Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Informatika szakmacsoport Dr. Murányi Pálné versenykoordinátor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Informatika szakmacsoport Dr. Murányi Pálné versenykoordinátor."— Előadás másolata:

1 Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Informatika szakmacsoport Dr. Murányi Pálné versenykoordinátor

2 A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet szervezi és koordinálja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozó informatika szakképesítések Országos szakmai tanulmányi versenyeit

3 A TANULMÁNYI VERSENYEK MEGHIRDETÉSE A meghirdető minisztérium, NFM, az NSZFI javaslatai alapján, a verseny meghirdetésében kijelöli: a versenyek formáit, szakképesítéseit, versenycsoportjait, a versenyek helyét, időpontjait, a nevezési díjakat, az elérhető kedvezményeket.

4 Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (továbbiakban OSZTV): komplex verseny, a szakmai és vizsgakövetelmények figyelembevételével az adott szakképesítés szakmai ismereteire, készségeire, kompetenciáira, szakmai gyakorlatára épül, A versenyre nevezni az NSZFI honlapján keresztül, az ott leírt útmutató betartásával lehet. A nevezési határidőt a meghirdetés tartalmazza. Határidőn túli nevezésre nincs lehetőség..

5 A versenyeken a szakterületen működő magyarországi, nappali rendszerű képzést folytató szakképző iskolák tanulói vehetnek részt. azok a tanulók akiknek a rendes szakmai vizsgája a versenykiírás tanévének május-júniusi vizsgaidőszakában esedékes, illetve a meghirdetés szerinti modulverseny SZVK-ban meghatározott szakmai követelményeit elsajátította. A versenyre a tanulóknak az iskola igazgatójánál kell jelentkezniük,A versenyre a tanulóknak az iskola igazgatójánál kell jelentkezniük, a nevezéseket az NSZFI csak az iskoláktól fogadja el!a nevezéseket az NSZFI csak az iskoláktól fogadja el!

6 A versenyzők személyazonosságát a személyi igazolvánnyal, szakképzésben való részvételt igazoló bizonyítvány másolatával kell a döntő helyszínén kell igazolni. Azt a versenyzőt, aki nem tudja bemutatni az előzőkben megnevezett okmányokat, a versenyből a bizottság kizárja

7 A versenyek fordulói A szakmai tanulmányi versenyekre benevezett tanulók tudásának mérése, két fordulóban történik: elődöntő versenyeken döntő versenyeken. Az iskolák önállóan válogató versenyeket szervezhetnek. A versenyek szakmai tartalmát a központi követelmények alapján a Szakterületi versenyszabályzat tartalmazza.

8 Az elődöntő megtartására akkor kerülhet sor, ha a jelentkezők létszáma eléri az adott versenycsoportban/szakképesítésben a 15 főt. A döntő megtartására akkor kerülhet sor, ha az 50%-nál jobb eredményt elértek létszáma eléri az adott versenycsoportban/szakképesítésben a 10 főt.

9 Az informatika szakmacsoport valamennyi elődöntő versenye webes felületen, online, interaktív módon történik az e célra kifejlesztett program segítségével. Az elődöntő versenyzőinek biztosítani kell a verseny ideje alatti folyamatos internetkapcsolatot.Az elődöntő versenyzőinek biztosítani kell a verseny ideje alatti folyamatos internetkapcsolatot. Részletes tájékoztatást kell adni a versenyzőknek a szabályokról: Webes felületen kell dolgozni az elődöntő előírt ideje alatt. a „Szakmai Verseny” weboldalon kívül semmilyen internetes alkalmazás nem futtatható a számítógépén, a versenyző nem indíthat kereső, illetve böngésző programot, nem írhat vagy fogadhat t, nem használhat csevegő programot, A verseny alatti (utáni) adatforgalom ellenőrzéskor talált szabálytalanság miatt kizárható a versenyből.

10 A verseny napján minden versenyző a saját egyedi azonosítójával és jelszavával érheti el a verseny feladatsorát. A honlap betöltése után a „Tanulók” linkre kattintva kell megadni az egyedi azonosítót és a hozzátartozó jelszót, majd a bejelentkezés gombra kattintva érhető el a feladatsor. A „Vizsga megkezdése” linkre kattintva kezdődik a verseny. A pontozás alapján a rendszer megjeleníti, a szerkesztett rajzok kivételével, az elért pontszámot, a százalékos teljesítést. A verseny befejezése után a tanuló azonnal látja az eredményét. A kérdések megválaszolására fennmaradó időt a program folyamatosan kijelzi. Ha a versenyre szánt idő letelik, akkor a rendszer automatikusan befejezi a versenyt, és az addigi kérdésekre adott válaszokat értékeli ki.

11 A verseny döntőjére a Versenyfelhívásban meghatározott helyszínen kerül sor. A döntő versenyeket a jóváhagyott Versenyszabályzat szerint kell megszervezni. A döntő megkezdése előtt a versenyzők a titkosítás biztosítása érdekében kódszámot húznak és minden elvégzett feladatukat ezzel a kóddal azonosítják. A döntő gyakorlati és szóbeli, illetve a vizsgarészekhez rendelt vizsgafeladatok - vizsgatevékenységi formában meghatározott - versenyrészből állhat.  A döntő gyakorlati része, gyakorlati vizsgatevékenysége: olyan számítógépes munkafolyamat, amely alapján megállapítható, hogy a versenyzők az adott szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményében meghatározott, elvárható gyakorlati tudással, készségekkel, képességekkel és kompetenciákkal rendelkeznek.  A döntő szóbeli része, szóbeli vizsgatevékenysége: a versenybizottság a versenyző szakmai tudásáról a szakmai és vizsgakövetelményekhez rendelt szóbeli vizsgatevékenységeihez tartozó kérdésekre adott szóbeli felelet alapján győződik meg.

12 A versenybizottság Versenybizottságot versenycsoportonként/szakképesítésenként kell létrehozni. A versenybizottság összetétele:  elnök  két versenybizottsági tag. A versenybizottság munkáját szakértők segíthetik.  A versenybizottság elnökét az NSZFI főigazgatója bízza meg.  A versenybizottság kamarai képviselőjét - a döntő helye szerint - a szakképesítésért felelős területi gazdasági kamara elnöke bízza meg a döntőt szervező iskola javaslatára.  A versenybizottság - előzőben nem felsorolt – tagjait az NSZFI főigazgatója bízza meg, A versenybizottság elnöke felelős a versenyek tisztaságáért, a versenybizottság munkájának megszervezéséért, az értékelés irányításáért.

13 A versenyzők teljesítményének értékelése Az értékelés módját a szakterületi versenyszabályzatok tartalmazzák. A versenyzők teljesítményének végső értékelését az elődöntőn és a döntőn elért eredmények alapján kell meghatározni, az alábbiak szerint:  a versenyrészek teljesítményét az elődöntő és a döntő versenyfeladataira adott pontszámok %-os értékelésével kell meghatározni,  az összesített eredményt a versenyzők valamennyi versenyrészre százalékban megadott súlyarányos összegzésével kell meghatározni. A versenybizottság az elért eredmények (pontszámok, százalékok) alapján állapítja meg a helyezések sorrendjét. Azonos pontszám esetén a versenybizottság a döntő gyakorlati versenyrészek összeredménye alapján dönti el a helyezési sorrendet,

14 Azok a döntőn résztvevő versenyzők, akik a megszerezhető pontok 71%-át megszerezték, jeles osztályzatot kapnak szakmai követelménymodul letétele alól mentesülnek a 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet 5. § (5) bekezdése szerint. A Versenybizottság Igazolás kiállításával értesíti a versenyző iskoláját a versenyző által elért (vizsgarész(ek) mentesülésről. A szakképesítő bizonyítványt a tanuló iskolája mellett működő szakmai vizsgabizottság adja ki a rendes vizsga megtartásakor. Valamennyi, a döntőn részt vevő tanuló "Emléklap"-ot kap. A verseny I–II–III. helyezett tanulója az elismerő "Oklevél" mellett jutalomban is részesül. Egyes szakterületeken a legjobb versenyzők nemzetközi érvényességű cégképesítést (Autodesk) kapnak.

15 A szakképesítés száma, megnevezése A versenyre meghirdetett szakmai követelménymodulok CAD-CAM informatikus CAD-CAM informatikus Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés Projektmenedzsment Informatikai ismeretek CAD ismeretek AutoCAD CAD ismeretek Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés Informatikai rendszergazd a Informatikai hálózattelepítő és – üzemeltető* Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés Projektmenedzsment Hardveres, szoftveres feladatok LAN/WAN ismeretek, biztonsági rendszer Webmester Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés Projektmenedzsment Hardveres, szoftveres feladatok Webmester Informatikus Gazdasági informatikus Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés Projektmenedzsment Informatikai ismeretek Gazdasági informatika Műszaki informatikus Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés Projektmenedzsment Informatikai ismeretek Számítógépes jelfeldolgozás, beruházás előkészítése, végrehajtása *A szakképesítés versenyére nevezhetnek az IT biztonságtechnikus ( ) szakképesítés végzős tanulói.

16 WEBMESTER

17 A évi Informatika OSZTV teljesítményszázalékai versenycsoportonként

18 2011 OSZTV H E L Y E Z E T J E I

19

20

21


Letölteni ppt "Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Informatika szakmacsoport Dr. Murányi Pálné versenykoordinátor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések