Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 Terület (km 2 ):  Terület (km 2 ): 3 287 263 km²  Népesség :  Népesség :1 103 371 000 (2005-ös adat)  Főváros:  Főváros: Delhi  Államforma:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " Terület (km 2 ):  Terület (km 2 ): 3 287 263 km²  Népesség :  Népesség :1 103 371 000 (2005-ös adat)  Főváros:  Főváros: Delhi  Államforma:"— Előadás másolata:

1

2

3  Terület (km 2 ):  Terület (km 2 ): 3 287 263 km²  Népesség :  Népesség :1 103 371 000 (2005-ös adat)  Főváros:  Főváros: Delhi  Államforma:  Államforma: szövetségi köztársaság  28 állam és 7 szövetségi terület  A Föld hetedik és második legnépesebb országa.  Hivatalos nyelv: angol, hindi  Pénznem: rúpia  Fő vallások:  Nyugaton Pakisztán, északkeleten Kína, Nepál és Bhután, keleten Banglades és Mianmar határolja. Az ország a tengeren keresztül szomszédos Srí Lankával és a Maldív-szigetekkel illetve Indonéziával.

4 28 állam:  Ándhra Pradés, Arunácsal Pradés, Asszám, Bihár, Cshattíszgarh, Goa, Gudzsarát, Harijána, Himácsal Pradés Ándhra PradésArunácsal PradésAsszámBihárCshattíszgarhGoaGudzsarát HarijánaHimácsal Pradés  Dzsammu és Kasmír, Dzshárkhand, Karnátaka, Kerala, Madhja Pradés, Mahárástra Dzsammu és KasmírDzshárkhandKarnátakaKeralaMadhja PradésMahárástra  Manipur, Meghálaja, Mizoram, Nágaföld, Orisza, Pandzsáb, Rádzsaszthán ManipurMeghálajaMizoramNágaföldOriszaPandzsábRádzsaszthán  Szikkim,Tamilnádu, Tripura, Uttaráncsal SzikkimTamilnáduTripuraUttaráncsal  Uttar Pradés,Nyugat-Bengália Uttar PradésNyugat-Bengália Szövetségi területek:  Andamán- és Nikobár-szigetek Andamán- és Nikobár-szigetek  Csandígarh Csandígarh  Dadra és Nagar Haveli Dadra és Nagar Haveli  Daman és Diu Daman és Diu  Laksadíva Laksadíva  Pondicseri Pondicseri Az ország legnagyobb agglomerációi: Mumbai (Bombay), Delhi, Kalkutta és Csennaj (Madras)MumbaiDelhiKalkuttaCsennaj

5 1000 férfira 993 nő jut. India lakosságának 39,1%-nak van biztos állása, ez a férfiak 51,7%-a és a nők 25,6%-a. A születéskor várható élettartamuk a nőknek 64 év, a férfiaknak 63 év. Az évi népességnövekedés 1,47%, de ez folyamatosan csökken az állami születésszabályozás miatt.

6 Indiában két nagy nyelvcsalád van: az indoeurópai (az emberek 74%-a beszéli) és a dravida(az emberek 24%-a beszéli). Az országban használatos további nyelvek a sino-tibeti és az ausztroázsiai nyeévcsaládból származnak. A hivatalos nyelvek a hindi (40% beszéli) és az angol, de az alkotmány további 14 nyelvet is megemlít. 24 olyan nyelv van, amelyik beszélőinek száma meghaladja az 1 milliót. Összesen kb. 1600 nyelven beszélnek. A hindinek önmagában 13 dialektusa van. Ezek annyira eltérhetnek egymástól, hogy a más dialektust beszélők nem értik meg egymást.hindiangol

7 Legkisebb indiai lemez ütközik az eurázsiaival, amelynek eredménye a Himalája. Domborzat: Himalája+Indiai - alföld Vízrajz: A legnagyobb, legbővizűbb folyók a Himalájában erednek. Közülük az Arab-tengerbe ömlik az Indus, a Bengáli-öbölbe a Gangesz és a Brahmaputra. Éghajlata: India éghajlatát a monszun szabályozza. A nyári monszun júniusban érkezik délnyugat felől, s általában négy hónapon át tart. Ebben a négy hónapban esik le az évi csapadék túlnyomó része.

8  Egyedi élővilággal rendelkezik.  1935-ben szervezték meg először az első nemzeti parkot, utána számos utódja követte:  Bandhavgarh Nemzeti Park - dzsungel fehér tigrisekkel  Kaziranga Nemzeti Park - orrszarvúak, elefántok, tigrisek a Himalájában  Szundurbansz Nemzeti Park- bengáli tigris, tengeri teknős  Bandipur Nemzeti Park - ázsiai elefánt, gaur (nagytestű kérődző)  Sultanpur Nemzeti Park - vándormadarak és vízimadarak

9

10  Kaziranga Nemzeti Park Kaziranga Nemzeti Park  Manas Vadvédelmi Terület Manas Vadvédelmi Terület  Keoladeo Nemzeti Park Keoladeo Nemzeti Park  Szundarbansz Nemzeti Park Szundarbansz Nemzeti Park  Nanda Devi Nemzeti Park Nanda Devi Nemzeti Park  Virágok Völgye Nemzeti Park Virágok Völgye Nemzeti Park

11

12  A nominális bruttó hazai terméket (GPD) figyelembe véve az ország jelenleg a világ tizenkettedik legnagyobb gazdaságával rendelkezik, és negyedik a vásárlóerő tekintetében. Az utóbbi évtized reformjai Indiát a világ második leggyorsabban bővülő gazdaságává tették.  Problémák:Az ország súlyos problémákkal küszködik, a nagyarányú szegénység, analfabétizmus és alultápláltság jelentik a modern India számára a legnagyobb kihívást.

13  A gyarmati időkből jól kiépített közúti- és vasúthálózat maradt az országra.  A világon Indiának a negyedik legnagyobb a vasúti hálózata, ami azonban problémákkal terhelt.  Az országban négyféle szélességű sínpár létezik: 1 méteres, 1 2/3 méteres (1,667 m), 3 láb 6 inch-es (1,0668 m), és 2 láb széles (0,609 m).  Emiatt a vonatok nem tudnak az egyik rendszerről átmenni a másik hálózatra, az utasoknak emiatt át kell szállniuk.  A vonatok gyakran annyira zsúfoltak, hogy az emberek a kocsik tetején is utaznak, vagy az oldalán kapaszkodnak.

14  Az autók mellett motorbiciklik, mopedek, háromkerekű, bérelhető riksák, és buszok is megtalálhatók.  A közlekedés a nagyvárosokban a zsúfoltság miatt kaotikus.  Mumbai és Delhi közvetlen légi kapcsolatokkal rendelkezik sok ázsiai és európai nagyváros felé. MumbaiDelhi

15  Kőkorszakbeli barlangrajzok az első emberi jelek a mai India területéről.  Az első, ismert, állandó települések már 9000 éve megjelentek ezen a területen, Indus- völgyi civilizáció Kr.e. 1900-ig.  a védikus civilizáció vette át, majd Kr.e. 500 körül ez is felbomlott, és a helyén sok új birodalom jött létre.  Krisztus előtt 300-tól a Gupta család uralkodott Indiában, az ő uralmukat „Aranykornak” is nevezik. Az ország északi részén több dinasztia váltotta egymást a trónon.  Az iszlám inváziók után, amelyek Közép-Ázsiából és Perzsiából érkeztek.  Az 1500-as évek elején több európai ország, mint például Portugália, Hollandia, Nagy-Britannia és Franciaország, melyek eredetileg üzletelni akartak Indiával, kihasználták azt, hogy az ország területén levő királyságok egymás ellen harcolnak, és gyarmatokat kezdtek létesíteni.  1857-1947-ig brit fennhatóság.  A 20. század beköszöntével Mahátma Gandhi vezetésével erőszakmentes tüntetések kezdődtek Indiában, melyek 1947. augusztus 15-én elérték céljukat, és India függetlenné vált, de az ország hivatalosan csak 1950. január 26-án vált köztársasággá.

16 Négy nagy világvallás, a hinduizmus, a buddhizmus, a dzsainizmus és a szikh vallás ered a mai India területéről, míg az első évezredben megjelenő zoroasztrianizmus, a zsidó vallás és az iszlám alapvetően befolyásolta az ország kulturális fejlődését.

17  India az egyik legősibb magaskultúra.  A szubkontinens kulturálisan nagyon különbözik a világ minden más tájától.  Ez tükröződik abban, hogy Indiában viszonylag sok helyet nyilvánított világörökséggé az UNESCO.

18  Az adzsantai barlangtemplomokadzsantai barlangtemplomok  Az ellórái barlangtemplomokellórái barlangtemplomok  Agra erődje (Vörös Erőd) AgraVörös Erőd  Tádzs Mahal Agrában Tádzs MahalAgrában  A konaraki Naptemplomkonaraki Naptemplom  Mahabalipuram templomegyüttese Mahabalipuram templomegyüttese  Goa templomai és kolostorai Goa templomai és kolostorai  Khadzsuráho műemlékegyüttese - hindu és dzsainista templomok Khadzsuráho  Hampi műemlékegyüttese Hampi  Elefanta sziklatemploma Elefanta sziklatemploma  A tandzsávúri Brihadisvara-templomBrihadisvara-templom  A buddhista emlékek SzáncsibanSzáncsiban  Humájun császár síremléke Delhiben Humájun császár síremlékeDelhiben  Kutub Minár és Kutub épületegyüttes Delhiben Kutub MinárKutub épületegyüttes  India hegyi vasútjai India hegyi vasútjai  Mahabodhi templomegyüttes, Bodh Gaya Mahabodhi templomegyüttesBodh Gaya  Bhimbetka sziklamenedékei Bhimbetka  Champaner-Pavadagh régészeti park Champaner-Pavadagh régészeti park  Chhatrapati Shivaji Pályaudvar (korábban Victoria Terminus), Mumbai Chhatrapati Shivaji PályaudvarMumbai  A Vörös erőd épületegyüttese DelhibenVörös erődDelhiben

19  Az Indiába látogató turisták számára az ország sok kihívást tartogat.  Az utazóknak számolniuk kell a gyakori késésekkel, a drága és nem eléggé komfortos szállásokkal.  Az infrastruktúra sok helyen fejletlen.  Látnivalók:  Delhi: Kutab Minar torony, Raj Ghat, Vörös Erőd, Jama Masjid, Humájun császár síremléke  Agra: Tádzs Mahal, Agra Erőd  Dzsaipur: Pink City, Johari bazár, Szelek Palotája, Amber Palota  Fatehpúr Szíkri: A Mogul Birodalom egykori fővárosa  Madurai: Mínáksí nátakam, Ezer oszlop csarnok, Tirumala Nájak palotája  Sarnath - Buddha megvilágosodásának helyszíne

20  Mint több vallású és több nemzetiségű állam, India sok nemzetiségi és vallási ellentétekből kialakult konfliktust élt át az ország különböző részeiben.  Sok határkérdésből származó konfliktusa volt Kínával, amelyek a kínai- indiai háború kitöréséhez vezettek (1962).  Pakisztánnal rengeteg konfliktusa volt az országnak (1947, 1965, 1971, 1999), amelyeknek oka Dzsammu és Kasmír tartományok hovatartozása.  1974-ben India atomfegyvereket próbált ki a föld alatt, ami az atomfegyverekkel rendelkező országok sorába emelte.  1998-ban újabb atomteszteket hajtottak végre Indiában.  Az ellentétek Pakisztán és India között a mai napig sem csitultak, demonstratívan nukleáris erővel fenyegetik egymást.


Letölteni ppt " Terület (km 2 ):  Terület (km 2 ): 3 287 263 km²  Népesség :  Népesség :1 103 371 000 (2005-ös adat)  Főváros:  Főváros: Delhi  Államforma:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések