Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Víz és Egészség Jegyzőkönyv végrehajtási programja 2008-2009 A Víz és Egészség Szakbizottság 3. ülése, 2009.január 19.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Víz és Egészség Jegyzőkönyv végrehajtási programja 2008-2009 A Víz és Egészség Szakbizottság 3. ülése, 2009.január 19."— Előadás másolata:

1 A Víz és Egészség Jegyzőkönyv végrehajtási programja A Víz és Egészség Szakbizottság 3. ülése, 2009.január 19.

2 Víz és Egészség Munkacsoport (WG WH) A VEJ hatálya alatti 1. ülés: június Az ülés célja a MOP 1- óta eltelt időszak áttekintése, a VEJ hatálya alatt működő különböző akciócsoportok és programok politikai szintű áttekintése, orientálása és a VEJ belső és külső kapcsolatainak áttekintése. Az ülés jegyzőkönyve megtekinthető a ece_mp_wh_wg_1_2008_2_for%20submission_final.pdf hivatkozáson. A 2. ülésre július 2-3-án kerül sor Genfben. ece_mp_wh_wg_1_2008_2_for%20submission_final.pdf

3 Ad Hoc Projekt Facilitációs Mechanizmus (AhPFM) A Testület 1. ülése: június 25. Ad Hoc Project Facilitation Mechanism Az ülés célja, hogy az „Ad Hoc Project Clearing House ” a kinevezett Facilitátor előkészítésében áttekintse és meghatározza azokat a nem-infrastruktúrális támogatási akciókat, amelyeket támogatásra javasol. Az ülés jegyzőkönyve megtekinthető a e.pdf e.pdf hivatkozáson. A 2. ülésre július 1-én kerül sor,újra a WG WH előtt közvetlenül.

4 Task Force on Surveillance (TFS) Az akciócsoport tevékenységének célja a víz által terjedő megbetegedések surveillance, előrejelző és reagáló rendszereinek kialakítását támogató útmutató kifejlesztése és képzési támogatás kétoldalú „country assistance” programokban. A TF beszámolója a e.pdf dokumentumban tekinthető meg.http://www.unece.org/env/documents/2008/wh/wg.1/ece.mp.wh.wg e.pdf Ezévi programjukban szerepel a Workshop on surveillance of water-related diseases under a changing climate (március 1-4, Jeruzsálem) és ezzel együtt a TF 2. ülése. Ld.: és

5 Task Force on Indicators and Reporting (TFIR) Ez volt 2008-ban a legaktívabb akciócsoport, amelynek egy kisebb „core-groupja” januárban, szeptemberben és decemberben is ülésezett. Márciusban sor került a TF 1. ülésére is. A TF célja a VEJ végrehajtási program legközelebbi kötelezettségeire: a célok és céldátumok meghatározására, a jelentési rendszer kialakítására és az alkalmazandó indikátorokra vonatkozik. Ebben az évben hamarosan sor kerül egy workshopra és ezzel együtt a TF 2. ülésére. Ld.: tm és tm A csoportban a magyar részvétel jelentős: a core groupnak magam is tagja vagyok, Steindl Zsuzsa pedig a TF alelnöke.

6 -"setting targets beyond EU level" - Collin Mc Laren (Scotland) - to be contacted by the secretariat -"a positive story from Central Asia" -a speaker from WHO to be identified and contacted by Roger -"training as a target in Finland"- the right person to be identified and contacted by Risto -"Rapid assessment" - presentation to be delivered by Oliver - "presentation on national coordination arrangements - examples from Hungary:" Mihaly to propose a speaker -"affortability/accessibility of water"social issues/indicator" - possibly Portugal or Hungary -"the added value of the Protocol vs EU directives" - material to be provided all to Mihaly (10 January the latest) -"reporting under the Protocol - the approach, rationale, - possible examples of the reporting mechanism which could be useful under the Protocol to be communicated to Francesca (10 January)

7 Task Force on Extreme Weather Events (TFEWE) Ez az akciócsoport a Konvenció hasonló testületével együtt, és közös program szerint tevékenykedik áprilisában Rómában volt az 1. ülése, majd egy júliusi amsterdami workshopban is érdekeltek voltak. A TF elsődleges célja a klímaváltozási adaptáció elősegítése a VEJ által érintett területeken. Ld: és htm htm Ebben az évben április e között lesz a TF 2. ülése: a Workshop on Transboundary Flood Risk Management- tel együtt.

8 BUREAU A VEJ két MOP közti interim periódusának irányító testülete szeptember én ülésezett. Ld.: _Protocol_2008.pdf Elsősorban a VEJ pénzügyi nehézségei érdemelnek említést. A Tagállamok lehetőségei: _Protocol_2008.pdf –saját pénzbefizetések és in-kind hozzájárulások –Eljárás az UNECE Executive Secretary és a Division Director irányában –Eljárás a WHO Regional Committee irányában Progress in the ratification process and other issues related to the promotion of the Protocol ügye: Visegrádi találkozó lehetősége a Protocol implementációjáról és promociójáról a régióban (skandináv, és CH-FR-DE-IT mintára). EU-PWH kooperáció vagy verseny ügye Kirgizisztán ratifikációja folyamatban

9 BUREAU (2) Protocol – 5. Miniszteri Konferencia (Párma, 2010 jan-feb) –Elő-esemény: technikai természetű –A 10. évforduló „ünneplése” a nyitó ülésszakon –Politikai kontextusok: a CEHAPE és a Klíma ülésszakokon és a Deklarációban. –A konkrétumokról tagállami javaslatokat és támogatást (pénzügyit is) várnak. –Kérik a tagállamokat, hogy PWH- megközelítéseiket és „sikertörténeteiket” mielőbb ajánlják fel a nyitóülésen való bemutatásra.

10 Egyéb, VEJ-releváns események A felszín alatti ivóvízforrások védelme karsztos területeken címmel megrendezett workshopra Krk szigetén (Cr) került sor április én. Magyar résztvevők (KvVM) előadást tartottak a miskolci vízjárvány környezeti körülményeiről. Ld.: Workshop on the protection of groundwater as a source of drinking water in karst areas Workshop on the protection of groundwater as a source of drinking water in karst areas és a jelentés a workshopról: eport%20Croatia%20workshop%20groundwater.pdf eport%20Croatia%20workshop%20groundwater.pdf Capacity for Water Cooperation (UNECE-UNDP-OSCE) Workshop on Water and Health a WHO/EURO-val együrrműködésben, Bukarest, május A wks-t az EU is támogatta az EUWI EECCA komponenseként, és a VEJ román elnökségét adó Környezetvédelmi Minisztérium biztosította a helyszínt. Magam meghívottként 2 előadást is tartottam. Ld. még: CWC workshop on water and health

11 Egyéb, VEJ-releváns események (2) Workshop on Water Safety in Small Scale Water Supplies in the European Region: common challenges and needs november , Bad Elster, DE az UBA és a WHO/EURO szervezésében. Negyven résztvevő 20 országból (számos EECCA országból is). A résztvevők konszenzusos állásfoglalást fogadtak el a kisméretű vízellátó rendszerek európai mértékű fontosságáról, ld.: ol/ _1 és sokan csatlakoztak a WHO Network on small community water supply-hoz. (Ld.: index.htmlWorkshop on Water Safety in Small Scale Water Supplies in the European Region: common challenges and needs ol/ _1 index.html Workshop on the Protocol on Water and Health, aug. 20. World Water Week, Stockholm. Ld.: WaterProtocol/ _1 WaterProtocol/ _1

12 Egyéb, VEJ-releváns események (3) „Water Unites – Strengthening Regional Cooperation on Water Management in Central Asia“ ld.: A Compliance Committee 2. ülése: RoP és a nyilvánosság kommunikációs szabályai a fő témák. Ld.: 2008_4_report_SUBMITTED.pdf 2008_4_report_SUBMITTED.pdf A WHO Fürdővíz Irányelvek értékeléséről és a mesterséges fürdők aktuális kérdéseiről egy kérdőívet helyetek ki a Robens Centre (Univ. Of Surrey) honlapjára, és kérik, minél többen töltsék ki. Ld.:

13 További információk A 2009-re tervezett események naptára: Bár nem közvetlen VEJ vonatkozású, fel szeretném hívni a figyelmet a Helsinki Konvenció „Nature for Water” sorozat két brosurájára, amelyek a vizi ökoszisztémák és a fenntartható fejlődés összefüggéseivel foglalkoznak: Nature for water: protecting water-related ecosystems for sustainable development és Nature for water: innovative financing for the environment

14 FolyamatIdőigényIdőzítés Nemzeti egyeztetés a jelentésről 3 hónap2009. okt. 15 – jan tervezet1 hónap2010. jan. 15 – feb. 15. A tervezet vitája30 nap2010. feb. 15. – márc. 15. A jelentés elkészítése (fordítása) 30 nap2010. márc. 15 – ápr. 15. Benyújtás határideje180 nappal a Részes Felek találkozója előtt ápr. 15. Jelentés a Részes Felek 2. Találkozójának

15 Célok és határidők PWH Art 6 (2) k) A Magyar Fürdőszövetség és a Magyar Uszodatechnikai Egyesület javaslatai: Az összes közösségi medencés fürdő lényegi tervezési, kivitelezési és üzemeltetési szempontú irányítási kérdé- seinek jogszabályi rendezése. Határidő: A jogszabályokban meghatározott előírások betartására ellenőrző-lista formájú kontroll rendszer kialakítása és be- vezetése az ÁNTSZ szervezeteinél. Határidő: A közfürdőkben dolgozó munkatársak továbbképzési rendszerének kialakítása internetes online tanfolyam- sorozat kidolgozásával és meghatározott honlapokon történő bevezetésével. Határidő:

16 Célok és határidők PWH Art 6 (2) k) A mesterséges fürdők (közfürdők) vendégei számára az őket védő-szolgáló jogszabályi előírásokról internetes online tájékoztató rendszer kialakítása és működtetése. Határidő: A vonatkozó jogszabályi előírások ( pl.:ADR, munkavé- delem, környezetvédelem, vízjog, kémiai biztonság) közfürdők számára integ-rált, folyamatosan aktualizált gyűjteményének kialakítása az üzemeltetés komplex feladatainak segítésére.Határidő: Ellenőrzési, felülvizsgálati és tanácsadási rendszer kiala- kítása vízminőségnek megfelelő vízkezelési technológia biztosítására a közfürdőkben. Határidő:


Letölteni ppt "A Víz és Egészség Jegyzőkönyv végrehajtási programja 2008-2009 A Víz és Egészség Szakbizottság 3. ülése, 2009.január 19."

Hasonló előadás


Google Hirdetések