Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

India turizmusföldrajza

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "India turizmusföldrajza"— Előadás másolata:

1 India turizmusföldrajza

2

3 Általános tudnivalók Terület (km2): 3 287 263 km²
Népesség : (2005-ös adat) Főváros: Delhi Államforma: szövetségi köztársaság 28 állam és 7 szövetségi terület A Föld hetedik és második legnépesebb országa. Hivatalos nyelv: angol, hindi Pénznem: rúpia Fő vallások: Nyugaton Pakisztán, északkeleten Kína, Nepál és Bhután, keleten Banglades és Mianmar határolja. Az ország a tengeren keresztül szomszédos Srí Lankával és a Maldív-szigetekkel illetve Indonéziával.

4 közigazgatása 28 állam: Ándhra Pradés , Arunácsal Pradés , Asszám, Bihár , Cshattíszgarh, Goa, Gudzsarát, Harijána, Himácsal Pradés Dzsammu és Kasmír, Dzshárkhand, Karnátaka, Kerala, Madhja Pradés, Mahárástra Manipur , Meghálaja, Mizoram, Nágaföld, Orisza, Pandzsáb, Rádzsaszthán Szikkim ,Tamilnádu, Tripura, Uttaráncsal Uttar Pradés ,Nyugat-Bengália Szövetségi területek: Andamán- és Nikobár-szigetek Csandígarh Dadra és Nagar Haveli Daman és Diu Laksadíva Pondicseri Az ország legnagyobb agglomerációi: Mumbai (Bombay), Delhi, Kalkutta és Csennaj (Madras)

5 Demográfia 1000 férfira 993 nő jut. India lakosságának 39,1%-nak van biztos állása, ez a férfiak 51,7%-a és a nők 25,6%-a. A születéskor várható élettartamuk a nőknek 64 év, a férfiaknak 63 év. Az évi népességnövekedés 1,47%, de ez folyamatosan csökken az állami születésszabályozás miatt.

6 Népsűrűség: 335,7 fő/km² Indiában két nagy nyelvcsalád van: az indoeurópai (az emberek 74%-a beszéli) és a dravida(az emberek 24%-a beszéli). Az országban használatos további nyelvek a sino-tibeti és az ausztroázsiai nyeévcsaládból származnak. A hivatalos nyelvek a hindi (40% beszéli) és az angol, de az alkotmány további 14 nyelvet is megemlít. 24 olyan nyelv van, amelyik beszélőinek száma meghaladja az 1 milliót. Összesen kb nyelven beszélnek. A hindinek önmagában 13 dialektusa van. Ezek annyira eltérhetnek egymástól, hogy a más dialektust beszélők nem értik meg egymást.

7 földrajza Legkisebb indiai lemez ütközik az eurázsiaival, amelynek eredménye a Himalája. Domborzat: Himalája+Indiai - alföld Vízrajz:A legnagyobb, legbővizűbb folyók a Himalájában erednek. Közülük az Arab-tengerbe ömlik az Indus, a Bengáli-öbölbe a Gangesz és a Brahmaputra. Éghajlata:India éghajlatát a monszun szabályozza. A nyári monszun júniusban érkezik délnyugat felől, s általában négy hónapon át tart. Ebben a négy hónapban esik le az évi csapadék túlnyomó része.

8 Természeti adottságok
Egyedi élővilággal rendelkezik. 1935-ben szervezték meg először az első nemzeti parkot, utána számos utódja követte: Bandhavgarh Nemzeti Park - dzsungel fehér tigrisekkel Kaziranga Nemzeti Park - orrszarvúak, elefántok, tigrisek a Himalájában Szundurbansz Nemzeti Park- bengáli tigris, tengeri teknős Bandipur Nemzeti Park - ázsiai elefánt, gaur (nagytestű kérődző) Sultanpur Nemzeti Park - vándormadarak és vízimadarak

9 Lotus Bengáli tigris

10 Természeti világörökségek
Kaziranga Nemzeti Park Manas Vadvédelmi Terület Keoladeo Nemzeti Park Szundarbansz Nemzeti Park Nanda Devi Nemzeti Park Virágok Völgye Nemzeti Park

11

12 gazdasága A nominális bruttó hazai terméket (GPD) figyelembe véve az ország jelenleg a világ tizenkettedik legnagyobb gazdaságával rendelkezik, és negyedik a vásárlóerő tekintetében. Az utóbbi évtized reformjai Indiát a világ második leggyorsabban bővülő gazdaságává tették. Problémák:Az ország súlyos problémákkal küszködik, a nagyarányú szegénység, analfabétizmus és alultápláltság jelentik a modern India számára a legnagyobb kihívást.

13 közlekedés A gyarmati időkből jól kiépített közúti- és vasúthálózat maradt az országra. A világon Indiának a negyedik legnagyobb a vasúti hálózata, ami azonban problémákkal terhelt. Az országban négyféle szélességű sínpár létezik: 1 méteres, 1 2/3 méteres (1,667 m), 3 láb 6 inch-es (1,0668 m), és 2 láb széles (0,609 m). Emiatt a vonatok nem tudnak az egyik rendszerről átmenni a másik hálózatra, az utasoknak emiatt át kell szállniuk. A vonatok gyakran annyira zsúfoltak, hogy az emberek a kocsik tetején is utaznak, vagy az oldalán kapaszkodnak.

14 Az autók mellett motorbiciklik, mopedek, háromkerekű, bérelhető riksák, és buszok is megtalálhatók.
A közlekedés a nagyvárosokban a zsúfoltság miatt kaotikus. Mumbai és Delhi közvetlen légi kapcsolatokkal rendelkezik sok ázsiai és európai nagyváros felé.

15 India története Kőkorszakbeli barlangrajzok az első emberi jelek a mai India területéről. Az első, ismert, állandó települések már 9000 éve megjelentek ezen a területen, Indus-völgyi civilizáció Kr.e ig. a védikus civilizáció vette át, majd Kr.e. 500 körül ez is felbomlott, és a helyén sok új birodalom jött létre. Krisztus előtt 300-tól a Gupta család uralkodott Indiában, az ő uralmukat „Aranykornak” is nevezik. Az ország északi részén több dinasztia váltotta egymást a trónon. Az iszlám inváziók után, amelyek Közép-Ázsiából és Perzsiából érkeztek. Az 1500-as évek elején több európai ország, mint például Portugália, Hollandia, Nagy-Britannia és Franciaország, melyek eredetileg üzletelni akartak Indiával, kihasználták azt, hogy az ország területén levő királyságok egymás ellen harcolnak, és gyarmatokat kezdtek létesíteni. ig brit fennhatóság. A 20. század beköszöntével Mahátma Gandhi vezetésével erőszakmentes tüntetések kezdődtek Indiában, melyek augusztus 15-én elérték céljukat, és India függetlenné vált, de az ország hivatalosan csak január 26-án vált köztársasággá.

16 vallás Négy nagy világvallás, a hinduizmus, a buddhizmus, a dzsainizmus és a szikh vallás ered a mai India területéről, míg az első évezredben megjelenő zoroasztrianizmus, a zsidó vallás és az iszlám alapvetően befolyásolta az ország kulturális fejlődését.

17 Kulturális adottságok
India az egyik legősibb magaskultúra. A szubkontinens kulturálisan nagyon különbözik a világ minden más tájától. Ez tükröződik abban, hogy Indiában viszonylag sok helyet nyilvánított világörökséggé az UNESCO.

18 Kulturális Világörökségek Indiában
Az adzsantai barlangtemplomok Az ellórái barlangtemplomok Agra erődje (Vörös Erőd) Tádzs Mahal Agrában A konaraki Naptemplom Mahabalipuram templomegyüttese Goa templomai és kolostorai Khadzsuráho műemlékegyüttese - hindu és dzsainista templomok Hampi műemlékegyüttese Elefanta sziklatemploma A tandzsávúri Brihadisvara-templom A buddhista emlékek Száncsiban Humájun császár síremléke Delhiben Kutub Minár és Kutub épületegyüttes Delhiben India hegyi vasútjai Mahabodhi templomegyüttes, Bodh Gaya Bhimbetka sziklamenedékei Champaner-Pavadagh régészeti park Chhatrapati Shivaji Pályaudvar (korábban Victoria Terminus), Mumbai A Vörös erőd épületegyüttese Delhiben

19 Turisztikai kép Az Indiába látogató turisták számára az ország sok kihívást tartogat. Az utazóknak számolniuk kell a gyakori késésekkel, a drága és nem eléggé komfortos szállásokkal. Az infrastruktúra sok helyen fejletlen. Látnivalók: Delhi: Kutab Minar torony, Raj Ghat, Vörös Erőd, Jama Masjid, Humájun császár síremléke Agra: Tádzs Mahal, Agra Erőd Dzsaipur: Pink City, Johari bazár, Szelek Palotája, Amber Palota Fatehpúr Szíkri: A Mogul Birodalom egykori fővárosa Madurai: Mínáksí nátakam, Ezer oszlop csarnok, Tirumala Nájak palotája Sarnath - Buddha megvilágosodásának helyszíne

20 Problémák (ami veszélyes lehet a turizmusra)
Mint több vallású és több nemzetiségű állam, India sok nemzetiségi és vallási ellentétekből kialakult konfliktust élt át az ország különböző részeiben. Sok határkérdésből származó konfliktusa volt Kínával, amelyek a kínai-indiai háború kitöréséhez vezettek (1962). Pakisztánnal rengeteg konfliktusa volt az országnak (1947, 1965, 1971, 1999), amelyeknek oka Dzsammu és Kasmír tartományok hovatartozása. 1974-ben India atomfegyvereket próbált ki a föld alatt, ami az atomfegyverekkel rendelkező országok sorába emelte. 1998-ban újabb atomteszteket hajtottak végre Indiában. Az ellentétek Pakisztán és India között a mai napig sem csitultak, demonstratívan nukleáris erővel fenyegetik egymást.


Letölteni ppt "India turizmusföldrajza"

Hasonló előadás


Google Hirdetések