Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak Páneurópai közvélemény-kutatás a foglalkoztatás biztonságára.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak Páneurópai közvélemény-kutatás a foglalkoztatás biztonságára."— Előadás másolata:

1 A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak Páneurópai közvélemény-kutatás a foglalkoztatás biztonságára és az egészségre vonatkozóan Reprezentatív eredményeket biztosít az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) számára a résztvevő 36 európai országban tekintetében Eredmények egész Európa és Magyarország vonatkozásában

2 2 http://osha.europa.eu Click to add text here Közvélemény-kutatás felépítése Note: insert graphs, tables, images here Statisztikai tömeg:18 év feletti népesség állandó lakhellyel, az adott nyelven Minta:Reprezentatív minta mind a 36 résztvevő európai országban Adatgyűjtés módszere:Számítógéppel támogatott telefoninterjúk (CATI – Computer- Assisted Telephone Interviews) 31 országban Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Romániában és Törökországban az interjúkat személyes beszélgetés alapján végezték Minta nagysága:35 540 interjú (kb. 1 000 országonként, kivéve Lichtensteint, ahol 200 interjút készítettek) Minta nagysága: (Magyarország) 1 000 interjú Hibahatár:±0,3-tól 0,5 százalékpontig (Európa-szerte) ±1,9-tól 3,1 százalékpontig (nemzeti minta) Helyszíni felmérés időszaka: (Magyarország) 2011. október 24-től 2011. november 4-ig

3 3 http://osha.europa.eu Kérdőív áttekintése  Q1. Véleménye szerint, a következő 5 évben Magyarországon növekedni vagy csökkenni fog, vagy változatlan marad a munkahelyi stresszben szenvedő embereknek a száma? (Nagymértékben növekedni fog | Kismértékben növekedni fog | Ugyanolyan mértékű marad | Kismértékben csökkenni fog | Nagymértékben csökkenni fog)  Q2. A munkahelyi biztonságot és egészségügyi kockázatot illetően Ön … (Nagyon jól tájékozott | Elég jól tájékozott | Nem elég jól tájékozott | Egyáltalán nem tájékozott)  Q3. Sok európai kormány fontolgatja, vagy már döntést is hozott, hogy megemeli a nyugdíjkorhatárt, mert az emberek tovább élnek. Ön szerint, mennyire fontosak, ha fontosak egyáltalán, azok az egészségvédelmi és biztonságvédelmi gyakorlatok, amelyek azt segítik elő, hogy az emberek tovább dolgozhassanak, mielőtt nyugdíjba mennének? (Nagyon fontosak | Elég fontosak | Nem igazán fontosak | Egyáltalán nem fontosak)  Q4. Ha az Ön munkahelyén egy egészség és biztonságvédelmi problémára hívná fel a felettese figyelmét, Ön mennyire biztos abban, hogy foglalkoznának ezzel a problémával? (Teljesen biztos | Egész biztos | Nem egészen biztos | Egyáltalán nem biztos)  Q5. Mennyire ért, vagy nem ért egyet a következő állítással? Annak érdekében, hogy Magyarország gazdaságilag versenyképes legyen, a munkahelyeken követni kell a jó egészségvédelmi és biztonságvédelmi gyakorlatokat. (Teljes mértékben egyetért | Hajlik az egyetértésre | Egyet is ért, meg nem is | Inkább nem ért egyet | Egyáltalán nem ért egyet)

4 4 http://osha.europa.eu Click to add text here Az országokat jelölő kétbetűs rövidítések Note: insert graphs, tables, images here Ország betűjele OrszágOrszág betűjele OrszágOrszág betűjele Ország ALAlbániaHRHorvátországNONorvégia ATAusztriaHUMagyarországPLLengyelország BEBelgiumIEÍrországPTPortugália BGBulgáriaISIzlandRORománia CYCiprusITOlaszországRSSzerbia CZCseh KöztársaságLILiechtensteinSESvédország DENémetországLTLitvániaSISzlovénia DKDániaLULuxemburgSKSzlovákia EEÉsztországLVLettországTRTörökország ELGörögországMEMontenegróUKEgyesült Királyság ESSpanyolországMKMacedónia Volt Jugoszláv Köztársaság ALLÖsszes ország FIFinnországMTMálta FRFranciaországNLHollandia

5 5 http://osha.europa.eu Click to add text here A jelentésben alkalmazott régiók Note: insert graphs, tables, images here RégióOrszágok Északkelet-EurópaCseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia Északnyugat-EurópaAusztria, Belgium, Franciaország, Németország, Írország, Liechtenstein, Luxemburg, Hollandia, Egyesült Királyság Északi országokDánia, Finnország, Izland, Norvégia, Svédország Délkelet-EurópaAlbánia, Bulgária, Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró, Románia, Szerbia, Törökország Dél-EurópaCiprus, Görögország, Olaszország, Málta, Portugália, Spanyolország EU27Az Európai Uniót jelenleg alkotó 27 ország EU15Az Európai Uniót alkotó 15 ország 2004. május 1-ig EEANorvégia, Izland, Liechtenstein CCSTagjelölt és potenciálisan tagjelölt országok

6 A munkához köthető stressz szintje

7 7 http://osha.europa.eu Statisztikai tömeg: 18 év feletti népesség A munkához köthető stressz szintje (Magyarország) Véleménye szerint, a következő 5 évben Magyarországon növekedni vagy csökkenni fog, vagy változatlan marad a munkahelyi stresszben szenvedő embereknek a száma? (%) Nagymértékben növekedni fog Kismértékben növekedni fog Ugyanolyan mértékű marad Kismértékben csökkenni fog Nagymértékben csökkenni fog Nem tudja

8 8 http://osha.europa.eu Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti népesség Nem Kor Státusz Véleménye szerint a következő 5 évben Magyarországon növekedni vagy csökkenni fog, vagy változatlan marad a munkahelyi stresszben szenvedő embereknek a száma? (%) Összesen Férfi Nő 18-34 év 35-54 év 55 év felett Aktív Nem aktív A munkához köthető stressz szintje (Magyarország)

9 9 http://osha.europa.eu Munkáltató nagysága (munkavállalók száma) Foglalkoztatási szerződés Véleménye szerint, a következő 5 évben Magyarországon növekedni vagy csökkenni fog, vagy változatlan marad a munkahelyi stresszben szenvedő embereknek a száma? (%) Összesen 0-9 10-49 50-249 250 felett Határozatlan idejű Egyéb A munkához köthető stressz szintje (Magyarország) Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti foglalkoztatottak

10 10 http://osha.europa.eu Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti népesség A munkához köthető stressz szintje Véleménye szerint, a következő 5 évben (az Ön országában) növekedni, csökkenni fog, vagy változatlan marad a munkahelyi stresszben szenvedő embereknek a száma? (%)

11 11 http://osha.europa.eu Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti népesség A munkához köthető stressz szintje Véleménye szerint, a következő 5 évben (az Ön országában) növekedni, csökkenni fog, vagy változatlan marad a munkahelyi stresszben szenvedő embereknek a száma? (%)

12 Tájékozottság szintje a munkahelyi egészségügyi és biztonsági kockázatokat illetően

13 13 http://osha.europa.eu Statisztikai tömeg: 18 év feletti népesség Tájékozottság szintje a munkahelyi egészségügyi és biztonsági kockázatokat illetően (Magyarország) Nagyon jól tájékozott, Elég jól tájékozott, Mem elég jól tájékozott Egyáltalán nem tájékozott Nem tudja A munkahelyi biztonságot és egészségügyi kockázatot illetően Ön … (%)

14 14 http://osha.europa.eu Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti népesség Nem Kor Státusz A munkahelyi biztonságot és egészségügyi kockázatot illetően Ön … (%) Összesen Férfi Nő 18-34 év 35-54 év 55 év felett Aktív Nem aktív Tájékozottság szintje a munkahelyi egészségügyi és biztonsági kockázatokat illetően (Magyarország)

15 15 http://osha.europa.eu Munkáltató nagysága (munkavállalók száma) Foglalkoztatási szerződés A munkahelyi biztonságot és egészségügyi kockázatot illetően Ön … (%) Tájékozottság szintje a munkahelyi egészségügyi és biztonsági kockázatokat illetően (Magyarország) Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti foglalkoztatottak

16 16 http://osha.europa.eu Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti népesség Tájékozottság szintje a munkahelyi egészségügyi és biztonsági kockázatokat illetően A munkahelyi biztonságot és egészségügyi kockázatot illetően Ön … (%)

17 17 http://osha.europa.eu Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti népesség Tájékozottság szintje a munkahelyi egészségügyi és biztonsági kockázatokat illetően A munkahelyi biztonságot és egészségügyi kockázatot illetően Ön … (%)

18 A munkahelyi biztonság és egészség fontossága a későbbi nyugdíj szempontjából

19 19 http://osha.europa.eu Statisztikai tömeg: 18 év feletti népesség A munkahelyi biztonság és egészség fontossága a későbbi nyugdíj szempontjából (Magyarország) Sok európai kormány fontolgatja, vagy már döntést is hozott, hogy megemeli a nyugdíjkorhatárt, mert az emberek tovább élnek. Ön szerint, mennyire fontosak, ha fontosak egyáltalán, azok az egészségvédelmi és biztonságvédelmi gyakorlatok, amelyek azt segítik elő, hogy az emberek tovább dolgozhassanak, mielőtt nyugdíjba mennének? (%)

20 20 http://osha.europa.eu Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti népesség Nem Kor Státusz Ön szerint, mennyire fontosak, ha fontosak egyáltalán, azok az egészségvédelmi és biztonságvédelmi gyakorlatok, amelyek azt segítik elő, hogy az emberek tovább dolgozhassanak, mielőtt nyugdíjba mennének? (%) A munkahelyi biztonság és egészség fontossága a későbbi nyugdíj szempontjából (Magyarország)

21 21 http://osha.europa.eu Foglalkoztatási szerződés Munkáltató nagysága (munkavállalók száma) A munkahelyi biztonság és egészség fontossága a későbbi nyugdíj szempontjából (Magyarország) Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti foglalkoztatottak Ön szerint, mennyire fontosak, ha fontosak egyáltalán, azok az egészségvédelmi és biztonságvédelmi gyakorlatok, amelyek azt segítik elő, hogy az emberek tovább dolgozhassanak, mielőtt nyugdíjba mennének? (%)

22 22 http://osha.europa.eu Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti népesség A munkahelyi biztonság és egészség fontossága a későbbi nyugdíj szempontjából Ön szerint, mennyire fontosak, ha fontosak egyáltalán, azok az egészségvédelmi és biztonságvédelmi gyakorlatok, amelyek azt segítik elő, hogy az emberek tovább dolgozhassanak, mielőtt nyugdíjba mennének? (%)

23 23 http://osha.europa.eu Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti népesség A munkahelyi biztonság és egészség fontossága a későbbi nyugdíj szempontjából Ön szerint, mennyire fontosak, ha fontosak egyáltalán, azok az egészségvédelmi és biztonságvédelmi gyakorlatok, amelyek azt segítik elő, hogy az emberek tovább dolgozhassanak, mielőtt nyugdíjba mennének? (%)

24 Magabiztosság a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi problémák felvetésében

25 25 http://osha.europa.eu Statisztikai tömeg: 18 év feletti foglalkoztatottak Magabiztosság a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi problémák felvetésében (Magyarország) Ha az Ön munkahelyén egy egészség- és biztonságvédelmi problémára hívná fel a felettese figyelmét, Ön mennyire biztos abban, hogy foglalkoznának ezzel a problémával? (%)

26 26 http://osha.europa.eu Nem Kor Ha az Ön munkahelyén egy egészség- és biztonságvédelmi problémára hívná fel a felettese figyelmét, Ön mennyire biztos abban, hogy foglalkoznának ezzel a problémával? (%) Magabiztosság a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi problémák felvetésében (Magyarország) Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti foglalkoztatottak

27 27 http://osha.europa.eu Foglalkoztatási szerződés Munkáltató nagysága (munkavállalók száma) Ha az Ön munkahelyén egy egészség- és biztonságvédelmi problémára hívná fel a felettese figyelmét, Ön mennyire biztos abban, hogy foglalkoznának ezzel a problémával? (%) Magabiztosság a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi problémák felvetésében (Magyarország) Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti foglalkoztatottak

28 28 http://osha.europa.eu Ha az Ön munkahelyén egy egészség- és biztonságvédelmi problémára hívná fel a felettese figyelmét, Ön mennyire biztos abban, hogy foglalkoznának ezzel a problémával? (%) Magabiztosság a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi problémák felvetésében Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti foglalkoztatottak

29 29 http://osha.europa.eu Ha az Ön munkahelyén egy egészség- és biztonságvédelmi problémára hívná fel a felettese figyelmét, Ön mennyire biztos abban, hogy foglalkoznának ezzel a problémával? (%) Magabiztosság a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi problémák felvetésében Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti foglalkoztatottak

30 A munkahelyi biztonság és egészség fontossága a gazdasági versenyképesség szempontjából

31 31 http://osha.europa.eu A munkahelyi biztonság és egészség fontossága a gazdasági versenyképesség szempontjából (Magyarország) Mennyire ért, vagy nem ért egyet a következő állítással. Annak érdekében, hogy Magyarország gazdaságilag versenyképes legyen, a munkahelyeken követni kell a jó egészségvédelmi és biztonságvédelmi gyakorlatokat. (%) Statisztikai tömeg: 18 év feletti népesség

32 32 http://osha.europa.eu Nem Kor Státusz Mennyire ért, vagy nem ért egyet a következő állítással. Annak érdekében, hogy Magyarország gazdaságilag versenyképes legyen, a munkahelyeken követni kell a jó egészségvédelmi és biztonságvédelmi gyakorlatokat. (%) A munkahelyi biztonság és egészség fontossága a gazdasági versenyképesség szempontjából (Magyarország) Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti népesség

33 33 http://osha.europa.eu Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti foglalkoztatottak Foglalkoztatási szerződés Munkáltató nagysága (munkavállalók száma) Mennyire ért, vagy nem ért egyet a következő állítással. Annak érdekében, hogy Magyarország gazdaságilag versenyképes legyen, a munkahelyeken követni kell a jó egészségvédelmi és biztonságvédelmi gyakorlatokat. (%) A munkahelyi biztonság és egészség fontossága a gazdasági versenyképesség szempontjából (Magyarország)

34 34 http://osha.europa.eu A munkahelyi biztonság és egészség fontossága a gazdasági versenyképesség szempontjából Mennyire ért, vagy nem ért egyet a következő állítással? Annak érdekében, hogy (az Ön országa) gazdaságilag versenyképes legyen, a munkahelyeken követni kell a jó egészségvédelmi és biztonságvédelmi gyakorlatokat. (%) Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti népesség

35 35 http://osha.europa.eu A munkahelyi biztonság és egészség fontossága a gazdasági versenyképesség szempontjából Mennyire ért, vagy nem ért egyet a következő állítással? Annak érdekében, hogy (az Ön országa) gazdaságilag versenyképes legyen, a munkahelyeken követni kell a jó egészségvédelmi és biztonságvédelmi gyakorlatokat. (%) Különbség a 100%-hoz képest a „Nem tudja” válaszok kihagyása miatt; Statisztikai tömeg: 18 év feletti népesség

36 36 http://osha.europa.eu Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) •hozzájárul Európa biztonságosabb, egészségesebb és produktívabb munkahellyé tételéhez; •megbízható, megalapozott és tárgyilagos információkat kutat, fejleszt és terjeszt a biztonsággal és az egészségvédelemmel kapcsolatban; •pán-európai tudatosságösztönző kampányokat szervez; •az Európai Unió 1996-ban hozta létre, székhelye a spanyolországi Bilbaóban található; •összehozza az Európai Bizottság, a tagállami kormányok, a munkáltatói és a munkavállalói szervezetek képviselőit, valamint a vezető szakértőket az Európai Unió 27 tagállamában és más országokban. Az EU-OSHA-ról további információk találhatók a következő címen: http://osha.europa.eu A foglalkoztatás biztonságára és az egészségre vonatkozó pán-európai közvéleménykutatásról további információk találhatók a következő címen: http://osha.europa.eu/en/safety-health-in-figures/


Letölteni ppt "A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak Páneurópai közvélemény-kutatás a foglalkoztatás biztonságára."

Hasonló előadás


Google Hirdetések