Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ragadozók csapdázása. A csapdázás helye vadászati kultúránkban A csapdázás a magyar vadászati kultúrának is szerves részét képezte.A csapdázás a magyar.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ragadozók csapdázása. A csapdázás helye vadászati kultúránkban A csapdázás a magyar vadászati kultúrának is szerves részét képezte.A csapdázás a magyar."— Előadás másolata:

1 Ragadozók csapdázása

2 A csapdázás helye vadászati kultúránkban A csapdázás a magyar vadászati kultúrának is szerves részét képezte.A csapdázás a magyar vadászati kultúrának is szerves részét képezte. –Az 1892-ben kiadott Vadászati ismeretek kézikönyve[1] c. összefoglaló mű a “A ragadozó vadak pusztításánál alkalmazott fogószerszámok” (237 - 290 oldal) c. fejezetében összesen 30 fogóeszközt és 27 szagtalanító, valamint csalogató lehetőséget ismertett részletes leírással. A bemutatott eszközöknél mindenre kiterjedően ismerteti azok felépítését, fontosabb méreteit, gyártóját és árát is. Ez egyben arra is utal, hogy az érdeklődés, a csapdázás iránti igény, mai szóval a piac olyan nagy volt, hogy számos vállalkozást tudott eltartani. [1] [1] Bölcsházai Belházy Jenõ (1892): A vadászati ismeretek kézikönyve. REPRINT kiadás: Lipták Kiadó, 1994. [1]

3 “A rókafogásnál mindenütt, de leginkább erdőtlen szabad mezőkön sikerrel alkalmazható szagtalanító szer: 45 g. friss, még ki nem olvasztott libazsír vagy friss vízben kimosott sótlan zsír;45 g. friss, még ki nem olvasztott libazsír vagy friss vízben kimosott sótlan zsír; 1 g. kömény;1 g. kömény; 8 g. friss, zöld csucsorhéj, melyet a felső szürke héj eltávolítása után a növényből jól kisúrolt késsel levakarunk;8 g. friss, zöld csucsorhéj, melyet a felső szürke héj eltávolítása után a növényből jól kisúrolt késsel levakarunk; 1 g. fehér hagyma;1 g. fehér hagyma; fél evőkanállal egy tiszta vászondarabba tett friss lóganajból csavart nedv;fél evőkanállal egy tiszta vászondarabba tett friss lóganajból csavart nedv; 62 g. zsír, mely a juhcsontok főzésénél a vízre felszáll;62 g. zsír, mely a juhcsontok főzésénél a vízre felszáll; 8 g. rákvaj, melyet az alábbiak szerint készítünk: két rákot jól megfőzünk, majd péppé törjük, a pépet tyúktojás nagyságú friss, sótlan vajjal vörösre sütjük.”8 g. rákvaj, melyet az alábbiak szerint készítünk: két rákot jól megfőzünk, majd péppé törjük, a pépet tyúktojás nagyságú friss, sótlan vajjal vörösre sütjük.”

4 a XX. század második felében szinte eltűnt ez a „tudomány” a vadgazdálkodásábóla XX. század második felében szinte eltűnt ez a „tudomány” a vadgazdálkodásából okok:okok: –A ragadozó fajok megítélésének változása. A korábban kártevőnek tartott fajok jelentős része védett lett. –Az alkalmazható csapdák körének korlátozása. Napjainkban már csak a szelektív, élvefogó csapdák használata engedélyezett. –A hivatásos vadászok túlterheltsége. A sikeres csapdázás teljes embert igényel, azt nem lehet alkalmanként, “éppen most érek rá”-szemlélettel végezni. –Az intenzív fácántenyésztés és az állattenyésztési szemlélet eluralkodása is a csapdázás és általában a ragadozógyérítés alkalmazása ellen hatott.

5 További okok:További okok: –A nagyvad terjeszkedése. A nagyvadállományok felszaporodásával az apróvad jelentősége csökken. A nagyvadgazdálkodás más módszereket, eszközöket és felkészültséget igényel, a dúvadgyérítés pedig elhanyagolttá válik. –A prémvadászat. Minden vadász számára ismerős érvelés, hogy a rókát csak télen szabad elejteni, amikor jó a bundája, az év többi részében “védett”, hadd nőjön. –Az eszközök hiánya. A felsorolt okok miatt beszűkülő piaci lehetőségek mellett Magyarországról szinte eltűntek a csapdagyártó cégek. A jelenleg kapható eszközök választéka szegényes, áruk általában magas. –Az oktatás hiánya. A csapdázás eszközeinek bemutatása, használatuk és használhatóságuk oktatása szinte teljesen eltűnt a hazai szakoktatásból, ide értve a közép- és a felsőfokú oktatást is.

6 A csapdázás helye, szerepe és szükségessége napjaink vadgazdálkodásában Napjaink gyakorlatára jellemző, hogy a ragadozókkal szinte kizárólag az apróvadas területeken foglalkoznak.Napjaink gyakorlatára jellemző, hogy a ragadozókkal szinte kizárólag az apróvadas területeken foglalkoznak. Az esetek döntő többségében azonban ezeken a helyeken is általában lőfegyverre, kisebb mértékben a kotorékok ismeretére alapozott ragadozógyérítést végeznek.Az esetek döntő többségében azonban ezeken a helyeken is általában lőfegyverre, kisebb mértékben a kotorékok ismeretére alapozott ragadozógyérítést végeznek. A hosszútávú, tartamos gazdálkodás ennél lényegesen átgondoltabb, tudatosabban tervezett, végrehajtott és ellenőrzött, valamint gazdaságossági szempontból is értékelt tevékenységet kívánna. Ezt hívjuk ragadozó-gazdálkodásnak.A hosszútávú, tartamos gazdálkodás ennél lényegesen átgondoltabb, tudatosabban tervezett, végrehajtott és ellenőrzött, valamint gazdaságossági szempontból is értékelt tevékenységet kívánna. Ezt hívjuk ragadozó-gazdálkodásnak.

7 A ragadozógazdálkodás egyik lehetséges eleme a csapdázásA ragadozógazdálkodás egyik lehetséges eleme a csapdázás nem önmagábannem önmagában jól kiegészíti a gyérítés más módszereitjól kiegészíti a gyérítés más módszereit vannak olyan helyek, fajok és időpontok, amikor szinte kizárólag csak a csapdázás hozhat kielégítő eredményt.vannak olyan helyek, fajok és időpontok, amikor szinte kizárólag csak a csapdázás hozhat kielégítő eredményt. –szárnyasvad-tenyésztelepek –mezőgazdasági állattartó-telepeken, tanyákon, farmergazdaságokban vagy belterületen –év bizonyos időszakaiban vagy a vadászterület egyes részein a lőfegyveres gyérítés nem végezhető el hatékonyan –természetvédelmi területeken –kóbor állatok, kistestű ragadozó fajok, ragadozók szaporulatának megfogására, védett fajok

8 A legálisan alkalmazható csapdákkal szemben támasztott alapvető követelmények meg kell felelnie a fenti jogszabályi előírásoknak.meg kell felelnie a fenti jogszabályi előírásoknak. erős, törhetetlen anyagból készüljön, megfelelően masszív legyen, azaz ne tudjon az állat kitörni, de a csapda védje meg foglyát más ragadozóktól;erős, törhetetlen anyagból készüljön, megfelelően masszív legyen, azaz ne tudjon az állat kitörni, de a csapda védje meg foglyát más ragadozóktól; legyen egyszerű szerkezetű, megbízható;legyen egyszerű szerkezetű, megbízható; amennyire csak lehet, a csapda legyen szelektív, hogy felesleges befogások elkerülése;amennyire csak lehet, a csapda legyen szelektív, hogy felesleges befogások elkerülése; ne legyen a vad számára riasztó (idegen szag, csillogó részek);ne legyen a vad számára riasztó (idegen szag, csillogó részek); ne okozzon sérüléseket;ne okozzon sérüléseket; a szállítás szempontjából előnyös, ha a nagyobb csapda szétszerelhető, összehajtható, így egy kisebb járművön is több szállítható;a szállítás szempontjából előnyös, ha a nagyobb csapda szétszerelhető, összehajtható, így egy kisebb járművön is több szállítható; ne legyen túl súlyos;ne legyen túl súlyos; legalább kétszer olyan hosszú legyen, mint a befogni kívánt állat;legalább kétszer olyan hosszú legyen, mint a befogni kívánt állat; könnyen és egyszerűen lehessen csalizni;könnyen és egyszerűen lehessen csalizni; legyen minél könnyebben megoldható a befogott egyedek kivétele és elszállítása;legyen minél könnyebben megoldható a befogott egyedek kivétele és elszállítása; a csapda legyen hatékony, használata legyen eredményes, kezelőjének okozzon sikerélményt.a csapda legyen hatékony, használata legyen eredményes, kezelőjének okozzon sikerélményt.

9 A csapdázás gyakorlata és legfontosabb fogalmai

10 Szagtalanítás Az emlős ragadozók „az orrukkal látják a világot”.Az emlős ragadozók „az orrukkal látják a világot”. A gyártás valamint a használat során a csapda számtalan, a természettől idegen szaggal, anyaggal “szennyeződik” (pl. olaj, festék, frissen fűrészelt fa stb.).A gyártás valamint a használat során a csapda számtalan, a természettől idegen szaggal, anyaggal “szennyeződik” (pl. olaj, festék, frissen fűrészelt fa stb.). A sikeres használat előfeltétele ezen anyagok semlegesítése, a szagtalanítás.A sikeres használat előfeltétele ezen anyagok semlegesítése, a szagtalanítás. Módszerek: területre kihelyezés, szagtalanító vagy „illatosító” anyagokkal való bekenés.Módszerek: területre kihelyezés, szagtalanító vagy „illatosító” anyagokkal való bekenés. Fontos, hogy a szagtalanítás után - akármelyik módszerrel is hajtjuk végre - többet a csapdához puszta kézzel nem nyúlhatunk!Fontos, hogy a szagtalanítás után - akármelyik módszerrel is hajtjuk végre - többet a csapdához puszta kézzel nem nyúlhatunk!

11 Kihelyezés A csapda helyének megválasztása meghatározza a csapdázás eredményességét.A csapda helyének megválasztása meghatározza a csapdázás eredményességét. A vadászterület a tökéletes ismerete.A vadászterület a tökéletes ismerete. –kotorékok, váltók, nyomok, jelek (ürülék, latrina, kaparás, szőrszál stb.) –kényszerváltók, kerítések, takarás, zavarás A ragadozó fajok szokásainak ismerete.A ragadozó fajok szokásainak ismerete. –territórialitás, kíváncsiság, óvatosság, táplálkozási szokások stb. Praktikus tanácsok: csapdabokrok kialakítása, álcázás, fogásjelző használata stb.Praktikus tanácsok: csapdabokrok kialakítása, álcázás, fogásjelző használata stb.

12 Terelés Cél a ragadozó csapdába vezetéseCél a ragadozó csapdába vezetése A terelés készülhet helyben található természetes anyagokból (faágak, kövek, nádkévék, vesszők), vagy a helyszínre szállított kész sövényből, deszkából, vékony műanyag kerítésből vagy akár hullámpalából is. Az összeállítás után a nem természetes anyagokat is érdemes tájbaillően álcázni, takarni.A terelés készülhet helyben található természetes anyagokból (faágak, kövek, nádkévék, vesszők), vagy a helyszínre szállított kész sövényből, deszkából, vékony műanyag kerítésből vagy akár hullámpalából is. Az összeállítás után a nem természetes anyagokat is érdemes tájbaillően álcázni, takarni. A terelés általában tölcsér alakú és legalább 5-6 méter hosszú és magasabb, mint a csapda.A terelés általában tölcsér alakú és legalább 5-6 méter hosszú és magasabb, mint a csapda. Ki kell használni a terepadottságokat (pl. árok, áteresz, beszakadás, bozót, vízfolyásokon kialakított „hidak” stb.)!Ki kell használni a terepadottságokat (pl. árok, áteresz, beszakadás, bozót, vízfolyásokon kialakított „hidak” stb.)!

13 Csalizás, vonszalékolás Az emlősök szaglással a madarak látással keresik a zsákmányt → ilyen csali kell!Az emlősök szaglással a madarak látással keresik a zsákmányt → ilyen csali kell! A szőrmés ragadozók csalizásának célja az állat csapdához csalogatása.A szőrmés ragadozók csalizásának célja az állat csapdához csalogatása. –csalizni nemcsak a csapda belsejében kell –a csapdához vezető szagösvények lefektetése (pl. vonszalékolással). –csalizás, szagösvények lefektetése legalább hetente (időjárástól és a csalitól függ) –csalianyag (nincs univerzális) pl. hal, tojás, máj stb. Ragadozó madarak: optikai csaliRagadozó madarak: optikai csali –fajtárs vagy annak utánzata –préda vagy annak utánzata –ellenség (pl. uhu)

14 Ellenőrzés A rendszeres, lelkiismeretes ellenőrzése nemcsak törvények szabta, de erkölcsi kötelességünk is. Tisztességes vadászembernek nem célja, hogy szenvedést okozzon az állatnak.A rendszeres, lelkiismeretes ellenőrzése nemcsak törvények szabta, de erkölcsi kötelességünk is. Tisztességes vadászembernek nem célja, hogy szenvedést okozzon az állatnak. –éjszakai ragadozók számára a nappalt a csapda fogságában tölteni szenvedést jelent. –A gyors anyagcseréjű kistestű menyétfélék (menyét, hermelin de még a görény is) az éhségtől is szenvedhetnek, akár el is pusztulhatnak. + praktikus okok: megszökés-, sérülésveszély, a csapda megrongálódása ill. eltűnése+ praktikus okok: megszökés-, sérülésveszély, a csapda megrongálódása ill. eltűnése Ellenőrzést az állat aktivitásához igazítani.Ellenőrzést az állat aktivitásához igazítani. Fontos a legkisebb zavarás!Fontos a legkisebb zavarás!

15 Karbantartás Nincs olyan csapda, bármilyen nagynevű gyártótól származik is, ami “kész van”.Nincs olyan csapda, bármilyen nagynevű gyártótól származik is, ami “kész van”. Átalakítások, beszabályozás.Átalakítások, beszabályozás. Mozgó, csúszó alkatrészek kenése (csak természetes anyaggal!).Mozgó, csúszó alkatrészek kenése (csak természetes anyaggal!).

16 A csapdázás időzítése Mikor okozzák a ragadozók a legérzékenyebb károkat;Mikor okozzák a ragadozók a legérzékenyebb károkat; mikor a legsérülékenyebb a ragadozó állomány;mikor a legsérülékenyebb a ragadozó állomány; mikor csapdázható legkönnyebben?mikor csapdázható legkönnyebben? Apróvad védelmét célzó csapdázás a tél közepétől a nyár közepéig, végéig kellene végezni.Apróvad védelmét célzó csapdázás a tél közepétől a nyár közepéig, végéig kellene végezni. Más esetben a célhoz igazítani (pl. a prémvadászat, baromfitelepek megvédése vagy a lakott területen megjelenő ragadozó eltávolítása).Más esetben a célhoz igazítani (pl. a prémvadászat, baromfitelepek megvédése vagy a lakott területen megjelenő ragadozó eltávolítása).

17 A csapdázás jegyzőkönyvezése és munkaszervezése A csapdázás rendszeres, kitartó, fegyelmezett és célirányos munkát követel meg. (Angliában külön vadőrt alkalmaznak rá!)A csapdázás rendszeres, kitartó, fegyelmezett és célirányos munkát követel meg. (Angliában külön vadőrt alkalmaznak rá!) Tisztázandó:Tisztázandó: –cél, –időtartam, –csapdatípus(ok) –csapdázási útvonalak –személyi háttér (helyettesítés) Jegyzőkönyvezés, térkép fontos pl. a hatékonyság (fogás/100 csapdaéjszaka) meghatározásához.Jegyzőkönyvezés, térkép fontos pl. a hatékonyság (fogás/100 csapdaéjszaka) meghatározásához.

18 Az egyes csapdázási kampányok részletes eredményei. Terület I. területII. területIII. terület Szezon2000 tele2000 ősze2000 tele2000 ősze2000 tele2000 ősze Csapdaéjszaka262828203764448535844095 Róka-1--2- Vadmacska-1---- Hibridmacska-2---- Házimacska6117224 Kóbor kutya-22--1 Menyét18512-2 Hermelin2----3 Nyest311-1- Közönséges görény 3-37-- Borz------ Összes emlős ragadozó 32132411510 Hatékonyság1.210.460.630.240.140.24 Összes egyéb fogás 2181262732 Összesen: 21 376 csapda éjszaka, 9 faj 95 egyede, 0.44 fogás/100 CSÉ


Letölteni ppt "Ragadozók csapdázása. A csapdázás helye vadászati kultúránkban A csapdázás a magyar vadászati kultúrának is szerves részét képezte.A csapdázás a magyar."

Hasonló előadás


Google Hirdetések