Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ifj. Hubai Imre biogazda Karcag-Berekfürdő

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ifj. Hubai Imre biogazda Karcag-Berekfürdő"— Előadás másolata:

1 Ifj. Hubai Imre biogazda Karcag-Berekfürdő
A Tisza-menti bioélelmiszerek rövid útja a termelőtől a fogyasztóig Tiszadob, 2011.május 3. Ifj. Hubai Imre biogazda Karcag-Berekfürdő

2 A Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület
Észak-Alföldi régiójának biogazdaságai a Tisza mentén Forrás: Biokultúra Egyesület

3 Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület tagsága
306 fő Gazda 252 fő Cég 28 Szövetkezet 2 Állattartók 32 Méhészek 15 Gyümölcsös 52 Növénytermesztés 185 Pártoló tag 26 Forrás: Biokultúra Egyesület

4 Röviden és tömören a lényeg:
Ki lehet biogazda? Részlet a Biokontroll Alap-feltételrendszeréből: „Mindenki, aki ökológiai jelöléssel kíván mezőgazdasági alapanyagokat, élelmiszereket, takarmányokat és vetőmagot előállítani és forgalmazni, az köteles a rá vonatkozó ökológiai jogszabályokat betartani és tevékenységét ellenőrzési rendszerbe kapcsolódva folytatni. Érvényes tanúsítvány birtokában, külön megállapodás alapján a feltételrendszer előírásainak megfelelő termékek jogosultak a Magyar Biokultúra Szövetség és/vagy a Biokontroll védjegyét viselni.„ Röviden és tömören a lényeg: ALÁ KELL VETNIE MAGÁT A BIOGAZDÁLKODÓNAK AZ ELLENŐRZÉS ÉS TANÚSÍTÁS SZIGORÚ SZEMPONTRENDSZERÉNEK VÉDJEGYHASZNÁLATI SZERZDÉST KELL KÖTNIE AZ ELLENŐRZŐ ÉS TANÚSÍTÓ SZERVEZETTEL FORRÁS:

5 Élelmiszerlánc- biztonság és hatósági felügyelet
79/2009. (VI. 30.) FVM rendelet a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai gazdálkodási követelmények szerinti tanúsításának, előállításának, forgalmazásának, jelölésének és ellenőrzésének részletes szabályairól Élelmiszerlánc- biztonság és hatósági felügyelet Mely kiterjed a hazai ökológiai termelésre, forgalmazásra és jelölésre vonatkozó nemzeti eljárás rendjére, az élelmiszerláncra és hatósági felügyeletére, valamint a tanúsító szervezet hatósági elismerésére és felügyeletére, továbbá működési feltételeire. Ezt a rendeletet a következő, mezőgazdaságból származó termékek - beleértve az akvakultúrát is – esetében, a Tanács Öko EK rendeletének előírásaival összhangban kell alkalmazni, amennyiben ezen termékeket forgalomba hozzák: a) élő vagy feldolgozatlan mezőgazdasági termékek; b) feldolgozott, élelmiszernek szánt mezőgazdasági termékek; c) takarmányok; d) vegetatív szaporítóanyag és vetőmag. FORRÁS:

6 Az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó, érvényben lévő Európai Uniós, valamint hazai szabályozások:
A Tanács 834/2007/EK rendelete az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről és a 2092/91/EGK rendelet hatályon kívül helyezéséről. A Bizottság 889/2008/EK rendelete az ökológiai termelés, a címkézés és az ellenőrzés tekintetében az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről szóló 834/2007/EK rendelet részletes végrehajtási szabályainak megállapításáról. A Bizottság 1235/2008/EK rendelete a 834/2007/EK tanácsi rendeletben az ökológiai termékek harmadik országból származó behozatalára előírt szabályozás végrehajtására vonatkozó részletes szabályok meghatározásáról. 79/2009 (VI. 30.) FVM rendelet. FVM rendelet a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai gazdálkodási követelmények szerinti tanúsításának, előállításának, forgalmazásának, jelölésének és ellenőrzésének részletes szabályairól. Forrás: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

7 EU Öko-címke:

8 Ökopiacok Magyarországon
Budakeszi, Fő u (Művelődési Ház udvara) Nyitvatartás: minden szombaton 8-12 óráig Budapest 1. Újpesti biopiac (IV. ker. Baross u ) Nyitvatartás: minden szerdán és szombaton Albertfalvai piac (XI. ker. Fehérvári út 213.) Nyitvatartás: minden szombaton 9-12 3. Klebelsberg Kultúrkúria (II. ker. Templom u ) szombatonként Debrecen (Debreceni Bioudvar), Kandia u. 14. (Szent Anna utcából nyílik) Nyitvatartás: minden szombaton 7-12 óráig Gödöllő, Szabadság tér, Városi piac vagy Esze Tamás u. 60. (0170/37hrsz.) Nyitvatartás: szombatonként, szerdánként Kecskemét, Piaccsarnok Nyitvatartás: kedd és pénteken 7-11 óráig Miskolc, Görgey Artúr u. 5. (Tudomány és Gazdaság Háza) Nyitvatartás: péntek 8-14 Nyíregyháza, Búza téri Piaccsarnok, 2 pavilon a külső piacon Nyitvatartás: szombat , 6-13 Pécs, Vásárcsarnok, Bajcsy-Zsilinszky u Nyitvatartás: csütörtök, péntek, szombat

9 A helyi (bio) piac lehetőségei:
Mi a helyi piac a biotermékek számára? A biogazdasághoz legközelebb eső piac Vagy a biogazdasághoz legközelebb eső biopiac Vagy biogazdasághoz legközelebb eső fizetőképes keresleti piac Az attól függ, hogy: Milyen a feldolgozottság szintje A gazda vagy családtagjai saját maguk értékesítik-e a termékeiket Milyen a szezon – hogy alakulnak a keresleti- kínálati viszonyok Mi a termék?

10 A nyersanyag…

11 …az elsődlegesen feldolgozott bioélelmiszer…

12 … a további feldolgozás után, közvetlenül fogyasztható bioélelmiszer, magasabb hozzáadott értékkel…

13 …vagy a legmagasabb feldolgozottsági szintű, legmagasabb hozzáadott értéket képviselő bioétel, amelynek ára már szolgáltatást is tartalmaz?

14 Az attól függ, hogy kinek szánjuk a termékünket?
Bio feldolgozó üzem Biokereskedő Fogyasztó Vendég Látogató (Turista)

15 Budapest XII. kerületi Ökopiac

16 Karcag - Berekfürdő

17 Hagyományok őrzése – Múlt, Jelen, Jövő

18 Kerekes telep / Kecskeri puszta
Üllőparti Ökotanya – Kerekes telep / Kecskeri puszta Üllő

19 Üllőparti Ökotanya- Bereki „Béke Százas” állattenyésztő telep

20 Üllőparti Ökotanya- Bereki „Béke Százas” állattenyésztő telep

21 Hubai Kertészet-Berekfürdő

22 Bioboltunk saját biogazdaságunk egyik központjában, Berekfürdőn

23 Bioboltunk Karcagon, a Nagykunság fővárosában

24 Bioboltunk a Fővárosban (Bp. XII. kerületi Ökopiac)

25 A Nimród Bioétterem Karcagon

26 Piaci lehetőségek a biogazdaságok számára:
Minél magasabb feldolgozottságú áruval megjelenni a helyi, regionális piacokon Termelői bioboltok (mintaboltok) létesítése a piacok közelében Megjelenni a Biokultúra Szövetség által üzemeltetett országos ökopiacokon Megjelenni a nemzetközi biotermék - kiállításokon (Nürnberg – Biofach) Bevezetni a bioélelmiszereket a vendéglátásba és a közétkeztetésbe (bölcsődék, óvodák, iskolák, kórházak, közintézmények menzái, éttermek, szállodák, stb…) Ökoturizmus vonzerejének felébresztése a turisztikai ágazatban (bio bemutató gazdaságok létesítése, országos bionapok rendszeres megrendezése)

27 Elengedhetetlen a sikerhez:
Rendkívüli elkötelezettség az ökológiai gazdálkodás iránt, kitartás, munkabírás és hivatástudat Az ellenőrzés és tanúsítás során alkalmazott jogszabályok naprakész ismerete A termékek lehető legmagasabb szintű feldolgozottságának elérése A gazdaságban dolgozó munkavállalók ökológiai ismereteinek folyamatos frissítése Az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett technológiák és legfrissebb kutatási eredmények elsajátítása A jövőbe vetett bizalom és hit A fogyasztókkal való folyamatos kapcsolattartás, információ visszacsatolás És ami nem a legfontosabb, de szükségszerű és megkerülhetetlen … állami szerepvállalás az ökológiai célprogramok megújításában, valamint kiemelt támogatás azoknak a feldolgozó üzemeknek (közkonyháknak), melyek a bioélelmiszerek közétkeztetésbe vonásával a bemutató biogazdaságok mellett a legnagyobb áttörést tudnák elérni a bioélelmiszerek piacán!

28 Jó egészséget kívánok mindenkinek! Ifj. Hubai Imre biogazda
Köszönöm megtisztelŐ figyelmüket, Jó egészséget kívánok mindenkinek! Ifj. Hubai Imre biogazda


Letölteni ppt "Ifj. Hubai Imre biogazda Karcag-Berekfürdő"

Hasonló előadás


Google Hirdetések