Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hát én immár kit válasszak?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hát én immár kit válasszak?"— Előadás másolata:

1 Hát én immár kit válasszak?
,

2 Mi a szerelem? Platonista válasz: Álmodozz és gondolj szépeket
Romantikus(fatalista) válasz: A szerelem rajtunk kívül álló hatalom, amely akaratunk ellenére magával ragad. Materialista válasz: egy bizonyos anyag okozza a szerelmet- phenilaetilamin

3 Milyen a szerelem a Bibliában?
Nem plátói, hanem testi szerelem: Énekek éneke 7:1-10 „Domború csípőid ékszerekhez hasonlók... Tested búzahalom... Két melled, mint két őzike... Nyakad elefántcsonttorony... Szemeid hesbóni tavak... Orrod, mint a Libánon tornya...”

4 Hát én immár kit válasszak?
1 Mózes 2: 18-23 a megoldást Istenre bízta; Isten biztatására keresésre indult(Cicuska, Macika); Évában felismerte a hozzá hasonló emberi lényt.

5 Ez éppen olyan emberi lény, mint én
Ez éppen olyan emberi lény, mint én. „Ez most már csontomból való csont, testemből való test. ” Fontos, hogy magadhoz hasonló embert láss a párodban, NEM simogatni való cicuskát, igavonó barmot, jövedelmező üzletet; NEM „anyapótlékot”

6 A párom Isten ajándéka a számomra
Előbb dönts józanul utána légy szerelmes, mert: a szív csalárdabb mindennél(Jer17:9) A szerelem tudatbeszűkűlést és projekciót okoz Efézus 5:18: Ne részegedjetek meg….hanem teljetek meg Szentlélekkel. Máté 4:7: Ne kísértsd az Urat, a te Istenedet! (Igei vezetés:felnyitom, rábökök, jelkérés)

7 A szex Meg kell szabadulni a csoportnyomástól! János 8:36 Jakab 1:25

8 Mit mond a Biblia a szexről?
A magyar magyarázó szótár szerint: A ne paráználkodj azt jelenti, hogy ne törj házasságot. Ez a נָאַף (ná'ap') héber szó, melynek jelentése házasságtörés. Illetve a μοιχεύω (moikheuó) görög szó, mely szintén csak és kizárólag házasságtörést jelent. A bibliai szóhasználatban a „paráznaság” (görögül: por·nei′a) olyan meg nem engedett szexuális kapcsolatra utal, mely a szentírási, azaz a Szentírás szerint érvényes házasságon kívül jön létre. Ez magában foglalja a házasságtörést, a prostitúciót, a nem házas felek közti szexuális kapcsolatot, valamint a szájon, illetve a végbélen keresztül történő közösülést, és azt is, ha valaki egy olyan személy nemi szerveit izgatja, aki nem a házastársa. Ezenkívül ide tartozik még az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat, és az állatokkal való fajtalankodás. A Szentírás teljesen egyértelmű: Akik paráználkodnak, azok nem maradhatnak a keresztény gyülekezetben, és nem kapnak örök életet (1Korintusz 6:9; Jelenések 22:15)

9 Mit mond a Biblia a szexről?
1. Egy olyan ember van, akivel minden titkomat – személyiségem és testem titkait is – megoszthatom.1Móz2:25 2. Az emberi szexualitás célja nemcsak a szaporodás, hanem a gyönyör. Péld 5:18-19, 1Móz4:1 3. A szexuális közösség fontos prioritás a házaspár számára: Az ifjú férj egy évig felmentést kapott a katonaság alól,hogy „örüljön feleségével, akit elvett” (5Móz 24,5). A szexuális böjt csak ideiglenes lehet (1Kor 7,5).Böjtölni szabad, koplalni nem.

10 Milyen legyen a párom? Legyen: - elkötelezett Isten melett
- szeresse Isten igéjét - ambiciói - szórakoztató - vonzó - okos - szellemes - határozott fellépésű - szeresse a sportot

11 Fontos elvárások Közös érdeklődési kör
Közös célok- közös iga 2Kor 6:14 Közös értékek- hozzád illő legyen

12 Egység akadályai Felszerelés:
- különböző háttereink: szokásaink, viselkedéskultúránk, kommunikációs sémáink - felszínes motívumok(vicc): érzelmek, családi nyomás, szexuális vonzalom, menekülés a szülőktől - eltérő elvárások: szerepekben, szeretetnyilvánításban 2. Fifti-fifti szemlélet: - Akkor adok ha kaptam. Elvárom, hogy annyit kapjak, amennyit adtam.

13 4. Mulasztások útközben: - nem kezeljük a problémákat: Efézus 4:26
3. Az önzés: -Jó-jó, nekem is vannak hibáim, minden ember gyarló, de hogy a feleségem sem tökéletes, az elviselhetetlen. 4. Mulasztások útközben: - nem kezeljük a problémákat: Efézus 4:26 - Jakab 1: 2-4 5. Meglepetések: 1 Péter 1:13,5,8-9 „... elméteket felkészítve legyetek józanok és teljes biztonsággal reménykedjetek... Legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el: álljatok ellene a hitben szilárdan!” - menekülés: szerelmi viszony, munka, mindenféle tevékenység 1 Tim 3:5

14

15 Mi az alap? Szerelem? Megértés? Valamiféle alku vagy szerződés?
Jó tulajdonságaink? A jó állás? A rendezett anyagiak? A diploma? A lakás?

16 Mi az életünk alapja? Pénz: Lukács 12:20
Hatalom: Hova lettek a közelmult zsarnokai? Tehetség: öngyilkos hírességek Szorgalom: Zsoltárok 127: 1-2 Egészség: Zsoltárok 103:15-16 Mai kapcsolatok,házasságok alapja: - kölcsönös szimpátia, szerelem, szexuális vonzás, előnyös tulajdonságok

17 Míg Ádámnak jó a kapcsolata Istennel, örül Évának
Míg Ádámnak jó a kapcsolata Istennel, örül Évának. Amikor megromlik ez a kapcsolat, Évát okolja a bűnbeesésért.

18 Tudnunk kell: Isten adott minket egymásnak.
A párom a hibáival együtt is Isten tökéletes ajándéka. A párom hibái = Isten eszközei az én javamra (Róm 8,28). Kellemetlen smirgli, amivel Isten csiszol engem, hogy tökéletesebb legyek. Ezért hálával tartozom Istennek a párom kellemes és kellemetlen tulajdonságaiért.

19


Letölteni ppt "Hát én immár kit válasszak?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések