Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Markgröningen. A Ludwigsburg-i körzetben, Stuttgarttól kb. 20 km-re található. Az elmúlt 40 évben a kb. 6000 lakosú kisvárosból 14500 lakost számláló.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Markgröningen. A Ludwigsburg-i körzetben, Stuttgarttól kb. 20 km-re található. Az elmúlt 40 évben a kb. 6000 lakosú kisvárosból 14500 lakost számláló."— Előadás másolata:

1 Markgröningen

2 A Ludwigsburg-i körzetben, Stuttgarttól kb. 20 km-re található. Az elmúlt 40 évben a kb. 6000 lakosú kisvárosból 14500 lakost számláló várossá nőtt, s ezzel a környék középpontja lett.

3

4 Markgröningen felülnézetből.

5 Markgröningen (Németország) Stuttgarttól nem messze fekv ő, igazi középkori kisváros. A legnagyobb esemény az augusztusi Schaferlauf, a juhászok céhének hagyományos népünnepélye. 1988-ban Ludwigsburgban került sor a kapcsolatfelvételre, majd Markgröningen városi tanácsa 1988. november 28-án hagyta jóvá a testvérvárosi együttm ű ködést.

6 1683-85 körül

7 Történelem Az els ő írásos emlékek, melyek Markgröningent említik, 779-b ő l származnak. Ebben a város mint Grüningen szerepel, s a szóbeszéd még ma is Gröningennek nevezi a települést. A Mark el ő tag jelentése ’határ’.

8 Piactér

9 Kopf eines Schäferkönigs im Rathaus Markgröningen

10 Marktbrunnen – piactéri kút Wappnerfigur auf dem Marktbrunnen

11

12

13

14 Bartholomäuskirche

15 Blick auf den Marktplatz vom städtischen Turm der Bartholäuskirche.

16 Frauenkirche im Stadtteil Unterriexingen

17 1336-ban a Würtenberg Ház irányítása alá került a város, és kormányzati székhellyé vált. 1297-ben létrehozták a Szent Lélek Rendjét (Spital). 1354- ben latin iskola, 1429-ben fürd ő ház jött létre a városban. Spitalgebäude -kórházépület

18 1253-ban városi rangot kapott. A Szent Római Birodalom feuduma volt, s az volt feladata, hogy két fontos kereskedelmi útvonalat ellen ő rizzen. 1229-ben szabad birodalmi város lett. Emiatt szerepel a címerében a birodalmi sas. A kék sáv a sárga csillagokkal a 16. században került rá, megkülönböztet ő jelként. Rathaus - városháza

19 Wimpelinhof mit Oberem Torturm

20 Minden típusú iskola megtalálható itt, pl. a testi fogyatékosok iskolája, az August-Hermann-Werne Iskola. Kis- közép-és multinacionális vállakozások m ű ködnek a városban, melyek 6000 munkahelyet kínálnak.

21 Ludwig-Heyd-Schule, Markgröningen

22 A 15. század második felében élte legnagyobb virágkorát, sok jelent ő s épület származik ebb ő l az id ő szakból, pl a ’Ratstüble’ étterem (1414) illetve a Korona Szálló (1428), melyek a gótikus stílusban épült Városháza (1441) mellett állnak.

23 A Reformációt követ ő en a Spitál m ű ködtetését a város vette át 1552-ben. A 30 éves háború Markgröningent is megviselte. A 18.században a város elveszítette politikai jelent ő ségét, és ezzel hanyatlásnak indult.

24 A 2. Világháborúban 363, többségében zsidó polgárt hurcoltak el innét munkatáborokba.

25 Egy 2006-os vizsgálat szerint Markröningenben a 3. legnagyobb volt a légszennyezettség Baden- Würtenberg tartományban. Ezen az állapoton jelent ő sen javított az azóta már megépült keleti elkerül ő út.

26 Glems bei Unterriexingen (Glems folyó)

27 Weinberg (Sz ő l ő hegy)

28

29 Schäferlauf (pásztorfutás)

30 Pásztorfutás Minden év augusztusának utolsó hetében Baden- Würtenberg minden részéb ő l pásztorok látogatnak el Markgröningenbe. Az els ő írásos feljegyzés 1445-b ő l a Spitáltól származik, melyben megemlítik a pásztorfutást. Ez egy Baden- Würternbergi ünnep, melynek a középpontjában a pásztorkodás áll. Eredete nem ismert. Az egyik legenda szerint egy Bartholomäus nev ű pásztor a legnagyobb h ű séggel szolgálta grófját. Megbecsülése jeléül azóta a juhászok minden év augusztus 24-én, a névnapján ünnepet rendeznek Bartholomäus emlékére.

31 A fesztivál péntekt ő l hétf ő ig tart. Pénteken a pásztorok egymással versenyeznek, különböz ő pásztorkodással kapcsolatos feladatokban. Hét fontos mozzanatát mutatják be a pásztorok munkájának a versenyz ő k. Maga a pásztorfutás szombaton kerül megrendezésre. Els ő ként a pásztorok lányai, illetve képzett n ő i pásztorok futnak versenyt, csinosan, piros, fehér, zöld szoknyába öltözve. A férfiversenyz ő k mezítláb futnak a tarlón 240 métert. A gy ő ztesek ajándéka egy birka, és Pásztorkirállyá és Pásztorkirályn ő vé koronázzák ő ket. Végül a pásztorok hódolatuk jeléül táncot járnak a királyi pár el ő tt. A tömegben sokan korh ű jelmezekbe öltöznek és zenekari kísérettel végigvonulnak a városon. Vásár, állatsimogató, vidámpark várja az odalátogatókat.

32 Kék-sárga: Markröningen színei…. Épp, mint az iskolánké 

33 Készítette: Bíró Barbi Bubori Bogi Erdei Niki Hajós Noémi Horváth Edina Kiss Panka Lázár Vivi Felkészítő: Horváth Miklósné Márti néni.  A németről fordításban segített Erdeiné Pusztai Judit, Niki édesanyja


Letölteni ppt "Markgröningen. A Ludwigsburg-i körzetben, Stuttgarttól kb. 20 km-re található. Az elmúlt 40 évben a kb. 6000 lakosú kisvárosból 14500 lakost számláló."

Hasonló előadás


Google Hirdetések