Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Naplopó kft. Image elemzése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Naplopó kft. Image elemzése."— Előadás másolata:

1 Naplopó kft. Image elemzése.
Készítette: Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III. Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

2 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
Tartalom Bevezetés (3-6 dia) A Naplopó Kft. bemutatása (7. dia) A NAP az élet energiája (8. dia) A NAP alapadatai (9-12. dia) Swot elemzés ( dia) Thermosolar napkollektorok ( dia) Thermosolar napkollektorok felépítése ( dia) Főbb típusok (19. dia) Napkollektoros fűtésrásegítés külön puffer-, és melegvíztárolóval ( dia) Thermosolar TS 300 M ( dia) Thermosolar TS 400 ( dia) Ártábla (27. dia) Melegvízkészítés napenergiával (28. dia) Stratégiai célok (29.dia) Családi házak napenergiája ( dia) Nagy létesítmények napenergia ellátása ( dia) Irodalmak (36. dia) Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

3 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
Bevezetés A napenergia képezi az alapját csak nem valamennyi természeti folyamatnak, beleértve az emberi életet is. Bőséges, tiszta, szabadon hozzáférhető és mindenütt rendelkezésre álló energiát biztosít most, és az elkövetkező évmilliárdok során. A napenergia maximális kiaknázása szükséges lépés ahhoz, hogy biztosíthassuk a fenntartható energiaellátást, megvédjük bolygónkat és az elkövetkező generációk egészségét. A megújuló napenergia a fosszilis forrásokkal szemben hosszú távon jelent megoldást az emberiség energiaszükségleteinek kielégítésére, hiszen folytonosan, vagy bizonyos gyakorisággal fordul elő a természetben. A Nap sugárzásából nyerhető napenergia több ezer éve ismerős az emberiségnek. Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

4 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
A Nap sugárzó teljesítményének a Földet érő része körülbelül 173 x 1012 kW, amely több ezerszerese az emberiség jelenlegi energiaigényének. Évente olyan mennyiségű napenergia érkezik a Napból a Földre, amennyit 60 milliárd tonna kőolaj elégetésével nyernénk. Ha ennek csak egy százalékát hasznosítanánk, csupán 5 százalékos hatékonysággal, akkor a világon minden ember annyi energiát fogyaszthatna, mint bármely fejlett ország állampolgára. A napenergia hasznosulása Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

5 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
Az áramszolgáltatási díjak emelkedésének és annak tudatában, hogy a napelemek nyugdíjas korunkra ingyen adják majd az áramot, úgy tekinthetünk erre az eszközre, mint időskori jutalomra. Lipcse (Brandenburg, Németország) közelében várhatóan 2009-re készül el a 40 megawattosra tervezett naperőmű, mely 20 ezer háztartást lát majd el energiával, és 50 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást szüntet meg. Ez lesz a világ legnagyobb naperőműve. Hatalmas naperőművek épülnek napelemek mezőivel. A spanyolországi PS10 naperőmű, az ausztráliai King's Canyon naperőmű, a németországi Waldpolenz naperőmű, az amerikai Nellis naperőmű, a Nevada naperőmű, a Mojave-sivatag naperőműje, az algériai Hassi R'mel naperőmű, a portugáliai Sepra naperőmű mind olyan erőfeszítések, hogy az emberiség végleg megszabaduljon a globális felmelegedést előidéző szénerőművektől és más hagyományos energiaforrásoktól. Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

6 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
Vízszintes felületre érkező napsugárzás kWh/m2. év Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

7 A Naplopó Kft. bemutatása
Cégünk a Naplopó Kft január 1-jén kezdte meg működését. Tevékenységi körünk korszerű napkollektoros hő hasznosító rendszerek megvalósítása. Munkatársaink elkötelezettek a környezetbarát, megújuló energiákat hasznosító berendezések mellett. Célunk a Naplopás, vagyis a Nap tiszta, kimeríthetetlen és ingyenesen rendelkezésre álló energiájának hasznosítása. Az elmúlt években megvalósítottunk Magyarországon több mint 600 napkollektoros rendszert, felszereltünk több mint négyzetméter napkollektort. Megvalósult rendszereink döntő többsége családi ház, de ezek mellett készítettünk nagyobb rendszereket is például szállodák, iskolák és óvodák számára. A napenergia-hasznosító rendszerek megvalósításához szükséges valamennyi berendezést forgalmazzuk, és elvégezzük a rendszerek tervezését, kivitelezését is. Irodánkban díjtalan tanácsadással, számítógépes méretezéssel állunk az érdeklődők rendelkezésére. Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

8 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
A NAP az élet energiája A Földön az élet a Nap energiájának köszönheti létét. Földünk hideg és sötét bolygó lenne a Nap sugarai nélkül. A Napból érkező energia az egyetlen jelentős energiaforrás a Földön, tehát minden, ami mozog, működik, él, történik, a Nap energiájának köszönheti ezt. A Napban a Naprendszer tömegének 99,87%-a koncentrálódik. Átmérője a Földének 109, míg a Jupiterének közel 10-szerese. Óriási tömege révén a Nap hatalmas gravitációs erőt fejt ki. Ez az erő tartja együtt a naprendszert, és irányítja valamennyi bolygó és kisebb égitest mozgását is. Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

9 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
A Nap alapadatai A Naprendszer legnagyobb tagja, egy plazmaállapotú, sugárzó gömb Átmérője = km=218 Föld-átmérő Tömege=1,989·10³ºkg = Föld-tömeg Luminozitása=3,846·10³³ erg/s Felszíni hőmérséklet=5770 °K = °F Felszíni sűrűség= 2,07·10‾ 7=1,6· levegő-sűrűség Felszíni összetétel=70%Hidrogén, 28% Hélium, 2% (Szén, Nitrogén, Oxigén, ...) egyéb Központi hőmérséklet= °K= °F Központi sűrűség= 150 g/cm³=8 · arany sűrűség Központi összetétel =35% Hidrogén, 63% Hélium, 2% (Szén, Nitrogén, Oxigén, ...) egyéb A Nap kora=4,57·109 év A Nap forgástengelyének iránya:α= 286,13°δ= 63,87° Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

10 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
A Nap energiája elsősorban közeli ibolyántúli, látható és infravörös sugárzás formájában hagyja el a csillagot, de emellett a Nap kisebb mennyiségben mindenféle más sugárzást is kibocsát, a gamma- és röntgensugaraktól egészen a rádióhullámokig. A Nap elemi részecskéket is kisugároz, amelyet napszélnek nevezünk. A Napból másodpercenként kisugárzott energia teljes mennyiségét a Nap sugárzási teljesítményének nevezzük, és ugyanúgy wattban fejezzük ki, mint egy villanykörte teljesítményét. Ez az érték 3.86e26 W. A kisugárzott energiamennyiségnek legfeljebb csak tízmilliárdod része éri el a Földet. A földi légkör 1m² merőlegesen beeső teljesítmény még így is átlagosan 1353 W. Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

11 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
A napból érkező energia a Föld energiaszükségletének a szeresét biztosítja. Még Észak-Európában is, ahol kevés a napsütés, egy egyszintes ház tetejére tízszer annyi energia érkezik mint amennyi szükséges a ház fűtéséhez. Így a megújuló energiaforrások közül a napenergia hasznosítása lehet a legversenyképesebb alternatíva a jelenlegi energiatermelési módokhoz képest Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

12 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
Napsütéses órák száma átlagosan Magyarországon Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

13 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
Swot analízis A SWOT-analízis során táblázatba szedve sorakoztatom fel a vállalat gyenge és erős pontjait, valamint azt, hogy milyen erőforrásokat képes mozgósítani, tehát mik a lehetőségei, és milyen veszélyekre számíthat. Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

14 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
Erősségek: 0% emisszió napenergia, korlátlan hosszú élettartam, minimális költségek bővíthető, csökkenthető komplex hőhasznosítás is kialakítható. Gyengeségek: drága beruházás, hosszú megtérülés, időszakosság támogatás hiánya, tárolás nehézkes. Lehetőségek: energiafölösleg, állami támogatás, fűtés megoldás, a melegvízellátás kiépítése. Veszélyek: nincs Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

15 Thermosolar napkollektorok
A Naplopó rendszerek legfontosabb eleme a napkollektor. Elsősorban az alkalmazott napkollektorok minősége határozza meg a hasznosítható napenergia mennyiségét. A nem szelektív kollektorok az elnyelt napsugárzás nagy részét a környezet felé vissza is sugározzák. A Thermosolar napkollektorok magas szelektivitású elnyelőlemeze azonban nem csak jó hatásfokkal nyeli el a napsugárzást, hanem megakadályozza a felmelegedett abszorber visszasugárzását is. Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

16 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

17 A Thermosolar napkollektorok felépítése:
Nikkelpigmentes alumínium-oxid szelektív bevonat, Vörösréz csőkígyó, Nagy tisztaságú, edzett üveg fedőlap, Mélyhúzott alumínium kollektorház, Kőzetgyapot hőszigetelés, Eloxált alumínium keret, Belső osztó-gyüjtőcső Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

18 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
Méret: 1008 x 2008 x 75 mm Súly: ~43 kg Felület: ~2 m2 Ürtartalom: 1,3 liter Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

19 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
Főbb típusok: TS 300: Standard napkollektor, mely kisebb családi házak, vagy nagyobb létesítmények több száz négyzetméteres kollektorfelületű rendszereiben egyaránt alkalmazható. Éves energiahozam: ~ kWh/év TS 400: Professzionális vákuumos síkkollektor. A tökéletesen zárt kollektorház hőszigetelését a felszerelés után létrehozott vákuum, vagy kripton nemesgáz hőszigetelés biztosítja. Éves energiahozam: ~ kWh/év. Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

20 Napkollektoros fűtésrásegítés külön puffer-, és melegvíztárolóval .
Kombinált meleg vízkészítő és épületfűtő rendszer. Alkalmazása elsősorban jól hőszigetelt, alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekkel megvalósított házaknál ajánlott. A kollektoros rendszer tartalmaz egy két hőcserélős melegvíztárolót és egy puffer tárolót, amit a kollektorok külső hőcserélőn keresztül fűtenek. A puffer tároló felső része fűthető kazánnal is. A hő elvétel a fűtés és a meleg vízkészítés felé is a puffer tárolóból történik. Ez a központi puffer tárolós rendszer különösen előnyös szilárd tüzelésű kazán alkalmazása esetén. Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

21 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
Thermosolar 300, vagy 400 AlOx típusú szelektív sík kollektorok, 12 év garanciával. Eloxált alumíniumból készült szerelőkeret, a kollektorok ferdetetőre szereléséhez, Digitális, mikroprocesszoros szabályozás a kollektorok hő teljesítményének mérésével, Szoláris szerelési egység szivattyúval, és minden egyéb a kollektor körben szükséges szerelvénnyel, Gumimembrános, zárt kollektor köré tágulási tartály, Zománcozott belső felületű, hőszigetelt, két hőcserélős melegvíztároló, Hőszigetelt puffer tároló, Rozsdamentes, lemezes hőcserélő a puffer tároló fűtéséhez, Háromjáratú motoros váltószelep a melegvíztároló és a puffer tároló fűtése közötti átváltásra, Környezetbarát, nem mérgező fagyálló hátadó folyadék. Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

22 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
Szoláris részarány melegvíz készítése esetén Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

23 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
Thermosolar TS 300 M Magas hatásfokú, hosszú élettartamú síkkollektor. A magas hatásfokot az elnyelőlemezre galvanizálással felvitt nikkel-pigmentes alumínium-oxid szelektív bevonat, a hosszú élettartamot a korrózióálló szerkezeti anyagok és a tökéletesen zárt, mélyhúzott kollektorház biztosítja. Belső csövezése csőkígyós, ezért csak szivattyús rendszerekben alkalmazható. Éves energiahozam: ~ kWh Garancia: 10 év Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

24 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

25 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
Thermosolar TS 400 Magas hatásfokú, hosszú élettartamú síkkollektor. A magas hatásfokot az elnyelő lemez szelektív bevonata, és a vákuum, vagy kripton nemesgáz hőszigetelés, a hosszú élettartamot a korrózióálló szerkezeti anyagok és a tökéletesen zárt, mélyhúzott kollektorház biztosítja. Belső csövezése csőkígyós, ezért csak szivattyús rendszerekben alkalmazható. Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

26 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

27 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
Ártáblázat Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

28 Melegvízkészítés napenergiával
A melegvíz készítés Magyarország éghajlati adottságai mellett a napenergia-hasznosítás legegyszerűbben megvalósítható módja. Számoljunk! Egy személy naponta megközelítőleg liter melegvizet használ el, aminek az elállításához ~2-3 kWh hőenergia szükséges. 1m2 napkollektorral pedig a nyári félévben napi 2-2,5 kWh, télen 0,5-1,5 kWh napenergia hasznosítható. Így tehát személyenként 1-1,5m2 napkollektorral általában elő lehet állítani a szükséges melegvíz mennyiséget. Éves átlagban többnyire 60-70%os megtakarítás érhető el, ami a nyári félévben közel 100%, a téli félévben 30-40%. Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

29 Vállalat stratégiai célkitűzései
Elterjeszteni a napkollektorok használatát: Családi házaknál Nagy létesítményeknél Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

30 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
Családi házak Családi házak esetében melegvíz készítés céljára 2-3 db, nagyobb vízfogyasztás esetén 4-5 db 2 m2-es napkollektort célszerű felszerelni. Szükség van egy viszonylag nagy méretű, általában  literes melegvíztárolóra is. Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

31 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
A nagyobb és jól hőszigetelt melegvíztároló alkalmas arra, hogy a napközben kollektorokkal előállított melegvizet tárolja az esti és reggeli vízfogyasztás idejére. Az ilyen tárolókban általában két belső csőkígyó, hőcserélő található. Az alsóra kell kötni a napkollektorokat, a felsőre pedig a kazánt. Így a kazán csak a tároló felső részét tudja felfűteni. Ezzel biztosítható, hogy mindig legyen melegvíz, ugyanakkor a kazán feleslegesen ne fűtse fel a kollektorok elől a teljes tárolótérfogatot. A melegvíztároló fűthető elektromos fűtőpatronnal is, vagy jó megoldás az is, ha két sorba kapcsolt tárolót alkalmaznak, melyek közül az elsőt napkollektorral, a másodikat hagyományos módon fűtik. Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

32 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
Kollektor rendszer egy családi háznál Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

33 Nagyobb létesítmények
A napkollektoros melegvíz készítés különösen gazdaságosan alkalmazható nagyobb létesítmények  pl. kollégiumok, éttermek, szállodák  esetében. A nagyobb rendszer fajlagos beruházási költsége alacsonyabb, az egyenletes vízfogyasztás miatt pedig a kollektorok kihasználtsága jobb, éves hatásfokuk magasabb. Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

34 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
A nagyobb rendszereknél a melegvíztárolók kollektoros fűtésére külső, ellenáramú hőcserélőket kell alkalmazni. A külső hőcserélő megfelelő szabályozással, valamint a tárolók fűtési sorrendjének hőmérséklettől és a napenergia erősségétől függő kapcsolása, lehetővé teszi a napenergia maximális hasznosítását. Gondos tervezés és kivitelezés esetén az ilyen nagyobb rendszerek akár 40-50%-al is hatékonyabban működnek, mint a hasonló célú kisebb, családi házakon megvalósított rendszerek Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

35 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
Kollektor rendszer egy nagyobb létesítménynél Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.

36 Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.
Irodalomjegyzék [1] [2] [3] Vágvölgyi Gusztáv A Napenergia című munkájából részlet. [4] Juhász Tamás AAXCQC Sportszervező levelező III.


Letölteni ppt "Naplopó kft. Image elemzése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések