Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Munkavédelem a gépgyártásban 2014

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Munkavédelem a gépgyártásban 2014"— Előadás másolata:

1 Munkavédelem a gépgyártásban 2014
Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Munkavédelem a gépgyártásban 2014 Kipufogócsonk fűrészelő berendezés Biztonságtechnikai és munkavédelmi bemutatása Pintér Péter Mihály Szoba : A28

2

3 1. A fűrészelő berendezés ismertetése
1.1 A kipufogótalp fűrészelő berendezés kialakítása A kipufogótalp fűrészelő berendezés elrendezése a következő ábrán látható:

4 A kipufogótalp fűrészelő berendezés a következő főbb egységekből áll:
hegesztett alapváz, lineáris vezeték tartó egység, szervo hajtás (asztal mozgatásához), forgó (fűrészelő) egység, mozgó asztal, motortartó egység, elülső keret (tolóajtóval), villamos szekrénytartó egység, oldalkeretek, burkolatok, indító gomb, vészleállító gombok, kulcsos kapcsoló, állapotjelző lámpák, kijelző, érzékelők, villamos és pneumatikus főkapcsoló, pneumatikus, hidraulikus és villamos vezérlő egység AMF hidraulikus tápegység (a Megrendelő által biztosított), hűtő-lemosó egység, forgácskihordó egység, forgácsgyűjtő egységség, AMF hidraulikus tápegység (a Megrendelő által biztosított), hűtő-lemosó egység, forgácskihordó egység, forgácsgyűjtő egység

5 1.2. A berendezés általános leírása
A fűrészelő berendezés több egységből összeszerelt hegesztett vázszerkezetre lett felépítve, amely menetes rezgéscsillapító talpakkal van ellátva. A berendezés állómunkahelynek megfelelően lett kialakítva, és egy komplett egységet képez. A gép munkatere zárt kivitelű, (az egységek nincsenek közvetlen sérülés veszélynek kitéve) és felső megvilágítású. A vázszerkezethez belülről kapcsolódnak a belső burkolatok, melyek a forgács és hűtőfolyadék összegyűjtésére, és a forgácskotróhoz vezetésére szolgálnak. Kívülről kapcsolódnak a külső burkolatok, mely a folyadék és a forgács kifröccsenését akadályozzák meg, valamint megfelelő védelmet nyújtanak a mozgó elemek okozta belesetek ellen. A gépváz hátoldalára kerültek elhelyezésre a villamos szekrények, a hidraulikus szerelőlap, a pneumatikus levegő előkészítő egység, és a főkapcsoló.

6 Az indító gomb, vészleállító gomb, biztonsági kulcsos kapcsoló, a forgácskihordó vészleállító gombja és a kijelző elemek a kezelő felőli oldalon jól elérhető helyen lettek elhelyezve. A folyamatok vezérlését, illetve kiértékelését Siemens S7-200 PLC végzi. Azonosítás végett a berendezésen adattábla van elhelyezve. Az adattábla a berendezés kezelő felöli oldalán, baloldalon található. A fém alkatrészek a működési területnek megfelelő felületkezeléssel (festés, vegyi barnítás) vannak ellátva. A berendezésbe beépített hajtóműves motor SEW, a szervomotor BOSCH-REXROTH gyártmányú, a hidraulikus leszorítók AMF gyártmányúak, pneumatikus rendszer elemei FESTO gyártmányúak, az érzékelők FESTO, BALLUFF gyártmányúak, ajtókapcsoló SCHMERSAL gyártmányú.

7 1.3. A berendezés feladata 1.3.1. Fűrészelendő munkadarab
Fűrészelendő kipufogócsonk Fűrészelt kipufogócsonk

8 1.3.2. Fűrészelés, forgács kezelés, kijelzés
A kipufogócsonk belépő oldalán az öntvény csonkjai közti rész szétfűrészelése a munkadarabok rajzi dokumentációja szerinti helyen és méretben. Ciklusidő: max. 60 sec/db Mely tartalmazza a munkadarab vágási, előkészítési és cseréjének idejét is. Biztonság A gép munkatere zárt a kirepülő forgácsok és a hűtés miatt. Az ajtó reteszeléssel van ellátva, hogy ne lehessen nyitott ajtóval dolgozni, vagy megmunkálás alatt az ajtót kinyitni. Az ablakok nagy ellenálló képességű biztonsági üvegből készültek. A gép tervevezése és kivitelezése a CE előírásainak megfelelően készült betartva a vonatkozó ISO minőségbiztosítási rendszer előírásait.

9 Forgácskezelés A forgács eltávolítására egy forgácskotró egység került a géphez illesztésre, mely biztosítja a megfelelő hűtő, kenő folyadék ellátást, valamint a forgács kihordását/ eltávolítását a berendezésből, a beépített lemosó fúvókák segítenek a forgács eltávolításában, majd a forgácsot a forgácskihordó a tárolóedénybe vagy forgácsgyűjtő kocsiba szállítja. A forgácskezelés része még egy külön szeleppel ellátott lemosó pisztoly és egy levegő pisztoly mellyel a kezelő a maradék forgácsot, hűtőfolyadékot eltávolíthatja a munkatérből vagy a munkadarabról. A vágási ciklus közben a darabot, fűrésztárcsát és a mozgó asztallapot a berendezés automatikusan hűti, és lemossa hűtőfolyadékkal, hogy a keletkezett forgács ne akadályozza a darabcserét és a működést. A mozgó alaplap 25°-ban, szögbe döntve van elhelyezve, hogy a forgács ne tudjon nagy mennyiségben felrakódni, és a hűtő-, kenő folyadék lefolyhasson.

10 Kijelzés A berendezés kezelő felöli baloldalán PLC kijelző képernyője, és állapotjelző lámpák informálnak a berendezés aktuális állapotáról.

11 2.1. Alapvető biztonsági utasítások
A berendezés biztonságos kezelésének és zavartalan működésének elengedhetetlen feltétele az alapvető biztonsági utasítások és a biztonsági előírások ismerete. Minden olyan személynek el kell olvasnia ezt a kezelési utasítást, de különösen a biztonsági utasításokat, aki a gépen dolgozik. Be kell tartani a felállítás helyén érvényes balesetvédelmi szabályokat és előírásokat is. A kezelési utasítás azokat a legfontosabb utasításokat tartalmazza, amelyek lehetővé teszik a gép biztonságos működtetését. A berendezés tervezésekor és gyártása során a vonatkozó és érvényes szabályoknak megfelelően jártunk el. A tervdokumentációban előírt anyagokat használtunk és technológiát alkalmaztunk.

12 A megmunkálás folyamán sem éghető, sem mérgező anyag nem kerül felhasználásra.
A berendezés az általános előírásoktól eltérő, egyéb védőeszközt nem igényel, viszont több helyen szerepel a kéz sérülésének piktogramja, jól látható méretben A gépet a technika aktuális színvonalának és az ismert biztonságtechnikai szabályoknak megfelelően gyártottuk. Ennek ellenére alkalmazása során az alkalmazó, illetve harmadik személy élete vagy testi épsége veszélybe kerülhet ill. sérülhet a berendezés vagy egyéb anyagi eszköz, ha nem megfelelően használják a berendezést ill. nem tartják be a biztonsági utasításokat.

13 Biztonságos üzemeltetési feltételek:
a berendezés pneumatikus bekötési pontját csatlakoztatni kell a pneumatikus hálózathoz, a pneumatikus rendszerben min. 6 bar nyomásnak kell lennie, A hidraulikus tápegység hidraulikus és villamos csatlakozóit a berendezésre kell csatlakoztatni a hidraulikus rendszerben min. 350 bar nyomásnak kell lennie, a villamos csatlakozódugót csatlakoztatni kell a 3X400VAC 50Hz váltakozó feszültségű, TN rendszerű hálózathoz, a villamos szekrényben lévő 1db 3 pólusú 2A-es, 1 db 3 pólusú 3A- es, 1 db 3 pólusú 10Aes, 2db 3 pólusú 20A-es, 1db 3 pólusú 1A-es, 1db 1 pólusú 4A-es, 1 db 1 pólusú 1A-es kismegszakító és 100mA áramvédő kapcsoló bekapcsolt helyzetben legyen.

14 A berendezést csak a következők teljesülése esetén szabad használni:
a kezelési utasítás előírásait betartják, a berendezés kifogástalan műszaki és biztonságtechnikai állapotban van, a berendezést rendeltetésszerűen használják (ld. a működés leírást), a kezelő ismeri a biztonság feltételeit és a veszélyeket.

15 2.2. Rendeltetésszerű használat
A berendezés kizárólag az adott típusú kipufogócsonk fűrészelésére szolgál. (A funkció pontos leírását ld. a működési leírásban.) Be kell tartani a biztonsági utasításokat és a kezelési utasítást. Be kell tartani az ellenőrzési és karbantartási feltételeket. Nem szabad megváltoztatni a mechanikus, hidraulikus pneumatikus és elektromos alkotórészeket. Az alkalmazható biztonsági követelményeknek való megfelelőség megállapításához a következő vizsgálatokat kell elvégezni: - működési vizsgálat a berendezés és az összes biztonsági berendezés rendeltetésszerű működésének az igazolására; - nyomáspróba a berendezés minden részében azzal a legnagyobb üzemi nyomással vizsgálva, amely a tervezett használat lehetséges körülményei között felléphet.

16 2.3. Rendeltetéstől eltérő használat
A gép fent leírtaktól való eltérő használata (2.2) a rendeltetéstől eltérőnek minősül és ezért tilos!

17 2.4. Védelmi berendezések A berendezés minden beindítása előtt valamennyi biztonsági berendezés legyen szakszerűn elhelyezve és működőképes állapotban. A berendezés védőajtóján elhelyezett biztonsági ajtókapcsoló a biztonsági kulcsos kapcsoló .OFF. helyzetében működik. A biztonsági kulcsos kapcsoló ON helyzetében a biztonsági ajtókapcsoló ki van iktatva a biztonsági körből (karbantartáskor lehetséges az elemek mozgatása nyitott ajtónál is (figyelmeztető tábla). A villamos szekrények csak speciális kulccsal nyithatók. Karbantartáskor az ajtót a rugós reteszelő csappal lehet biztosítani elmozdulás ellen (figyelmeztető felirat).

18 3. Kezelő és kijelző elemek
3.1. A berendezés villamos kezelő és kijelző elemei Főkapcsoló: A főkapcsoló lakatolható kivitelű. A 3x400VAC hálózati tápfeszültség leválasztására szolgál (L1, L2, L3, N).

19 Újraindító gomb: Az újraindító gombot a főkapcsoló bekapcsolása, a vészleállító gomb felhúzását követően illetve a biztonsági élvédő működése után kell megnyomni. A hálózati feszültségkiesést követően szintén meg kell nyomni.

20 Vészleállító gomb: Vészhelyzet esetén kell lenyomni, ami hatására a készülék azonnal leáll. A készülék újraindításához a vészleállító gombokat fel kell húzni, majd ezt követően le kell nyomni az újraindító gombot.

21 Biztonsági kulcsos ajtókapcsoló:
A gép .automata. üzemmódjában a biztonsági kulcsos kapcsoló .OFF. helyzetében van. A biztonsági kulcsos kapcsoló ON helyzetében a biztonsági ajtókapcsoló ki van iktatva a biztonsági körből (karbantartáskor lehetséges az elemek mozgatása nyitott ajtónál is (figyelmeztető tábla).

22 Áramvédő kapcsoló: Az áramvédő kapcsolón lévő sárga színű TEST felirattal ellátott nyomógombot havonta egyszer le kell nyomni. Ezzel a működést kell le ellenőrizni. Amennyiben az áramvédő kapcsoló nem kapcsol le, AZONNAL ki kell cserélni. A cserét követően az említett ellenőrzést az új áramvédő kapcsolóval is el kell végezni.

23 3.2. Pneumatikus kapcsoló és olajozó, lefúvató egység
Elzáró szelep: Szelep zárt állapotában lakatolható. Nyitásával csatlakoztatjuk a hálózati levegőt a berendezésre. Zárásával a berendezés összes pneumatikus eleme energiamentes lesz (lelevegőzik). Sűrített levegő előkészítő egység: Szűrő- nyomásszabályozó szelep és olajozó kombinációja, 40 m-es szűrővel, kézi kondenzátum leeresztéssel. Nyomás mértékét az arretáló forgatógomb segítségével lehet beállítani. Beállított nyomás értékét manométerről lehet leolvasni, beállított érték: 6 bar. Bemeneti nyomás: max. 16 bar. Nyomásszabályozási tartomány: 0,5-12 bar. Normál névleges átáramlás: 1000 l/min. Max. kondenzátum mennyiség: 22 cm3. Olajozó tartozéka: FESTO OFSW-32 speciális olaj sűrített levegő előkészítő egységekhez.

24 3.3. A hidraulikus kapcsoló
A hidraulikus kuplunggal lehet leválasztani a hidraulikus tápegységet a hidraulikus körről. Leválasztás előtt meg kell győződni, hogy a hidraulikus kapcsoló le van zárva (képen zárt állapotban) és az akkumulátor ki van kapcsolva.

25 3.4. Ajtóreteszelő rugós csap
Karbantartáskor a biztonsági kulcsos kapcsoló ON helyzetében az ajtókapcsoló ki van iktatva a biztonsági körből. Így karbantartáskor lehetséges az elemek mozgatása nyitott ajtónál is, az ajtót a rugós reteszelő csappal kell biztosítani elmozdulás ellen.

26 3.5. Állapotjelző lámpák A készüléken elhelyezett PIROS, ZÖLD, FEHÉR színű lámpák a berendezés aktuális állapotára utalnak. A lámpaoszlopon lévő lámpajelzések értelmezése: Piros lámpa Rendellenes állapot Zöld lámpa Fűrészelés rendben Fehér lámpa Fűrészgép üzemkész

27 3.6. PLC kijelző egység A kijelző egységen lévő billentyűk funkciója / értelmezése:

28 4.1. A berendezés működése A munkadarabok ki-, illetve berakása kézzel történik. Az automatikus gépi műveletek indítását az operátor az indítógomb megnyomásával kezdeményezi (feltétel, hogy legyen behelyezve darab).

29 Karbantartó üzemmódot a karbantartó / szerelő a kijelző egységen kapcsolhatja át. Ekkor a berendezés egyes elemeinek működtetését külön- külön el tudja végezni.

30 4.2.1. Teendők vészleállítás esetén kézi behelyezés üzemmódban
Amennyiben kézi behelyezés üzemmódban működik a készülék, és a kezelője lenyomja a vészgombot, miközben már elindult a kocsizat, akkor a következőket kell tenni az adott sorrendben: 1. Vészgombot elfordítani (visszaáll eredeti pozíciójába) 2. ÚJRAINDÍTÓ GOMBOT egyszer lenyomni (ajtó felmegy) 3. Darabo(ka)t kivenni 4. Vészleállítás okát elhárítani 5. Ellenőrizni az ÜZENETEK menüpontot F2 megnyomásával. Amennyiben SZERVO NEM ÜZEMKÉSZ felirat olvasható, akkor a hátul lévő szekrényben lévő szervo szabályzó kezelőfelületén egyszer megkell nyomni az ESC nyomógombot. 15 6. Újra megnyomni az ÚJRAINDÍTÓ GOMBOT(ajtó lemegy, kocsizat lassú sebességgel elindul alaphelyzete felé;

31 4.2.2. Teendők vészleállítás esetén karbantartói üzemmódban
Amennyiben karbantartói üzemmódban a karbantartó személy lenyomja a vészgombot, akkor a következőket kell tenni az adott sorrendben: 1. Vészleállítás okát elhárítani 2. Vészgombot elfordítani (visszaáll eredeti pozíciójába) 3. ÚJRAINDÍTÓ GOMBOT egyszer lenyomni (minden a vészleállítás előtti helyzetben lesz, kivéve a szervot) 4. Ellenőrizni az ÜZENETEK menüpontot F2 megnyomásával. Amennyiben SZERVO NEM ÜZEMKÉSZ felirat olvasható, akkor a hátul lévő szekrényben lévő szervo szabályzó kezelőfelületén egyszer meg kell nyomni az ESC nyomógombot. 5. A szervo indítójelei törölve lettek, ezért a szervo mozgatása esetén azokat újra kell indítani a leírt sorrendet betartva

32 4.3. Teendők üzemzavar esetén
Meghibásodás, váratlan esemény megszüntetéséért üzemeltető által megbízott személy a felelős. Üzemzavar vagy a biztonságos üzemelést akadályozó meghibásodás esetén a berendezést le kell állítani, és jelenteni kell az üzemeltető által megbízott személynek. Villamos, hidraulikus vagy pneumatikus hibák kijavítása csak az érvényes villamos vagy pneumatikus tervnek megfelelően történhet.

33 1. Újraindító gomb lenyomása esetén nem vezérelhető a henger:
 Vészgomb lenyomva maradt  Ellenőrizd az ajtómozgató henger alaphelyzetét figyelő henger kapcsol-e? Vizuális ellenőrzés után a szekrényben is ellenőrizd a kapcsolt 24VDC meglétét.  Vészleállító relé nem kapcsol, AZONNALI CSERE!!  Ellenőrizd az N/O érintkező blokk funkcionális működését az újraindító gomb dobozában  Ellenőrizd az N/C érintkező blokkok funkcionális működését a vészleállító gomb dobozában  Ellenőrizd a HONEYWELL biztonsági relét és az élvédőt  Ellenőrizd a 2db DC kismegszakító állapotát 2. Vészleállító gomb lenyomása esetén nem áll le a mozgás: 3. Főkapcsoló ON helyzetbe történő elfordítása esetén vagy a főkapcsoló már ON helyzetében a készülék nem indul:  Ellenőrizd az áram-védőkapcsoló helyzetét  Ellenőrizd a kismegszakítók helyzetét  Ellenőrizd a rendszertáp kimenetén a 24VDC meglétét

34 4. Az áram-védőkapcsoló lekapcsol:
 Ellenőrizd a 230VAC/400VAC fogyasztók kábeleinek épségét.  Ellenőrizd a 230VAC/400VAC fogyasztók burkolatainak épségét.  Ellenőrizd a 230VAC/400VAC fogyasztók funkcionális működésének megfelelőségét. 5. Bármelyik motor nem indul:  Ellenőrizd a motorvédő kapcsolók helyzetét.  Ellenőrizd a biztonsági kört  Ellenőrizd a fűrészmotor fék 400VAC tápfeszültségét  Ellenőrizd a frekvenciaváltó vezérlőjeleit kapcsoló szilárdtest relék funkcionális működését.  Ellenőrizd a frekvenciaváltó beállított paramétereit a leírásnak és mellékelt műszaki dokumentáció alapján.  Ellenőrizd a termisztor körét, a motor hőmérsékletét 6. A fűrészelési ciklus nem indul el:  Ellenőrizd a szervo szabályozó kijelzőjét. Töröld a hibaüzenetet, ha van, majd karbantartói menüből járasd alaphelyzetbe az ajtót, majd a karbantartói menüből való kilépés után indítsd újra el a ciklust.  Ellenőrizd a frekvenciaváltó kijelzőjén látható-e kimenetei frekvencia érték


Letölteni ppt "Munkavédelem a gépgyártásban 2014"

Hasonló előadás


Google Hirdetések