Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÉL ELMEZÉS -ÉL ELEM -ÉL ET - ÉL ETMINŐSÉG Individuális betegélelmezés az Országos Onkológiai Intézetben Lőrinczné Táborfi Julianna Individuális betegélelmezés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÉL ELMEZÉS -ÉL ELEM -ÉL ET - ÉL ETMINŐSÉG Individuális betegélelmezés az Országos Onkológiai Intézetben Lőrinczné Táborfi Julianna Individuális betegélelmezés."— Előadás másolata:

1 ÉL ELMEZÉS -ÉL ELEM -ÉL ET - ÉL ETMINŐSÉG Individuális betegélelmezés az Országos Onkológiai Intézetben Lőrinczné Táborfi Julianna Individuális betegélelmezés az Országos Onkológiai Intézetben Lőrinczné Táborfi Julianna KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

2 VázlatVázlat 1. Az Országos Onkológiai Intézet bemutatása •Múlt •Jelen 2. Individuális táplálás •A táplálás jelentősége az egyes betegségek kialakulásában •Az étrend összeállításának szempontjai 3. Dokumentáció folyamata 4. Dietetikai Szolgálat tevékenysége 1. Az Országos Onkológiai Intézet bemutatása •Múlt •Jelen 2. Individuális táplálás •A táplálás jelentősége az egyes betegségek kialakulásában •Az étrend összeállításának szempontjai 3. Dokumentáció folyamata 4. Dietetikai Szolgálat tevékenysége KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

3 Országos Onkológiai Intézet 1852 SCHWARZER FERENC Budai Magán Elme- és Ideggyógyintézet1852 SCHWARZER FERENC Budai Magán Elme- és Ideggyógyintézet KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

4 Országos Onkológiai Intézet KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

5 Országos Onkológiai Intézet KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

6 Országos Onkológiai Intézet KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

7 Az Országos Onkológiai Intézet bemutatása •Tulajdonos: Egészségügyi Minisztérium •Ellátási terület: országos •Ellátotti kör: daganatos járó- és fekvőbetegek •Feladat: –diagnosztikai, –terápiás szakorvosi, –követéses gondozás •Tulajdonos: Egészségügyi Minisztérium •Ellátási terület: országos •Ellátotti kör: daganatos járó- és fekvőbetegek •Feladat: –diagnosztikai, –terápiás szakorvosi, –követéses gondozás KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

8 Az Intézet felépítése, osztályai •Fekvőbeteg osztályok •Fekvőbeteg osztályok: •Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztály •Általános és Mellkassebészeti Osztály •Bőrgyógyászati Osztály •Fej-nyak Sebészeti Osztály •"A" Belgyógyászati Onkológiai Osztály •"B" Belgyógyászati-Onkológiai és Klinikai Farmakológiai Osztály •"C" Belgyógyászati-Onkológiai és Klinikai Farmakológiai Osztály •Nőgyógyászati Osztály •Nukleáris Medicina Osztály •Sugárterápiás Osztály •Fekvőbeteg osztályok •Fekvőbeteg osztályok: •Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztály •Általános és Mellkassebészeti Osztály •Bőrgyógyászati Osztály •Fej-nyak Sebészeti Osztály •"A" Belgyógyászati Onkológiai Osztály •"B" Belgyógyászati-Onkológiai és Klinikai Farmakológiai Osztály •"C" Belgyógyászati-Onkológiai és Klinikai Farmakológiai Osztály •Nőgyógyászati Osztály •Nukleáris Medicina Osztály •Sugárterápiás Osztály KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

9 •Önálló szakrendelések: •Belgyógyászati Ambulancia •II.sz. Kemoterápiás Belgyógyászati Ambulancia •III.sz. Kemoterápiás Belgyógyászati Ambulancia •Fájdalomcsillapítási Ambulancia •Kardiológiai szakrendelés •PET/CT Ambulancia •Psychoonkológiai Szakambulancia és Rehabilitációs Osztály •Szemészeti Osztály •Diagnosztikai és kutató •Önálló szakrendelések: •Belgyógyászati Ambulancia •II.sz. Kemoterápiás Belgyógyászati Ambulancia •III.sz. Kemoterápiás Belgyógyászati Ambulancia •Fájdalomcsillapítási Ambulancia •Kardiológiai szakrendelés •PET/CT Ambulancia •Psychoonkológiai Szakambulancia és Rehabilitációs Osztály •Szemészeti Osztály •Diagnosztikai és kutató Az Intézet felépítése, osztályai KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

10 Az Intézet felépítése, osztályai •Diagnosztikai és kutató osztályok: •Biokémiai Osztály •Diagnosztikus Onkocytogenetikai Osztály •Kísérletes Farmakológiai Osztály •Klinikai Kísérleti Laboratóriumi Osztály •Klinikai Központi Laboratórium •Molekuláris Genetika Osztály •Pathogenetikai Osztály •Radiológiai Diagnosztikai Osztály •Sebészi és Molekuláris Daganatpatológiai Centrum •Diagnosztikai és kutató osztályok: •Biokémiai Osztály •Diagnosztikus Onkocytogenetikai Osztály •Kísérletes Farmakológiai Osztály •Klinikai Kísérleti Laboratóriumi Osztály •Klinikai Központi Laboratórium •Molekuláris Genetika Osztály •Pathogenetikai Osztály •Radiológiai Diagnosztikai Osztály •Sebészi és Molekuláris Daganatpatológiai Centrum KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

11 Az Intézet felépítése, osztályai • Az Intézet működését segítő osztályok: •Ápolási Igazgatóság •Gyógyszertár •Nemzeti Rákregiszter •Nemzetközi kapcsolatok osztálya •Higiénés szolgálat •Központi Sterilizáló •Epidemiológia •Orvosi Könyvtár •Sugárvédelmi Szolgálat •Munkaerő- és Bérgazdálkodási Osztály •Biztonsági Szolgálat •Beszerzési és Anyaggazdálkodási Osztály •Gondnoki Osztály •Közgazdasági Osztály •Műszaki Osztály •Számítástechnikai Osztály •Kontrolling •Szervezési és módszertani Osztály •Élelmezési Osztály • Az Intézet működését segítő osztályok: •Ápolási Igazgatóság •Gyógyszertár •Nemzeti Rákregiszter •Nemzetközi kapcsolatok osztálya •Higiénés szolgálat •Központi Sterilizáló •Epidemiológia •Orvosi Könyvtár •Sugárvédelmi Szolgálat •Munkaerő- és Bérgazdálkodási Osztály •Biztonsági Szolgálat •Beszerzési és Anyaggazdálkodási Osztály •Gondnoki Osztály •Közgazdasági Osztály •Műszaki Osztály •Számítástechnikai Osztály •Kontrolling •Szervezési és módszertani Osztály •Élelmezési Osztály KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

12 Az Élelmezés feladata •Az Országos Onkológiai Intézet rendeltetésszerű működésének, az itt folyó •gyógyító-megelőző ellátás •tudományos kutatás •oktató, nevelő munka zavartalan működését elősegítő szolgáltatások egy része, melynek feladata az •Alkalmazottak •Ellátottak kvalitatív és kvantitatív élelmezéséről való gondoskodás •Az Országos Onkológiai Intézet rendeltetésszerű működésének, az itt folyó •gyógyító-megelőző ellátás •tudományos kutatás •oktató, nevelő munka zavartalan működését elősegítő szolgáltatások egy része, melynek feladata az •Alkalmazottak •Ellátottak kvalitatív és kvantitatív élelmezéséről való gondoskodás KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

13 Élelmezési Osztály szervezeti felépítése KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

14 Az Élelmezési Osztály feladata •Alkalmazotti étkeztetés: –Naponta kb. 300 adag –A, B, Vegetáriánus, Kalóriaszegény menü valamint különböző egészségügyi diéták pl. lisztérzékeny, koleszterinszegény, diabetes, ulcus stb. •Alkalmazotti étkeztetés: –Naponta kb. 300 adag –A, B, Vegetáriánus, Kalóriaszegény menü valamint különböző egészségügyi diéták pl. lisztérzékeny, koleszterinszegény, diabetes, ulcus stb. KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

15 Alkalmazotti étkeztetés KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

16 Az Élelmezési Osztály feladata •Betegélelmezés: –Naponta kb adag –25-30 féle diéta •Betegélelmezés: –Naponta kb adag –25-30 féle diéta KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

17 Betegélelmezés KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

18 A táplálkozás jelentősége egyes betegségek kialakulásában The World Health Report, 2000 Nagy mértékben táplálkozásfüggő betegségek 41% The World Health Report, 2000 Egyéb 21% Egyéb 21% Nagy mértékben táplálkozásfüggő betegségek 41% Nagy mértékben táplálkozásfüggő betegségek 41% Kis mértékben táplálkozásfüggő betegségek 38% Kis mértékben táplálkozásfüggő betegségek 38% KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

19 DiétamegoszlásDiétamegoszlás •Egészségügyi diéták: 34 % •Diabetes: 5 % •Roboráló étrend: 5 % •Sugár-kemoterápiás speciális étrend: 49 % •TOTÁL (Tápszonda): 7 % •Egészségügyi diéták: 34 % •Diabetes: 5 % •Roboráló étrend: 5 % •Sugár-kemoterápiás speciális étrend: 49 % •TOTÁL (Tápszonda): 7 % KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

20 „Az intenzív dietetika – mint kés nélküli műtét – alkalmazásával sokszor meglepő és a dietetikával foglalkozó orvos számára rendkívül megnyugtató eredményt érhetünk el. Szükségszerű, hogy újraértékeljük a dietetika szerepét és megkeressük alkalmazásának lehetőségeit” Hellmut Lützner „Az intenzív dietetika – mint kés nélküli műtét – alkalmazásával sokszor meglepő és a dietetikával foglalkozó orvos számára rendkívül megnyugtató eredményt érhetünk el. Szükségszerű, hogy újraértékeljük a dietetika szerepét és megkeressük alkalmazásának lehetőségeit” Hellmut Lützner KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

21 Az ellátottak élelmezésének jellemzői •az ellátottak étrendje a mindenkori állapotuknak megfelelő energiát és tápanyagot tartalmaz, a szükséges konzisztenciával •komplett étkezés, komplett ételsor •napi 4 illetve 5 étkezés •a napi energia-, tápanyag-, és vitaminszükséglet biztosítása •korszerű egészséges táplálkozás alapelveinek figyelembevétele •idényszerű, változatos alapanyag felhasználása •változatosság: ízben, színben, állagban, készítésmódban •tartósítószer-, és vegyszermentes, nem feldolgozott élelmiszer •ellátottak betegségének megfelelő dietoterápia •diétás konyhatechnológia előírások pontos betartása •a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva •HACCP előírások betartása •konzervek részaránya maximum 10% (befőttek, savanyúságok) •friss zöldség-gyümölcs részaránya: téli időszakban: (nov.-ápr.) min. 40% nyári időszakban: (máj.-okt.) min. 80% a fennmaradó rész mirelit termék legyen •az ellátottak étrendje a mindenkori állapotuknak megfelelő energiát és tápanyagot tartalmaz, a szükséges konzisztenciával •komplett étkezés, komplett ételsor •napi 4 illetve 5 étkezés •a napi energia-, tápanyag-, és vitaminszükséglet biztosítása •korszerű egészséges táplálkozás alapelveinek figyelembevétele •idényszerű, változatos alapanyag felhasználása •változatosság: ízben, színben, állagban, készítésmódban •tartósítószer-, és vegyszermentes, nem feldolgozott élelmiszer •ellátottak betegségének megfelelő dietoterápia •diétás konyhatechnológia előírások pontos betartása •a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva •HACCP előírások betartása •konzervek részaránya maximum 10% (befőttek, savanyúságok) •friss zöldség-gyümölcs részaránya: téli időszakban: (nov.-ápr.) min. 40% nyári időszakban: (máj.-okt.) min. 80% a fennmaradó rész mirelit termék legyen KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

22 Az étkezések százalékos megoszlása Napi 5-szöri étkezés esetén: •Reggeli: 20 % •Tízórai: 10 % •Ebéd: 40 % •Uzsonna:10 % •Vacsora: 20 % Napi 4-szeri étkezés esetén: •Reggeli: 30 % •Ebéd: 40 % •Uzsonna: 10 % •Vacsora: 20 % Napi 5-szöri étkezés esetén: •Reggeli: 20 % •Tízórai: 10 % •Ebéd: 40 % •Uzsonna:10 % •Vacsora: 20 % Napi 4-szeri étkezés esetén: •Reggeli: 30 % •Ebéd: 40 % •Uzsonna: 10 % •Vacsora: 20 % KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

23 Reggelire adott élelmiszerek •hideg élelem •osztályonként, adagonként tálcára csomagolva •pékáru: –20 dkg / fő / nap kenyér: magyarosforma, kukoricásforma, korlandforma, tönkölyösforma, félbarna –zsemle és kifli: szezámos, korpás, vizes, tejes – diétának megfelelő mennyiségben, –briós, molnárka: 2 db/ fő, kalács 10 dkg/fő, –a pékáruk reggelihez csomagolva •meleg folyadék: –reggel valamennyi folyadékok italadagolókban történő kiszállítása, igény esetén pótlása, –3 dl tejes folyadék / nap /fő, (poharas tej, tej, poharas kakaó, kakaó, capuccino, karamell), –1 l. tea / nap / fő, kivétel: TOTÁL-os (szondatáplálék) betegek, a folyadékos, sugár -, kemoterápiás étrend és a műtét utáni folyékony pépes betegek 2 l. / nap / fő. (zöldtea, csipkebogyó, hársfa, citromfű, borsmenta) •a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva • reggelire adható hetente: 3 x baromfi felvágott, 2 x túró, 2 x sajt, 1 x mini jam,1 x mini méz •hideg élelem •osztályonként, adagonként tálcára csomagolva •pékáru: –20 dkg / fő / nap kenyér: magyarosforma, kukoricásforma, korlandforma, tönkölyösforma, félbarna –zsemle és kifli: szezámos, korpás, vizes, tejes – diétának megfelelő mennyiségben, –briós, molnárka: 2 db/ fő, kalács 10 dkg/fő, –a pékáruk reggelihez csomagolva •meleg folyadék: –reggel valamennyi folyadékok italadagolókban történő kiszállítása, igény esetén pótlása, –3 dl tejes folyadék / nap /fő, (poharas tej, tej, poharas kakaó, kakaó, capuccino, karamell), –1 l. tea / nap / fő, kivétel: TOTÁL-os (szondatáplálék) betegek, a folyadékos, sugár -, kemoterápiás étrend és a műtét utáni folyékony pépes betegek 2 l. / nap / fő. (zöldtea, csipkebogyó, hársfa, citromfű, borsmenta) •a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva • reggelire adható hetente: 3 x baromfi felvágott, 2 x túró, 2 x sajt, 1 x mini jam,1 x mini méz KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

24 Reggelire adott élelmiszerek KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

25 Tízóraira adott élelmiszerek •savanyított tejtermékek •vaj, margarin •gyümölcs, gyümölcsital •osztályonként, adagonként csomagolva •a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva •savanyított tejtermékek •vaj, margarin •gyümölcs, gyümölcsital •osztályonként, adagonként csomagolva •a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

26 Tízóraira adott élelmiszerek KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

27 Ebédre adott élelmiszerek •meleg étel •hetente: –1 x rizs, –1 x burgonya, –1 x tésztaféleség (1 édes, 1 köret), –4 x főzelék (párolt, rakott, csőben sült), –5 x szárnyas, baromfihús, –2 x sertéshús, –2 hetente 1x hal, –plusz 7 x saláta, befőtt, gyümölcsital, TÚRÓ RUDI, idény gyümölcs (20 dkg/fő), finompékárú •a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva, •meleg étel •hetente: –1 x rizs, –1 x burgonya, –1 x tésztaféleség (1 édes, 1 köret), –4 x főzelék (párolt, rakott, csőben sült), –5 x szárnyas, baromfihús, –2 x sertéshús, –2 hetente 1x hal, –plusz 7 x saláta, befőtt, gyümölcsital, TÚRÓ RUDI, idény gyümölcs (20 dkg/fő), finompékárú •a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva, KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

28 Ebédre adott élelmiszerek KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

29 Uzsonnára adott élelmiszerek •savanyított tejtermékek •gyümölcs, gyümölcsital •osztályonként, adagonként csomagolva •a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva •savanyított tejtermékek •gyümölcs, gyümölcsital •osztályonként, adagonként csomagolva •a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

30 Uzsonnára adott élelmiszerek KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

31 Vacsorára adott élelmiszerek •hideg élelem •osztályonként, adagonként tálcára csomagolva •idény szerint zöldség 10 dkg/adag (uborka, paradicsom, zöldpaprika, pritaminpaprika) •idény szerinti gyümölcs 20 dkg/adag •osztályonként, adagonként csomagolva •a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva •hideg élelem •osztályonként, adagonként tálcára csomagolva •idény szerint zöldség 10 dkg/adag (uborka, paradicsom, zöldpaprika, pritaminpaprika) •idény szerinti gyümölcs 20 dkg/adag •osztályonként, adagonként csomagolva •a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

32 Vacsorára adott élelmiszerek KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

33 Könnyű-vegyes étrend jellemzői •Az intézetben gyógykezeltek állapotának sajátossága miatt az étrend nem tartalmaz száraz hüvelyeseket, belsőségeket, száraz, füstölt árut, kolbászféleségeket, szalonnát, durva élelmi rostot (káposztafélék), kelt tésztákat, bő zsírban sült húsokat, grillezett ételeket. Az ételek növényi olaj és vaj felhasználásával készüljenek. •A dietoterápiás étrend a beteg adott állapotának megfelelően kerül összeállítása az igényelt konzisztenciában. •Alapanyag válogatásban döntő szempont az élelmiszerek beltartalma: tartósítószer- mentes, vegyszermentes, nem feldolgozott élelmiszer Biológiai értékek:Étkezési gyakoriság: • Biológiai értékek:Étkezési gyakoriság: Energiatartalom: kcalReggeli: 30% Szénhidráttartalom: gEbéd: 40% Fehérjetartalom: 70-80gUzsonna: 10% Zsírtartalom: gVacsora: 20% Folyadék: 1,5-2 liter •Az intézetben gyógykezeltek állapotának sajátossága miatt az étrend nem tartalmaz száraz hüvelyeseket, belsőségeket, száraz, füstölt árut, kolbászféleségeket, szalonnát, durva élelmi rostot (káposztafélék), kelt tésztákat, bő zsírban sült húsokat, grillezett ételeket. Az ételek növényi olaj és vaj felhasználásával készüljenek. •A dietoterápiás étrend a beteg adott állapotának megfelelően kerül összeállítása az igényelt konzisztenciában. •Alapanyag válogatásban döntő szempont az élelmiszerek beltartalma: tartósítószer- mentes, vegyszermentes, nem feldolgozott élelmiszer Biológiai értékek:Étkezési gyakoriság: • Biológiai értékek:Étkezési gyakoriság: Energiatartalom: kcalReggeli: 30% Szénhidráttartalom: gEbéd: 40% Fehérjetartalom: 70-80gUzsonna: 10% Zsírtartalom: gVacsora: 20% Folyadék: 1,5-2 liter KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

34 TOTÁLTOTÁL •A TOTÁL-os étrend szondás betegek számára összeállított folyékony étrend. Az étrend energia-, ásványi anyag- és vitamintartalma biztosítja a leromlott állapotban lévő betegek napi kvalitatív és kvantitatív tápanyagszükségletét. •A napi energia-bevitelt biztosító szondatáplálék friss, organikus termelésből származó alapanyagokból készül - jelenleg a feldolgozásra kerülő élelmiszerek 80%-a ilyen minőségű. •A turmixok elkészítése - a megfelelő receptura alapján - külön helyiségben történik. Étkezésenként 500 ml mennyiségű szondatáplálék kerül kiadagolásra, kivéve az ebédet. •A fertőtlenített tároló edénybe adagolt szondatáplálékot speciális, zárt ételszállító dobozzal szállítják a megfelelő osztályokra. A reggeli és a tízórai kiszállítása egyszerre 8 óráig megtörténik, az ebéd, uzsonna és vacsora kiszállítása 11:30-kor kezdődik meg. •A TOTÁL-os étrend szondás betegek számára összeállított folyékony étrend. Az étrend energia-, ásványi anyag- és vitamintartalma biztosítja a leromlott állapotban lévő betegek napi kvalitatív és kvantitatív tápanyagszükségletét. •A napi energia-bevitelt biztosító szondatáplálék friss, organikus termelésből származó alapanyagokból készül - jelenleg a feldolgozásra kerülő élelmiszerek 80%-a ilyen minőségű. •A turmixok elkészítése - a megfelelő receptura alapján - külön helyiségben történik. Étkezésenként 500 ml mennyiségű szondatáplálék kerül kiadagolásra, kivéve az ebédet. •A fertőtlenített tároló edénybe adagolt szondatáplálékot speciális, zárt ételszállító dobozzal szállítják a megfelelő osztályokra. A reggeli és a tízórai kiszállítása egyszerre 8 óráig megtörténik, az ebéd, uzsonna és vacsora kiszállítása 11:30-kor kezdődik meg. KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

35 TOTÁLTOTÁL

36 TOTÁLTOTÁL •Biológiai értékek: –Energiatartalom: kcal –Szénhidráttartalom: g –Fehérjetartalom: g –Zsírtartalom: g –Folyadék: 3 liter •Csomagolása: a szondatáplálékokat külön-külön lefóliázva, hermetikusan lezárva, feliratozva (név, osztály, kórterem, diéta megnevezése) kerül a betegekhez. •Esetenként előfordulhat totál vegetáriánus és totál epekímélő, totál roboráló étrend is. •20-25 fő/nap •Biológiai értékek: –Energiatartalom: kcal –Szénhidráttartalom: g –Fehérjetartalom: g –Zsírtartalom: g –Folyadék: 3 liter •Csomagolása: a szondatáplálékokat külön-külön lefóliázva, hermetikusan lezárva, feliratozva (név, osztály, kórterem, diéta megnevezése) kerül a betegekhez. •Esetenként előfordulhat totál vegetáriánus és totál epekímélő, totál roboráló étrend is. •20-25 fő/nap KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

37 TOTÁLTOTÁL

38 TOTÁLTOTÁL •Reggelire: 2 l zöld tea vagy gyógynövény tea, bio tejtermék: kefir, joghurt, tej, túró, lekvár, méz, tejeskávé-, kakaó-, karamell-, bio zöldség- és gyümölcs turmixok, gyógynövény teazselék, Ham-Let, zsemle, briós, molnárka, bio gabonapehely •Tízóraira: bio gesztenye-, cékla-, zeller-, burgonya turmix sajttal, túróval, tojással dúsítva •Reggelire: 2 l zöld tea vagy gyógynövény tea, bio tejtermék: kefir, joghurt, tej, túró, lekvár, méz, tejeskávé-, kakaó-, karamell-, bio zöldség- és gyümölcs turmixok, gyógynövény teazselék, Ham-Let, zsemle, briós, molnárka, bio gabonapehely •Tízóraira: bio gesztenye-, cékla-, zeller-, burgonya turmix sajttal, túróval, tojással dúsítva KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

39 TOTÁLTOTÁL

40 TOTÁLTOTÁL •Ebédre: –bio zöldségekből készült Hippokrates-püréleves 1 adag –bio zöldségekből készült szűrt Hippokrates- leves 1 adag –zöldség leves zselé –bio bébiétel csirkével és pulykahússal, tofuval, túróval dúsítva –bio gyümölcsital (100% ) zselé, –bio italok (100%): homoktövis, alma, narancs, szőlő, bodza, szeder, paradicsom •Uzsonnára: sodók, krémek, zöldségturmixok, gyümölcsös joghurtok •Vacsorára: dúsított nyáklevesek, túrós-, sajtos mártások, gyümölcsös mártások (szeder, áfonya, málna, meggy), zöldségital zselé •Ebédre: –bio zöldségekből készült Hippokrates-püréleves 1 adag –bio zöldségekből készült szűrt Hippokrates- leves 1 adag –zöldség leves zselé –bio bébiétel csirkével és pulykahússal, tofuval, túróval dúsítva –bio gyümölcsital (100% ) zselé, –bio italok (100%): homoktövis, alma, narancs, szőlő, bodza, szeder, paradicsom •Uzsonnára: sodók, krémek, zöldségturmixok, gyümölcsös joghurtok •Vacsorára: dúsított nyáklevesek, túrós-, sajtos mártások, gyümölcsös mártások (szeder, áfonya, málna, meggy), zöldségital zselé KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

41 Dokumentáció folyamata Az alkalmazotti létszám pontosítása: • A CompuTrend ebédjegy programja alapján történik – 2004 óta Az alkalmazotti létszám pontosítása: • A CompuTrend ebédjegy programja alapján történik – 2004 óta KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

42 Dokumentáció folyamata KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

43 Dokumentáció folyamata Az ellátotti létszám jelentése, pontosítása: •A MedWorkS program Diéta-moduljának segítségével kerül meghatározásra a betegosztályok pontos létszámai illetve diétái június Az ellátotti létszám jelentése, pontosítása: •A MedWorkS program Diéta-moduljának segítségével kerül meghatározásra a betegosztályok pontos létszámai illetve diétái június KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

44 Dokumentáció folyamata KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

45 Dokumentáció folyamata •Az ellátotti létszámok összesítésre kerülnek az un. Osztályos Létszám- és diétaösszesítő nyomtatványon június 21.-től •Az ellátotti létszámok összesítésre kerülnek az un. Osztályos Létszám- és diétaösszesítő nyomtatványon június 21.-től KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

46 Dokumentáció folyamata KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

47 Dokumentáció II. •Tömör étlap: ellátottak és alkalmazottak adagszámmal együtt •Anyagkiszabás •Pót- és lerendelések •Tömör étlap: ellátottak és alkalmazottak adagszámmal együtt •Anyagkiszabás •Pót- és lerendelések KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

48 Dokumentáció II. KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

49 Dokumentáció II. KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

50 Dokumentáció II. KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

51 Dokumentáció II. •Higiéniai napló •Totál ELLENŐRZŐ LAP •Higiéniai napló •Totál ELLENŐRZŐ LAP KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

52 Dokumentáció II. KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

53 Dokumentáció II. KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

54 Dokumentáció III. •Kiszállítás és visszaszállítás a betegosztályokról •Beszállított élelmiszerek napi mennyisége •Napi zárás •Havi zárás, Közgazdasági osztály •Negyedéves feladás - Kontrollingra •Kiszállítás és visszaszállítás a betegosztályokról •Beszállított élelmiszerek napi mennyisége •Napi zárás •Havi zárás, Közgazdasági osztály •Negyedéves feladás - Kontrollingra KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

55 Dietetikai Szolgálat bemutatása 1.Osztályos munka a fekvőbeteg- osztályokon: –Osztályos viziteken történő rendszeres részvétel, tanácsadás –Diétás adatlap bevezetése (2006. október) –Dietotherápiás betétlap, mely az ápolási dokumentáció részét képezi (2008. november) 1.Osztályos munka a fekvőbeteg- osztályokon: –Osztályos viziteken történő rendszeres részvétel, tanácsadás –Diétás adatlap bevezetése (2006. október) –Dietotherápiás betétlap, mely az ápolási dokumentáció részét képezi (2008. november) KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

56 Diétás adatlap KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

57 Dietotherápiás betétlap KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

58 Dietetikai Szolgálat bemutatása 2. Élelmezési Osztályon végzett munka: Az ügyeletes dietetikus feladata: Reggel: a folyadékok és a szondatáplálék kóstolása megfelelő dokumentáció elvégzése Délben: a diéták és a szondatáplálék kóstolása megfelelő dokumentáció elvégzése az egyéni tálcás tálalás irányítása 2. Élelmezési Osztályon végzett munka: Az ügyeletes dietetikus feladata: Reggel: a folyadékok és a szondatáplálék kóstolása megfelelő dokumentáció elvégzése Délben: a diéták és a szondatáplálék kóstolása megfelelő dokumentáció elvégzése az egyéni tálcás tálalás irányítása KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

59 Dietetikai Szolgálat bemutatása 3. Rehabilitációs tevékenység: a., Az OOI-n belül: •Cikkek írása •Táplálkozási tanácsadó füzetek szerkesztése – 12-féle diétában •Heti rendszerességgel előadás tartása betegek részére –A daganatos beetegek étrendi terápiája –A kezelések mellékhatásainak enyhítése táplálkozásterápiával– november 1. óta •Képzések, konferenciák, előadások tartása – pl. Kékgolyó Napok, KÉPZETT BETEG tanfolyam 3. Rehabilitációs tevékenység: a., Az OOI-n belül: •Cikkek írása •Táplálkozási tanácsadó füzetek szerkesztése – 12-féle diétában •Heti rendszerességgel előadás tartása betegek részére –A daganatos beetegek étrendi terápiája –A kezelések mellékhatásainak enyhítése táplálkozásterápiával– november 1. óta •Képzések, konferenciák, előadások tartása – pl. Kékgolyó Napok, KÉPZETT BETEG tanfolyam KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

60 Dietetikai Szolgálat bemutatása KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

61

62 Dietetikai Szolgálat bemutatása •OOI-n kívül: •TÁRSADALOM - KÖRNYEZET - EGÉSZSÉGÜGY - PREVENCIÓ I.-IV. Az egészség érték, személyes és egyben össz- nemzeti kincs továbbképzés szervezése •Civil szervezetek segítése szakmai anyagokkal, étlapok tervezésével, előadásokkal (Bátor Tábor, Rákbetegek Országos Szövetsége, Magyar Rákellenes Liga) •Egészséghídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület programjának segítése, kiállítók szervezése, diétás tanácsadás tartása - MTA épületében •OOI-n kívül: •TÁRSADALOM - KÖRNYEZET - EGÉSZSÉGÜGY - PREVENCIÓ I.-IV. Az egészség érték, személyes és egyben össz- nemzeti kincs továbbképzés szervezése •Civil szervezetek segítése szakmai anyagokkal, étlapok tervezésével, előadásokkal (Bátor Tábor, Rákbetegek Országos Szövetsége, Magyar Rákellenes Liga) •Egészséghídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület programjának segítése, kiállítók szervezése, diétás tanácsadás tartása - MTA épületében KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

63 Dietetikai Szolgálat bemutatása •Bátor Tábor Alapítvány óta aktív közreműködés •Étlap tervezése a táborokba •Szép Nap, Családi cukorbeteg nap – tanácsadás •Bátor Tál - receptfüzet •Bátor Tábor Alapítvány óta aktív közreműködés •Étlap tervezése a táborokba •Szép Nap, Családi cukorbeteg nap – tanácsadás •Bátor Tál - receptfüzet KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

64

65 „Az ember táplálkozása és egészsége sokkal több egy táplálkozás-élettani egyenlegnél…. Mindezek tudatában és a magyar lakosság katasztrofális EGÉSZségi állapotának ismeretében alapvető cél, hogy élő és dinamikus közeget teremtsünk a modern ember igényrendszerét és életkörülményeit figyelembevevő, kiegyensúlyozott étkezési rendszerek számára, hangsúlyozva az étkezés alapvető szerepét a megelőzésben, hogy az EGÉSZséges EGÉSZséges maradjon.” Dr. Gintner Zénó az EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület alapítója 1995 „Az ember táplálkozása és egészsége sokkal több egy táplálkozás-élettani egyenlegnél…. Mindezek tudatában és a magyar lakosság katasztrofális EGÉSZségi állapotának ismeretében alapvető cél, hogy élő és dinamikus közeget teremtsünk a modern ember igényrendszerét és életkörülményeit figyelembevevő, kiegyensúlyozott étkezési rendszerek számára, hangsúlyozva az étkezés alapvető szerepét a megelőzésben, hogy az EGÉSZséges EGÉSZséges maradjon.” Dr. Gintner Zénó az EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület alapítója 1995 KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest


Letölteni ppt "ÉL ELMEZÉS -ÉL ELEM -ÉL ET - ÉL ETMINŐSÉG Individuális betegélelmezés az Országos Onkológiai Intézetben Lőrinczné Táborfi Julianna Individuális betegélelmezés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések