Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Kincses Gyula 17/1 A keresleti oldal élénkítésének lehetőségei az egészségügyi szolgáltatások piacán Dr. Kincses Gyula Dr. Kincses Gyula 2001. Zell.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Kincses Gyula 17/1 A keresleti oldal élénkítésének lehetőségei az egészségügyi szolgáltatások piacán Dr. Kincses Gyula Dr. Kincses Gyula 2001. Zell."— Előadás másolata:

1 Dr. Kincses Gyula 17/1 A keresleti oldal élénkítésének lehetőségei az egészségügyi szolgáltatások piacán Dr. Kincses Gyula Dr. Kincses Gyula 2001. Zell am -See

2 Dr. Kincses Gyula 17/2 Toalett-kronológiaToalett-kronológia  1988:Nickeldorfi rácsodálkozás: ha nekem otthon egyszer ilyen lenne  1992:A bankok WC-je már rendben  1994:A benzinkutak vécéje már rendben  1998:A Plasa-k vécéje ragyog, de a minisztériuméban is felrakták a hiányzó csempét  2001:A kórház vécéje még mindig olyan...

3 Dr. Kincses Gyula 17/3 Minőségügyi alapismeretek  Az egészségügyben kétféle minőség van: –amit ISO (vagy egyéb) szerint akkreditálnak –amit a beteg érez  A kettő közötti összefüggés igen laza, és a másodikkal nem sokat törődtünk.

4 Dr. Kincses Gyula 17/4 Az egészségügyi szolgáltatások minőségjavításának feltétele  Az egészségügyi szolgáltatásoknak a beteg által is megélhető minősége csak szolgáltatói verseny által érhető el.  A szolgáltatói verseny csak akkor érhető el, ha az új szolgáltatók mellett új szolgáltatásvásárlók is megjelennek a piacon  új vásárló lehet –több biztosító –kiegészítő biztosítás –fedezettel (megtakarítási számlával) rendelkező beteg

5 Dr. Kincses Gyula 17/5 Megváltozott ország, megváltozott prioritások  A rendszerváltás kapcsán végbement változások kapcsán a populációs érdekek miatt elsődleges (mindenek felett álló) szempont volt az equty megőrzése  Az ország „felemelkedése” kapcsán a hozzáférés mellett felértékelődtek a minőségi kérdések. „Ha az élet egyéb területein jogom van a meg- különböztetett fogyasztásra, akkor a legfontosabb szükségletemnél miért nincs???”

6 Dr. Kincses Gyula 17/6 Az egészségpolitika rejtett kihívása  Ellenállok a piacosodásnak és ezzel előidézem –az egészségügy kettészakadását és –a forrásvesztést, –a fizetőképes kereslet külföldre menését, vagy  a folyamatokat kontrollálva megteremtem a „public private mixt”et, és a kiegészítő forrásokat a közösségi egészségügybe csatornázom?

7 Dr. Kincses Gyula 17/7 A megoldás lehetősége  Kínálati oldal növelése (vegyes finanszírozású rendszer beléptetése  keresleti oldal növelése (MSA)

8 Dr. Kincses Gyula 17/8 Fakultatív co-payment - kiegészítő részleges TB finanszírozás modellje  Háromszintű ellátórendszer: –teljes TB térítéssel dolgozó ellátók –részleges TB térítés + co-payment –tisztán magánfinanszírozott ellátók  A beteg esetileg dönti el, hogy a három szint közül melyiket választja, döntése nem végleges.  Verseny az I. és II. szint között  Az arányok a részleges térítés mértékével szabályozhatók

9 Dr. Kincses Gyula 17/9 A kiegészítő biztosítások lehetséges céljai  Közösségi, egészségfejlesztési célú szolgáltatások nyújtása (szűrések, közösségi és egyéni életmód programok.)  szolgáltatás-finanszírozás –A rendszerben kötelezően benne levő magánfinan- szírozás (gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, szanatórium stb.) költségeinek kiváltása, –A differenciált igények kielégítésének finanszírozása  pénzbeni ellátások (kiegészítő táppénz, „paraszolvencia-biztosítás”, stb.)

10 Dr. Kincses Gyula 17/10 Egyes egészségügyi források jellemzői NHS TBKieg. Bizt.MSACo-paym. Szolidaritás + + +/? - - Kockázatkezelés + + + - - Jövedelem-transzf. + +Véletlenszerű - - Adókedvezmény 0 + + + - Fajlagos Alacsony/ működési költség Közepes Magas Alacsony Nincs

11 Dr. Kincses Gyula 17/11 Az egészségügyi rendszer alapkritériumai  Az egészségügy rendszereknek megfelelő –kockázatkezelő-képességgel és –szolidaritás-tartalommal kell rendelkezniük  Az egészségügyi rendszeren kell a fentieket számonkérni-nem az egyes elemek mindegyikén.

12 Dr. Kincses Gyula 17/12 Az egészségcélú megtakarítási számlarendszer

13 Dr. Kincses Gyula 17/13 Az egészségcélú megtakarítási számlarendszer terhére igénybevehető szolgáltatások  társadalombiztosítás által nem, vagy részben finanszírozott szolgáltatóknál igénybevett gyógyító célú egészségügyi szolgáltatások,  a közfinanszírozott szolgáltatók által nyújtott szolgáltatások mellé fizetett díj (co-payment),  orvos által rendelt gyógyszer ára.

14 Dr. Kincses Gyula 17/14 Az egészségcélú megtakarítási számlarendszer előnyei I.  A javaslat alkalmas az egészségügy területén a magánszolgáltatások piacának élénkítésére, ezzel hozzájárul a differenciált igények differenciált kielégíthetõségéhez,  Jól illeszkedik a jelenlegi lakossági szokásokhoz: a beteg az előre nem látható, nem tervezhető igényeit is ki tudja elégíteni, és ekkor is kedvezménnyel tudja igénybe venni a szolgáltatást.  Egységesíti a magánszolgáltatók minőségét  Átláthatóvá teszi az egészségügyben a magánszolgáltatások piacát és a szolgáltatók tevékenységét.

15 Dr. Kincses Gyula 17/15 Az egészségcélú megtakarítási számlarendszer előnyei II.  A legális szolgáltatás-vásárlás irányában ad ösztönzést a résztvevőknek (betegeknek), ezzel hálapénz ellenes hatása is van.  Segíti a korszerű információ-technológiák és készpénzkímélő technikák terjedését az egészségügyben (kártyafunkciók).  Hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez az egészségügyben  Amennyiben a számlák valódi előtakarékosságként is működhessenek, akkor a rendszer alkalmas a különböző életszakaszok közötti jövedelemtranszfer ellátásra is.

16 Dr. Kincses Gyula 17/16 Az MSA-t megtakarítási, vagy elő- takarékossági rendszerként értelmezzük-e?  Megtakarítás vagy előtakarékosság:?  Az MSA életszakaszok közötti transzfer, „halasztott fogyasztás” eszközeként is alkalmazható: –Social Saving Account –Personal Saving Account  átjárhatóság –a szociális biztosítással (ápolás-biztosítás) és –a nyugdíjrendszerrel (kiegészítő nyugdíjbiztosításként is használható)

17 Dr. Kincses Gyula 17/17 KonklúziókKonklúziók  Az egészségügyi költségek növekedése (a szolgáltatások bő- vülése) csak a közfinanszírozási forrásokból nem fedezhető.  Fent kell tartani az alapelveket. (szolidaritás, equity, szubszidiaritás)  Érdemi forrásnövelésként csak a fakultatív co-payment jöhet szóba.  A magánfinanszírozás szerepének növelésekor el kell kerülni az egészségügy kettészakadásának veszélyét.  A kiegészítő biztosítások lassan elérik a kritikus tömeget, és a helyükre kerülnek.  A Medical Saving Account illeszkedik leginkább a magyarországi várható modellhez.


Letölteni ppt "Dr. Kincses Gyula 17/1 A keresleti oldal élénkítésének lehetőségei az egészségügyi szolgáltatások piacán Dr. Kincses Gyula Dr. Kincses Gyula 2001. Zell."

Hasonló előadás


Google Hirdetések