Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyarországi kisebbségek, magyar kisebbségek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyarországi kisebbségek, magyar kisebbségek"— Előadás másolata:

1 Magyarországi kisebbségek, magyar kisebbségek 1945-1988

2 Lakosságcsere és kollektív felelősségre vonás
- Magyarország és a környező országok nemzetiségi viszonyainak rendeződése 1945 után ig 376 ezer magyar költözött vagy menekült vissza az elcsatolt területekről - A potsdami szerződés értelmében a magyarországi németeket hazatelepítik - A potsdami konferencia befejezése után Vorosilov marsall újra és nyomatékosan felszólította a magyar kormányt a SZEB-et (Szövetséges Ellenőrző Bizottság, hogy készítse el 450 ezer magyarországi német kitelepítésének tervét.)

3 Sváb kiköltöztetés

4 A Nemzeti Parasztpárt támogatta a kiköltöztetést („ Egy szál batyuval jöttek, egy szál batyuval menjenek.” Kovács Imre) Csehszlovák- magyar lakosságcsere-egyezmény; 100 ezer magyar települt haza, kb. 73 ezer szlovák hagyta el az országot Magyarországi nemzetiségek - Csökkent a nemzetiségek száma (német, román, szlovák, délszláv) - XIX. – XX. Században a nemzetiségekkel kapcsolatos társadalmi és politikai feszültségek megszűnni látszottak

5

6 Magyarországi romák A XX. Század második felében a romák (cigányok) lettek a legnagyobb kisebbség. ( A mai romák 8-10%-a ún. beás cigány ( régi román nyelvváltozatot beszélő, 20%-a oláh (romani /cigány/ nyelv valamelyik dialektusát beszélő, 70%-uk magyar anya- nyelvűnek vallja magát.) - A politikai vezetés tagadta, hogy a cigányság nemzetiség lenne, beolvasztásra, radikális életmódváltásra törekedtek - Megszűntek a hagyományos cigánymesterségek(lókupec, teknő- vájás, vályogvetés stb.) a nehéziparban, helyezkedtek el. - Életszínvonaluk javult, de még így is jelentősen különböztek a többi társadalmi rétegtől.

7 - A romákkal szembeni előítéletek nemhogy csökkentek volna, sokkal inkább tovább nőttek.
Az állam előírta nekik a beilleszkedést, ám a környezetük ezt nem támogatta, könnyítette meg. ben párthatározat született a cigánytelepek felszámolásáról, és az ún. „Cs- lakások” (csökkentett komforzatú) építéséről. A rendelet szerint ezeket a nem cigány házak közé, szétszórva kellett volna építeni, ehelyett inkább egy utcába, a település többnyire külső területén húzták fel.

8 Cigányputrik

9

10 Határon túl élő magyarok
millió magyar élt az as években, ebből 10 millió az ország határain belül 1945 után; - Szerb partizánok (az 1942-es újvidéki mészárlás megtorlásaként) ezer magyart gyilkoltak le - Erdélyben több száz áldozata volt a „megtorló akciónak”, itt szovjet közbeavatkozás vetett véget a gyilkosságoknak - Kárpátaljáról szovjet hatóságok deportáltak több mint 30 ezer magyart - Csehszlovákiában Beneš köztársasági elnök dekrétumai alapján, kollektív bűnösként kezelték a magyarokat, megfosztották őket állampolgárságuktól. A 40-es évek végére fokozatosan visszakaphatták állampolgári jogaikat, de nemzetiségi jogaik csak korlátozottan érvényesülhettek.

11 A magyar nemzetiség helyzete Romániában volt a legrosszabb.
A magyar állam a 70-es évekig nem emelt nyilvánosan szót a magyar nemzetiségek, kisebbségek érdekében, utána is csak visszafogottan, tárgyalásokon. Nyilvánosan leginkább a szomszédos országokban élő magyarok, egyes értelmiségiek, ellenzékiek és népi írók emeltek szót. (Pl.: Barsi Dénes,Darvas József,Erdei Ferenc,Erdélyi József,Féja Géza,Gombos Gyula,Gulyás Pál,Illyés Gyula,Juhász Géza,Kodolányi János,Móricz Zsigmond,Nagy Lajos,Németh László,Sinka István,Szabó Pál,Tamási Áron stb.)

12 Magyar kisebbségek Románia (Erdély)

13 Szerbia (Vajdaság)

14 Szlovákia (Felvidék)


Letölteni ppt "Magyarországi kisebbségek, magyar kisebbségek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések