Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektromos kábelcsatlakozók, és egy orvostechnikai eszköz károsodásanalízise Dévényi László 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium Kecskemét,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektromos kábelcsatlakozók, és egy orvostechnikai eszköz károsodásanalízise Dévényi László 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium Kecskemét,"— Előadás másolata:

1 Elektromos kábelcsatlakozók, és egy orvostechnikai eszköz károsodásanalízise Dévényi László 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium Kecskemét, 2008. június 4-5.

2 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 2 Alapítva: 1889 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK MTA-BME FÉMTECHNOLÓGIAI KUTATÓCSOPORT

3 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 3 Személyi változások Rektor: Molnár Károly → Péceli Gábor Dékán: Penninger Antal→ Stépán Gábor Ginsztler János MTA rendes tag Állami támogatási trendek Támogatási – vállalati háttér

4 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 4

5 5 Az Anyagtudomány és Technológia Tanszék anyagvizsgálati tevékenysége: Klasszikus mechanikai Fénymikroszkópia Pásztázó elektronmikroszkópia Károsodásanalízis Együttműködés laboratóriumokkal

6 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 6 Mérnöki károsodásanalízis oktatása A mérnöki károsodásanalízis legtöbbször a hiba azonosítását, az azt okozó folyamat feltárását, a károsodás mértékének becslését, a további használhatóságra való alkalmasság, a maradék műszaki élettartam megítélését jelenti. A károsodásanalízis nem csak az éppen vizsgált káreset okait tárja fel, hanem hozzájárul a hasonló esetek jövőbeni elkerüléséhez, a konstrukció kedvező irányú módosításához, a minőség, a megbízhatóság javításához is. VISSZACSATOLÁS.

7 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 7 Mérnöki károsodásanalízis Amint a mérnöki szerkezetek alkatrészei egyre kisebb méretűek lettek, magasabb szilárdságú szerkezeteket, új ötvözeteket, anyagtársításokat alkalmaztak, az igény a károsodásanalízist végző szakemberek, laboratóriumok tevékenységével szemben egyre komplexebbé vált. Csoportmunkát igénylő feladat!

8 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 8 Élettartam Nem elég arra törekednünk, hogy az alkalmazott anyag, alkatrész műszaki élettartama legyen nagyobb! A gyártási és használati technológia, az alkatrész geometriája, az igénybevétel formája és intenzitása, és maguk az anyagi tulajdonságok együttesen határozzák meg a műszaki élettartamot.

9 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 9 Élettartam Erkölcsi élettartam  fizikai élettartam  méretezés A károsodott anyag védelmének szükségessége Vizsgálatok sorrendje A kíváncsiság és a gondatlanság

10 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 10 Elektromos kábel csatlakozók 1.

11 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 11 Polimer házfél, a felső ferrit gyűrűben a törött csatlakozó

12 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 12 Ép csatlakozó nyakrésze Tervezés anyagminőség és technológia

13 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 13 „Ép” – „Jó” csatlakozó nyakrésze

14 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 14 Törött csatlakozó szakadási szöghelyzet. Szereléskor a kábellel tépték le

15 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 15 Törött csatlakozó, törési felület. Csavarás okozta maradó deformáció.

16 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 16 Cu: 94.61% ; Zn: 0.15% ; P: 0.19% ; Sn: 5% ; Fe: 0.05%. Kábel meghúzás, hajlító - szakító igénybevétel. A meghúzás iránya 45 o -ot zárt be a szerelési alaphelyzettel. Rugókemény bronz anyag, repedések a gyártáskori és szerelési hajlításból. A kicsi görbületi sugár konstrukciós hiba. Közvetlen károsodási ok: a szerelő letépte.

17 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 17 Elektromos kábel csatlakozók 2. Felül törött, alul ép csatlakozó

18 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 18 Polimer házfél, a felső ferrit gyűrűben a törött csatlakozó

19 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 19 Súrlódási nyomok a polimer ház vállrészén. Leszakítás szöghelyzete!

20 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 20 Töretfelület alakjából becsült szakadási szöghelyzet.

21 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 21 Töretfelület

22 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 22 Törött csatlakozó hüvely.

23 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 23 Töretfelület metszete. Gyártási repedések a belső íven, galvanizált nikkellel feltöltve.

24 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 24 Elektromos kábel csatlakozók 3.

25 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 25 Lágy rézötvözet érintkező, rugózó acél hüvelyben.

26 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 26

27 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 27 Törött kontaktus, kábel oldal. (keresztmetszet, biztosító fül).

28 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 28 Megolvadt, fröcskölt töretfelület.

29 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 29 Törött kontaktus, hüvely oldal.

30 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 30 Interkrisztallin töretfelület, fröcskölési gömbök.

31 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 31 Törött„Jó” érintkezők szövetszerkezete

32 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 32 CuNi3Si minőség (Cu: 95,99 ; Ni: 3,18 ; Si: 0,83 tömeg%). A töret felülete: - eltörést követően mechanikusan összeverődött, képlékenyen alakváltozott felületrész, - eltörést követően elektromos szikra, ív hatására megolvadt, majd megdermedt felületrész, - a töretfelületen az olvadék fröcskölődéséből származó gömbszerű részecskék találhatók, - a töretfelület előző kettő károsítástól kevéssé fedett részén durvának minősíthető, krisztallithatárok mentén eltörött (interkrisztallin), rideg jellegű. Az eltört minta szemcsenagysága lényegesen nagyobb, mint a „jó” referencia. A töréses károsodás eredeti oka a metastabilis δ-Ni 2 Si fázis létrehozására irányuló hőkezelési művelet paramétereinek be nem tartása, az ötvözet „túlhőkezelése”. A többi károsodás csak következmény, törés nélkül nem következne be.

33 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 33 Kemény, nagyméretű zárványok tömítési felületeken.

34 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 34 Forgácsoló szerszám élettartama!

35 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 35 Zárvány, elváló, nem fémtiszta felületek

36 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 36 E utektikus Al ötvözet: 14% Si, 2,5% Cu, 1% Zn, 1% Fe Az eutektikum szövetelemeinek mérete finomnak tekinthető, forgácsolási problémát nem okoz. Az ötvözetben lévő, vas és króm ötvözőket tartalmazó zárványok átlagos átmérő mérete a mikrométerestől a fél milliméterig terjed. A forgácsolt felületre nagy méretű zárvány is kikerült. Valószínűleg az újraolvasztási technológia során kerültek az öntvénybe. A felületi forgácsolási karcolatok „ugrásából” látszik, hogy a nagy méretű Fe-Cr zárványok a forgácsoló szerszám és a megmunkált darab rezgését okozzák.

37 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 37 Kombinált mechanikus és hormonális fogamzásgátló spirál

38 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 38 Levonorgesztrel hatóanyag kiválás a diffúziós gát felületén (rétegként járulékos diffúziót gátló hatás)

39 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 39 Felhasadás a diffúziót gátló rétegben

40 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 40 Felhasadás a diffúziót gátló rétegben

41 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 41 A diffúzió járulékos gátlása a levonorgesztrel kioldódási sebességét, a fogamzásgátlás biztonságát csökkenti. Az eredeti polimer diffúziós köpeny mechanikai sérülése a kioldódási sebesség nagyságrendekkel való növekedését eredményezi, és akut élettani problémákat okoz, azonnali klinikai beavatkozást igényel. A kombinált hatásmechanizmusú eszköz sérülésmentességét a klinikai alkalmazás előtt ellenőrizni kell.

42 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium 42 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Anyagtudomány és Technológia Tanszék MTA-BME Fémtechnológiai Kutatócsoport 1111 Budapest, Goldmann tér 3. Tel.: +36 1 463 2954 Fax: +36 1 463 3250 E-mail: matsci@eik.bme.hu Az előadás elkészítését az ALCOA Alapítvány támogatta


Letölteni ppt "Elektromos kábelcsatlakozók, és egy orvostechnikai eszköz károsodásanalízise Dévényi László 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium Kecskemét,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések