Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Terápiás munkahelyek sugárvédelme (brachyterápia, teleterápia)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Terápiás munkahelyek sugárvédelme (brachyterápia, teleterápia)"— Előadás másolata:

1 Terápiás munkahelyek sugárvédelme (brachyterápia, teleterápia)
Összeállította: Déri Zsolt Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Sugáregészségügyi Decentrum Az OSSKI adatainak felhasználásával.

2 SUGÁRTERÁPIA A rákos sejtek, szövetek minél tökéletesebb elpusztítása a normál szövetek védelme mellett Az alkalmazott sugárdózis egyenlő vagy nagyobb a normál szövetek tolarencia szintjénél. A hatékonyság függ: az elnyelt dózistól a leadás módjától a dózis időbeli frakciójától a gondos besugárzás tervezéstől a szűrők, védőblokkok megfelelő használatától

3 SUGÁRTERÁPIA Az eredményes sugárterápia feltétele: Követelmények:
A daganat sugárérzékenysége Megfelelő sugárforrás Megfelelő besugárzási technika és dózisválasztás Követelmények: A sugárzás áthatoló képessége arányban legyen a besugárzandó góc mélységével A dózis eloszlás egyenletes legyen a sugárnyalábon belül A sugárnyaláb jól definiálható legyen A sugárnyaláb irányítható legyen a beteg testének megfelelő területére

4 SUGÁRTERÁPIA A sugárterápiában alkalmazott sugárforrások:
külső sugárforrások: röntgen, gamma, elektron és neutron sugárzók (gyorsítók) brachy terápiás sugárforrások: a radioaktív anyag tűk, tubusok segítségével kerül alkalmazásra folyadék formájában (orálisan vagy vénásan alkalmazott radionuklidok)

5 Alapvetően zárt sugárforrások elleni védelem
SUGÁRVÉDELEM MSZ 62-6 Ionizáló sugárzás elleni védelem. Sugárvédelmi előírások a zárt sugárforrások közelterápiás felhasználásakor (brachy-terápia) Alapvetően zárt sugárforrások elleni védelem Fogalommeghatározások Dóziskorlátok Orvosi közelterápiás intézmény létesítése Üzemeltetési előírások

6 BRACHY TERÁPIA (üregi kezelés) Közelterápia: a sugárforrást a daganat közelében helyezik el Sugárforrások: tubusok, tűk, automatikus berendezések Rádium kapszulák

7

8 Prosztata rák kezelése brachy-terápiával
Az eljárás időtartama: kb. 2,5 óra. 10 – 15 db tű 60 – 90 db „seed”

9 MSZ 62-6 Egyszeri felhasználású, zárt sugárforrások:
Ebbe a csoportba olyan rövid felezési idejű izotópok tartoznak, amelyeket méretre vágott aktív drótok vagy a betegben végleg bent maradó kisméretű (általában legfeljebb néhány mm hosszú, és legfeljebb 1 mm átmérőjű) sugárforrások (ún. „seed”-ek) formájában alkalmaznak.

10 MSZ 62-6 Egyszeri felhasználású, zárt sugárforrások:
Ebbe a csoportba olyan rövid felezési idejű izotópok tartoznak, amelyeket méretre vágott aktív drótok vagy a betegben végleg bent maradó kisméretű (általában legfeljebb néhány mm hosszú, és legfeljebb 1 mm átmérőjű) sugárforrások (ún. „seed”-ek) formájában alkalmaznak. Ha a sugárforrásoknak nincs külön tokozása, akkor a radioaktív anyag csak olyan fém lehet, amelynek béta-sugárzását a forrás bevonata elnyeli.

11 Méhnyak daganatok üregi brachyterápiájában használt applikátorok.
MSZ 62-6 Ismételten felhasználható sugárforrások: a gyakori manuális kezelésekhez megfelelő applikátorokat (például ún. cervikális rudakat, gombákat, lapokat) kell alkalmazni. Méhnyak daganatok üregi brachyterápiájában használt applikátorok.

12 MSZ 62-6 Ismételten felhasználható sugárforrások:
a gyakori manuális kezelésekhez megfelelő applikátorokat (például ún. cervikális rudakat, gombákat, lapokat) kell alkalmazni. Gamma-sugárforrás esetében manuális kezelésre legfeljebb 4 GBq aktivitású 60Co vagy ezzel azonos, levegőben elnyelt dózisteljesítményt eredményező más gamma-sugárzó radioizotóp használható. a sugárforrások felhasználási idejét a vonatkozó rendelet* szerinti hatóság határozza meg. * 16/2000. (VI. 8.) EüM rendelet

13 MSZ 62-6 Ismételten felhasználható sugárforrások:
csak olyan sugárforrást szabad használni, amelynek kísérő okmányai az MSZ szerinti adatokon kívül tartalmazza a sugárforrás szolgálati idejét és a sterilizálásával kapcsolatos eljárást, valamint a tokozás módját és a tok anyagát. A sugárforrások feleljenek meg az MSZ és az MSZ előírásainak. Applikátor: olyan eszköz, amely a beteg besugárzása alatt a radioaktív sugárforrás(oka)t tartalmazza.

14 MSZ 62-6 Ismételten felhasználható sugárforrások:
Ha az azonosító szám a sugárforrás tokjára technikai okból (például a tok kilyukasztásának veszélye miatt) nem vihető fel, akkor egyéb tartós jelöléssel (például színes gyöngyök) kell arról gondoskodni, hogy a különböző aktivitású vagy azonos aktivitású és külső megjelenésű, de különböző elrendezésű sugárforrások egymástól jól megkülönböztethetők legyenek. Egymástól jelöléssel meg nem különböztethető kicsi és azonos méretű sugárforrásokból egy intézményben egyszerre csak azonos aktivitású, az átlagos értéktől legfeljebb ± 10%-kal eltérő és azonos radionuklidot tartalmazó forrásokat szabad használni.

15 A sugárforrások felhasználásának módjai
BRACHY TERÁPIA A sugárforrások felhasználásának módjai Tűzdelés: A sugárforrást a szövetben helyezik el, ezért intersticiális vagy intratumorális eljárásnak nevezik Felhasznált sugárforrások: Rádiumtű – régebben Co-60 (kobalt), Ta-182 (tantál) – napjainkban Tűk, drótok Beleszúrják a daganatos szövetbe Fonalak A tumort varratokkal látják el

16

17 A sugárforrások felhasználásának módjai
BRACHY TERÁPIA A sugárforrások felhasználásának módjai Üregi kezelés: Történhet kézi vagy utántöltéses (afterloading) technikával. Lényege, hogy a sugárforrást a szervezetben lévő üregekben helyezzük el. A sugárforrás lehet tubus, gyöngy, gomba vagy rúd formájú. Szemészeti applikátorok alkalmazása: A szemelváltozásokat, tumorokat 1 – 2 cm átmérőjű, távolságvédelmet szolgáló fogóval ellátott, zárt sugárforrással kezelik, vagy a sugárforrást beültetik. A kezelés időtartama másodpercek – napok.

18 BRACHY TERÁPIA Fogóeszközök:
A sugárforrások mozgatására kizárólag azokat a fogóeszközöket szabad használni, amelyek biztosítják a távolságvédelmet. Béta-sugárzó források alkalmazása esetén a fogókat a kéz védelmére plexipajzzsal is el kell látni. Gamma-sugárzó forrásokkal végzett hosszadalmas, illetve gyakran ismétlődő munkafolyamatok esetében a fogóeszközöket úgy kell kialakítani, hogy a kéz sugárterhelése a vonatkozó rendeletben meghatározott értéket ne haladja meg. Az 1 GBq-nél nagyobb aktivitású zárt gamma-forrás esetében hosszú szárú csipeszt vagy távfogót kell alkalmazni.

19 A sugárforrások felhasználásának módjai
BRACHY TERÁPIA A sugárforrások felhasználásának módjai Afterloading technika: A sugárforrás nélküli inaktív tartót – applikátort – helyezik a besugárzandó területbe Röntgen felvétellel ellenőrzik a helyes pozicionálást A sugárforrást kézzel vagy automatikus vezérléssel juttatjuk a tartóba. Izotópok: Co-60, Cs-137, Ir-192 A tűzdelés és a kézi utántöltős eljárás a személyzet igen jelentős sugárterhelését eredményezi. Ahol van rá lehetőség, a tűzdelés és a kézi utántöltős eljárás helyett az automatikus vezérlésű afterloading technikát kell alkalmazni.

20 MSZ 62-6 Távtöltő (afterloading) technika:
olyan eljárás, amelynek során a sugárforrásokat kézzel vagy távirányítással az applikátorba juttatják. Távirányítású távtöltő berendezés: a besugárzókészülékből, a vezérlőegységből, a sugárforrás(ok) vezetésére alkalmas csö(vek)ből és az applikátorból álló berendezés. A sugárforrásokat pneumatikusan vagy elektromechanikusan, transzportkábel segítségével lehet mozgatni. Az utóbbi esetben lehetséges a sugárforrás „léptetése" az applikátorban.

21 HDR afterloading készülék
egy háromcsatornás nőgyógyászati applikátorral. A léptethető Ir-192 sugárforrás az összekötő csatornákon keresztül, távirányítással jut az applikátorba.

22

23 MSZ 62-6 Ha a távtöltő berendezés több sugárforrást tartalmaz, akkor a készüléken fel kell tüntetni, hogy az egyes csatornákban milyen sugárforrások választhatók ki. A készüléken fel kell tüntetni a sugárforrástartóban tárolt radioaktív sugárforrások aktivitását és a tartótól 1 m-re mérhető, levegőben elnyelt dózisteljesítményt. Az egyes applikátorokon fel kell tüntetni a típusjelzést. Minden merev, aszimmetrikus, testbe vezethető applikátornak olyan jelzést is kell tartalmaznia, amely lehetővé teszi, hogy a betegbe vezetve is meg lehessen a térbeli helyzetét állapítani.

24 BRACHY TERÁPIA Laboratóriumi helyiség:
A zárt sugárforrásokat tárolják és a felhasználáshoz előkészítik. Speciális helyiségek, kezelők és kórtermek Az applikátort a betegbe helyezik. Műtők A sugárforrást a betegbe helyezik. Műtő és besugárzó helyiség, vagy speciális műtő - afterloading technikánál Diagnosztikai röntgenkészülék (CT, IBU) A lokalizációs felvételekhez A sugárforrások és a sugárforrást hordozó beteg szállítása.

25 BRACHY TERÁPIA A távirányítású távtöltő kezelőegység (a klinikai és orvostechnológiai szempontok miatt szükséges helyiségeken kívül) legalább besugárzóberendezésből, árnyékolt besugárzóhelyiségből és külön vezérlőhelyiségből álljon - HDR berendezés esetén. A távirányítású távtöltő kezelőegységben teljesíteni kell a manuális kezelésre vonatkozó előírásokat is. Felügyelt területhez tartozó külön kezelőhelyiség A betegszobára vonatkozó előírások.

26 IBU: integrált brachyterápiás képalkotó eszköz

27 MSZ 62-6 Ellenőrzött terület a közelterápiában:
olyan terület, ahol a külső sugárterhelés az évi effektív dóziskorlát 3/10-ét meghaladhatja, és ezért az ionizáló sugárzás elleni védekezés céljából különleges szabályok vannak érvényben, és ahová a bejutást ellenőrzik. Felügyelt terület a közelterápiában: olyan terület, amelynek méretét az határozza meg, hogy annak külső határán az évi effektív dózisegyenérték ne haladhassa meg a lakossági dóziskorlátot.

28 MSZ 62-6 A felügyelt területeken rendszeres sugárvédelmi ellenőrzést kell végezni. A felügyelt területen csak meghatározott személyek (beosztott személyzet, kezelt betegek) tartózkodhatnak, ott a beteglátogatás tilos. A felügyelt terület ajtaján el kell helyezni a sugárveszély nemzetközi tárcsajelét, ajtaja kilinccsel csak belülről legyen nyitható. A sugárforrás elvesztését vagy illetéktelen kivitelét - a kijáratnál, illetve a WC-helyiség ágytálmosó bejáratánál - megfelelően elhelyezett, hangjelzést adó dózisszintjelzővel kell megakadályozni.

29 MSZ 62-6 Ápolási terület: a közelterápiás egység valamennyi, sugárforrást tartalmazó beteg fektetésére kijelölt szobája, kivéve az ágyakat és ezek közvetlen környezetét (ahonnan az ellátást, például az injekció beadását végzik). Rögzített sugárvédelmi berendezések: gyakran ismétlődő sugárveszélyes munkák esetén használt eszközök (például sugárvédett munkaasztalok, tárolók), amelyek biztosítják, hogy a foglalkozási sugárártalomnak kitett dolgozók várható átlagos évi sugárterhelése ne haladja meg az effektív dóziskorlát 3/10 részét.

30 MSZ 62-6 Nagy dózisteljesítményű távtöltő (High Dose Rate, HDR afterloading) berendezés: olyan távtöltő berendezés, amelynél a sugárforrástól 1 m-re 20 mGy/h-nál nagyobb, de 500 mGy/h-nál kisebb közölt dózisteljesítmény mérhető. Besugárzókészülék: a távirányítású távtöltő berendezéseknek a besugárzóhelyiségben lévő része, amelynek legfontosabb egységeit a sugárforrás nyugalmi tárolására, valamint a beteg és a tároló közötti mozgatására használják.

31 MSZ 62-6 Izotóptároló helyiség:
olyan helyiség, amelyben a zárt vagy a nyitott radioaktív sugárforrásokat tárolják, és amely a benne tárolt sugárforrásoknak megfelelően van kialakítva (MSZ 62-2 és MSZ 62-7 ). A sugárforrásokkal végzett munkát úgy kell megszervezni, és a sugárvédelmet úgy kell kialakítani, hogy a sugárveszélyes tevékenységet végző személyek átlagos foglalkozási effektív dózisa ne haladja meg a vonatkozó rendeletben* megadott effektív dóziskorlát 3/10 részét. * 16/2000. (VI. 8.) EüM rendelet

32 MSZ 62-6 A személyzet indokolatlan sugárterhelésének elkerülése érdekében : új orvosi közelterápiás egységet távtöltési elven működő berendezés telepítésével kell létesíteni. A kezeléseknek a távtöltő technikán kell alapulniuk. Meglévő munkahelyeken a távtöltési eljárásra kell áttérni úgy, hogy a folyamatos betegellátás biztosítva legyen.

33 BRACHY TERÁPIA A sugárforrások tárolása:
Azokban az intézményekben, amelyekben egyszerre egynél több beteget kezelnek gammasugárforrással, azokat a izotóptároló helyiségekben kell elhelyezni. A sugárforrások tárolására és előkészítésére használt helyiségben hézagmentes padlóburkolatot kell létesíteni. A tárolásra és előkészítésre használt helyiségben a források megfelelő tárolásához és a források előkészítéséhez árnyékolással ellátott, rögzített sugárvédelmi berendezéseket kell alkalmazni.

34 BRACHY TERÁPIA A sugárforrások tárolása:
A sugárforrások tárolására zárható, lopás ellen védelmet nyújtó, nem gyúlékony, beépített trezort kell elhelyezni. A trezor védelmét úgy kell kialakítani, hogy az előtte levő munkaasztalt határoló felületek mentén, valamennyi sugárforrás jelenléte esetén a környezeti dózisegyenérték teljesítmény ne haladja meg a 20 µSv/h értéket. A trezor méretezése általában akkor megfelelő, ha felületétől 1 m-re a környezeti dózisegyenérték teljesítmény nem haladja meg a 10 µSv/h értéket. A sugárvédett munkaasztalt ugyanis lehetőleg a trezor előtt kell kialakítani, és így a személyzet a trezor homlokfelületét legfeljebb 0,5 m-re közelítheti meg.

35 BRACHY TERÁPIA A sugárforrások tárolása:
A sugárforrás(ok) tárolótartóján piros lámpa jelezze, ha nincs valamennyi sugárforrás a tárolótartóban. A készülékre zárat kell szerelni, hogy a távtöltő berendezést csak megfelelő kulccsal lehessen üzembe helyezni. Tartós áramforrással kell megoldani, hogy a sugárforrás a hálózat meghibásodása esetén is tárolóhelyzetbe kerüljön, és a hálózati hiba után a kezelés (rész)adatait a készülék legalább 10 órán át megőrizze.

36 BRACHY TERÁPIA A sugárforrások tárolása:
Ha a gamma-sugárzó radioizotópok összaktivitása meghaladja az 1. táblázatban megadott értékeket, akkor többrekeszes trezort kell használni. Egy rekeszben legfeljebb az egyszeri (egy beteghez) felhasználható sugárforrásokat lehet tárolni. A fiókokon (rekeszeken) szám vagy betűjelzést kell alkalmazni, amellyel a fiókok egyértelműen azonosíthatók. A rekeszek elülső falának gyengítési tényezője (F) az adott radioizotópra legalább 10 legyen. Nuklid 60Co 137Cs 192Ir 198Au Aktivitás (GBq) 2,8 12 7,9 16

37 IZOTÓPTÁROLÓ HELYISÉG
A radioaktív sugárforrásokat lehet külön izotóptároló helyiségben tárolni. Különböző falvastagságú, fogantyús ólomtartókban* szállítható gamma-sugárzó radionuklidok legnagyobb aktivitása: Nuklid 60Co 137Cs 192Ir 198Au Falvastagság, mm Aktivitás, GBq 25 0,22 3,7 15 56 50 0,85 53 370 800 * A tartó a kezelő törzsétől 0,5 m, a kezétől 0,3 m távolságra a fogantyúnál a dózisegyenérték-teljesítmény 0,1 mSv/h legyen

38 IZOTÓPTÁROLÓ HELYISÉG
Az izotóptároló helyiségből bármilyen irányba kilépő sugárzás egyenértékdózis-teljesítménye legfeljebb 2 µSv/h legyen. Ha az izotóptároló helyiség ajtaja közvetlenül a sugárveszélyes munkahely valamelyik helyiségébe nyílik, akkor az ajtó felületén a egyenértékdózis-teljesítménynek 20 µSv/h-nál kisebbnek kell lennie. Az izotóptároló helyiség belső térségében az egyes tárolóegységek zárt állapotában és valamennyi sugárforrás bentléte esetén a egyenértékdózis-teljesítménynek 200 µSv/h-nál kisebbnek kell lennie.

39 MSZ 62-6 A sugárforrás sérülése esetén követendő eljárás:
A sugárforrás sérülése esetén a Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzat (MSSZ) szerint kell eljárni. Sugárforrásokat házilag javítani tilos. Ezt csak arra felkészült szakemberek megfelelő laboratóriumban végezhetik. A sérült sugárforrást nyitott sugárforrásként kell kezelni és a forgalomból azonnal ki kell vonni. Zártsági vizsgálatokat az MSZ szerint kell végezni.

40 A speciális helyiségek használata
A sugárforrások tárolását, előkészítését és a betegbe való behelyezését kizárólag az erre a célra kijelölt helyiségekben szabad végezni. Ezek a helyiségek minden esetben az ellenőrzött területhez tartozzanak. Azokban a helyiségekben, amelyekben sugárveszélyes munkát végeznek, kizárólag a munka végzéséhez, illetve a kezeléshez feltétlenül szükséges személyeknek szabad tartózkodniuk. Mindazokat a helyiségeket (kezelő, forrás-tároló, betegszobák), amelyekben radioaktív izotópok (sugárforrások) találhatók, el kell látni a sugárveszély jelével.

41 BRACHY TERÁPIA Kezelőhelyiség:
A sugárforrások előkészítését és az applikátorok betegbe helyezését a felügyelt területhez tartozó külön kezelőhelyiségben kell végezni. Az izotóptároló- és a kezelőhelyiségeket új létesítményben úgy kell kialakítani, hogy egy egységet alkossanak. A szomszédos helyiségek felé az árnyékolást a felhasználást figyelembe véve kell kialakítani. Kivételes esetben a sugárforrások tárolhatók a sugárforrás behelyezésére szolgáló helyiségekben, trezorban.

42 BRACHY TERÁPIA Kezelőhelyiség:
A kezelőhelyiségben a kezelést végző személyek védelmét megfelelő számú rögzített és/vagy mozgatható sugárárnyékoló pajzzsal kell megoldani. A pajzsok méretezéséhez az MSZ 62-2-t kell alkalmazni, figyelembe véve az évenkénti kezelések számát, az átlagos behelyezési időt, valamint az alkalmazott radioizotópot és a sugárforrás aktivitását.

43 BRACHY TERÁPIA A vezérlőpulton és a besugárzóhelyiségben alkalmazott jelzőlámpák színei a következők legyenek: hálózat bekapcsolva a színre nincs előírás kezelés megkezdhető zöld forrás a tartó és az applikátor között piros forrás besugárzási helyzetben a vezérlőpulton sárga a besugárzóhelyiségben kezelésmegszakítást igénylő rendellenesség A besugárzás megkezdését, megszakítás, meghibásodás utáni folytatását kizárólag egy helyről szabad kapcsolni.

44 BRACHY TERÁPIA A besugárzóhelyiségben és annak bejárati ajtaja felett piros lámpa jelezze, ha a forrás a tároló helyzetet elhagyta. A beteg sugárvédelme érdekében a készüléken olyan kapcsolóórát kell alkalmazni, amely az egyes csatornák és/vagy pozíciók besugárzási idejét méri, beállítását besugárzás közben megváltoztatni nem lehet, és a megadott program lefutása után a kezelést megszakítja. A kapcsolóórának a beállított időn kívül a fennmaradó vagy az eltelt besugárzási időt is jeleznie kell.

45 BRACHY TERÁPIA Megfelelő, a készülék biztonsági rendszerébe bekötött eszközzel (pl. ajtómegszakító, fénysorompó) kell biztosítani a kezelés megszakítását és a sugárforrás tárolóhelyzetbe vitelét, ha kezelés alatt valaki a besugárzóhelyiségbe lép. A készüléket a vezérlőpulton és a besugárzóhelyiségben olyan vészkapcsolóval kell ellátni, amely a kezelés azonnali megszakítását lehetővé teszi.

46 BRACHY TERÁPIA Betegszoba, kórterem:
Azokat a betegszobákat, amelyekben sugárforrást tartalmazó betegek fekszenek, más betegek kezelésére nem szabad használni. A betegszobákban beépített, rögzített, illetve mozgatható védőpajzsokkal kell megoldani, hogy az ápolási területen környezeti dózisegyenérték-teljesítmény ne lépje túl a 20 µSv/h értéket. A betegszobákban a betegekkel megfelelő eszközökkel optikai (például zártláncú TV) és hangösszeköttetést kell létrehozni úgy, hogy a betegekkel a szobába (besugárzóhelyiségbe) való belépés nélkül jöhessen létre a kontaktus.

47 BRACHY TERÁPIA Betegszoba, kórterem:
A betegszobák falát úgy kell méretezni, hogy azokban a szomszédos szobákban, amelyekben szintén zárt sugárforrással kezelik a betegeket, a környezeti dózisegyenérték-teljesítmény az ápolási területen ne haladja meg az 5 µSv/h értéket (ha ezekben a helyiségekben nincs sugárforrás). Adott beteg esetében a szomszédos betegektől származó környezeti dózisegyenérték-teljesítménynek nem szabad meghaladnia az 50 µSv/h értéket.

48 BRACHY TERÁPIA Betegszoba, kórterem:
Új létesítményben a betegszobák lehetőleg egyágyasak legyenek A betegeket csak a szakasz előírásainak megfelelő helyiségekben szabad elhelyezni. Sugárvédelmi műszerek: Az elveszett sugárforrások keresésére olyan hordozható sugárvédelmi dózismérőt kell használni, amelynek alsó méréshatára legfeljebb 1 µSv/h (illetve 1 µGy/h).

49 Szállítótartók az intézményen belüli szállításra
A sugárforrások intézményen belüli szállításakor a tartó falvastagságát az MSZ 62-2 szerint kell kiszámítani. A megadottnál nagyobb aktivitású gamma-sugárforrások szállításához legalább 1 m hosszú rúddal ellátott kétkerekű kocsit kell használni, amely a rúd irányában, oldalt és felfelé megfelelő vastagságú ólomárnyékolással van ellátva. A fogantyúnál a dózisegyenérték-teljesítménynek 0,1 mSv/h-nál kisebbnek kell lennie. A kocsit úgy kell kialakítani, hogy az át ne billenhessen és el ne gurulhasson.

50 MSZ 62-6 Szállítótartók az intézményen belüli szállításra
A szállítótartónak biztonságosan csukhatónak kell lennie, mázolatlan ólomfelülete ne legyen. A szállítótartókat el kell látni a sugárveszély szabványos jelével. A tartókon fel kell tüntetni az azonosító jelzést, az egyes radionuklidokból szállítható legnagyobb aktivitást, valamint a kocsik üres tömegét is.

51 MSZ 62-6 A beteg áthelyezésével kapcsolatos eljárás el nem távolítható (implantált) sugárforrás esetén: A szállítótartónak biztonságosan csukhatónak kell lennie, mázolatlan ólomfelülete ne legyen. A szállítótartókat el kell látni a sugárveszély szabványos jelével. A tartókon fel kell tüntetni az azonosító jelzést, az egyes radionuklidokból szállítható legnagyobb aktivitást, valamint a kocsik üres tömegét is.

52 A vonatkozó szabványok és jogszabályok

53 Co-60 forrás

54

55 A sugárforrás a beteg bőrétől távol helyezkedik el
TELETERÁPIA A sugárforrás a beteg bőrétől távol helyezkedik el Eszközei: nagy aktivítású zárt sugárforrást tartalmazó készülékek Co-60, Cs-137, Ir-192 Nuklid Felezési idő Sugárzás fajtája Sugárzás energiája MeV b- g 60Co 5,27 év b-, g 0,312 1,173 1,333 192Ir 74 nap 0,535 0,669 0,316 0,468

56 A sugárforrás a beteg bőrétől távol helyezkedik el
TELETERÁPIA A sugárforrás a beteg bőrétől távol helyezkedik el

57 TERAGAM K-01 típusú KOBALTÁGYÚ (SKODA UJP, Csehország)
TELETERÁPIA TERAGAM K-01 típusú KOBALTÁGYÚ (SKODA UJP, Csehország)

58 TELETERÁPIA kobaltágyúk

59 A sugárforrás a beteg bőrétől távol helyezkedik el
TELETERÁPIA A sugárforrás a beteg bőrétől távol helyezkedik el Eszközei: nagy aktivítású zárt sugárforrást tartalmazó készülékek Co-60, Cs-137, Ir-192 terápiás röntgen készülékek felületi vagy kontakt terápiás fél-mélyterápiás mélyterápiás röntgen készülék

60 Terápiás röntgen berendezések
TELETERÁPIA Terápiás röntgen berendezések

61 TELETERÁPIA A Medicor Röntgen Művek által gyártott mélyterápiás (250 kV-os) röntgen berendezés.

62 TELETERÁPIA Kobaltágyú Lineáris gyorsító

63 Besugárzófej

64 Besugárzófej, kollimátor

65 A sugárforrás a beteg bőrétől távol helyezkedik el
TELETERÁPIA A sugárforrás a beteg bőrétől távol helyezkedik el Eszközei: nagy aktivítású zárt sugárforrást tartalmazó készülékek Co-60, Cs-137, Ir-192 terápiás röntgen készülékek felületi vagy kontakt terápiás fél-mélyterápiás mélyterápiás röntgen készülék gyorsítók lineáris és körkörös gyorsítók neutron generátorok

66 TELETERÁPIA Betatron

67

68 TELETERÁPIA Lineáris gyorsító

69

70 TELETERÁPIA Siemens MP2-PRIMUS High Energy lineáris gyorsító: Miskolc, B-A-Z Megyei Kórház

71 TELETERÁPIA Siemens MP2-PRIMUS High Energy lineáris gyorsító: Miskolc, B-A-Z Megyei Kórház

72 MEVATRON KDS-2 típusú lineáris gyorsító (SIEMENS, Németország)
TELETERÁPIA MEVATRON KDS-2 típusú lineáris gyorsító (SIEMENS, Németország)

73 Therac-25 típusú lineáris gyorsító
TELETERÁPIA Therac-25 típusú lineáris gyorsító

74 A sugárforrás a beteg bőrétől távol helyezkedik el
NAGYBESUGÁRZÓK A sugárforrás a beteg bőrétől távol helyezkedik el Töltet: nagy aktivítású, nagy energiájú radionuklid Co-60: 1173 keV, 1332 keV (100 – 500 TBq) Cs keV zárt sugárforrás (ún. torpedóban) a fémtok megakadályozza, hogy az izotóp a környezetet szennyezze a tokon át csak a felhasználni kívánt gammasugárzás kerül ki A sugárforrás besugárzó vagy tárolási helyzetbe vezérelhető vastag ólomárnyékolás

75 BESUGÁRZÁS TERVEZÉS A tumor kiterjedésének anatómiai, topográfiai megállapítása: lokalizáció A beteg testkeresztmetszetének elkészítése A besugárzandó térfogat megállapítása és leírása: céltérfogat A sugárkezelés területére eső un. rizikó területek, szervek megállapítása valamint az őket maximálisan érhető egyenérték dózisok meghatározása A dózis meghatározása a céltérfogatban, valamint a dózis időbeli eloszlásának (frakcionálás) meghatározása. A sugárminőség és a besugárzási technika és metodika valamint a térbeli dóziseloszlás meghatározása: fizikai, technikai besugárzás tervezés.

76 BESUGÁRZÁS TERVEZÉS Kiegészítő berendezések:
A beteg elhelyezése a kezelés során A besugárzási mező beállítása A besugárzási mező reprodukálása a kezelési sorozat folyamán Kiegészítő berendezések: Szimulátor olyan röntgen diagnosztikai berendezés, amely alkalmas a terápiás sugárnyalábnak a daganathoz és a környezethez való útjáról képet alkotni CT alkalmazás komputerizált dozimetria

77 Szabványok, irányelvek
MSZ 62-4 Ionizáló sugárzás elleni védelem. Sugárvédelem nagy aktivitású gamma-távbesugárzó berendezések és orvosi lineáris gyorsítók alkalmazásakor MSZ 62-6 Ionizáló sugárzás elleni védelem. Sugárvédelmi előírások a zárt sugárforrások közelterápiás felhasználásakor (brachy-terápia) MI 62/ Béta-, gamma-, és röntgensugárzás elleni védelem MI 62-3 A neutronsugárzás elleni védelem

78 MSz 62-4 szabvány Fogalommeghatározások
IONIZÁLÓ SUGÁRZÁS ELLENI VÉDELEM. SUGÁRVÉDELEM NAGY AKTIVITÁSÚ GAMMA-TÁVBESUGÁRZÓ BERENDEZÉSEK ÉS ORVOSI LINEÁRIS GYORSÍTÓK ALKALMAZÁSAKOR Fogalommeghatározások Orvosi besugárzóberendezésekkel kapcsolatos fogalmak A besugárzóberendezések felépítésének műszaki követelményei A besugárzólétesítmények felépítésének sugárvédelmi követelményei Általános követelmények Orvosi besugárzóberendezések sugárvédelmi követelményei Orvosi besugárzóhelyiségek sugárvédelmi követelményei Hordozható sugárvédelmi műszer és ellenőrző sugárforrás

79 A sugárforrásokra vonatkozó előírások
A zárt 60Co sugárforrások aktivitása orvosi besugárzóberendezésekben TBq, ipari besugárzóberendezésekben legalább 40 TBq legyen. Az előző aktivitásokkal azonos, levegőben elnyelt dózisteljesítményt más radionuklid (például 137Cs, 192Ir) is adhat. A zárt radioaktív sugárforrások felhasználási időtartamát az illetékes hatóság határozza meg. A sugárforrást magában foglaló egységet meg kell jelölni a sugárveszély nemzetközi tárcsajelével.

80 A sugárvédelem két alapvető szintje
Berendezés saját árnyékolása, biztonsága Helyiség árnyékolása, biztonsága Anyag Beton Vas Ólom Nuklid felező tizedelő réteg (cm) 60Co 6,1 20,3 2,0 6,7 1,2 4,0 131I 4,6 15,3 - 0,7 2,4 137Cs 4,9 16,3 1,5 5,0 2,2 192Ir 4,1 13,5 1,3 4,3 0,6 1,9

81 A kezelőhelyiségen kívül
SUGÁRVÉDELEM Besugárzóberendezés Besugárzó készülék Sugárforrás Sugárforrás tartó Besugárzófej Vezérlőegység Co-60 sugárforrás (gammakés) A kezelőhelyiségen kívül

82 TELETERÁPIÁS Co-60 SUGÁRFORRÁS

83 TELETERÁPIÁS Co-60 SUGÁRFORRÁS

84 Az orvosi besugárzóberendezések sugárvédelemmel kapcsolatos műszaki követelményei
Az orvosi besugárzókészüléknek a besugárzóasztallal együtt lehetővé kell tennie, hogy a beteg hanyatt fektetve mindenfajta kezeléshez szükséges irányítható nyalábbal besugározható legyen úgy, hogy közben a besugárzóasztalhoz viszonyított helyzete nem változik. A besugárzóasztalnak az a része, amelynek keresztül kezelést végeznek, sugárelnyelés szempontjából legfeljebb 1 mm vastag vízréteggel lehet egyenértékű.

85 Az orvosi besugárzóberendezések sugárvédelemmel kapcsolatos műszaki követelményei
Az orvosi zárt radioaktív sugárforrással működő besugárzókészüléket úgy kell kialakítani, hogy a forrás-bőr normáltávolság esetén az elnyelt dózisteljesítmény legalább 100 cGy/min legyen. A besugárzókészülék mozgatható, besugárzási paraméterek beállítására való részei cm és fok skálaosztásúak legyenek. A besugárzófejben a zárt radioaktív sugárforrást olyan, szerszámmal oldható kötéssel kell rögzíteni, amely rendeltetésszerű használat esetén megakadályozza a sugárforrás kilazulását, és a kötés nem szándékos oldását, de lehetővé teszi a sugárforrás cserélhetőségét.

86 Az orvosi besugárzóberendezések sugárvédelemmel kapcsolatos műszaki követelményei
A zárt radioaktív sugárforrással működő besugárzófej zárrendszerét úgy kell kialakítani, hogy a nyugalmi állapotból a besugárzóhelyzetben való vagy a fordított irányú mozgatás ideje ne haladja meg a 2 másodpercet. Tartalék áramforrással vagy mechanikus (pl. gravitációs vagy rugóval működő) rendszerrel lehetővé kell tenni, hogy a zárt radioaktív sugárforrás áramkimaradás esetén is tárolóhelyzetbe kerüljön. A zár állapotát a zárral mechanikusan összekapcsolt kijelzőberendezésnek kell mutatnia.

87 Az orvosi besugárzóberendezések sugárvédelemmel kapcsolatos műszaki követelményei
A zárt radioaktív sugárforrással működő besugárzóberendezést olyan tartalék elzárószerkezettel kell ellátni, amely akkor is működtethető, ha a zár meghibásodik. Az elzárószerkezet jellemzői: működtethető akkor is, ha a tartalék áramforrás vagy mechanikus rendszer meghibásodik, működtetése független attól, hogy a sugárforrás besugárzóhelyzetben vagy a besugárzóhelyzet és a tárolóhelyzet között van nem akadályozza a sugárforrás kiszerelését, működtetését írásbeli utasítás szabályozza.

88 Az orvosi besugárzóberendezések sugárvédelemmel kapcsolatos műszaki követelményei
A besugárzóberendezésnek lehetővé kell tennie, hogy vészleállítás esetén a besugárzás a vészleállítási állapot megszüntetése után automatikusan ne folytatódjék. A besugárzófejen legyen a forrás-bőr távolság mérésére alkalmas optikai és mechanikai mérőeszköz. Tubusok használata esetén meg kell jelölni a tubus külső felszínén a forrás-bőr normáltávolsághoz tartozó tubusvég-bőr távolságot és a mezőméretet. A besugárzási mező méretváltoztatását kollimátor-rendszerrel (tubusrendszerrel) kell megoldani. A kollimátor által meghatározott besugárzási mezőt teljes mezőkivilágítással (fénymező) kell kivetíteni. A kivetített mezőnek a fősíkok helyzetét is jeleznie kell.

89 Az orvosi besugárzóberendezések sugárvédelemmel kapcsolatos műszaki követelményei
A besugárzóberendezés sugárforrását magában foglaló egységet és a kezelőpultot el kell látni adattáblával, amely legalább a következő adatokat tartalmazza: a berendezés gyártóját, a berendezés típusát, a berendezés gyártási számát. Zárt radioaktív sugárforrás esetében az adattáblának a következőket is tartalmaznia kell: a berendezésben lévő radionuklid fajtáját, a besugárzóberendezésbe tölthető legnagyobb aktivitást, a sugárforrás kezdeti aktivitását, a sugárforrás betöltésének időpontját.

90 TELETERÁPIA

91 SUGÁRVÉDELEM Sugárforrás
Tárolási pozíció: teljesen sugárárnyékolt állapot. A sugárforrás tárolóhelyzetében a sugárforrástól 1 m távolságra a szivárgósugárzásnak 100 cm2 felületen mérve semmilyen irányban sem szabad 20 µGy/h levegőben elnyelt dózisteljesítménynél többnek lennie. Ugyanennek az értéknek az árnyékolás bármely könnyen elérhető pontjától 5 cm-re 10 cm2 felületen mérve nem szabad túllépnie a 200 µGy/h levegőben elnyelt dózisteljesítmény-értéket.

92 TELETERÁPIA

93 SUGÁRVÉDELEM Sugárforrás
Besugárzó pozíció: a besugárzóberendezés azon helyzete, amikor a sugárforrás(ok) besugárzás céljából az előre pontosan meghatározott helyre kerül(nek). Besugárzóhelyzetben a szivárgósugárzásból eredő levegőben elnyelt dózisteljesítmény értékének a sugárforrástól 1 m-re 100 cm2 felületre átlagolva semmilyen irányban sem szabad 1 mGy/h értéknél, és a besugárzási mezőben mért levegőben elnyelt dózisteljesítmény 0,1 %-ánál többnek lennie. A besugárzófejből direkt sugárzásnak csak a forrás besugárzási helyzetében szabad kilépnie.

94 Besugárzó létesítmények
SUGÁRVÉDELEM Besugárzó létesítmények Besugárzóhelyiség: az a terület, ahol a besugárzandó beteget, illetve termékeket elhelyezik, és amely alkalmas sugárárnyékolással és a helyiségbe való bejutást megakadályozó biztonsági reteszrendszerrel van elzárva. Ellenőrzött terület. Biztonsági reteszrendszer: a biztonsági reteszek olyan rendszere, amelyben a reteszek, egymással a biztonságot fokozó logikai kapcsolatban vannak, és legalább két, egymástól független egységből állnak. Biztonsági retesz: olyan készülék, amely megakadályozza a személyek baleseti besugárzását azzal, hogy kizárja a veszélyhelyzet létrejöttét, vagy automatikusan megszünteti azt.

95 Besugárzó létesítmények
SUGÁRVÉDELEM Besugárzó létesítmények Ellenőrzött terület: Olyan terület, amelyre a sugárvédelem vagy radioaktív anyaggal való szennyeződés szempontjából külön rendszabályok vonatkoznak és ahova ellenőrzés mellett szabad belépni (16/2000. (VI. 8.) EüM rendelet). Az ellenőrzött területre a bejutást ellenőrizni kell, és meg kell jelölni a terület határát (MSz-824). Vezérlőhelyiség. A besugárzó berendezés vezérlése történik. Felügyelt terület. Klinikailag, illetve technológiailag szükséges helyiségek. Felügyelt terület. Vizsgáló, vetkőzőfülke, váró, beteg WC

96 SUGÁRVÉDELEM Felügyelt terület: Olyan terület, amely az ionizáló sugárzás elleni védelem céljából meghatározott felügyelet alatt áll (16/2000. (VI. 8.) EüM rendelet). A felügyelt terület az ellenőrzött területtel határos környezet, ahol rendszeres sugárvédelmi ellenőrzést kell végezni (MSz-824). A felügyelt terület határán el kell helyezni a „Sugárveszély” feliratot és nemzetközi tárcsajelét. Ajtaja kívülről kulccsal legyen nyitható az ajtón kilincs csak belülről lehet.

97

98 Besugárzóhelyiség A radioaktív zárt sugárforrásokat alkalmazó besugárzóberendezések esetében a besugárzóhelyiségben olyan, a berendezéstől független sugárzásjelző-rendszert kell kialakítani, amely minden esetben jelez, ha a sugárforrás nincs tárolóhelyzetben. Orvosi besugárzó berendezések esetében a besugárzóhelyiségben óránként legalább ötszörös, visszakeverés nélküli légcserét kell biztosítani. A besugárzóhelyiségben keletkező hőt és füstöt detektálni kell. A füstérzékelő berendezés működésbe lépése esetén a rendszernek a vezérlőhelyiségben fény- és/vagy hangjelzést kell adnia. A sugárforrástartó tárolóján piros lámpa jelezze, ha a sugárforrás nincs tárolóhelyzetben.

99 Besugárzóhelyiség A besugárzóhelyiség bejárati ajtajához jól látható, „Sugárveszély” feliratot és a sugárveszély nemzetközi tárcsajelét, valamint a belépést tiltó, illetve engedélyező piros és zöld lámpákat kell elhelyezni. Megfelelő, a készülék biztonsági rendszerébe bekötött eszközzel (pl. ajtómegszakító, fénysorompó) lehetővé kell tenni a besugárzás megszakítását (és zárt radioaktív sugárforrás esetében annak tárolóhelyzetbe vitelét), ha a besugárzás alatt valaki a besugárzóhelyiségbe akar lépni. Meg kell oldani, hogy a besugárzóhelyiségben tartózkodó személyek vészhelyzetben a helyiségből külső segítség nélkül is kijussanak. A besugárzóberendezést a vezérlőpulton és a besugárzóhelyiségben vészleállítóval kell ellátni.

100 Besugárzóhelyiség A besugárzóhelyiségben (a kivilágított jelekhez vagy színkódokhoz) alkalmazott jelzőlámpák színe a következő legyen:

101 Vezérlőhelyiség A vezérlőpult a besugárzóhelyiségtől független vezérlőegységben legyen. Orvosi és ipari besugárzóegység esetében meg kell oldani a közvetlen rálátást a besugárzóhelyiség bejáratára. A vezérlőpulton (a kivilágított jelekhez vagy színkódokhoz) alkalmazott jelzőlámpák színe a következő legyen: A vezérlő összes kapcsolóját és kijelzőlámpáját egyértelműen jelzett felirattal kell ellátni.

102 Vezérlőhelyiség A vezérlőberendezéshez legyen biztonsági kulcs.
A vezérlőpultnak zárt radioaktív sugárforrás alkalmazása esetén két, egymástól független időmérő szerkezetet kell tartalmaznia. Orvosi lineáris gyorsítók esetében szükség van két, egymástól független dózismonitor-rendszerre, egy dózisteljesítmény-mérő és egy időmérő szerkezetre. Olyan kapcsolóórát, illetve orvosi lineáris gyorsítókhoz olyan dózismonitort kell alkalmazni, amelynek beállítását besugárzás közben megváltoztatni nem lehet, és amelyik a megadott program lefutása után a kezelést megszakítja. A kapcsolóórának a beállított időn kívül a fennmaradó vagy az eltelt besugárzási időt is jeleznie kell. Gyorsítók esetén a dózismonitornak a beállított monitoregységek kívül a fennmaradó monitoregységet is jeleznie kell.

103 Vezérlőhelyiség Az időmérőket és a dózismonitorokat úgy kell kialakítani, hogy az egyik meghibásodása a másik működését ne zavarja. Feszültségkimaradás vagy vészleállítás esetén, az időmérőknek és a dózismonitoroknak le kell állniuk, a zárt radioaktív sugárforrásnak automatikusan tárolóhelyzetbe kell visszatérnie. Megfelelő szerkezettel biztosítani kell, hogy a meghibásodásig vagy a vészleállításig eltelt besugárzási idő monitoregysége legalább az egyik időmérő eszközön (dózismonitoron) a kezelés megszakadása után legalább 20 percig megállapítható legyen.

104 Vezérlőhelyiség A besugárzóhelyiségben lévő beteggel vizuális kapcsolatot (például zártláncú TV-vel) és kétirányú beszéd-összeköttetést kell megvalósítani úgy, hogy a kapcsolattartás ne tegye szükségessé a besugárzóhelyiségbe való belépést.

105 Vezérlőhelyiség Meg kell oldani, hogy a besugárzást csak akkor lehessen elkezdeni, ha a besugárzási paraméterek a besugárzókészülék besugárzóhelyiségben lévő kezelőszervén és a vezérlőpulton megegyeznek. Lehetővé kell tenni, hogy a szűrők alkalmazása és helyzete a készülék vezérlőpultján látható legyen. A besugárzási módot – álló vagy mozgó – a vezérlőpulton jelezni kell. Megfelelő műszaki megoldással lehetővé kell tenni, hogy a beállított besugárzási módtól eltérő mozgások esetében a besugárzás automatikusan megszakadjon. Ez a radioaktív sugárforrás esetében egyúttal a sugárforrás tárolóhelyzetbe kerülését is eredményezi.

106 Hordozható sugárvédelmi műszer
Egyéb helyiségek A lakosság sugárvédelmét alapvetően az előírásoknak megfelelően megtervezett és kivitelezett terápiás kezelő biztosítja. Az ajtón, a falakon kívül, a betegváró területén, a kórteremben a levegőben mérhető elnyelt dózisteljesítmény nem haladhatja meg a 2 mGy/h értéket. Cél: a beteget kísérő családtag sugárterhelése ne lépje túl a népesség tagjaira megállapított évi 1 mSv-et. Hordozható sugárvédelmi műszer Valamennyi létesítményben legyen hordozható, a mérési feladatokra alkalmas, a vonatkozó törvény szerinti sugárvédelmi dózismérő műszer. A sugárvédelmi műszer működőképességét rendszeresen, sugárforrással ellenőrizni kell.

107 Példa: GAMMAKÉS Fizikai jellemzők: 4,40 m teljes hossz
1,76 m teljes szélesség 1,70 m teljes magasság kg teljes tömeg 200 kg a kezelő ágy max. terhelhetősége 4 – 18 mm másodlagos kollimátor méret ± 0,1 mm pozicionálási eltérés ± 0,3 mm forgási felület izocentrikussága ± 0,5 mm mechanikai fókuszálás pontossága

108 GAMMAKÉS Co-60 1 mm-es kobaltszemcse
hármas hegesztett rozsdamentes acél köpeny 244 TBq összaktivtás 100 kBq mentességi szint 30 db sugárforrás 3 Gy/min. izocentrum dózis γ – sugárzás nagy áthatoló képesség nagy hatótávolság nehéz, körülményes sugárvédelem

109 A 30 sugárforrás kb. 30o –ban terjed szét
FORRÁSHORDOZÓ A 30 sugárforrás kb. 30o –ban terjed szét

110 GAMMAKÉS Kollimátor rendszer
elsődleges kollimátor rendszer (wolfram persely) másodlagos kollimátor rendszer (wolfram persely) egymással szinkronban mozognak motoros forgatás A kollimátor méret kiválasztása az elsődleges és másodlagos kollimátorok egymáshoz képesti elmozdításával történik.

111 Másodlagos kollimátor rendszer
GAMMAKÉS Másodlagos kollimátor rendszer lyukcsoportok száma: 5 lyukcsoportonként 30 lyuk (150 lyuk összesen) 4 csoportot belső átmérőjű kollimátorok alkotnak 5. csoport: biztonság és védelem volfrámötvözetből készült árnyékoló rudak kezelésen kívül ezt a poziciót használják, blokkolva a sugárzást

112 Másodlagos kollimátor rendszer
GAMMAKÉS Másodlagos kollimátor rendszer

113 GAMMAKÉS Kollimátor rendszer

114 Sugárzásárnyékoló rendszer
GAMMAKÉS Sugárzásárnyékoló rendszer Árnyékoló test: öntöttvas félgömb a forrásegység körül árnyékoló test oldalán speciálisan tömített nyílás a forrrások be- és kihelyezésére Ajtókeret: öntöttvas Árnyékoló ajtó: öntöttvas felső és alsó részből áll keresztfogazás az ajtóknak a szivárgó sugárzás csökkentésére

115 GAMMAKÉS

116 GAMMAKÉS

117 GAMMAKÉS

118 GAMMAKÉS

119 Kezelő helyiség árnyékolása
GAMMAKÉS Kezelő helyiség árnyékolása Beton tizedelő rétegvastagsága 20,3 cm Beton felező rétegvastagsága 6,1 cm Mennyezeti födém: 30 cm beton Udvari fal: 50 cm beton (sugárkúphoz képest előre) Vezérlő felé: 50 cm beton (belül µGy/h, kívül 2,5 µGy/h, gyengítés 300-szoros) Udvari fal: 40 cm beton (oldal sugárirányban) 20 cm beton (sugárkúphoz képest hátrafelé) Vezérlő ajtó: 40 mm Pb (tizedelő) (belül µGy/h, kívül < 20 µGy/h )

120 Kezelő helyiség árnyékolása
háttér < 20 µGy/h Vezérlő felé (40 mm Pb ajtó)‏ 2,5 µGy/h Vezérlő felé (50 cm beton, 40 mm Pb ajtó)‏ 40 µGy/h Udvari fal (észak, sugárkúp irány)‏ 1 µGy/h Mennyezeti födém (30 cm beton)‏ Mért érték Tervezett érték

121 Biztonsági rendszerek
GAMMAKÉS Biztonsági rendszerek Ajtó kényszerkapcsoló, ajtó végállás jelző kapcsoló Ajtó legyen kézzel is nyitható, belülről is (vészhelyzet esete) Besugárzást jelző fények (sárga, piros, zöld) bejárati ajtó fölött, vezérlő pulton, besugárzó helyiségben Veszélyjelző feliratok (sugárveszély, ellenőrzött terület, engedély nélkül belépni tilos) Kezelőben: sugárzás figyelő monitor, hangos riasztással video kamera kétoldalú beszédkapcsolat vészvilágítás

122 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !


Letölteni ppt "Terápiás munkahelyek sugárvédelme (brachyterápia, teleterápia)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések