Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezetbarát és megújuló energiaforrások használata….

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezetbarát és megújuló energiaforrások használata…."— Előadás másolata:

1 Környezetbarát és megújuló energiaforrások használata….
Vegyed igénybe az időt Környezetbarát és megújuló energiaforrások használata….

2 Alternatív fűtőberendezések alkalmazása a gyakorlatban

3 A megtakarítás minimálisan a gázüzemű kazánokhoz képest!
40-60% a gázüzemű kazánokhoz képest!

4 Project további előnyei:
Helyben teremt munkát, vállalkozóknak és munkavállalóknak (az utóbbi kiváltható közmunkásokkal) A régióban marad az energiára fordított összeg A megtakarításból: például újabb pályázati önrész hozható létre, vagy a beruházás utófinanszírozható

5 Függetlenül az energiapolitikától és a külföldi tulajdonú profitorientált energiaszolgáltatóktól:
Könnyebben kezelhetőek az állami intézkedések, valamint a multinacionális cégek (Mol, Eon, más energiaszolgáltatók) áremeléseitől függetlenednek, hiszen az energiát adó alapanyag helyben keletkezik.

6 Elérhető közelségben keletkező biomassza alapanyagok:
Erdészeti, fűrészüzemi hulladékok Parkok gondozásából és háztartásokból származó zöldhulladékok Szőllészetekből származó venyigék bálázva Mezőgazdaságban keletkező: kukorica, repce és napraforgószár bálák Különböző számlabálák, nádhulladékok Energiaültetvényekről származó: fűz, nyár, akác apríték Kereskedelemben kapható: pellet és brikett termékek

7 Az előzőekben felsorolt anyagokból 2,2-3 Kg
Információ: Az előzőekben felsorolt anyagokból 2,2-3 Kg felel meg 1m3 földgáz fűtőértékének !

8 Pályázati lehetőségek vállalatok, költségvetési szervezetek, non-profit szervezetek és egyéni vállalkozók részére, regionális korlátozással: KEOP / KEOP Hő vagy villamos energia előállítására megújuló energiaforrásokból % vissza-nem térítendő támogatás, / 1-50 millió forint értékű beruházásokra. Bármely Magyarországi régió részére, összesen 1,82 milliárd forint kerettel 2008 végéig.

9 Pályázati lehetőségek kis- és közepes vállalkozások és költségvetési intézmények részére:
KEOP Energetikai hatékonyság fokozására 10-50% vissza-nem térítendő támogatás, millió forint értékű beruházásokra. Összesen 8,76 milliárd forint kerettel 2008 végéig.

10 Szalmabálával és más mezőgazdasági hulladékkal üzemeltethető kazánok:
Szilárd tüzelésű kazánok melegvizes nyitott fűtési rendszerekhez. "Félbálás-bálás" szalma, kóró, tuskó, farönk, zsákos forgács, rossz minőségű darabos szén, stb. használható fel a rendszer üzemeltetéséhez. Alkalmazható: családi házak, intézmények, fólia sátrak, műhelycsarnok fűtésére. Gravitációs és szivattyús rendszerben működtethető. Acéllemez kazántest, félautomata huzatszabályozás, burkolat nélküli kivitelben készül. Kézi adagolású kazánok 30 KW-tól.

11 Aprítéküzemelésű automata égőfejcsalád:
Alkalmas minden 20x20 mm szemcsenagyság alatti faapriték: fűrészpor, mindennemű faőrlemény, mindennemű pellet, magas hatásfokú eltüzelésre bármely típusú vegyestüzelésű kazánhoz alkalmazva Begyújtás után a beállított hőtartományban, teljesen automatikus üzemben 98%-os hatásfokkal működik Vezérelhető kazán és szobatermosztáttal Üzemeltetési tudnivaló: Az apríték nedvességtartalma nagymértékben befolyásolja a tüzelőanyag fűtőértékét. Fontos tudnivaló: A termék szerepel a támogatott gépek listáján, a beszerzésére pályázati támogatást lehet igénybe venni.

12 Aprítéküzemelésű automata égőfejcsalád

13 Egy faapritékégő működése a gyakorlatban
A faapriték égő működés közben, ezt a képet mutatja Csatlakoztatás esetén csak a kazán tűztérajtaját kell nyitva hagyni, és az égőfejet, amely kerekekre szerelt, begördíthető a tűztérbe.

14 TW kazáncsalád műszaki adatai:

15 Nagy tűzterű kazánok:

16 Gázkészülékek fogyasztás csökkentése:
MAGNETIZÁLÓ berendezések alkalmazásával különböző kazánok és gázkészülékek esetében eltérő fogysztáscsökkenés tapasztalható : -Digitális illetve automatikus vezérlésű berendezések esetében 8-12% -A hagyományos, kisteljesítményű készülékek (pl: fali kazánok) esetében 12-25% -Konvektorok fogyasztás csökkenése 20-30% - Még nagy ipari gázfogyasztók esetében is 1-4% közötti csökkenés tapasztalható

17 A gázmagnetizáló működési elve:
GÁZMÁGNES: GÁZMAGNETIZÁLÓ KÉSZÜLÉKCSALÁD FÖLDGÁZÜZEMŰ BERENDEZÉSEKRE  Kevesebb káros-anyag kibocsátás  Nagyobb fűtőteljesítmény  Kevesebb földgázfogyasztás A gázmagnetizáló hatása a szénhidrogénekre (benzin, gázolaj, vezetékes és propán-bután gáz, mivel ezek kémiai tulajdonságai hasonlóak, a különbség a szénatom váz méretében, térbeli elrendeződésében és az alkotóelemek mennyiségében van, ez adja eltérő lobbanáspontjukat) pusztán fizikai jellegű és nem kémiai, a kezelt szénhidrogén kémiai összetétele teljesen változatlan marad. Köztudott, hogy a mozgó elektromos töltések mágneses teret hoznak létre. A szénhidrogén molekulák szerkezetében is mozgó elektromos töltések találhatók, de a kis mágneses mezők nagyon rövid ideig léteznek, mivel egy-egy újabb molekula közelsége ezt a pillanatnyi állapotot megváltoztatja, a gyengécske mágneses terek egymást kölcsönösen befolyásolják.   Ha az üzemanyagot nagyon erős mágneses téren vezetjük keresztül - vagyis átáramoltatjuk magnetizáló készülékünkön -, a részecskék rövid ideig nem fejtenek ki egymás között vonzó kölcsönhatást, azonos irányba tájolódnak, és a taszító erők következtében egymástól eltávolodnak. Ez az egyenletes eloszlás javítja a szénhidrogén levegővel való keveredését.  

18 Napkollektorok használati melegvíz előállítására:
A kollektorokról a felmelegedett víz a szabályzón keresztül a hőtároló hőcserélőjébe jut. A szabályzó feladata a keringető szivattyú ki-bekapcsolása, a kollektorból érkező víz hőmérsékletétől függően. A hőtárolóban az alsó hőcserélőn átadja a használati víznek a hőjét a keringő folyadék, majd ismét a kollektorokba jut. A szabályzó mellett található egy tágulási tartály is, a nyomásszabályozás céljából.

19 Napkollektorok fűtési melegvíz előállítására:
A kazán a saját termosztátja szerint kapcsol ki-be, és mivel a hőcserélő spirálja a hőtároló felső részében található, mindaddig nem hűl le a keringetett vize, amíg a hőtároló tartály tetejében megfelelően magas a víz hőmérséklete. Amikor a kollektorok nem termelnek elegendő hőt, illetve a melegvíz felhasználás nagyobb mértékű, mint a kollektorok kapacitása, a víz a tartály tetejében lehűl, a kazán termosztátja bekapcsol és felfűti a megfelelő szintre a hőtároló tartály felső részében a használati vizet.

20 Energia ültetvény létesítése: avagy hogyan lehetséges pl hogy„szenyvízzel” fűtsünk:
Az energia fűz termesztésének biológiai tulajdonságai és legfőbb jellemzői:  A mai ismeretek szerint ez a fafajta a leggyorsabban növő, úgy hosszra,(naponta 3-3,5cm-t képes a hajtás növekedni) mint tömegre, mivel már az első vegetációs év után is vágható állapotba kerül.Hozama az első év után kb t/hektár/év, mig a 2.év után már 40-60t/ha/év Magas talajvizű vagy árvizes területen egy kifejlett növény kb liter vizet képes naponta elpárologtatni. E fűz kedvező tulajdonsága, hogy évente képes hektáronként tonna ún. szennyviziszapot is feldolgozni, hasznositani. Betegségekkel szemben ellenálló.A vadak nem kedvelik acetil alkohol tartalma miatt. A kinemesített fűz  jó mézelő. A 72/2007. (VII. 27.) FVM rendelet alapján a fűzből hatóságilag engedélyezhető, állami támogatásban részesíthető rövid vágásfordulójú energetikai ültetvény létesíthető. A fajta növényfajta-oltalmi bejelentéssel rendelkezik, állami elismerését a Magyar Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága végzi.

21 Aratás az energiaültetvényen, apriték készítése vontatott betakarító géppel:
Az energia ültetvények betakarításának gépesítése terén a hároméves, 8-10cm tõátmérõjû állomány betakarítására sorozatban gyártott berendezés még nem található a piacon. Az elsõ és másodéves állomány betakarítása történhet a sorozatban gyártott silókombájnokkal, speciális betakarító adapterekkel kiegészítve, az ideális 3-4 év korú ültetvényekben azonban ez a megoldás már nem használható. A termesztési technológiában gazdaságossági szempontból pedig a nyárfánál is, és az akácnál is a három éves betakarítási ciklus a legmegfelelõbb, amikor a fa tõ átmérõje már eléri, vagy meghaladja a 8-10 centimétert, magassága 6-8 métert. A silókombájnok mûködési elvébõl fakadóan csak közel vízszintes síkban adagolhatók az aprító szerkezetbe, ami a magas faállománynál tovább csökkenti az alkalmazhatóságukat A fásszárú energiaültetvények apritékként történõ betakarítására kifejlesztett gép, mely alkalmas két-három éves, 10 cm tõátmérõig nyárfa, aká, fűz és más energiatermelés céljából ültetet fák elsõ, majd ezt követõ, ismétlõdõ betakarítására. A gép 1,5 és 2,2 m sortávolságú állományban üzemeltethetõ.

22 Pályázati lehetőségek energiaültetvények létesítésére:
FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezőgazdasági energiafelhasználás megújuló energiaforrásokból történő előállításhoz nyújtandó támogatások részletes feltételeiről (FVM)

23 A megtérülési ideje az alternatív tüzelő berendezések üzembe helyezésének:

24 Amiben segíteni tudunk: A megvalósítás támogatásában és a technikai kivitelezésben
Igényfelmérés, alternatív javaslat tétel Megtérülési és kivitelezési terv készítése Az említett technológiák közül, a legmegfelelőbb megoldások kiválasztása után Generál kivitelezést, fűtéskorszerűsítés, az ország egész területén Igény esetén: Profi pályázatíró cégek és finanszírozó cégek bekapcsolása

25 És amiben még segíteni tudunk: Üzemeltetési és ellátási oldalon
Faégővel működő tűzelőberendezések, aprítékkal történő ellátása Logisztikai és üzemeltetési feladatok ellátása, alvállalkozók bekapcsolásával Energia ültetvények: telepítéstől a betakarításig

26 Energia A-Z-ig az olcsó alternatív energia..!
Elérhetőségek: Goóranga-Expressz Bt. 7634 Pécs, Völgyi dűlő 3. Tel./fax: 72/ Szamosi Róbert 20/ Energia A-Z-ig az olcsó alternatív energia..!


Letölteni ppt "Környezetbarát és megújuló energiaforrások használata…."

Hasonló előadás


Google Hirdetések