Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÖKO iskolai kísérletek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÖKO iskolai kísérletek"— Előadás másolata:

1 ÖKO iskolai kísérletek
Készítette: Hegyiné Téglási Edit

2 témák Bemutatkozás Eredmények, célok Versenyek Motiváció Fotók
Felhasznált forrásanyagok

3 Iskolánk elsők között lett ÖKO iskola
Iskolánk elsők között lett ÖKO iskola. Sok munkát végeztünk az elmúlt években is, és így méltán kaptuk meg ismét ezt a megtisztelő hovatartozást. Néhány esemény az eltelt időről. 2004. júliusától a Könyves Kálmán Általános Iskola és Kaffka Margit Általános és Művészeti Iskola összevonásra került. Az integrációt követően pályáztuk meg az ÖKO iskola címet, mely természetesen mindkét intézményt érinti. Iskolánk Miskolc zöldövezetében, a Kilián lakótelep északi és déli részén található. Családias légköre, rajzos táncos, angol német és testnevelés tagozatos osztályai sok gyermeket és szülőt vonz intézményünkbe. Célunk az, hogy tanulóink büszkék legyenek arra is, hogy ÖKO iskola címet viselő intézményben tanulhatnak. Ennek érdekében fogalmaztuk meg környezeti nevelésünk céljait, alapelveit, feladatait és az alkalmazható eszközöket.

4 Az ÖKO iskolai munka eredményei
Kiállítások megtekintése, erdei iskolai program a tagintézményben minden évben, minden alsós osztály 3-5 nap, a bázisintézményben nyáron egy hetes programként. Kirándulások, emléktúrák, tanösvények rendszeres látogatása. ÖKO- Nap egész napos rendezvény, szelektív hulladékgyűjtés, ÖKO- Panna munkafüzet használata, komposztálás megtekintése. Természetfotó kiállítás készítése, ásványkiállítás, védett állatok illegális vadászata során elkészített és elkobzott tárgyak kiállítása az iskolában.

5 A Bükkábránynál megtalált több millió éves mocsári ciprus bemutatása.
Jeles zöld napok megemlékezése. Ennek keretében játékos vetélkedők szervezése. Kedvenc kisállatom, legszebb dísznövényem bemutató. Rendhagyó biológia órák. Falfestés Guinnes világrekord a Tiszti klub tűzfalán. Egy hatalmas virág, Miskolc jelképeivel a szirmokon. Madárfigyelő webkamera elhelyezése a tanterem ablakán. Hagyományőrző napok rendezése. Diák ésszel, diák kézzel verseny lebonyolítása.

6 Az iskola udvarán fajátékok elhelyezése.
Less Nándor emlékére szaktanterem kialakítása. Plüssállat bemutató. A Víz Világnapja alkalmából megyei rajzverseny szervezése és lebonyolítása. National Geographic által rendezett vetélkedő. Ökológiai Intézet által felkínált komposztládák használata otthon. Kézműves foglalkozások természetes illetve újrahasznosított anyagokból. Globális felmelegedés előadás. Megújuló energiák előadás. A 20 km-es Less Nándor Emléktúra megtétele évek óta.

7 versenyek Dr. Szabó Gyula megyei meteorológiai verseny nyertesei évek óta, az alsós csapat. „Egészséges, mint a makk” városi verseny döntősei tanulóink. Katasztrófavédelmi városi, megyei versenyek győztesei rendszeresen a mi gyermekeink. Békalandra fel verseny helyezettjei. Tetra Pack országos, többfordulós verseny. Füstmentes osztály megyei elsők. Országos hódismereti verseny I. helyezés, WWF és OBI Hód-visszatelepítési program a Tisza- tónál.

8 Európai autómentes nap Miskolc város rendezvénye, versenye
Európai autómentes nap Miskolc város rendezvénye, versenye. Iskolánk diákjai, tanárai a legnagyobb létszámban kerékpároztak el a verseny helyszínére, így első helyezést értek el, melynek jutalma kerékpártárolók építése mindkét iskolában. Zöld Akció Egyesület Környezetvédelmi Verseny Miskolci Arborétum I. helyezett iskolánk csapata. Nemzetközi Környezetvédelmi Verseny Telkibánya „Vizek, vízszennyezések” II. helyezett iskolánk csapata. Madarak és Fák napja városi verseny, Miskolc Csanyik-völgy, IV. helyezett iskolánk csapata. Állatok Világnapja a Miskolci Állatkert és Kultúr parkban V. helyezett iskolánk csapata.

9 Együtt Európában Természettudományi Verseny, A Bükk barlangjai I. hely.
Dr. Árokszállásy Zoltán országos biológia- környezetvédelmi verseny II. hely. Tótelepítés az Ökológiai Intézet majorságában a rászoruló gyerekek és felnőttek részére. A Magyar Vöröskereszt megyei vetélkedő első hely. Egészséges életmód, egészséges környezet. Budapest, Magyar Vöröskereszt Székház. Közlekedési Kígyóverseny: Hogyan jussunk el környezetbarát módon az iskolába és onnan haza?

10 motiváció Ezek az események természetesen dióhéjban ábrázolják csupán iskolánk mindennapjait. Hiszek abban, hogy személyes példamutatás nélkül nincs eredmény. A versenyek, kirándulások, séták, kiállítások, az erdei iskolában töltött napok hangulata, a felkészülés öröme, izgalma, mind felejthetetlen élmény gyereknek pedagógusnak egyaránt. A megmérettetés és a siker öröme, boldogság. Kívánom mindenkinek ezt az érzést újra és újra, hogy mindig büszkén viselhessük az ÖKO iskola megtisztelő címet.

11 A közlekedési kígyóversenyről

12 1. AZ „ÜVEGHÁZHATÁS” 1. szén-dioxid keletkezése a természetben
2-3. szén-dioxid keletkezése a közlekedés és az ipar által mesterségesen 4. a légkör magasabb részében összegyűlő szén- dioxid gáz olyan hatást gyakorol, mintha egy üveglap lenne 5. a talajhoz érkezve a napsugárzás hőenergiájának egy része elnyelődik 6. másik része visszaverődve távozik 7. illetve távozna, de a szén- dioxid réteg visszaveri és újra a talaj felé kényszeríti 8. a visszavert napsugárzás újabb adag hőenergiáját nyeli el a talaj, ezzel folyamatos felmelegedést okozva 1. AZ „ÜVEGHÁZHATÁS”

13 2. A „savas esők” 1. Ezt a problémát leginkább a tüzelőanyagok szénhidrogénjeiben jelenlévő szennyeződések, főleg a kén és a nitrogén okozzák! 2. Ezek elégetésekor kén-oxidok és nitrogén-oxidok keletkeznek, 3. amelyek vízben jól oldódnak, így a csapadékvízzel reagálva a talajra savas folyadékként hullanak vissza. 4. A kénessav és a salétromossav károsítja az élőlények szöveteit, és ami még rosszabb, a talaj kémhatását savasabbá (savanyúvá) teszi, 5. így egyre kevesebb és jellegtelenebb növényzet fog kialakulni, majd a teljes életközösség átalakul. (Így lesz pl. egy szép öreg tölgyesből jellegtelen akácos vagy akár kopár, félsivatagos terület.)

14 3. AZ „ÓZONRÉTEG ELVÉKONYODÁSA”
Ezt a problémát csak közvetve okozza a közlekedés, mégis szólni kell róla, hiszen a tökéletlen égés eredménye rengeteg ún. „szabad gyök”, amelyek a freonokhoz hasonlóan hozzájárulnak a magas légkörben található ózon bomlásához. A Nap káros UV sugárzása az ózonréteg vékonyodása miatt nagy mennyiségben eljut egészen a földfelszínre, ahol bőrünket károsítja. A „szabad gyököket” úgy kell elképzelni, mint sérült részecskéket, molekulatöredékeket, amelyek nagyon reakcióképesek és a normális molekulákkal érintkezve azokat is átalakítják. Ez a tulajdonságuk egyben rákkeltő hatású is lehet, ha közvetlenül érintkezünk velük.


Letölteni ppt "ÖKO iskolai kísérletek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések