Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kézi továbbítás Európai sziget, a XXI-ik századba feudális rendszerrel lépett be.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kézi továbbítás Európai sziget, a XXI-ik századba feudális rendszerrel lépett be."— Előadás másolata:

1

2 Kézi továbbítás Európai sziget, a XXI-ik századba feudális rendszerrel lépett be.

3 Érintetlen középkori feudális rendszerre találni Európában két módon lehet. Az első az lehetetlen: visszatérni az időben. A második: Elutazni a La Manche csatorna Sark nevű szigetére.

4 A sziget 2008-ig, ritkaságszámba menően az utolsó feudális rendszerű térség volt Európában. Eltekintve politikai és társadalmi rendszerétől, hozzávetőleg 507 lakosával öt négyztkilométernyi területén, az öreg kontinens legnyugalmasabb és legkevésbbé szennyezett területe.

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17 France Sark Közigazgatásilag a La Manche csatorna szigetei közé tartozik. Ez a tengerszoros választja el Franciaországot az Egyesült Királyságtól.

18 Sark

19

20

21 Sark szigetét az IDA (International Dark-Sky Association) vagyis a „Sötét égboltért Nemzetközi Egyesület” mint “a világ első sötét égboltú szigetét” nevesítette. Az egyesület székhelye Tucson (Arizona). Az egyesület a közvélemény figyelmét a fényszennyezés növekvő mértékére és annak káros hatásaira szeretné irányítani.

22 Sark szigetén nincs közvilágítás, nincsenek aszfaltozott útak vagy gépkocsik. Ennek következtében az égbolt bársonyosan sötét hátterén a Tejút, a csillagok és hullócsillagok (meteoritek) tündéri látványt nyújtanak.

23

24

25

26 Gépjárművek üzemeltetése a szigeten tilos, ezeket biciklik és lovaskocsik helyettesítik. A tilalom egyedül a traktorokra nem vonatkozik.

27

28

29

30

31 Traktorvontatású mentő.

32

33

34

35

36 A “nyugalomba vonult” Középkor ezen a szigeten, Sark szigetén húzódott meg, mint a múlt egy elfelejtett bástyáján. A sziget mezőgazdasága biztosítja lakóinak jövedelmét, de napjainkban az idegenforgalomnak is egyre jelentősebb, növekvő szerepe van.

37

38

39

40

41

42

43

44

45 2008-ig a szigeten minden egy, a földtulajdonosokra alapozó séma szerint működött. Ezeket egy miniszterelnök felügyelte akinek címe “Seigneur” vagy “Dame de Sark”, (ha hölgy volt az illető). A cím örökletes volt és birtokába került minden, ami egy esetleges hajótörés alkalmával a partra vetődött. Ő volt az egyetlen aki galambokat és csirkéket birtokolhatott, kizárólagos joga volt a sziget ásványkincseinek kitermelésére.

46 Senioria, Sark szigetének feudális kastélya

47 A Senioria kertjei

48 A galambház

49

50

51

52

53

54 Sark szigetének börtöne 1856-ban épült. Két cellájával és egy fürdőszobájával a világ legkisebb börtöne. Még ma is működik mint az iszákosok és zavarkeltők számára fenntartott intézet.

55 Sark szigete brit szuveranitás alatt levő autonóm terület. Mint ilyennek saját labdarúgó csapata is van, amelyik résztvesz a Szigetek Játékain. Ezen a téren a mérleg katasztrófális: Négy játszmában 70 gólt gyűjtött be a csapat.

56

57

58

59

60 Vége


Letölteni ppt "Kézi továbbítás Európai sziget, a XXI-ik századba feudális rendszerrel lépett be."

Hasonló előadás


Google Hirdetések