Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TEHETSÉGSEGÍTŐ TANÁCS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TEHETSÉGSEGÍTŐ TANÁCS"— Előadás másolata:

1 TEHETSÉGSEGÍTŐ TANÁCS
„Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad” GÖNCZY TEHETSÉGPONT TEHETSÉGSEGÍTŐ TANÁCS JÓ GYAKORLAT MENTORI FELADATOK ELLÁTÁSA A BALMAZÚJVÁROSI TANKERÜLETBEN 2013. Mentorok: Agárdiné Burger Angéla Fodorné Magyar Ágnes

2 A Mentor Tehetségsegítő Tanács bemutatása
Gönczy Tehetségpont Tehetségsegítő Tanács 4225 Debrecen, Gönczy Pál u. 1-3.

3 A hely, ahol élünk Gönczy Pál u. 1-3. Rózsavölgy u. 23.
Deák F. u. 72. Rózsavölgy u. 32.

4

5

6 Gönczy Tehetségpont Azonosító száma: TP 140 000 036
Alapítva: 2009-ben Akkreditálva: 2010-ben

7 „A jövőnek tenni hitet”
Gönczy Tehetségpont Tehetségsegítő Tanács alakítása 2011-ben A GTTT összetétele: Tehetségprogramokban részt vevő országos és helyi szakemberek. Debrecenben tehetséggondozást végző oktatási-nevelési intézmények delegáltjai. A tehetséggondozást támogató önkormányzati képviselő. A tehetséggondozás szívügyének tekintő gazdálkodó, és civil szervezetek delegáltjai.

8 A Balmazújvárosi Tankerület, mint mentorált térség bemutatása
A Balmazújvárosi Tankerület az Észak-Alföld régióban, Hajdú-Bihar megyében, a Hortobágy környékén terül el. Mentorált települései: Balmazújváros, Hortobágy, Tiszacsege és Újszentmargita. Balmazújváros Balmazújváros és kistérsége jelenleg a 47. helyen áll a hátrányos helyzetű kistérségek sorában. Többszörös intézményi átszervezés az elmúlt évtizedben. Az 1640 általános iskolai tanuló 51 %-a hátrányos helyzetű, 22 % -a halmozottan hátrányos helyzetű tanuló. Adataik szerint ez az arány a jövőben romlani fog.

9 Tiszacsege Hajdú-Bihar megye nyugati csücskében, 50 km-re Debrecentől, távol a szellemi és kulturális élettől, 30 km-re a kisebb városoktól, melyek esetleg munkalehetőséget biztosíthatnak. A lakosság 30%-a munkanélküli. A helyi általános iskola tanulóinak közel 75 %-a hátrányos helyzetű, 38%-a halmozottan hátrányos helyzetű.

10 Hortobágy Az 1621 lélekszámú községben 180 gyermek oktatására alkalmas iskola, 86 férőhelyes diákotthon és 90 férőhelyes óvoda van. A családok anyagi helyzete erősen behatárolja a művelődéshez jutás, a gyermeknevelés lehetőségeit.

11 Újszentmargita A Tisza és Hortobágy közötti részén elhelyezkedő, közel 1500 fős település. Területének jelentős hányada a Hortobágyi Nemzeti Park részét képezi. A település, és az intézmény vezetése egyaránt folyamatosan keresi a kitörési pontokat. Ennek köszönhetően eredményesen működő, jó tárgyi feltételekkel rendelkező, szép, felújított az intézmény.

12 Összegezve A térségben jelenleg ténylegesen nem működik tehetségsegítő hálózat. Egy intézmény „inaktív tehetségpont”-nak vallja magát: a bejelentkezés után többször átszervezték őket, vezetőváltás is történt, így a megkezdett programokat nem folytatták. Ténylegesen működő Tehetségsegítő Tanács sincs a térségben. A Balmazújvárosi Tankerület és térsége „fehér folt” a tehetségsegítő hálózat meglétét illetően.

13 A mentori program célja
A tehetségsegítő programokhoz való hozzáférés esélyeinek javítása Saját példák, jó gyakorlatok, a hálózati együttműködések előnyeinek bemutatása, a pedagógusok motiválása A program végére megalakuljon a Tankerületben legalább egy Tehetségsegítő Tanács és legalább három Tehetségpont alapításáról szándéknyilatkozatot tegyenek a programban résztvevő intézmények vezetői.

14 A mentori program célcsoportjai, kiválasztásának módja
Előzmények: Referencia intézményi minőségben két szakmai délután a Gönczyben, a Tankerületi iskolák valamennyi igazgatójának, helyetteseinek és pedagógusainak. Eredmény: nagy érdeklődés, a változásokra és az innovációra nyitott nevelőtestület A célcsoport alapját a Tankerület köznevelési intézményei és az ott dolgozó pedagógusok jelentik. Balmazújvárosi Általános Iskola Balmazújvárosi Általános Iskola Hortobágyi úti Tagintézmény Balmazújvárosi Általános Iskola Kalmár Zoltán Tagintézmény Balmazújvárosi Alapfokú Művészeti Iskola Tiszacsegei Fekete István Általános Iskola Újszentmargitai Hunyadi Mátyás Általános Iskola Petőfi Sándor Kistérségi Általános Iskola és Kollégium  

15 A mentori program célcsoportjai
Intézményfenntartó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Balmazújvárosi Tankerület Önkormányzatok Művelődési Központok Civil szerveződések

16 A mentorálás módszereinek, gyakorlatának bemutatása
Feladat/tevékenység Módszer Elvárt eredmény Tervezés: a helyzetkép feltárása, erősségekre épített célkitűzések, feladat meghatározások Mentorálási programnyitó értekezlet, csoportos beszélgetés, konzultáció, egyéni beszélgetés, kérdőív, előadás A mentorált közösség értékeit felismerve tudja felismerni és elhelyezni magát a Magyar Tehetségsegítés hálózatában, elkötelezett legyen célkitűzéseinek megvalósításában Alapozó továbbképzés a tehetséggondozás témakörében Előadás A programba bekapcsolódó pedagógusok frissítsék fel/alapozzák meg a tehetséggondozás témakörében szerzett ismereteiket Megvalósítás: ismeretközvetítés: a Nemzeti Tehetség Program, Tehetséghidak Program, Tehetségpont, Tehetségsegítő Tanács és alakításuk a hálózati együttműködés előnyei és lehetőségei, szervezetfejlesztés Előadás, konzultáció, jó gyakorlat bemutatás, tréning Felismerjék lehetőségeiket, tudják feltérképezni a tehetségsegítésben lehetséges partnereiket, és bevonni az együttműködésbe, tervezzék tehetségpont és tehetségsegítő tanács létrehozását vagy a meglévő tehetségpont aktiválását, és lépéseket tegyenek a folyamat elindítására, a szervezetfejlesztéssel képessé váljanak az elindított innovációk fenntartására és további működtetésére Ellenőrzés: a megvalósítási folyamat során keletkezett dokumentumok és a mentorált partnerek elégedettsége Dokumentum elemzés, elégedettség mérés Az elkészült dokumentumok megfelelnek az alapítás és az akkreditációs eljárás minőségi követelményeinek. A mentorálási programban résztvevők előzetes elvárásai összhangban vannak az elért eredményekkel. Értékelés, visszacsatolás Mentorálási programzáró értekezlet A mentori programban bevont partnerek száma: a tankerület valamennyi oktatási intézménye részt vesz a mentorprogramban. A fenntartó és működtető támogatja a programot. A mentorált partnerek közül legalább három új tehetségpont regisztrációja vagy szándéknyilatkozat a megalakításra, új tehetségsegítő tanács megalakítása (legalább egy) vagy szándéknyilatkozat a partnerek részéről a tanácsban való részvételre, megalakításra

17 A mentori program eredményei
Megalakult és regisztrált a Balmazújvárosi „Balmaz-suli” Tehetségsegítő Tanács. Tagjai: a tehetségprogramokban részt vevő országos és helyi szakemberek, a térségben tehetséggondozást végző oktatási-nevelési intézmények delegáltjai, a tehetséggondozást támogató önkormányzati, gazdálkodó, és civil szervezetek delegáltjai.

18 A mentori program eredményei
Szándéknyilatkozat Tehetségpont alakítására november 30-ig: Újszentmargitai Hunyadi Mátyás Általános Iskola Tehetségpontja Tiszacsegei Tehetségpont Hortobágy Tehetségpont „Balmaz-suli” Tehetségpont Művészeti Iskola Tehetségpontja

19 A folytatás… Folyamatos kapcsolattartás a mentorálási időszak lezárulta után is. Hálózati együttműködés: intézményi jó gyakorlatok, saját fejlesztésű tehetséggondozó programok adaptációjának segítése. Együttműködés az egész napos iskola tartalomfejlesztésében.

20

21 Köszönjük a lehetőséget a Mentor Programban való részvételre Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Agárdiné Burger Angéla A Gönczy Tehetségpont Tehetségsegítő Tanácsának társelnöke


Letölteni ppt "TEHETSÉGSEGÍTŐ TANÁCS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések