Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Terápiás munkahelyek sugárvédelme (brachyterápia, teleterápia) Összeállította: Déri Zsolt Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Sugáregészségügyi Decentrum.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Terápiás munkahelyek sugárvédelme (brachyterápia, teleterápia) Összeállította: Déri Zsolt Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Sugáregészségügyi Decentrum."— Előadás másolata:

1 Terápiás munkahelyek sugárvédelme (brachyterápia, teleterápia) Összeállította: Déri Zsolt Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Sugáregészségügyi Decentrum Az OSSKI adatainak felhasználásával.

2 SUGÁRTERÁPIA A rákos sejtek, szövetek minél tökéletesebb elpusztítása a normál szövetek védelme mellett  A hatékonyság függ:  az elnyelt dózistól  a leadás módjától  a dózis időbeli frakciójától  a gondos besugárzás tervezéstől  a szűrők, védőblokkok megfelelő használatától Az alkalmazott sugárdózis egyenlő vagy nagyobb a normál szövetek tolarencia szintjénél.

3 SUGÁRTERÁPIA  Az eredményes sugárterápia feltétele:  A daganat sugárérzékenysége  Megfelelő sugárforrás  Megfelelő besugárzási technika és dózisválasztás  Követelmények:  A sugárzás áthatoló képessége arányban legyen a besugárzandó góc mélységével  A dózis eloszlás egyenletes legyen a sugárnyalábon belül  A sugárnyaláb jól definiálható legyen  A sugárnyaláb irányítható legyen a beteg testének megfelelő területére

4 SUGÁRTERÁPIA  A sugárterápiában alkalmazott sugárforrások:  külső sugárforrások: röntgen, gamma, elektron és neutron sugárzók (gyorsítók)  brachy terápiás sugárforrások: a radioaktív anyag tűk, tubusok segítségével kerül alkalmazásra  folyadék formájában (orálisan vagy vénásan alkalmazott radionuklidok)

5 SUGÁRVÉDELEM Ionizáló sugárzás elleni védelem. Sugárvédelmi előírások a zárt sugárforrások közelterápiás felhasználásakor (brachy-terápia) MSZ 62-6  Fogalommeghatározások  Dóziskorlátok  Orvosi közelterápiás intézmény létesítése  Üzemeltetési előírások Alapvetően zárt sugárforrások elleni védelem

6 BRACHY TERÁPIA Közelterápia: a sugárforrást a daganat közelében helyezik el Sugárforrások: tubusok, tűk, automatikus berendezések Rádium kapszulák (üregi kezelés)

7

8  Az eljárás időtartama: kb. 2,5 óra.  10 – 15 db tű  60 – 90 db „seed” Prosztata rák kezelése brachy-terápiával

9 MSZ 62-6  Egyszeri felhasználású, zárt sugárforrások:  Ebbe a csoportba olyan rövid felezési idejű izotópok tartoznak, amelyeket méretre vágott aktív drótok vagy a betegben végleg bent maradó kisméretű (általában legfeljebb néhány mm hosszú, és legfeljebb 1 mm átmérőjű) sugárforrások (ún. „seed”-ek) formájában alkalmaznak.

10 MSZ 62-6  Egyszeri felhasználású, zárt sugárforrások:  Ebbe a csoportba olyan rövid felezési idejű izotópok tartoznak, amelyeket méretre vágott aktív drótok vagy a betegben végleg bent maradó kisméretű (általában legfeljebb néhány mm hosszú, és legfeljebb 1 mm átmérőjű) sugárforrások (ún. „seed”-ek) formájában alkalmaznak.  Ha a sugárforrásoknak nincs külön tokozása, akkor a radioaktív anyag csak olyan fém lehet, amelynek béta-sugárzását a forrás bevonata elnyeli.

11 MSZ 62-6  Ismételten felhasználható sugárforrások:  a gyakori manuális kezelésekhez megfelelő applikátorokat (például ún. cervikális rudakat, gombákat, lapokat) kell alkalmazni. Méhnyak daganatok üregi brachyterápiájában használt applikátorok.

12 MSZ 62-6  Ismételten felhasználható sugárforrások:  a gyakori manuális kezelésekhez megfelelő applikátorokat (például ún. cervikális rudakat, gombákat, lapokat) kell alkalmazni.  Gamma-sugárforrás esetében manuális kezelésre legfeljebb 4 GBq aktivitású 60 Co vagy ezzel azonos, levegőben elnyelt dózisteljesítményt eredményező más gamma-sugárzó radioizotóp használható.  a sugárforrások felhasználási idejét a vonatkozó rendelet* szerinti hatóság határozza meg. * 16/2000. (VI. 8.) EüM rendelet

13 MSZ 62-6  Ismételten felhasználható sugárforrások:  csak olyan sugárforrást szabad használni, amelynek kísérő okmányai az MSZ 14339-3 szerinti adatokon kívül tartalmazza a sugárforrás szolgálati idejét és a sterilizálásával kapcsolatos eljárást, valamint a tokozás módját és a tok anyagát.  A sugárforrások feleljenek meg az MSZ 14340-1 és az MSZ 14339-2 előírásainak.  Applikátor:  olyan eszköz, amely a beteg besugárzása alatt a radioaktív sugárforrás(oka)t tartalmazza.

14 MSZ 62-6  Ismételten felhasználható sugárforrások:  Ha az azonosító szám a sugárforrás tokjára technikai okból (például a tok kilyukasztásának veszélye miatt) nem vihető fel, akkor egyéb tartós jelöléssel (például színes gyöngyök) kell arról gondoskodni, hogy a különböző aktivitású vagy azonos aktivitású és külső megjelenésű, de különböző elrendezésű sugárforrások egymástól jól megkülönböztethetők legyenek.  Egymástól jelöléssel meg nem különböztethető kicsi és azonos méretű sugárforrásokból egy intézményben egyszerre csak azonos aktivitású, az átlagos értéktől legfeljebb ± 10%-kal eltérő és azonos radionuklidot tartalmazó forrásokat szabad használni.

15 BRACHY TERÁPIA  Tűzdelés:  A sugárforrást a szövetben helyezik el, ezért intersticiális vagy intratumorális eljárásnak nevezik  Felhasznált sugárforrások:  Rádiumtű – régebben  Co-60 (kobalt), Ta-182 (tantál) – napjainkban  Tűk, drótok  Beleszúrják a daganatos szövetbe  Fonalak  A tumort varratokkal látják el A sugárforrások felhasználásának módjai

16

17 BRACHY TERÁPIA  Üregi kezelés:  Történhet kézi vagy utántöltéses (afterloading) technikával. Lényege, hogy a sugárforrást a szervezetben lévő üregekben helyezzük el.  A sugárforrás lehet tubus, gyöngy, gomba vagy rúd formájú.  Szemészeti applikátorok alkalmazása:  A szemelváltozásokat, tumorokat 1 – 2 cm átmérőjű, távolságvédelmet szolgáló fogóval ellátott, zárt sugárforrással kezelik, vagy a sugárforrást beültetik.  A kezelés időtartama másodpercek – napok. A sugárforrások felhasználásának módjai

18 BRACHY TERÁPIA  Fogóeszközök:  A sugárforrások mozgatására kizárólag azokat a fogóeszközöket szabad használni, amelyek biztosítják a távolságvédelmet.  Béta-sugárzó források alkalmazása esetén a fogókat a kéz védelmére plexipajzzsal is el kell látni.  Gamma-sugárzó forrásokkal végzett hosszadalmas, illetve gyakran ismétlődő munkafolyamatok esetében a fogóeszközöket úgy kell kialakítani, hogy a kéz sugárterhelése a vonatkozó rendeletben meghatározott értéket ne haladja meg.  Az 1 GBq-nél nagyobb aktivitású zárt gamma-forrás esetében hosszú szárú csipeszt vagy távfogót kell alkalmazni.

19 BRACHY TERÁPIA  Afterloading technika:  A sugárforrás nélküli inaktív tartót – applikátort – helyezik a besugárzandó területbe  Röntgen felvétellel ellenőrzik a helyes pozicionálást  A sugárforrást kézzel vagy automatikus vezérléssel juttatjuk a tartóba.  Izotópok: Co-60, Cs-137, Ir-192  A tűzdelés és a kézi utántöltős eljárás a személyzet igen jelentős sugárterhelését eredményezi.  Ahol van rá lehetőség, a tűzdelés és a kézi utántöltős eljárás helyett az automatikus vezérlésű afterloading technikát kell alkalmazni. A sugárforrások felhasználásának módjai

20 MSZ 62-6  Távtöltő (afterloading) technika:  olyan eljárás, amelynek során a sugárforrásokat kézzel vagy távirányítással az applikátorba juttatják.  Távirányítású távtöltő berendezés:  a besugárzókészülékből, a vezérlőegységből, a sugárforrás(ok) vezetésére alkalmas csö(vek)ből és az applikátorból álló berendezés.  A sugárforrásokat pneumatikusan vagy elektromechanikusan, transzportkábel segítségével lehet mozgatni. Az utóbbi esetben lehetséges a sugárforrás „léptetése" az applikátorban.

21 HDR afterloading készülék egy háromcsatornás nőgyógyászati applikátorral. A léptethető Ir-192 sugárforrás az összekötő csatornákon keresztül, távirányítással jut az applikátorba.

22

23 MSZ 62-6  Ha a távtöltő berendezés több sugárforrást tartalmaz, akkor a készüléken fel kell tüntetni, hogy az egyes csatornákban milyen sugárforrások választhatók ki.  A készüléken fel kell tüntetni a sugárforrástartóban tárolt radioaktív sugárforrások aktivitását és a tartótól 1 m-re mérhető, levegőben elnyelt dózisteljesítményt.  Az egyes applikátorokon fel kell tüntetni a típusjelzést.  Minden merev, aszimmetrikus, testbe vezethető applikátornak olyan jelzést is kell tartalmaznia, amely lehetővé teszi, hogy a betegbe vezetve is meg lehessen a térbeli helyzetét állapítani.

24 BRACHY TERÁPIA  Laboratóriumi helyiség:  A zárt sugárforrásokat tárolják és a felhasználáshoz előkészítik.  Speciális helyiségek, kezelők és kórtermek  Az applikátort a betegbe helyezik.  Műtők  A sugárforrást a betegbe helyezik.  Műtő és besugárzó helyiség, vagy speciális műtő - afterloading technikánál  Diagnosztikai röntgenkészülék (CT, IBU)  A lokalizációs felvételekhez  A sugárforrások és a sugárforrást hordozó beteg szállítása.

25 BRACHY TERÁPIA  A távirányítású távtöltő kezelőegység (a klinikai és orvostechnológiai szempontok miatt szükséges helyiségeken kívül) legalább  besugárzóberendezésből,  árnyékolt besugárzóhelyiségből és  külön vezérlőhelyiségből álljon - HDR berendezés esetén.  A távirányítású távtöltő kezelőegységben teljesíteni kell a manuális kezelésre vonatkozó előírásokat is.  Felügyelt területhez tartozó külön kezelőhelyiség  A betegszobára vonatkozó előírások.

26 IBU: integrált brachyterápiás képalkotó eszköz

27 MSZ 62-6  Ellenőrzött terület a közelterápiában:  olyan terület, ahol a külső sugárterhelés az évi effektív dóziskorlát 3/10-ét meghaladhatja, és ezért az ionizáló sugárzás elleni védekezés céljából különleges szabályok vannak érvényben, és ahová a bejutást ellenőrzik.  Felügyelt terület a közelterápiában:  olyan terület, amelynek méretét az határozza meg, hogy annak külső határán az évi effektív dózisegyenérték ne haladhassa meg a lakossági dóziskorlátot.

28 MSZ 62-6  A felügyelt területeken rendszeres sugárvédelmi ellenőrzést kell végezni.  A felügyelt területen csak meghatározott személyek (beosztott személyzet, kezelt betegek) tartózkodhatnak, ott a beteglátogatás tilos.  A felügyelt terület ajtaján el kell helyezni a sugárveszély nemzetközi tárcsajelét, ajtaja kilinccsel csak belülről legyen nyitható.  A sugárforrás elvesztését vagy illetéktelen kivitelét - a kijáratnál, illetve a WC-helyiség ágytálmosó bejáratánál - megfelelően elhelyezett, hangjelzést adó dózisszintjelzővel kell megakadályozni.

29 MSZ 62-6  Ápolási terület:  a közelterápiás egység valamennyi, sugárforrást tartalmazó beteg fektetésére kijelölt szobája, kivéve az ágyakat és ezek közvetlen környezetét (ahonnan az ellátást, például az injekció beadását végzik).  Rögzített sugárvédelmi berendezések:  gyakran ismétlődő sugárveszélyes munkák esetén használt eszközök (például sugárvédett munkaasztalok, tárolók), amelyek biztosítják, hogy a foglalkozási sugárártalomnak kitett dolgozók várható átlagos évi sugárterhelése ne haladja meg az effektív dóziskorlát 3/10 részét.

30 MSZ 62-6  Nagy dózisteljesítményű távtöltő (High Dose Rate, HDR afterloading) berendezés:  olyan távtöltő berendezés, amelynél a sugárforrástól 1 m-re 20 mGy/h-nál nagyobb, de 500 mGy/h-nál kisebb közölt dózisteljesítmény mérhető.  Besugárzókészülék:  a távirányítású távtöltő berendezéseknek a besugárzóhelyiségben lévő része, amelynek legfontosabb egységeit a sugárforrás nyugalmi tárolására, valamint a beteg és a tároló közötti mozgatására használják.

31 MSZ 62-6  Izotóptároló helyiség:  olyan helyiség, amelyben a zárt vagy a nyitott radioaktív sugárforrásokat tárolják, és amely a benne tárolt sugárforrásoknak megfelelően van kialakítva (MSZ 62-2 és MSZ 62-7 ).  A sugárforrásokkal végzett munkát úgy kell megszervezni, és a sugárvédelmet úgy kell kialakítani, hogy a sugárveszélyes tevékenységet végző személyek átlagos foglalkozási effektív dózisa ne haladja meg a vonatkozó rendeletben* megadott effektív dóziskorlát 3/10 részét. * 16/2000. (VI. 8.) EüM rendelet

32 MSZ 62-6  A személyzet indokolatlan sugárterhelésének elkerülése érdekében :  új orvosi közelterápiás egységet távtöltési elven működő berendezés telepítésével kell létesíteni. A kezeléseknek a távtöltő technikán kell alapulniuk.  Meglévő munkahelyeken a távtöltési eljárásra kell áttérni úgy, hogy a folyamatos betegellátás biztosítva legyen.

33 BRACHY TERÁPIA  A sugárforrások tárolása:  Azokban az intézményekben, amelyekben egyszerre egynél több beteget kezelnek gammasugárforrással, azokat a izotóptároló helyiségekben kell elhelyezni.  A sugárforrások tárolására és előkészítésére használt helyiségben hézagmentes padlóburkolatot kell létesíteni.  A tárolásra és előkészítésre használt helyiségben a források megfelelő tárolásához és a források előkészítéséhez árnyékolással ellátott, rögzített sugárvédelmi berendezéseket kell alkalmazni.

34 BRACHY TERÁPIA  A sugárforrások tárolása:  A sugárforrások tárolására zárható, lopás ellen védelmet nyújtó, nem gyúlékony, beépített trezort kell elhelyezni. A trezor védelmét úgy kell kialakítani, hogy az előtte levő munkaasztalt határoló felületek mentén, valamennyi sugárforrás jelenléte esetén a környezeti dózisegyenérték teljesítmény ne haladja meg a 20 µSv/h értéket.  A trezor méretezése általában akkor megfelelő, ha felületétől 1 m-re a környezeti dózisegyenérték teljesítmény nem haladja meg a 10 µSv/h értéket. A sugárvédett munkaasztalt ugyanis lehetőleg a trezor előtt kell kialakítani, és így a személyzet a trezor homlokfelületét legfeljebb 0,5 m-re közelítheti meg.

35 BRACHY TERÁPIA  A sugárforrások tárolása:  A sugárforrás(ok) tárolótartóján piros lámpa jelezze, ha nincs valamennyi sugárforrás a tárolótartóban.  A készülékre zárat kell szerelni, hogy a távtöltő berendezést csak megfelelő kulccsal lehessen üzembe helyezni.  Tartós áramforrással kell megoldani, hogy a sugárforrás a hálózat meghibásodása esetén is tárolóhelyzetbe kerüljön, és a hálózati hiba után a kezelés (rész)adatait a készülék legalább 10 órán át megőrizze.

36 BRACHY TERÁPIA  A sugárforrások tárolása:  Ha a gamma-sugárzó radioizotópok összaktivitása meghaladja az 1. táblázatban megadott értékeket, akkor többrekeszes trezort kell használni. Egy rekeszben legfeljebb az egyszeri (egy beteghez) felhasználható sugárforrásokat lehet tárolni. A fiókokon (rekeszeken) szám vagy betűjelzést kell alkalmazni, amellyel a fiókok egyértelműen azonosíthatók. A rekeszek elülső falának gyengítési tényezője (F) az adott radioizotópra legalább 10 legyen. Nuklid 60 Co 137 Cs 192 Ir 198 Au Aktivitás (GBq) 2,8127,916

37  A radioaktív sugárforrásokat lehet külön izotóptároló helyiségben tárolni.  Különböző falvastagságú, fogantyús ólomtartókban* szállítható gamma-sugárzó radionuklidok legnagyobb aktivitása: IZOTÓPTÁROLÓ HELYISÉG Nuklid 60 Co 137 Cs 192 Ir 198 Au Falvastagság, mm Aktivitás, GBq 250,223,71556 500,8553370800 * A tartó a kezelő törzsétől 0,5 m, a kezétől 0,3 m távolságra a fogantyúnál a dózisegyenérték-teljesítmény 0,1 mSv/h legyen

38  Az izotóptároló helyiségből bármilyen irányba kilépő sugárzás egyenértékdózis-teljesítménye legfeljebb 2 µSv/h legyen.  Ha az izotóptároló helyiség ajtaja közvetlenül a sugárveszélyes munkahely valamelyik helyiségébe nyílik, akkor az ajtó felületén a egyenértékdózis- teljesítménynek 20 µSv/h-nál kisebbnek kell lennie.  Az izotóptároló helyiség belső térségében az egyes tárolóegységek zárt állapotában és valamennyi sugárforrás bentléte esetén a egyenértékdózis- teljesítménynek 200 µSv/h-nál kisebbnek kell lennie. IZOTÓPTÁROLÓ HELYISÉG

39  A sugárforrás sérülése esetén követendő eljárás:  A sugárforrás sérülése esetén a Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzat (MSSZ) szerint kell eljárni.  Sugárforrásokat házilag javítani tilos. Ezt csak arra felkészült szakemberek megfelelő laboratóriumban végezhetik. A sérült sugárforrást nyitott sugárforrásként kell kezelni és a forgalomból azonnal ki kell vonni.  Zártsági vizsgálatokat az MSZ 14340-1 szerint kell végezni. MSZ 62-6

40 A speciális helyiségek használata  A sugárforrások tárolását, előkészítését és a betegbe való behelyezését kizárólag az erre a célra kijelölt helyiségekben szabad végezni. Ezek a helyiségek minden esetben az ellenőrzött területhez tartozzanak.  Azokban a helyiségekben, amelyekben sugárveszélyes munkát végeznek, kizárólag a munka végzéséhez, illetve a kezeléshez feltétlenül szükséges személyeknek szabad tartózkodniuk.  Mindazokat a helyiségeket (kezelő, forrás-tároló, betegszobák), amelyekben radioaktív izotópok (sugárforrások) találhatók, el kell látni a sugárveszély jelével.

41 BRACHY TERÁPIA  Kezelőhelyiség:  A sugárforrások előkészítését és az applikátorok betegbe helyezését a felügyelt területhez tartozó külön kezelőhelyiségben kell végezni.  Az izotóptároló- és a kezelőhelyiségeket új létesítményben úgy kell kialakítani, hogy egy egységet alkossanak. A szomszédos helyiségek felé az árnyékolást a felhasználást figyelembe véve kell kialakítani.  Kivételes esetben a sugárforrások tárolhatók a sugárforrás behelyezésére szolgáló helyiségekben, trezorban.

42 BRACHY TERÁPIA  Kezelőhelyiség:  A kezelőhelyiségben a kezelést végző személyek védelmét megfelelő számú rögzített és/vagy mozgatható sugárárnyékoló pajzzsal kell megoldani. A pajzsok méretezéséhez az MSZ 62-2-t kell alkalmazni, figyelembe véve az évenkénti kezelések számát, az átlagos behelyezési időt, valamint az alkalmazott radioizotópot és a sugárforrás aktivitását.

43 BRACHY TERÁPIA  A vezérlőpulton és a besugárzóhelyiségben alkalmazott jelzőlámpák színei a következők legyenek:  A besugárzás megkezdését, megszakítás, meghibásodás utáni folytatását kizárólag egy helyről szabad kapcsolni. hálózat bekapcsolva a színre nincs előírás kezelés megkezdhető zöld forrás a tartó és az applikátor között piros forrás besugárzási helyzetben a vezérlőpulton sárga a besugárzóhelyiségben piros kezelésmegszakítást igénylő rendellenesség piros

44 BRACHY TERÁPIA  A besugárzóhelyiségben és annak bejárati ajtaja felett piros lámpa jelezze, ha a forrás a tároló helyzetet elhagyta.  A beteg sugárvédelme érdekében a készüléken olyan kapcsolóórát kell alkalmazni, amely az egyes csatornák és/vagy pozíciók besugárzási idejét méri, beállítását besugárzás közben megváltoztatni nem lehet, és a megadott program lefutása után a kezelést megszakítja. A kapcsolóórának a beállított időn kívül a fennmaradó vagy az eltelt besugárzási időt is jeleznie kell.

45 BRACHY TERÁPIA  Megfelelő, a készülék biztonsági rendszerébe bekötött eszközzel (pl. ajtómegszakító, fénysorompó) kell biztosítani a kezelés megszakítását és a sugárforrás tárolóhelyzetbe vitelét, ha kezelés alatt valaki a besugárzóhelyiségbe lép.  A készüléket a vezérlőpulton és a besugárzóhelyiségben olyan vészkapcsolóval kell ellátni, amely a kezelés azonnali megszakítását lehetővé teszi.

46 BRACHY TERÁPIA  Betegszoba, kórterem:  Azokat a betegszobákat, amelyekben sugárforrást tartalmazó betegek fekszenek, más betegek kezelésére nem szabad használni.  A betegszobákban beépített, rögzített, illetve mozgatható védőpajzsokkal kell megoldani, hogy az ápolási területen környezeti dózisegyenérték- teljesítmény ne lépje túl a 20 µSv/h értéket.  A betegszobákban a betegekkel megfelelő eszközökkel optikai (például zártláncú TV) és hangösszeköttetést kell létrehozni úgy, hogy a betegekkel a szobába (besugárzóhelyiségbe) való belépés nélkül jöhessen létre a kontaktus.

47 BRACHY TERÁPIA  Betegszoba, kórterem:  A betegszobák falát úgy kell méretezni, hogy azokban a szomszédos szobákban, amelyekben szintén zárt sugárforrással kezelik a betegeket, a környezeti dózisegyenérték-teljesítmény az ápolási területen ne haladja meg az 5 µSv/h értéket (ha ezekben a helyiségekben nincs sugárforrás). Adott beteg esetében a szomszédos betegektől származó környezeti dózisegyenérték-teljesítménynek nem szabad meghaladnia az 50 µSv/h értéket.

48 BRACHY TERÁPIA  Betegszoba, kórterem:  Új létesítményben a betegszobák lehetőleg egyágyasak legyenek  A betegeket csak a 3.1.8. szakasz előírásainak megfelelő helyiségekben szabad elhelyezni.  Sugárvédelmi műszerek:  Az elveszett sugárforrások keresésére olyan hordozható sugárvédelmi dózismérőt kell használni, amelynek alsó méréshatára legfeljebb 1 µSv/h (illetve 1 µGy/h).

49 Szállítótartók az intézményen belüli szállításra  A sugárforrások intézményen belüli szállításakor a tartó falvastagságát az MSZ 62-2 szerint kell kiszámítani.  A megadottnál nagyobb aktivitású gamma-sugárforrások szállításához legalább 1 m hosszú rúddal ellátott kétkerekű kocsit kell használni, amely a rúd irányában, oldalt és felfelé megfelelő vastagságú ólomárnyékolással van ellátva. A fogantyúnál a dózisegyenérték-teljesítménynek 0,1 mSv/h-nál kisebbnek kell lennie. A kocsit úgy kell kialakítani, hogy az át ne billenhessen és el ne gurulhasson.

50  Szállítótartók az intézményen belüli szállításra  A szállítótartónak biztonságosan csukhatónak kell lennie, mázolatlan ólomfelülete ne legyen.  A szállítótartókat el kell látni a sugárveszély szabványos jelével. A tartókon fel kell tüntetni az azonosító jelzést, az egyes radionuklidokból szállítható legnagyobb aktivitást, valamint a kocsik üres tömegét is. MSZ 62-6

51  A beteg áthelyezésével kapcsolatos eljárás el nem távolítható (implantált) sugárforrás esetén:  A szállítótartónak biztonságosan csukhatónak kell lennie, mázolatlan ólomfelülete ne legyen.  A szállítótartókat el kell látni a sugárveszély szabványos jelével. A tartókon fel kell tüntetni az azonosító jelzést, az egyes radionuklidokból szállítható legnagyobb aktivitást, valamint a kocsik üres tömegét is. MSZ 62-6

52 A vonatkozó szabványok és jogszabályok

53 Co-60 forrás

54

55 TELETERÁPIA  Eszközei:  nagy aktivítású zárt sugárforrást tartalmazó készülékek  Co-60, Cs-137, Ir-192 A sugárforrás a beteg bőrétől távol helyezkedik el Nuklid Felezési idő Sugárzás fajtája Sugárzás energiája MeV  60 Co 5,27 év    0,3121,1731,333 192 Ir 74 nap    0,5350,6690,3160,468

56 TELETERÁPIA A sugárforrás a beteg bőrétől távol helyezkedik el

57 TELETERÁPIA TERAGAM K-01 típusú KOBALTÁGYÚ (SKODA UJP, Csehország)

58 TELETERÁPIA kobaltágyúk

59 TELETERÁPIA  Eszközei:  nagy aktivítású zárt sugárforrást tartalmazó készülékek  Co-60, Cs-137, Ir-192  terápiás röntgen készülékek  felületi vagy kontakt terápiás  fél-mélyterápiás  mélyterápiás röntgen készülék A sugárforrás a beteg bőrétől távol helyezkedik el

60 TELETERÁPIA Terápiás röntgen berendezések

61 TELETERÁPIA A Medicor Röntgen Művek által gyártott mélyterápiás (250 kV-os) röntgen berendezés.

62 TELETERÁPIA Kobaltágyú Lineáris gyorsító

63 Besugárzófej

64 Besugárzófej, kollimátor

65 TELETERÁPIA  Eszközei:  nagy aktivítású zárt sugárforrást tartalmazó készülékek  Co-60, Cs-137, Ir-192  terápiás röntgen készülékek  felületi vagy kontakt terápiás  fél-mélyterápiás  mélyterápiás röntgen készülék  gyorsítók  lineáris és körkörös gyorsítók  neutron generátorok A sugárforrás a beteg bőrétől távol helyezkedik el

66 TELETERÁPIA Betatron

67

68 TELETERÁPIA Lineáris gyorsító

69

70 TELETERÁPIA Siemens MP2-PRIMUS High Energy lineáris gyorsító: Miskolc, B-A-Z Megyei Kórház

71 TELETERÁPIA

72 TELETERÁPIA MEVATRON KDS-2 típusú lineáris gyorsító (SIEMENS, Németország)

73 TELETERÁPIA Therac-25 típusú lineáris gyorsító

74 NAGYBESUGÁRZÓK  Töltet:  nagy aktivítású, nagy energiájú radionuklid  Co-60: 1173 keV, 1332 keV (100 – 500 TBq)  Cs-137 662 keV  zárt sugárforrás (ún. torpedóban)  a fémtok megakadályozza, hogy az izotóp a környezetet szennyezze  a tokon át csak a felhasználni kívánt gammasugárzás kerül ki  A sugárforrás besugárzó vagy tárolási helyzetbe vezérelhető  vastag ólomárnyékolás A sugárforrás a beteg bőrétől távol helyezkedik el

75 BESUGÁRZÁS TERVEZÉS  A tumor kiterjedésének anatómiai, topográfiai megállapítása: lokalizáció  A beteg testkeresztmetszetének elkészítése  A besugárzandó térfogat megállapítása és leírása: céltérfogat  A sugárkezelés területére eső un. rizikó területek, szervek megállapítása valamint az őket maximálisan érhető egyenérték dózisok meghatározása  A dózis meghatározása a céltérfogatban, valamint a dózis időbeli eloszlásának (frakcionálás) meghatározása. A sugárminőség és a besugárzási technika és metodika valamint a térbeli dóziseloszlás meghatározása: fizikai, technikai besugárzás tervezés.

76 BESUGÁRZÁS TERVEZÉS  Kiegészítő berendezések:  Szimulátor  olyan röntgen diagnosztikai berendezés, amely alkalmas a terápiás sugárnyalábnak a daganathoz és a környezethez való útjáról képet alkotni  CT alkalmazás  komputerizált dozimetria  A beteg elhelyezése a kezelés során  A besugárzási mező beállítása  A besugárzási mező reprodukálása a kezelési sorozat folyamán

77 Szabványok, irányelvek  MSZ 62-4 Ionizáló sugárzás elleni védelem. Sugárvédelem nagy aktivitású gamma-távbesugárzó berendezések és orvosi lineáris gyorsítók alkalmazásakor  MSZ 62-6 Ionizáló sugárzás elleni védelem. Sugárvédelmi előírások a zárt sugárforrások közelterápiás felhasználásakor (brachy-terápia)  MI 62/2-1989 Béta-, gamma-, és röntgensugárzás elleni védelem  MI 62-3 A neutronsugárzás elleni védelem

78 MSz 62-4 szabvány  Fogalommeghatározások  Orvosi besugárzóberendezésekkel kapcsolatos fogalmak  A besugárzóberendezések felépítésének műszaki követelményei  A besugárzólétesítmények felépítésének sugárvédelmi követelményei  Általános követelmények  Orvosi besugárzóberendezések sugárvédelmi követelményei  Orvosi besugárzóhelyiségek sugárvédelmi követelményei  Hordozható sugárvédelmi műszer és ellenőrző sugárforrás IONIZÁLÓ SUGÁRZÁS ELLENI VÉDELEM. SUGÁRVÉDELEM NAGY AKTIVITÁSÚ GAMMA-TÁVBESUGÁRZÓ BERENDEZÉSEK ÉS ORVOSI LINEÁRIS GYORSÍTÓK ALKALMAZÁSAKOR

79 A sugárforrásokra vonatkozó előírások  A zárt 60 Co sugárforrások aktivitása orvosi besugárzóberendezésekben 100-500 TBq, ipari besugárzóberendezésekben legalább 40 TBq legyen.  Az előző aktivitásokkal azonos, levegőben elnyelt dózisteljesítményt más radionuklid (például 137 Cs, 192 Ir) is adhat.  A zárt radioaktív sugárforrások felhasználási időtartamát az illetékes hatóság határozza meg.  A sugárforrást magában foglaló egységet meg kell jelölni a sugárveszély nemzetközi tárcsajelével.

80 A sugárvédelem két alapvető szintje  Berendezés saját árnyékolása, biztonsága  Helyiség árnyékolása, biztonsága AnyagBetonVasÓlom Nuklid felezőtizedelőfelezőtizedelőfelezőtizedelő réteg (cm) 60 Co 6,120,32,06,71,24,0 131 I 4,615,3--0,72,4 137 Cs 4,916,31,55,00,72,2 192 Ir 4,113,51,34,30,61,9

81 SUGÁRVÉDELEM  Besugárzó készülék  Sugárforrás  Sugárforrás tartó  Besugárzófej  Vezérlőegység Besugárzóberendezés A kezelőhelyiségen kívül Co-60 sugárforrás (gammakés)

82 TELETERÁPIÁS Co-60 SUGÁRFORRÁS

83

84 Az orvosi besugárzóberendezések sugárvédelemmel kapcsolatos műszaki követelményei  Az orvosi besugárzókészüléknek a besugárzóasztallal együtt lehetővé kell tennie, hogy a beteg hanyatt fektetve mindenfajta kezeléshez szükséges irányítható nyalábbal besugározható legyen úgy, hogy közben a besugárzóasztalhoz viszonyított helyzete nem változik.  A besugárzóasztalnak az a része, amelynek keresztül kezelést végeznek, sugárelnyelés szempontjából legfeljebb 1 mm vastag vízréteggel lehet egyenértékű.

85 Az orvosi besugárzóberendezések sugárvédelemmel kapcsolatos műszaki követelményei  Az orvosi zárt radioaktív sugárforrással működő besugárzókészüléket úgy kell kialakítani, hogy a forrás-bőr normáltávolság esetén az elnyelt dózisteljesítmény legalább 100 cGy/min legyen.  A besugárzókészülék mozgatható, besugárzási paraméterek beállítására való részei cm és fok skálaosztásúak legyenek.  A besugárzófejben a zárt radioaktív sugárforrást olyan, szerszámmal oldható kötéssel kell rögzíteni, amely rendeltetésszerű használat esetén megakadályozza a sugárforrás kilazulását, és a kötés nem szándékos oldását, de lehetővé teszi a sugárforrás cserélhetőségét.

86 Az orvosi besugárzóberendezések sugárvédelemmel kapcsolatos műszaki követelményei  A zárt radioaktív sugárforrással működő besugárzófej zárrendszerét úgy kell kialakítani, hogy a nyugalmi állapotból a besugárzóhelyzetben való vagy a fordított irányú mozgatás ideje ne haladja meg a 2 másodpercet.  Tartalék áramforrással vagy mechanikus (pl. gravitációs vagy rugóval működő) rendszerrel lehetővé kell tenni, hogy a zárt radioaktív sugárforrás áramkimaradás esetén is tárolóhelyzetbe kerüljön.  A zár állapotát a zárral mechanikusan összekapcsolt kijelzőberendezésnek kell mutatnia.

87 Az orvosi besugárzóberendezések sugárvédelemmel kapcsolatos műszaki követelményei  A zárt radioaktív sugárforrással működő besugárzóberendezést olyan tartalék elzárószerkezettel kell ellátni, amely akkor is működtethető, ha a zár meghibásodik. Az elzárószerkezet jellemzői:  működtethető akkor is, ha a tartalék áramforrás vagy mechanikus rendszer meghibásodik,  működtetése független attól, hogy a sugárforrás besugárzóhelyzetben vagy a besugárzóhelyzet és a tárolóhelyzet között van  nem akadályozza a sugárforrás kiszerelését,  működtetését írásbeli utasítás szabályozza.

88 Az orvosi besugárzóberendezések sugárvédelemmel kapcsolatos műszaki követelményei  A besugárzóberendezésnek lehetővé kell tennie, hogy vészleállítás esetén a besugárzás a vészleállítási állapot megszüntetése után automatikusan ne folytatódjék.  A besugárzófejen legyen a forrás-bőr távolság mérésére alkalmas optikai és mechanikai mérőeszköz. Tubusok használata esetén meg kell jelölni a tubus külső felszínén a forrás-bőr normáltávolsághoz tartozó tubusvég-bőr távolságot és a mezőméretet.  A besugárzási mező méretváltoztatását kollimátor- rendszerrel (tubusrendszerrel) kell megoldani.  A kollimátor által meghatározott besugárzási mezőt teljes mezőkivilágítással (fénymező) kell kivetíteni. A kivetített mezőnek a fősíkok helyzetét is jeleznie kell.

89 Az orvosi besugárzóberendezések sugárvédelemmel kapcsolatos műszaki követelményei  A besugárzóberendezés sugárforrását magában foglaló egységet és a kezelőpultot el kell látni adattáblával, amely legalább a következő adatokat tartalmazza:  a berendezés gyártóját,  a berendezés típusát,  a berendezés gyártási számát.  Zárt radioaktív sugárforrás esetében az adattáblának a következőket is tartalmaznia kell:  a berendezésben lévő radionuklid fajtáját,  a besugárzóberendezésbe tölthető legnagyobb aktivitást,  a sugárforrás kezdeti aktivitását,  a sugárforrás betöltésének időpontját.

90 TELETERÁPIA

91 SUGÁRVÉDELEM  Tárolási pozíció: teljesen sugárárnyékolt állapot.  A sugárforrás tárolóhelyzetében a sugárforrástól 1 m távolságra a szivárgósugárzásnak 100 cm 2 felületen mérve semmilyen irányban sem szabad 20 µGy/h levegőben elnyelt dózisteljesítménynél többnek lennie. Ugyanennek az értéknek az árnyékolás bármely könnyen elérhető pontjától 5 cm-re 10 cm 2 felületen mérve nem szabad túllépnie a 200 µGy/h levegőben elnyelt dózisteljesítmény-értéket. Sugárforrás

92 TELETERÁPIA

93 SUGÁRVÉDELEM  Besugárzó pozíció: a besugárzóberendezés azon helyzete, amikor a sugárforrás(ok) besugárzás céljából az előre pontosan meghatározott helyre kerül(nek).  Besugárzóhelyzetben a szivárgósugárzásból eredő levegőben elnyelt dózisteljesítmény értékének a sugárforrástól 1 m-re 100 cm 2 felületre átlagolva semmilyen irányban sem szabad 1 mGy/h értéknél, és a besugárzási mezőben mért levegőben elnyelt dózisteljesítmény 0,1 %-ánál többnek lennie.  A besugárzófejből direkt sugárzásnak csak a forrás besugárzási helyzetében szabad kilépnie. Sugárforrás

94 SUGÁRVÉDELEM  Besugárzóhelyiség: az a terület, ahol a besugárzandó beteget, illetve termékeket elhelyezik, és amely alkalmas sugárárnyékolással és a helyiségbe való bejutást megakadályozó biztonsági reteszrendszerrel van elzárva. Ellenőrzött terület.  Biztonsági reteszrendszer: a biztonsági reteszek olyan rendszere, amelyben a reteszek, egymással a biztonságot fokozó logikai kapcsolatban vannak, és legalább két, egymástól független egységből állnak.  Biztonsági retesz: olyan készülék, amely megakadályozza a személyek baleseti besugárzását azzal, hogy kizárja a veszélyhelyzet létrejöttét, vagy automatikusan megszünteti azt. Besugárzó létesítmények

95 SUGÁRVÉDELEM  Vezérlőhelyiség. A besugárzó berendezés vezérlése történik. Felügyelt terület.  Klinikailag, illetve technológiailag szükséges helyiségek. Felügyelt terület.  Vizsgáló, vetkőzőfülke, váró, beteg WC Besugárzó létesítmények  Ellenőrzött terület: Olyan terület, amelyre a sugárvédelem vagy radioaktív anyaggal való szennyeződés szempontjából külön rendszabályok vonatkoznak és ahova ellenőrzés mellett szabad belépni (16/2000. (VI. 8.) EüM rendelet). Az ellenőrzött területre a bejutást ellenőrizni kell, és meg kell jelölni a terület határát (MSz-824).

96 SUGÁRVÉDELEM  Felügyelt terület: Olyan terület, amely az ionizáló sugárzás elleni védelem céljából meghatározott felügyelet alatt áll (16/2000. (VI. 8.) EüM rendelet).  A felügyelt terület az ellenőrzött területtel határos környezet, ahol rendszeres sugárvédelmi ellenőrzést kell végezni (MSz-824).  A felügyelt terület határán el kell helyezni a „Sugárveszély” feliratot és nemzetközi tárcsajelét. Ajtaja kívülről kulccsal legyen nyitható az ajtón kilincs csak belülről lehet.

97

98 Besugárzóhelyiség  A radioaktív zárt sugárforrásokat alkalmazó besugárzóberendezések esetében a besugárzóhelyiségben olyan, a berendezéstől független sugárzásjelző-rendszert kell kialakítani, amely minden esetben jelez, ha a sugárforrás nincs tárolóhelyzetben.  Orvosi besugárzó berendezések esetében a besugárzóhelyiségben óránként legalább ötszörös, visszakeverés nélküli légcserét kell biztosítani.  A besugárzóhelyiségben keletkező hőt és füstöt detektálni kell. A füstérzékelő berendezés működésbe lépése esetén a rendszernek a vezérlőhelyiségben fény- és/vagy hangjelzést kell adnia.  A sugárforrástartó tárolóján piros lámpa jelezze, ha a sugárforrás nincs tárolóhelyzetben.

99 Besugárzóhelyiség  A besugárzóhelyiség bejárati ajtajához jól látható, „Sugárveszély” feliratot és a sugárveszély nemzetközi tárcsajelét, valamint a belépést tiltó, illetve engedélyező piros és zöld lámpákat kell elhelyezni.  Megfelelő, a készülék biztonsági rendszerébe bekötött eszközzel (pl. ajtómegszakító, fénysorompó) lehetővé kell tenni a besugárzás megszakítását (és zárt radioaktív sugárforrás esetében annak tárolóhelyzetbe vitelét), ha a besugárzás alatt valaki a besugárzóhelyiségbe akar lépni.  Meg kell oldani, hogy a besugárzóhelyiségben tartózkodó személyek vészhelyzetben a helyiségből külső segítség nélkül is kijussanak.  A besugárzóberendezést a vezérlőpulton és a besugárzóhelyiségben vészleállítóval kell ellátni.

100 Besugárzóhelyiség  A besugárzóhelyiségben (a kivilágított jelekhez vagy színkódokhoz) alkalmazott jelzőlámpák színe a következő legyen:

101 Vezérlőhelyiség  A vezérlőpult a besugárzóhelyiségtől független vezérlőegységben legyen. Orvosi és ipari besugárzóegység esetében meg kell oldani a közvetlen rálátást a besugárzóhelyiség bejáratára.  A vezérlőpulton (a kivilágított jelekhez vagy színkódokhoz) alkalmazott jelzőlámpák színe a következő legyen:  A vezérlő összes kapcsolóját és kijelzőlámpáját egyértelműen jelzett felirattal kell ellátni.

102 Vezérlőhelyiség  A vezérlőberendezéshez legyen biztonsági kulcs.  A vezérlőpultnak zárt radioaktív sugárforrás alkalmazása esetén két, egymástól független időmérő szerkezetet kell tartalmaznia. Orvosi lineáris gyorsítók esetében szükség van két, egymástól független dózismonitor-rendszerre, egy dózisteljesítmény-mérő és egy időmérő szerkezetre.  Olyan kapcsolóórát, illetve orvosi lineáris gyorsítókhoz olyan dózismonitort kell alkalmazni, amelynek beállítását besugárzás közben megváltoztatni nem lehet, és amelyik a megadott program lefutása után a kezelést megszakítja. A kapcsolóórának a beállított időn kívül a fennmaradó vagy az eltelt besugárzási időt is jeleznie kell. Gyorsítók esetén a dózismonitornak a beállított monitoregységek kívül a fennmaradó monitoregységet is jeleznie kell.

103 Vezérlőhelyiség  Az időmérőket és a dózismonitorokat úgy kell kialakítani, hogy az egyik meghibásodása a másik működését ne zavarja.  Feszültségkimaradás vagy vészleállítás esetén, az időmérőknek és a dózismonitoroknak le kell állniuk, a zárt radioaktív sugárforrásnak automatikusan tárolóhelyzetbe kell visszatérnie.  Megfelelő szerkezettel biztosítani kell, hogy a meghibásodásig vagy a vészleállításig eltelt besugárzási idő monitoregysége legalább az egyik időmérő eszközön (dózismonitoron) a kezelés megszakadása után legalább 20 percig megállapítható legyen.

104 Vezérlőhelyiség  A besugárzóhelyiségben lévő beteggel vizuális kapcsolatot (például zártláncú TV-vel) és kétirányú beszéd- összeköttetést kell megvalósítani úgy, hogy a kapcsolattartás ne tegye szükségessé a besugárzóhelyiségbe való belépést.

105 Vezérlőhelyiség  Meg kell oldani, hogy a besugárzást csak akkor lehessen elkezdeni, ha a besugárzási paraméterek a besugárzókészülék besugárzóhelyiségben lévő kezelőszervén és a vezérlőpulton megegyeznek.  Lehetővé kell tenni, hogy a szűrők alkalmazása és helyzete a készülék vezérlőpultján látható legyen.  A besugárzási módot – álló vagy mozgó – a vezérlőpulton jelezni kell.  Megfelelő műszaki megoldással lehetővé kell tenni, hogy a beállított besugárzási módtól eltérő mozgások esetében a besugárzás automatikusan megszakadjon.  Ez a radioaktív sugárforrás esetében egyúttal a sugárforrás tárolóhelyzetbe kerülését is eredményezi.

106 Egyéb helyiségek  A lakosság sugárvédelmét alapvetően az előírásoknak megfelelően megtervezett és kivitelezett terápiás kezelő biztosítja.  Az ajtón, a falakon kívül, a betegváró területén, a kórteremben a levegőben mérhető elnyelt dózisteljesítmény nem haladhatja meg a 2  Gy/h értéket.  Cél: a beteget kísérő családtag sugárterhelése ne lépje túl a népesség tagjaira megállapított évi 1 mSv-et.  Valamennyi létesítményben legyen hordozható, a mérési feladatokra alkalmas, a vonatkozó törvény szerinti sugárvédelmi dózismérő műszer.  A sugárvédelmi műszer működőképességét rendszeresen, sugárforrással ellenőrizni kell. Hordozható sugárvédelmi műszer

107 Példa: GAMMAKÉS  Fizikai jellemzők:  4,40 m teljes hossz  1,76 m teljes szélesség  1,70 m teljes magasság  21 000 kg teljes tömeg  200 kg a kezelő ágy max. terhelhetősége  4 – 18 mm másodlagos kollimátor méret  ± 0,1 mm pozicionálási eltérés  ± 0,3 mm forgási felület izocentrikussága  ± 0,5 mm mechanikai fókuszálás pontossága

108 GAMMAKÉS  Co-60  1 mm-es kobaltszemcse  hármas hegesztett rozsdamentes acél köpeny  244 TBq összaktivtás  100 kBq mentességi szint  30 db sugárforrás  3 Gy/min. izocentrum dózis  γ – sugárzás  nagy áthatoló képesség  nagy hatótávolság  nehéz, körülményes sugárvédelem

109 FORRÁSHORDOZÓ A 30 sugárforrás kb. 30 o –ban terjed szét

110 GAMMAKÉS  elsődleges kollimátor rendszer (wolfram persely)  másodlagos kollimátor rendszer (wolfram persely)  egymással szinkronban mozognak  motoros forgatás  A kollimátor méret kiválasztása az elsődleges és másodlagos kollimátorok egymáshoz képesti elmozdításával történik. Kollimátor rendszer

111 GAMMAKÉS  lyukcsoportok száma: 5  lyukcsoportonként 30 lyuk (150 lyuk összesen)  4 csoportot belső átmérőjű kollimátorok alkotnak  5. csoport: biztonság és védelem  volfrámötvözetből készült árnyékoló rudak  kezelésen kívül ezt a poziciót használják, blokkolva a sugárzást Másodlagos kollimátor rendszer

112 GAMMAKÉS

113 GAMMAKÉS Kollimátor rendszer

114 GAMMAKÉS  Árnyékoló test:  öntöttvas félgömb a forrásegység körül  árnyékoló test oldalán speciálisan tömített nyílás a forrrások be- és kihelyezésére  Ajtókeret: öntöttvas  Árnyékoló ajtó:  öntöttvas  felső és alsó részből áll  keresztfogazás az ajtóknak a szivárgó sugárzás csökkentésére Sugárzásárnyékoló rendszer

115 GAMMAKÉS

116 GAMMAKÉS

117 GAMMAKÉS

118 GAMMAKÉS

119 GAMMAKÉS  Beton tizedelő rétegvastagsága 20,3 cm  Beton felező rétegvastagsága 6,1 cm  Mennyezeti födém: 30 cm beton  Udvari fal: 50 cm beton (sugárkúphoz képest előre)  Vezérlő felé: 50 cm beton (belül 200-1000 µGy/h, kívül 2,5 µGy/h, gyengítés 300-szoros)  Udvari fal: 40 cm beton (oldal sugárirányban)  20 cm beton (sugárkúphoz képest hátrafelé)  Vezérlő ajtó: 40 mm Pb (tizedelő) (belül 70-180 µGy/h, kívül < 20 µGy/h ) Kezelő helyiség árnyékolása

120 háttér < 20 µGy/h Vezérlő felé (40 mm Pb ajtó)‏ háttér 2,5 µGy/h Vezérlő felé (50 cm beton, 40 mm Pb ajtó)‏ 40 µGy/h Udvari fal (észak, sugárkúp irány)‏ 1 µGy/h Mennyezeti födém (30 cm beton)‏ Mért érték Tervezett érték

121 GAMMAKÉS  Ajtó kényszerkapcsoló, ajtó végállás jelző kapcsoló  Ajtó legyen kézzel is nyitható, belülről is (vészhelyzet esete)  Besugárzást jelző fények (sárga, piros, zöld) bejárati ajtó fölött, vezérlő pulton, besugárzó helyiségben  Veszélyjelző feliratok (sugárveszély, ellenőrzött terület, engedély nélkül belépni tilos)  Kezelőben:  sugárzás figyelő monitor, hangos riasztással  video kamera  kétoldalú beszédkapcsolat  vészvilágítás Biztonsági rendszerek

122 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !


Letölteni ppt "Terápiás munkahelyek sugárvédelme (brachyterápia, teleterápia) Összeállította: Déri Zsolt Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Sugáregészségügyi Decentrum."

Hasonló előadás


Google Hirdetések