Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A táplálékallergia tünetei. „Ami az egyik embernek táplálék, az a másik embernek keserű méreg”. Lucrecius i.e.95-55. •A táplálékfogyasztással kapcsolatos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A táplálékallergia tünetei. „Ami az egyik embernek táplálék, az a másik embernek keserű méreg”. Lucrecius i.e.95-55. •A táplálékfogyasztással kapcsolatos."— Előadás másolata:

1 A táplálékallergia tünetei

2 „Ami az egyik embernek táplálék, az a másik embernek keserű méreg”. Lucrecius i.e •A táplálékfogyasztással kapcsolatos kellemetlen reakció kialakulása régen ismert • sajtfogyasztás - fejfájás Hippokratész is megfigyelte.

3 életünk során mintegy 100 tonna táplálék halad át a gyomor-bél traktuson •védelem antigén terhelés és kórokozókkal szemben •a bélnyálkahártya érintkezik a legnagyobb felületen a környezettel Bélflóra /probiotikumok/

4 • ételfertőzés ételmérgezés • baktériumok baktérium- toxinok • vírusok gomba- toxinok • paraziták toxikus halak • • Stb Táplálkozásoz kapcsolódó megbetegedések

5 A táplálékallergia a táplálék, v. a táplálék-összetevők által kiváltott specifikus reprodukálható „adverz” tünet-együttes, melyben kóros immunológiai eltérések mutathatók ki.

6 Táplálékallergiáról beszélünk ha az adott táplálék (vagy táplálék- összetevő) allergénként viselkedik, és immunreakciót indít el orális tolerancia kialakulása aktív folyamat

7 Saját integritás megőrzése •Immunrendszerünk felismeri a „sajátot” és a nem „sajátot” veszedelmesnek tekinti; saját integritásának megőrzésére törekszik

8 Allergia vagy immunitás Immunitás: az antigénnel szembeni védettség, csökkent reaktivitás Pl.: a szervezetbe jutott kórokozókat v. azok termékeit semlegesíti.Ennek eredményeként jön létre az immunitás (betegség átvészelése v. védőoltás ) Allergia: fokozott reaktivitás

9 Allergia Antigén, (allergén) hatására az immunrendszer egyik reakció-típusa kórosan fokozott mértékben aktiválódik, s ez a túlzott reakció magát a szervezetet károsítja

10 Családi anamnézis •negatív: 12% •egyik szülő: 26% 37% •+ egy testvér: 35% •mk. szülő: 47% 62% •„ + 1 testvér: 73%

11 A szülő neme utódok •anya atópiás 32% •apa „ 17%

12 mk. szülő atópiás •Német o: 7,4 % •Ausztrália: 8,4% •azonos szervi manifesztáció esetén : 70%-ra nő a kockázat

13 Valamennyien allergiásak leszünk?, a lakosság 70%-ára terjedhet, ekkor lefékeződhet, mert mindenki allergiás lesz, aki erre - genetikai tényezői, - életmódja - allergén környezete alapján alkalmas

14 allergiás reakció •immun-mediált •adverz reakció •az érintett szervek funkcionális változása kíséri

15 Az antigén ingerekre fokozott IgE típusú ellenanyag válasz •IgG, IgM, IgD védelem (bakt. és vírus) •IgA lokális védelem •IgE a klasszikus allergiás reakciókért is felelős

16 kialakulását meghatározza •genetika •allergén kontaktus (fajta, koncentráció, időtartam, interakciók, expozíciós út) •környezetszennyeződés •életvitel •egészségügyi ellátás

17 atópiás menet - atopic march •Leggyakoribb formák (atópiás dermatitis, ételallergiák, rhinitis, asthma, conjunctivitis, rovarcsípés stb) az élet során egymást követve (néha egyidőben) jelentkeznek pl.: a tejallergia megszűnik, az atópia marad légúti allergia jelentkezhet

18 ATÓPIÁS MENET táplálékallergiához később inhalációs allergia csatlakozik, ill. felváltja azt. csecsemőkorban: tejfehérje allergia 3 éves korra megszűnik 6-10 éves korra: pollen érzékenység : conjunctivitis 14 éves korban: allergiás rhinitis, bronchitis obstructiva

19 Az allergia kialakulásának algoritmusa allergén expozíció genetikai prediszpozíció korai szenzitizáció allergén expozíció immunmoduláció infekció intestinalis microflóra más tényezők allergiás megbetegedés

20 enyhe bakteriális fertőzések szükségesek a Th1 – Th2 egyensúly kialakításához • A Th1 limfociták szabályozzák az immunválaszt, a Th2 limfociták aktivációja az allergia kialakulását eredményezi. A bélflóra bifidogén túlsúlya: - fokozza a mucosalis IgA választ, - normalizálja az intesztinális permeábilitást, - növeli a mucosa barrier funkcióját, - elősegíti a bélsejtek immunológiai érését

21 Fertőzések ill. a bélflóra szerepének megítélése Infekciók növelhetik a szenzitizáció lehetőségét pl. RSV fertőzés triggerelheti az allergiás reakciót; vakcináció? Rosszabb higiénés viszonyok között élő észt gyermekekben kevesebb az allergia, mint a jobb körülmények között élő svédekben Bélflórájukban több a lactobacillus

22 enyhe bakteriális fertőzések védőhatást jelentenek az allergiás immunválasz kialakulása szempontjából •a fiatal csecsemőkori, a vírus infekciók (legfontosabb az RSV) viszont növelhetik a szenzitizáció lehetőségét: az RS-vírus fertőzés triggerelheti az allergiás reakciót, míg

23 Táplálékintolerancia • a táplálék vagy a táplálék- összetevők által kiváltott kellemetlen tünetek immunológiai vagy pszichés eltérés nélkül következnek be •A táplálékallergiának megfelelő kép jön létre.

24 Táplálékaverzió ma már nem tárgyalják az allergiás kórképek között a táplálék elutasítása emocionális vagy pszichés okból történik pl.: vallási előírás. a kérdéses táplálék fel nem ismerhető formában nem okoz tüneteket.

25 táplálék-intolerancia Természetes Kemikáliák •anyagok hatására •tejcukor szulfit •glutén nitrit •koffein glutamát •hisztamin tartrazin •tiramin benzoesav •triptamin oxalát •szerotonin réz stb. stb.

26 intolerancia •enzimdefektus pl.: a tejcukorbontó enzim hiánya •enzimaktivitás gátlása pl.: proteináz inhibítorok * biogén aminok fokozott bevitele • pl.: hisztamin : sajt, hal, sonka, szalámi, • szerozonin : banán • tiramin : sajt, sonka, szalámi, bor • fenil-etilamin : csokoládé, bor •hisztamin felszabadító faktorok: földieper •hisztamin lebontás gátlása adalékanyagok •koffein, irritáló hatás pl.: fűszerek

27 Leggyakoribb táplálékallergiák •tej •tojás •szója •földimogyoró, dió •gabonafélék •hüvelyesek •hal, rák, kagyló •citrusfélék, gyümölcsök •zeller, paradicsom stb.

28 valamennyi élelmiszer kiválthat allergiát •erős, átmeneti, gyenge allergének A legerősebb allergének fehérjék (tej, tojás, gabonafélék,hüvelyesek, olajos magvak, halak, rákfélék máskor poliszacharidok, lipoidok, vagy az élelmiszerekben maradványként, szennyeződésként előforduló anyagok,

29 A táplálékallergia tünetei nem étel- specifikusak /orális allergia!/ akut és krónikus monoszimtómás halmozottan jelentkező különböző súlyosságú a korral változhat mind a súlyosság, mind a szervi lokalizáció

30 A tehéntej-allergia •csecsemő és kisdedkorban a leggyakoribb, • 3 éves korig 80 – 90 %-ban megszűnik •felnőtteknél, ha sikerül két éven keresztül a teljes elimináció, lehet, hogy a szokásosnál kisebb mennyiségben már nem okoz panaszt. •A tej étrendbe iktatása az eliminációt követően csak intézeti körülmények között történik. •Ígéretesnek tűnik a kísérleti stádiumban lévő az orális immunoterápia alkalmazása.

31 A tejcukor intolerancia kb %-os gyakorisággal fordul elő. •oka a tejcukorbontó enzim relatív vagy abszolút hiánya •a bontatlan cukor a vékonybél alsóbb szakaszaiban bakteriális bomlásnak esik áldozatul, •fokozott bélgáz-képződés, görcsös hasi fájdalom, hasmenés Dg: kilégzési H 2 -teszt •ha nem teljes az enzim hiány kevés tejcukrot tolerál •Probiotikus termékek javítják a toleranciát ß-galaktozidázt termelnek, serkentik a bélnyálkahártyát tejcukorbontó enzim termelésére, maguk is felhasználják a tejcukrot, •A gyógyszereken is fel kell tüntetni a tejcukor-tartalmat. Enzimpótló rágótabletta is van forgalomban

32 A tojás mind a sárgája, mind a fehérje erős allergizáló hatású Gyakran okoz bőr és légúti, ritkábban bélrendszeri tüneteket. Tyúktojás érzékenységnél a többi baromfi illetve madár tojása (esetleg húsa) is tüneteket provokálhat. a tojással szembeni érzékenység megszűnésére csak kisebb mértékben %-ban lehet számítani

33 A szója - allergia kialakulhat önállóan vagy tehéntej allergiát követően. Tünetei nem különböznek a többi ételallergia tüneteitől. A szója-allergia jelentősége a szója kiterjedt alkalmazásának köszönhetően nőtt meg.

34 A gabonafélék mind táplálék, mind légúti allergénként szerepelhetnek (pl.: a pékek asztmája). •Meg kell különböztetni a gabonafehérje allergiát, ami az élet folyamán elmúlhat, a lisztérzékenységtől, a coeliakiától. • A coeliakia genetikusan meghatározott autoimmun megbetegedés, permanens gluténérzékenység amelyben a glutén alkohol- oldékony komponense, az alfa-gliadin károsítja a vékonybél nyálkahártyát, felszívódási zavart idéz elő, A coeliakia diétája az egész életre szól; a nem diétázókban nő a malignus béldaganatok kialakulásának a kockázata.

35 A hal erős allergiás potenciállal rendelkezik. kiválthat allergiás tüneteket * elfogyasztva, • kontaktust követően, • gőzét belélegezve is A tengerrel rendelkező, több halat fogyasztó népeknél gyakoribb, Néha nem allergia, hanem toxinok vagy biogén aminok (hisztamin) idézik elő a tüneteket.

36 A mogyoró, dió erős allergének •Elfogyasztva, vagy kontaktust követően okozzák a tüneteket. Bőrelváltozást, ajak és gégeödémát, szájnyálkahártya és légúti tüneteket idéznek elő. • A mogyoró allergia egész életen át megmarad. •Anaphylaxiás shock következtében tragédiával végződő földimogyoró allergia

37 •A gyümölcsök közül az eper, a málna, az őszibarack, a dinnye, a citrusfélék, a kivi, a banán stb. okozhatnak elsősorban szájnyálkahártya és bőrtüneteket. •A zöldségfélék közül a paradicsom, a zeller, sárgarépa, paprika, a hüvelyesek, az uborka, a paraj iránt alakul ki gyakrabban túlérzékenység. •Fűszerek által kiváltott túlérzékenység ritka, vagy ritkán kerül felismerésre.

38 Az élelmiszer-adalékanyagok •ételszínezékek: tartrazin, •az antioxidánsok a kénessav származékok, •tartósítószerek, •aroma anyagok, pl.: az etil-vanilin válthatnak ki étel-intoleranciát •ízfokozók :a nátrium-glutamát ~ Kínai-étterem szindróma Az arra érzékeny egyénekben kipirulás, nehézlégzés, fejfájás stb. jelentkezik percekkel vagy órákkal az étel elfogyasztása után.

39 ATÓPIÁS MENET táplálékallergiához később inhalációs allergia csatlakozik, ill. felváltja azt. csecsemőkorban: tejfehérje allergia 3 éves korra megszűnik 6-10 éves korra: pollen érzékenység : conjunctivitis 14 éves korba: allergiás rhinitis, bronchitis obstructiva

40 táplálékallergia tünetei igen színesek •különböző súlyosságúak •egy tünet is lehet nagyon diszkrét * egy betegben egy időben többféle tünet •ugyanazon beteg egyszerre többféle táplálékra is lehet allergiás

41 keresztallergia •Táplálékok között : tehéntej - kecsketej - juhtej tojás – baromfihús uborka – sárgadinnye –tökfélék •Táplálék és légúti allergének között : görögdinnye - paprika – parlagfű alma – barack – körte - nyírpollen

42 A nagy imitátor Az allergiás tünetek gyakran •más megbetegedés klinikai képét utánozhatják •allergiára gyanakszunk más megbetegedés esetén •Más betegségek (savtúltengés, műtét, fekélybetegség, alkoholizmus, fertőzés, gyógyszerek) hozzájárulhatnak az ételallergiák kialakulásához

43 A táplálékallergia tünetei 1. gyomor-bélrendszeri tünetek: •hasmenés, véres széklet, hasi fájdalom •GOR •súlyállás (csecsemő) •Utánozhatja: gyomor, máj, epehólyag, hasnyálmirigy betegségei, bélfertőzés, ulceratív colitis, Crohn betegség, diverticulitis, alkohol ill. gyógyszer mellékhatás stb

44 Táplálékallergia tünetei 2. •Bőrtünetek: ekzema, urticaria, exanthema ajak és nyálkahártya tünetek, dermatitis, viszketés, angio-oedema •Utánozhatja: kiütéses fertőzőbetegségek, biogén aminok ( bevitel, felszabadítás, lebontás) gyógyszerek, fénytúlérzékenység, anaciditás, bélhurút, alkoholizmus stb.

45 Táplálékallergia 3. •Légúti tünetek: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés, rekedtség, obstruktív bronchitis, asztma rhino-conjunctivitis •Utánozhatja: bakteriális, virális, mikotikus fertőzés, sinusitis, krónikus bronchitis, GOR stb.

46 Táplálékallergia tünetei 4. •Hematológiai tünetek: apró bőr v. nyálkahártya-vérzés vashiányos anaemia eosinophylia •Utánozhatja: elégtelen vas bevitel és/vagy felszívódás, vérzés, hematológiai betegségek stb.

47 Táplálékallergia tünetei 5, •Idegrendszeri tünetek: viselkedési zavar alvászavar migrén * Utánozhatja: minimális cerebrális dysfunctio, depresszió, szorongás, szenvedély-betegség, mindennapi stressz stb.

48 Táplálékallergia tünetei 6. Anafilaxiás shock Ált. 30’-en belül kialakul szédülés, kipirulás, hasi fájdalom; súlyos állapot, keringés összeomlása amerikai mogyoró, tenger gyümölcsei

49 Az anaphylaxiás reakció 25-60%-át táplálékallergia okozza 172 esetből 103-at táplálékallergia 28-at darázscsípés 15-öt gyógyszer okozott Kemp et al: Arch. Intern.Med. 1995:155:

50 türelem, bizalom és kitartás A táplálékallergia diagnózisa: * a klinikai tünetek gondos észlelése, •a pontos diagnosztikus eljárások, eredményeinek értékelése, •verifikálása: eliminációs és provokáció, •gasztroenterológus és dietetikus együttműködése


Letölteni ppt "A táplálékallergia tünetei. „Ami az egyik embernek táplálék, az a másik embernek keserű méreg”. Lucrecius i.e.95-55. •A táplálékfogyasztással kapcsolatos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések