Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Terhelés és Hőszabályozás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Terhelés és Hőszabályozás"— Előadás másolata:

1 Terhelés és Hőszabályozás

2 A hőháztartás egyensúlya
Állandó testhőmérséklet (homeothermikus szervezet) Hőmérséklet ingadozás (nap/óra), 10C fok A normál tartomány: C között Hőszabályozás Aktív anyagcserét folytató szövetek mindegyike termel hőt (alapanyagcsere)

3 A bőr és hőleadás a környezet felé
A maghőből köpenyhő lesz (belső szövetek felől a vér útján a bőrbe áramlik) A bőrön keresztül megvalósulő hőleadási formák: Vezetés (conductio) a bőrön keresztül a ruházat felé, a levegő felé vagy saját testrész felé. Áramlás (convectio) gázok és folyadékok általi hőkibocsájtás. A körülöttünk mozgó levegő folyamatosan elszállít hőt a testközelből. (hidegvízben 26x nagyobb a hőveszteség mint uo. hőmérsékletű levegőn) Sugárzás (radiatio) Nyugalomban ez az elsődleges forma. Szobahőmérsékleten hőveszteségünk 60%-áért felel. Infravörös sugárzás. Folyamatosan sugározzuk a hőt minden irányba, és tudunk felvenni pl. meleg tárgyak által kisugárzott hőt. (Napsugárzás) Párologtatás (evaporatio) Aktivitáskor jelentős. Nyugalomban 20% terheléskor 80% -ért felel. Egy része észrevétlen, ez kb.10%-a a teljes metabolikus hőtermelésnek, stabil érték, nem növelhető. Az izzadás mértéke növekedhet és ha ez elpárolog hűtő hatást fejt ki. 1L izzadság 580 kcal veszteséget jelent.

4 Thermogram/Hősugárzás

5 Hőleadási formák nyugalomban és terheléskor
Nyugalomban a test 1.5 kcal hőt termel percenként. Terheléskor a test 15 kcal hőt termel percenként. Befolyásoló tényezők: anyagcsere, testméret, testösszetétel, hőmérséklet

6 A test és a környezet interakciója
Az izzadságnak el kell párolognia ahhoz hogy hűtsön. A lecsöpögő izzadság kis mértékben vagy egyáltalán nem hűt! Magasabb páratartalom csökkenti a párologtatás útján történő hőleadás hatékonyságát.

7 izzadságmirigy A szervezet hőközpontja: Hypothalamus
Thermoreceptorok (perifériás és centrális)(0.010C érzékenység) Hyperthermia Hypothermia Effectorok (befolyásolók): Izzadságmirigyek Simaizmok az arteriolak környzetében( bőrértágulat és szűkület) Vázizomzat (izomtónus, didergés) Endokrin mirigyek (metabolikus hatás, thyroxine, adrenalin, noradrenalin)

8 A kilocaloria a hőenergia egysége
A kilocaloria a hőenergia egysége. Az a hőenergia mennyiség amely 1kg víz 10C –kal történő hőmérséklet emeléséhez szükséges.

9 NaCl koncentráció az izzadságban

10 Forró környezetben történő edzéskor a szervezetben az aktív izomzat és a bőr között versengés alakul ki. Mindkettő igényli a nagyobb vérmennyiséget! A perctérfogat nem változik jelentősen! Ütőtérfogat csökkenhet! Szívfrekvencia magas! Oxigén felvétel magas! Melegben a nagy fokú izzadás könnyen dehydrációhoz és elektrolit veszteséghez vezethet! Aldosteron és ADH segíti a víz és só visszatartást, így növelve a plazmatérfogatot! A maximális napi izzadság mennyiség 10-15L!

11 A levegő hőmérsékletén kívül más tényezők mint a nedvességtartalom, a levegő mozgása és a hősugárzás együtt határozzák meg a hőstresszt amit tapasztalunk??? (heat stress)

12 Figyelmeztető jelek Heat exhaustion: extrém fáradsággal jár, légszomj, hányás, ájulás, hideg és nyirkos vagy meleg és száraz bőr, alacsony vérnyomás, gyenge, szapora pulzus! Hőguta: életveszélyes, a belső hőm. 40 fok feletti, nem izzad, szapora légzés és pulzus, alacsony vérnyomás, ájulás, eszméletvesztés. Heat cramps: izomgörcsök az igénybevett izmokban!

13 Túlmelegedés tünetei

14

15 Adaptáció a meleg környezethez:
1 órás edzések a melegben minden egyes nap 5-10 napon át! A cardiovascularis változások először a napon de az izzadási folyamatok megváltozása lassabban megy végbe, kb. az első 10 napban! Izzadás mértéke nő, ütőtérfogat emelkedik, izomglycogén felhasználás így csökken, fáradság kezdete kitolódik.

16 Hideg környezet Hidegben történő munkavégzéskor ne öltözzünk túl!
Túlöltözéskor, a meleget érzékeljük és a szervezet izzadásra késztet. Így fokozzuk a lehülést ami megfázáshoz vezethet. Hővédelem: bőralatti zsír réteg, a bőr, vasoconstricted vázizom (85%) Izomrángások, didergés növeli az anyagcsere eredetű hőtermelést. Másik hőtermelési mód a szimpatikus idegrendszer és a hormonok (thyroxine, cathecolaminok) serkentésével. A nagyobb testfelület és a kis mértékű subcután zsír növeli a hőleadást. A lehűlt izomzat gyengült és fáradékony. A szabad zsírsavak felhasználása növekszik, de a vasoconstrictio nem kedvez a subcután zsírégetésnek! A kihülés határa: C 34.5 0C alatt a hypothalamus szabályozása megszűnik vagy képtelen szabályozni! 29.5 0C belső hőmérsékletnél a szabályozás teljesen borul! Az anyagcsere lelassul, pulzus csökken, perctérfogat csökken, csökken a légzésszám és a légzési levegő mennyisége, kisebb bőr vérátáramlás, bőrelhalás, álmosság kóma jelentkezhet.

17 A levegő felmelegítése

18 Túra a Grand Canyonban

19 Hike smart Milliók látogatnak el minden évben megcsodálni a hatalmas grand Canyon szépségét, és minden évben több száz látogató igényel a Canyonból való kijutáshoz segítséget! Mit lehet tenni azért hogy mi ilyen helyzetbe ne kerüljünk?

20 Információ

21 Információ

22 South Kaibab Trailhead

23 Étel-Ital Energiatöbblet a túrázáshoz és a hűtéshez
Duplázd meg az energiabevitelt! Megfelelő étel elvitele Sós snackek napközbenre Fogyassz többet az átlagosnál! Ne várj addig míg szomjas leszel, kezdj el inni! A kezedben vidd a palackot és kis adagokban igyál Elektrolit pótló italokat fogyassz!

24 Hőegyensúly Túrázz a hűvösben Maradj árnyékban 10 és 16 óra között!
Nedvesítsd be a kapalod és inged Nedves törölköző a nyak körül Vizzel spricceld magad Olyan sebességgel gyalogolj hogy még tudj beszélni Pihenéskor tedd fel a lábad! Viselj kalapot vagy sapkát, védd a fejed és nyakad! Kend be magad napvédővel Viselj napszemüveget!

25 Ismerd a limitedet! Kétszer annyi időbe telik míg felérsz mint a lefelé menet! Legyen órád, figyeld az időt! Készíts túra tervet egy felelősségteljes emberrel! Kezdj el felfelé jönni mielőtt fáradtnak éreznéd magad! A mentés drága és veszélyes!

26 Töltsd fel magad! Ha rosszul érzed magad pl.: hányinger, szédülés, kimerültség, görcsök Azt jelenti hogy: Enned kell Hűlnöd kell Szomjas vagy Lassítani kell Ha betegnek érzed magad keress árnyékot és pihenj! Ha elmúlt a rosszullét egyél, igyál és töltődj fel! Te felelsz a biztonságodért!

27 Minden túrázónak szükséges lista:
Étel és ital Elektrolit ital Kényelmes és zárt bakancs Kalap, naptej, napszemüveg Az időjárásnak megfelelő ruházat Elsősegélycsomag Túra bot Könnyű elemlámpa vagy jelzőfény extra elemekkel

28 Éjszakázó túrázóknak Grand Canyon National Park engedély az éjszakázáshoz Sátoralj vagy sátor Párna, könnyű takaró vagy hálózsák Csere zokni Térkép, iránytű, jelzőtükör Víztisztító tabletta vagy filter Törekedjünk a könnyű csomagra, a legnehezebb az étel és ital csomag legyen!


Letölteni ppt "Terhelés és Hőszabályozás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések