Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bulimia nervosa.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bulimia nervosa."— Előadás másolata:

1 Bulimia nervosa

2 Betegség leírása Míg az anorexiásokra elsősorban a túlzott koplalás, addig a bulimiásokra nagy mennyiségű étel gyors felfalása, majd erős bűntudat mellett történő kihányása (purgálás) a jellemző. Eleinte a hányás egyfajta öntisztító rendszerként működik. „Rájönnek", hogy így bármennyit ehetnek, nem fognak elhízni; így a viselkedés állandósul és feladata az lesz, hogy biztosítsa a kívánt testsúlyt koplalás nélkül (téves módszert tanul meg a szervezet és a psziché). Később emiatt félnek társaságba járni, mert azt hiszik, mindenki látja rajtuk ezt a problémát. A bulimia fejben játszódik le!! Az evészavarok igazából nem az ételről szólnak, ezek a betegségek sokkal inkább a fejben játszódnak le. Oka: - a beteg téves képet alkot önmagáról és testéről.- tévé,reklám - az önértékelési zavar az elsődleges oka a bulímiának - depresszió, harag, gyűlölet, szeretet hiány

3 Betegség gyakorisága Fiatal, év közötti nők között az evészavarok 1-4%-ban fordulnak elő. A nők általában szer gyakrabban lesznek az evészavarok szenvedői, mint a férfiak. ( ok: tévé, reklám) A bulimia háromszor gyakoribb, mint az anorexia. Az elterjedtségre jellemző, hogy az evészavarok válogatnak aszerint, milyen társadalmi rétegekben jelennek meg. Ahogyan ezt a jelenséget korábban jelölték, az evészavarok a ”3W” betegségei.  Ez a rövidítés a fehér nyugati nőket jelenti (angolul: white Western women), s arra utal, hogy az evészavarok általában a nyugati kultúrákban fordulnak elő, fehérek között jóval gyakoribbak és nőkre jellemző betegségek. Genetika szerepe: genetikus hajlamosító tényező biokémiai összetevő abnormális a szerotonin-szint evészavarok gyakran rejtettek (titokban tartják evési zavarukat, akár évekig!)

4 Média szerepe: szépségideál is szerepet játszik a bulimia kialakulásában (tévében reklámban a nők szépek csinosak) Ma a női testet árucikkek reklámozására is használják. A fogyasztói társadalom egyszerre serkenti és elnyomja a vágyakat a fogyasztás növelésének az érdekében. Lényeges szempont továbbá az étel elértéktelenedése. Az étel, mely szentség és az élet jelképe volt, egyre értéktelenebb, pazarolható tömegcikké vált. Szerepkonfliktus alakult ki, és a hagyományos női szerepekhez teljesítményorientáció is társult. A nők megítélésében a külső sokkal nagyobb szerepet játszik, mint a férfiakéban -ok: bizonytalanság!

5 Betegség tünetei Kezdetben titokban esznek – akár évekig!
Gyorsan, gyakran és sokat esznek, és sok folyadékot fogyasztanak Nő a telítettségérzés. Evés után közvetlenül eltűnnek a mosdóba és kipirulva, könnyes vagy kipirosodott szemmel jönnek vissza. A túlevések naponta többször is felléphetnek, rövid ideig tartanak . Naponta önhánytatás is előfordul. A fogak belső felszínén zománchiány alakulhat ki a gyomorsav miatt. szívritmuszavarok vagy görcsös rosszullétek. Ételeket tárol a beteg, amelyeket könnyű lenyelni és kihányni  zsíros vagy szénhidrát étel. Az étel mennyisége 30-szorosa is lehet egy normális étkezés során elfogyasztottnak. Kikerülik a társaságban az étkezést. Hánytatók, hashajtók szedése. Betegség tartama kb: 4-5 év

6 Kezelés - Gyógyszeres kezeléssel és pszichoterápiával kezelik. - Táplálkozási rehabilitáció . cél :kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres étkezési szokások kialakítása, a megfelelő energia-bevitel. - Hozzátartozok segítsége - Tünetek mielőbbi észlelése Kezelés nélkül :- halálhoz vezethet - a nyelőcső a gyomor, fogak, íny , szervek károsodása( lásd: 8. dia )

7 Gyógyszeres kezelés: - antidepresszánsok (Bulimia esetén jók a tapasztalatok, pl. fluoxetine) - kalcium - D-vitamin - hormonális kezelés (ösztrogén) Pszichoterápiás kezelés: - viselkedésterápia - támogató terápiák - egyéni terápiák Gyermekek és serdülők kezelése során különösen fontos a családtagokat/gondozókat bevonni a kezelésbe, fontos velük minden információt megosztani Fontos lehet a viselkedésterápiával kapcsolatos útmutatás (pl. étkezések megtervezése, rendszere, határok kijelölése), valamint a beteg és családtagok közötti kommunikáció elősegítése.

8 A bulímia következményei a szervezetben
A nyelőcső megsérül az erőszakos ingerléstől, a gyakori hányás következtében a szájba kerülő gyomorsav kikezdi a fogak zománcát. A hányás , hasmenés felborítja a szervezet érzékeny só- vízháztartását, ennek pedig kiszáradás és vesekárosodás lehet a következménye. Bélrenyheség, ami megakadályozza az anyagcsere normális alakulását. szívritmuszavar, érrendszeri-, keringési problémák- Kálium vesztés miatt. gyomortágulás, esetleg gyomorszakadás - nagy mennyiségű étel miatt. hasnyálmirigy gyulladás –hashajtó miatt. véres hasmenés vesék, húgyutak elégtelen működése fültőmirigy megduzzadása - erőlködés

9

10 Tanácsok Pszichológiai tanácsadás, pszichiátriai kontroll: egészséges, fogyókúramentes táplálkozás, egészséges testmozgás, támogató szociális közeg. Dietetikus segítségét kell kikérni!! - Diéta kialakítása : - folyadékfelvétel biztosítása (kálium- és kálciumpótlás), - az egyoldalú és bőséges étkezésről a változatos táplálkozásra történő áttérés. - Az étrend energiaszegény, fehérje, ásványi anyagokban és vitaminban gazdag. Nyersanyag-kiválasztási szempontok Sovány bulímiás beteg esetében energia- és fehérjebő az étrend, ami megegyezik az anorexia nervosa diétájával. Az elhízott betegek étrendi terápiája során elsősorban azokat a nyersanyagokat kell kiválasztani, melyek kevesebb energiát tartalmaznak, de laktató értékük nagyobb.

11 Érdekességek A bulimia fogalmának megjelenése az ókorba vezet. A szó maga a görög boüsz=ökör (illetve nagyító képző), valamint a limosz=étvágy szóból származik, tehát ökörétvágyat, farkaséhséget jelent. Már a gazdag rómaiak jártasak voltak abban, hogy a nagy lakmározások alkalmával élvezettel teletömték magukat, ezt követően pedig egy libatoll segítségével gondoskodtak a megkönnyebbülésről. Ezzel szemben a bulémiás emberek szenvednek a titkolózástól és úgy érzik, cselekedeteik rabjaivá váltak, az evés is lelkiismeret-furdalást, önmegvetést okoz. Diana Hercegnő is Bulimiaban szenvedett. Jóllehet félnek az evéstől, mégis nagy mennyiségeket fogyasztanak el: néha akár kalóriát is egy alkalommal.

12 Köszönjük a figyelmet! Készítette: Kovács Lilla Pap Katalin Bán Zsófi


Letölteni ppt "Bulimia nervosa."

Hasonló előadás


Google Hirdetések