Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Real Madrid A klub dióhéjban Készítette: Szabó Csaba NT I. évf.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Real Madrid A klub dióhéjban Készítette: Szabó Csaba NT I. évf."— Előadás másolata:

1

2 Real Madrid A klub dióhéjban Készítette: Szabó Csaba NT I. évf.

3 Történelem A sikertörténet 1902. március 6-án kezdődött. Egy csoport futballrajongó hivatalosan megalapítja a Madrid Futball Klubot (az alapító okirat szerint "sportjátékok gyakorlása céljából") és létrehozza az első igazgató tanácsot. Három nappal később a csapat lejátssza első mérkőzését. A saját játékosokból összeállított két csapat közötti játék célja, hogy felállíthassák az első számú csapatot, valamint bátorítsák az első nézőközönséget. 1917. május 15. A Madrid kialakított egy maroknyi csapatot, amely annál inkább volt rendkívüli: Teus, Erice, Eulogio, Aranguren, Ricardo Alvarez, Antonio de Miguel, (a "tudós"), Sansineca, a Petit testvérek, Castell, Bernabéu, Sotero Aranguren... és elnyerték a bajnoki címet, két izgalmas mérkőzés után.

4 1920. június 29. történelmi momentum a klub életében. A spanyol uralkodó (XIII. Alfonz) a királyi (Real) címet adományozta az együttesnek, valamint rendeletében engedélyezi a címer használatát is. Ettől fogva új nevet kapott a társaság. A Real Madrid megszületett.

5 Címerek A hivatalos mérkőzéseken, ahogy azt az akkori, a sport klubokkal kapcsolatos rendeletekben meghatározták, a címerben szerepelnie kellett a város jelképének. Az első címer a klub nevének kezdőbetűiből állt össze, vagyis az M-ből, a C-ből, és az F-ből. A fehér háttéren tengerkék színnel tüntették fel ezeket a betűket. Az 1908-tól használt címerben már fellelhetőek a jelenlegihez hasonló motívumok. A kezdőbetűk megmaradtak, de az elrendezés, a megjelenítés jelentősen változott. Változtak az idők, Spanyolország államformája köztársaság lett 1931. április 14-én. A monarchia jelképeinek használatát betiltották, így a korona lekerült a címerről, a csapat neve pedig Madrid FC lett. Ekkortól jelent meg az átlósan elhelyezett lila sáv, ami Kasztíliát szimbolizálja. A polgárháború után visszatérhetett a korona a klub címerére. A színek változtak, az addig tengerkék színű elemek arany színűvé váltak. Ez a címer a XX. század végéig fennmaradt. 2001-ben a modernizáció elérte a címert is, nagy változtatások nem történtek, a betűk és a kör vonala szélesebb lett, és vékony, tengerkék színű keretet kapott. Az átlós, lila sáv pedig keskenyebb lett. Ez a címer a Real Madrid aktuális címere.

6 Eredmények  Spanyol Szuperkupa: 1947, 1988, 1989, 1990, 1993, 1997, 2001, 2003  Spanyol Ligakupa: 1984/85.  UEFA Kupa: 1984/85; 1985/86.  Európai Szuperkupa: 2002.  Interkontinentális Kupa: 1960; 1998; 2002. BEK (BL) eredmények SzezonDöntős ellenfélVégeredményHelyszín 1955/56 Stade de Reims-Champagne 4-3 Párizs 1956/57 A.C. Fiorentina 2-0 Madrid 1957/58 A. C. Milan 3-2 Brüsszel 1958/59 Stade de Reims-Champagne 2-0 Stuttgart 1959/60 Einttacht Frankfurt 7-3 Glasgow 1965/66 Partizan Belgrade 2-1 Brüsszel 1997/98 Juventus 1-0 Amszterdam 1999/00 Valencia 3-0 Saint-Denis 2001/02 Bayer Leverkusen 2-1 Glasgow A csapat a spanyol profibajnokság kezdete óta (1928) az élvonal tagja, és 29-szeres spanyol bajnok.

7 A Real Madrid híres játékosai OOscar Ruggeri (Arg) SSantiago Hernán Solari (Arg) JJorge Valdano (Arg) RRoberto Carlos (Bra) RRonaldo (Bra) RRobert Jarni (Hr) RRober Prosinecki (Hr) DDavor Šuker (Hr) IIqván Zamorano (Chile) MMichael Laudrup (Dán) DDavid Beckham (Ang) SSteve McManaman (Ang) MMichael Owen (Ang) RRaymond Kopa (Fr) ZZinédine Zidane (Fr) PPaul Breitner (D) BBodo Illgner (D) GGünter Netzer (D) PPuskás Ferenc (H-Sp) HHugo Sánchez (Mex) RRuud van Nistelrooy (Ned) LLuís Figo (Port) GGheoge Hagi (Ro) PPredrag Mijatović (Yug) EEmilio Butragueño (Sp) JJosé Antonio Camacho (Sp) SSergio Ramos VVicente Del Bosque (Sp) GGento (Sp) FFernando Hierro (Sp) VVázquez (Sp) MMiguel Muñoz (Sp) MMiguel Pardeza (Sp) RRicardo Zamora (Sp) RRaul Gonzalez Blanco (Sp) IIker Casillas (Sp) AAlfredo di Stefano (Sp) FFernando Redondo (Arg)

8 A Stadion  Név: Santiago Bernabéu (korábban: ”Nuevo Chamartín”)  Férőhely: 87 450  Átadás éve: 1947  Pálya mérete: 106 x 70 m  Egyéb létesítmény: Valdebebas (edzőközpont) A Real Madrid tulajdonában lévő stadion Luis Alemany Soler és Manuel Muñoz Monasterio tervei szerint épült. A Paseo de la Castellana útján, a madridi Chamartín de la Rosa negyedben áll. A 10-es metróvonal Santiago Bernabéu állomásánál. A Real Madrid korábbi stadionjai: Campo de la Estrada, Campo de la Avenida de la Plaza de Toros, Campo de O'Donnell, Viejo estadio de Chamartín. A futballszentély nem csak a Real Madrid meccseinek ad otthont. Az 1982-es Spanyolországi világbajnokság döntője is ebben a stadionban zajlott le.

9 Az „Ultras Sur” Az 1980-as évek elején a Real Madrid akkori leglelkesebb és legaktívabb szurkolói klubjának, a Peňa Las Banderas- nak kebelében megszületett az Ultras Sur. Ez tömörítette a legelszántabb és legrettenthetetlenebb ifjakat, akik nem ijedtek meg attól az ellenszenvtől, amivel a kor legirigyeltebb és egyben leggyűlöltebb klubja, a Real Madrid szurkolóiként szembesültek. Nevét egyrészt az akkoriban Európában, elsősorban Olaszországban elharapódzó ultra-mozgalmakról, és a stadionban általában elfoglalt déli helyéről kapta. A kis közösség teljesen magáévá tette az elterjedt ultra-ideológiákat és végül kizárták őket a Las Banderas klubból, hogy megalapíthassák saját, önálló egyesületüket, immáron különálló szektorban.

10 Himnuszok Hivatalos magyar szurkolói honlap: www.madridista.hu De las glorias deportivas que campean por Espańa va el Madrid con su bandera limpia y blanca que no empańa Club castizo y generoso, todo nervio y corazón, veteranos y noveles, miran siempre tus laureles con respeto y emoción Hala Madrid!, Hala Madrid! Noble y bélico adalid, caballero del honor. Hala Madrid!, Hala Madrid! A triunfar en buena lid, defendiendo tu color Hala Madrid!, Hala Madrid!, Hala Madrid! Enemigo en la contienda, cuando pierde da la mano sin envidias ni rencores, como bueno y fiel hermano Los domingos por la tarde, caminando a Chamartín, las mocitas madrileńas, las mocitas madrileńas van alegres y risueńas porque hoy juega su Madrid Hala Madrid!, Hala Madrid! Noble y bélico adalid, caballero del honor. Hala Madrid!, Hala Madrid! A triunfar en buena lid, defendiendo tu color Hala Madrid!, Hala Madrid!, Hala Madrid! Hala Madrid! Campo de estrellas Donde crecí Hala Madrid! Juegas en verso Que sepa el universo Cómo juega el Madrid Sale el Madrid a luchar Sale el Madrid a ganar Hala Madrid!  Centenáriumi himnusz Lejátszás Himnusz (régi)  Lejátszás

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Real Madrid A klub dióhéjban Készítette: Szabó Csaba NT I. évf."

Hasonló előadás


Google Hirdetések