gyűjtemény - az olvasóterem szomszédságában - az egyetlen olyan olvasói tér a könyvtárban, amelyiknek "ajtaja" van. A második emeleten található, tartalmazza Gödöllő és a környező településekről szóló helyismereti irodalmat, szépirodalmat, az itt élő vagy gödöllői kötődésű írók alkotásait, a róluk szóló irodalmat, a gödöllői kastély és a művésztelep irodalmát. Szolgáltatások: helyismereti irodalomkutatás sajtófigyelés másolatkészítés kutatófülkék

15 Irodák, raktár Az irodák nagyobb része a tetőtérbe került, illetve az állománygyarapítók a raktár szomszédságában lévő helyiségben dolgoznak. A forgalmas, Dózsa György úti rész zaját a tömörraktár fogja fel. 130 m2-en 54.000 kötet befogadására alkalmas.

16 Nyomtatott anyagok A könyvtár időszaki kiadványa: Könyvtár pont hu; A Gödöllõi Könyvtár negyedéves híradója. Alkalmanként bemutat egy könyvtárban dolgozó könyvtárost, az ötletládába lehet segítőszándékú javaslatokat tenni, készül egy zenei rovat, egy gyermek oldal, és egy könyvajánló rész. Figyelmet fordítanak az általuk készített statisztikák kiértékelésére is. 6.Vizuális jelek A tájékozódást a könyvtárban a belsőtér hangulatához jól illeszkedő táblák segítik. Azonban ezek nem mindenhol olvashatóak kellő megvilágítás híján.

17 7.Nyomtatott tájékoztató anyag

18 8.Nyomtatott tájékoztató anyag

19 9.Prezentációs anyag A könyvtár lógója megjelenik minden a könyvtár által használt iratanyagon: levélpapíron, borítékon, névjegykártyán, kölcsönzőjegyen, szolgáltatási jegyen stb.

20 10.Logo „A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ az új épületbe való költözéssel új arculatot, ezzel együtt új logót kapott. Az embléma és a többi grafika Kecskés Zoltán, grafikus munkája. A logo megtervezésekor kértük, hogy szerepeltesse benne Gödöllő színeit (a címerben domináns kék és ezüst színeket) és jelenjen meg benne mind a hagyományos könyvtári szolgáltatásokra, mind a modern információs központra való utalás. A kapott változatok közül kettőt választottunk ki, a komolyabb, elegánsabb lett a könyvtár logója, a vidámabb embléma pedig a gyermekkönyvtáré. Az említett szempontok mindkét változatban érvényesülnek, a könyv és a számítógép képernyőjének segítségével, sőt grafikusunk még a gödöllői pelikánmadarat is "belecsempészte". Gödöllő régi református település, a pelikán pedig régi keresztény szimbólum, az áldozatkészség, az isteni szeretet jelképe, így kerülhetett be városunk címerébe a pelikánmadár.”

21 11. Elektronikus megjelenési forma http://www.gvkik.hu/

22 12. Összkép A könyvtár a gödöllői hagyományokhoz hűen igényes kialakítású. A könyvtár vezetősége nagy gondot fordít az olvasók tájékoztatására a könyvtár használatával kapcsolatban, a szolgáltatások igénybevételének módjáról, illetve a könyvtárban megrendezésre kerülő programokról. Kiadványaik gondos munkával megtervezettek, esztétikusak. Az interneten elérhető oldaluk jól használható, aktuális, a könyvtár életével kapcsolatos információkkal szolgál.

23 Köszönettel tartozom a könyvtár dolgozóitól kapott segítségért. Munkám során felhasználtam az internetes honlapon található képeket, illetve a könyvtárt bemutató leírásokat.


Letölteni ppt "A GÖDÖLL Ő I VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT A RCULAT-ELEMZÉSE Készítette: Fábián Andrea Eszterházy Károly F Ő iskola Informatikus-könyvtáros szak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések