Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

- Legendává akart válni, és ehhez megfogadta apja tanácsát

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "- Legendává akart válni, és ehhez megfogadta apja tanácsát"— Előadás másolata:

1 - Legendává akart válni, és ehhez megfogadta apja tanácsát
- Legendává akart válni, és ehhez megfogadta apja tanácsát. -Ne adj ki semmit magadból, hagyj másokat találgatni- Titokzatos és kiismerhetetlen maradt mindörökre, a maga elegáns és diszkrét módján forgolódott a közvélemény előtt, miközben titkai felett híven őrködött, és senki sem tudhatta meg soha, mi zajlott lelkében. Egyszerre volt antik hősnő és bulvárlapok sztárja. Élete a hatalom, szerelem, luxus és szorongás határmezsgyéjén zajlott, világi dámaként, mégis magányosan. Ki is volt hát igazából Jackie, aki azzal hívta fel magára a krónikások figyelmét, hogy a világ legnépszerűbb amerikai elnökének, John Fitzgerald Kennedynek özvegyeként házasságot kötött a világ egyik leggazdagabb emberével, Aristotle Onasszisszal? .

2 Lady Sea Joy Álomszövők 16.rész
Ugye nem hiszed el, hogy keveset érsz? Nélküled másképpen volna ez az egész, És ha jön az idő, amikor már nem leszel, Veled is egy egész világ múlik el. Soha ne kérdezd, hova tartozol, Minden harang érted szól, Minden dalban ott vagy már, Mi él, az össze van kötve, Minden élettel mindörökre, Lehetsz sziget, de akkor is ölel az óceán! Lady Sea Joy

3 A XX. századi Amerika egyik szimbóluma
Jackie Kennedy

4 Leányneve Jacqueline Lee Bouvier volt
Leányneve Jacqueline Lee Bouvier volt. Apja, a francia származású Jack Bouvier, a szerencsejátékok megszállottja, tőzsdei ügynök, aki lánya születésekor már a csőd szélén állt. Anyja Janet, egy újgazdag ír család sarjaként született, tele volt ambícióval, tettvággyal, amiből lányának is jutott örökségül. Jackie 11 éves volt, amikor szülei elváltak. Ő édesanyjával maradt, aki újra férjhez ment egy gazdag és jóképű férfihoz, de apjával lévő kapcsolata továbbra is megmaradt. A kislány a legjobb iskolákban tanulhatott, s a média, azon belül is az újságírás érdekelte. A Times Herald munkatársaként 25 éves korában ő tudósított Londonból II. Erzsébet angol királynő megkoronázásáról. A leendő amerikai elnökkel 1951-ben, egy baráti összejövetelen ismerkedett meg, s szerelmük már az első pillanatban megköttetett ban házasodtak össze, ami az év legnagyobb eseményének számított, s a sajtó is a világ legszebb párjának könyvelte el a szerelmeseket. A felhőtlen boldogság azonban nem tartott sokáig. Jackie csak nehezen tudta kihordani gyermekeit, Caroline előtt 1955-ben és 1956-ban kétszer is elvetélt. Lánya után három évvel született John, a tragikus balesetben elhunyt fiú. A külvilág egy mintacsalád képét látta, de a csukott ajtók mögött gyakran tombolt a vihar. John F. Kennedy rendszeresen udvarolt szép hölgyeknek, s szeretőinek listája csak bővült (Joan Crawford, Lana Turner, Joan Fontaine és mindenekelőtt Marilyn Monroe), miután 1961-ben az Egyesült Államok elnökévé választották. Ez Jackie előtt sem volt titok, szenvedett is miatta, de First Ladyként kénytelen volt elfogadni.

5 Kárpótlásul annyit kapott, hogy a média istenítette
Kárpótlásul annyit kapott, hogy a média istenítette. Az elegancia és a báj szimbólumaként emlegették, valóságos modern mártírrá vált, ő volt a csodált asszony, aki hatalmas méltósággal tudta elviselni a rá mért sorscsapásokat. First Ladyként ugyan nem politizált, de híres volt jó ízléséről, amivel sokban hozzájárult az elnök népszerűségéhez. Cikkek százai számoltak be arról, miként virágoztatta fel a Fehér Házat, s hogy az általa adott fényes partikon miféle világhírű művészek váltották egymást. Köztiszteletben álló asszony volt, aki maradéktalan magánéleti boldogságra azonban nem számíthatott. Életének legszörnyűbb éve az 1963-as esztendő volt. Születése után két nappal meghalt Patrick nevű harmadik gyermekük, a fájdalmat, amit gyermeke elvesztése okozott Jackie nem tudta feldolgozni. Depressziós lett, és elfogadta nővére, Lee ajánlatát, hogy vegyen részt egy földközi-tengeri utazáson Aristotele Onassis legendás jachtján. (Lehet, hogy ekkor ötlött fel benne, hogy ő lehet a következő partnere?) Az utazás jót tett, Jackie remek hangulatban tért haza, de boldogsága nem tarthatott sokáig, mert férje november 22-én Dallasban merénylet áldozata lett. Jackie Kennedy élete abban a pillanatban véget ért Dallasban. Mikor megállapították az elnök halálának beálltát, Jackie azonnal lehúzta jegygyűrűjét, és halott férje ujjára húzta. Ezzel a gesztussal tekintette befejezettnek addigi életét. A tragédiában sógora, John öccse, Robert állt mellette. Egyesek szerint viszonyuk is lehetett, azonban erre bizonyíték nincs, miután Robertet június 5-én egy Sirhan Sirhan nevű őrült lelőtte.

6 A szép özvegy életébe ekkor lépett be a hajógyáros Onassis, aki már elvált a feleségétől, és hivatalos szeretőjét, Maria Callast is elhagyta. Igaz, nem volt már fiatal. De hatvannyolc évesen még mindig élete teljében volt, és bolondult az ex First Ladyért. Eredménnyel, mert Jackie igent mondott neki. De ez a házasság már nem a szerelemről szólt, ugyanis egy 28 oldalas szerződés alapján jött létre. Jackie számos kikötése mellett hárommillió dollárt kapott, egyet-egyet pedig a gyermekei. Onassis mellett költekezni és szórakozni kezdett, viszonyuk azonban az évek múlásával sokat romlott, és csak a görög hajógyáros 1975-ben bekövetkezett halála gátolta meg válásukat. Így Jackie tizenkét év elteltével ismét megözvegyült. Visszatért New Yorkba, és egy könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozott, visszahúzódva a közszerepléstől. Ekkor ismerkedett meg élete utolsó társával, Maurice Tempelsman ékszerésszel, aki diszkrét partnernek bizonyult utolsó napjaiban. A legnagyobb boldogságot gyermekei és unokái jelentették számára, csak John gyerekes viselkedése aggasztotta. Akit apja vére nem hagyott nyugodni, mindig az új felé hajtotta, anyjától örökölt természete viszont vasakarattal áldotta meg. Ezek lehettek cselekedeteinek a mozgatórugói. Az 1963-ban meggyilkolt Kennedy elnök özvegye férje halála után több mint harminc évvel később, hatvannégy éves korában távozott az élők sorából. Rákban szenvedett. 1994. május 19-én Jacqueline Bouvier Kennedy Onassist egykori férje, John F. Kennedy mellé helyezték örök nyugalomra az arlingtoni nemzeti temetőben.

7 Az ex First Lady, John F. Kennedy felesége már tizenharmadik éve nyugszik férje mellett az arlingtoni nemzeti temetőben, de még máig sem sikerült megfejteni életének minden titkát. A világ egyik legjobban csodált asszonya, a magával ragadó, hódító egyéniség, gondoskodó anya, aki boldognak tűnt férje, John. F. Kennedy oldalán, s aki annak halála után szigorú feltételekhez kötve mégis feleségül ment a görög hajógyáros Onassishoz. Melyik lehetett a valódi arca?

8 When I go down by the sandy shore I can think of nothing I want more
A kislányt otthon Jackie-nek becézték és alig egyesztendős volt, amikor az édesanyja először feltette őt egy lóra. Jackie anyja képzett lovas volt, aki gyermekében kiváló tanítványra lelt, ezért megtanította kislányát mindarra, amit lovakról tudott. Mire Jackie tizenegy éves lett, már több országos bajnokságot nyert. A New York Times ben így írt róla: Jacqueline Bouvier, egy tizenegy éves műlovarnő East Hamptonból, Long Island, egy lovaglóművészet versenyen dupla győzelmet aratott. Miss Bouvier kivételes kitüntetésben részesült. Ritka alkalom, amikor egy fiatal lovas ilyen nehéz verseny két első díját is elnyeri. Jackie kedvelt minden fajta állatot, (sok háziállat volt a Bouvier háznál), többek köz egy fehér nyúl, egy bullterrier, egy tacskó, és egy dalmata. Jackie első kiskutyája egy Hootchie nevű skót terrier volt. Jackie nagyon szeretett olvasni. Mielőtt elkezdte az iskolát, elolvasta a könyvespolcán található összes gyerekeknek szóló könyvet. Ráadásul besettenkedett a vendéghálószobába hogy elolvassa a szülei könyveit! Sokszor, amikor azt hitték róla, hogy az ágyában szundikál, ő az ablakpárkányon ülve olvasott és amikor végzett, minden koszt lesikált a talpáról, hogy a dada ne vegye észre, az ágyán kívül töltötte az éjszakát Gyermekkori hősei Maugli, Robin Hood, Little Lord Fauntleroy nagyapja, Byron és Scarlett O'Hara. Voltak Amikor édesanyja, Mrs. Bouvier tapasztalta, hogy a lánya milyen tehetséges, arra gondolt, kislánya talán íróvá válik egy napon. Jackie tízéves korában írt egy verset: Sea Joy When I go down by the sandy shore I can think of nothing I want more Than to live by the booming blue sea As the seagulls flutter round about me I can run about when the tide is out With the wind and the sand and the sea all about And the seagulls are swirling and diving for fish. Oh – to live by the sea is my only wish -Jacquline Lee Bouvier-

9 „And the seagulls are swirling and diving for fish.”
-Jacquline Lee Bouvier: Sea Joy-

10 Jackie a Miss Chapin’s School kidiákja.
(East End Avenue New York). Gyermekkorára emlékezve Jackie megjegyezte: „utáltam a babákat, szerettem a lovakat és kutyákat mindig lenyúztam a térdeim és fogszabályzót hordtam a fogaimon”...

11 1945, Newport, Rhode Island – Ezen a portrén a „Végzet Asszonya” pózban látható a16 éves Jacqueline Lee Bouvier. A fotó egy Newport-i teniszpályán készült.

12 Jackie élete akkor változott meg, amikor a szülei elváltak
Jackie élete akkor változott meg, amikor a szülei elváltak. Számára nehéz időszakot élt át akkoriban ( tízesztendős volt csupán). Jackie katolikus családból származott, és a katolikus egyház helyteleníti a válásokat. Az alapvetően nyitott természetű kislány szülei válását követően csendesebbé, zárkózottabbá vált, megtartotta magának a gondolatait A nehéz idők ellenére Jackie-nek sok előnye és alkalma volt az életében. Teremtáncra járt és klasszikus balett-leckéket vett az öreg Metropolitan Operaházba. Elkezdett franciául tanulni és úgy gyakorolt, hogy vacsoraasztalnál franciául beszélt az édesanyjával 1942-ben amikor Jackie betöltötte a tizenharmadik évét, édesanyja másodszor is megházasodott. Feleségül ment egy olajüzletekkel foglalkozó férfihoz, Hugh Auchinclossthoz, aki előzőleg szintén házas volt már és gyermekeket hozott magával az új családba. Jacienek így a húga, Lee mellett Yusha, Tommy és és Nina is a testvérei lettek. Jackie 1947 júniusában érettségizett a Sarah Porter fáltal alapított Miss Porter's School bentlakásos magániskolában. Tanulmányait a Vassar College-ban -New York- folytatta, ahol történelmet, irodalomművészetet, és francia nyelvet tanult. Másodéves korában egy napon figyelmes lett az iskolai hirdetőtáblára kihelyezett felhívásra, amely szerint a diákcsere program keretében Franciaországban lehetett tanulni egy évig. Jelentkezését elfogadták és a következő tanulmányi évben Jackie már Párizsban a Renty családdal élt a Avenue Mozart 76.-ban. Madame de Rentynek két lánya volt: Claude és Ghislaine valamint egy négy éves fiú Jackie. később a tapasztalatáról írt:

13 A párizsi esztendő életem legszebb éve volt
A párizsi esztendő életem legszebb éve volt. Az otthonomtól távol az élet megadta az esélyt, hogy kritikusan szembenézzek önmagammal. Megtanultam nem szégyellni a bennemlévő tudásszomjam azt a valamit, ami mindig is bennem volt, de néha megpróbált elbújni. Hazajöttem és boldogan újrakezdem itthoni életemet, de attól tartok, hogy Európa iránti szerelem soha nem fog elhagyni engem.

14 A Vassar College, ahol Jacquline Lee Bouvier 1947-1949 közötti időszakban tanult.

15 A 24 esztendős Jacqueline Lee Bouvier

16 Visszatért az Egyesült Államokba, és tanulmányi hátralévő részét a George Washington Egyetemen folytatta, mert így közelebb került a családjához. Miután Jackie diplomázott, a nővérével visszament Európába egy vakációra. A vakáció során átélt kalandjaikat egy általuk illusztrált, rajzos beszámolóban örökítették meg, melyet édesanyjuknak adtak ajándékba. Miután Jackie visszatért az európai vakációjáról 1951-ben fotoriporterként vállalt munkát a Washington Times-Herald újságnál. Munkája abból állt, hogy élő riportokat készített a Washington utcáin megszólított emberekkel és ezeket a riportokat később újságcikkekké formálta. Munkája során ismerkedett meg későbbi férjével, John F Kennedy Massachusetts állam beli képviselővel, akit hamarosan szenátorrá választottak szeptember 12-én összeházasodtak a Rhode Island-en lévő St. Mary templomban. Ezerkétszáz embert hívtak meg az esküvői fogadásra a Hammersmith Farmra. Jacqueline-t egy boldog gyermekkor emlékei fűzték a birtokhoz, ahol édesanyjával, mostohaapjával és testvéreivel töltötte az időt.

17 12 septembre 1953, Hammersmith Farms, Rhode Island - Jackie és John Kennedy © JFK Library, Boston et Toni Frissel / Library of Congress

18 John F Kennedy szenátor és menyasszonya, a korábbi Jacqueline Lee Bouvier, az esküvői szertartás után elhagyják a St. Mary katolikus templomot, ahol 1953 szeptember 12-én Richard J Cushing bostoni érsek előtt esküdtek örök hűséget egymásnak. , Hammersmith Farms, Rhode Island Jackie és John Kennedy esküvői fotója

19

20 Amikor a férje egy fehér pólóban volt, Jacqueline
akkor is csinosan öltözött május

21 1953, Hyannis Port, Massachusset - John F
1953, Hyannis Port, Massachusset - John F. Kennedy Massachusett állam szenátora menyasszonyával Jacqueline Lee Bouvierral egy teniszpartin © Courtesy Standard-Times

22 Az esküvő után visszatértek Washingtonba, mert Kennedy szenátornak két alkalommal is kórházi műtétre volt szüksége a II. világháború során szerzet hátsérülései miatt. Lábadozása alatt Mrs. Kennedy biztatta férjét, hogy írjon egy könyvet, azokról az amerikai szenátorokról, akik kockáztatták a karrierjüket, mert kiálltak az elveikért, azokért a dolgokért, amikben hittek. John F. Kennedy megfogadta felesége tanácsát és a Profiles in Courage című könyvében nyolc szenátor történetét írta meg, akik képesek voltak helytállni a politikai viharok embertpróbáló időszakaiban annak ellenére, hogy soha nem adták fel az elveiket. Kennedy szenátor Profiles in Courage című művéért 1957-ben Pulitzer-díjat kapott. 1960 januárjában John F Kennedy szenátor bejelentette a jelöltségét az Egyesült Államok elnökségéért.. Hosszú órákon át nagyon keményen dolgozott és országos körutra indult, ahol emberek ezreivel találkozott. Az elnöki kampány ideje alatt Jackie megtudta, hogy terhes és az orvosai utasítására otthon maradt. Jackie otthonról segített férjének, több ezer kampánylevélre válaszolt és TV reklámokat szervezett, miközben interjúkat adott és írt egy újságcikket Campaign Wife, (kampányfeleség címmel) amit országszerte osztogattak. A parlamenti választásokban november 8-án John F Kennedy szoros küzdelemben legyőzte Richard M Nixon republikánus jelöltet. A beiktatása előtt Mrs. Kennedy világra hozta a második gyereküket, ifj. John Fitzgerald Kennedyt.

23 1957, december, New York City, New York -A bostoni Richard Cushing érsek, Caroline Kennedy
St. Patrick katedrálisban történt i keresztelője után. John F Kennedy szenátor körülveszi feleségét, aki büszkén tartja karjaiban első gyermeküket.

24 1957, Palm Beach, Florida – A Kennedy Klán: Jackie, John, Ted, Ethel, Robert, Eunice, Jean Kennedy, Stephen Smith, Joseph Kennedy. © Look Magazine / Douglas Jones

25 1959, Hyannis Port, Massachusset - Jackie Kennedy kislányával, Caroline-nal.
© Look Magazine / Phillip Harrington

26 1959, Hyannis Port, Massachusset -
1959, Hyannis Port, Massachusset -. Jackie Kennedy férjével és kislányával Caroline-nal , Hyannis Port, Massachusset – Hivatalos fotó a First Lady-ről a Fehér Házban.

27 Jacqueline Kennedy megcsodálja az aranyórát, amit a június 1-i Párizsi fogadáson kapott ajándékba, 1961 (AP Photo)

28 1962, Washington DC – A First Lady gyermekeivel -Caroline és John Jr
1962, Washington DC – A First Lady gyermekeivel -Caroline és John Jr. Karácsonykor. 1962, Newport, Rhode Island – Jackie Kennedy az Amerika Kupa vitorlásverseny nézőjeként. © Cecil Stoughton, White House / JFK Library, Boston

29 - Az Amerika-kupa az egyik legrégebbi vitorlásverseny.
A legfontosabb jellemzője, hogy páros verseny, ami azt jelenti, hogy mindig két hajó versenyez egymás ellen. A versenyben nagyon nagy szerepe van a technikai innovációknak (felszerelés), a csapat összhangja és vitorlástudása mellett. Négyévente kerül megrendezésre, és mindig a kupát elnyerő nemzet ad otthont a soron következő vetélkedőnek.

30 Sárgabarack színű ruhában egy indiai hajóút alkalmával(1962. márc. 17
Sárgabarack színű ruhában egy indiai hajóút alkalmával(1962.márc.17.) a Pichola-tavon Udaopur, India.

31 Septembre 1962, Glen Ora Farm, Middleburg - Jackie Sardar nevű lovát ugratja.
A csodás paripa a pakisztáni elnök Muhammad Ayub Khan ajándéka. © Robert

32 Decembre 1962, Miami, Floride -Kennedy elnök a Disznó-öböl beli partraszállása által érintett, több mint ember előtt tartott beszédet. A first lady vastapsot kap, mivel néhány köszöntő szót mondott spanyolul. Mai 1962, Washington DC – Látogatás Caroline-nál a Fehér Ház iskolában. © Cecil Stoughton, White House / JFK Library, Boston

33 Mrs. Kennedy, az elnök, André Malraux, Marie-Madeleine Lioux Malraux, Lyndon B Johnson és Lady Bird Johnson a Fehér Házban adott a francia kulturális miniszter látogatásának tiszteletére adott vacsora előtti pillanatokban,1962. május 11-én Mrs. Kennedy viselete rózsaszín selyem dupioni shantung köntös, amit Christian Dior tervezett.

34 Az amerikai álom megtestesítői:
John és Jackie gyermekeikkel Hyannis Port-ban, aug.04.-

35 Mai 1963, Washington DC – Jackie a NASA becsületrendjének átadásakor karján a kis John Jr-ral.
Novembre 1963, San Antonio, Texas - Kennedy elnök és a First Lady megérkeznek San Antonio reülőterére. Jackie a közönség és férje legnagyobb örömére spanyolul beszélt.

36 1963. november 22-én reggel Kennedy így szólt feleségéhez, miután átnézte a dallasi lapokat Forth Worth-i lakosztályában: "Ma lökött országba megyünk." Aznap borús időre ébredtek Dallasban. De amint az Air Force One, az elnöki különgép leszállt a város repterére, kisütött a nap. A 21 autóból álló karaván elindult a városközpont felé. Az út mentén végig óriási, éljenző tömeg várta a nyitott, és lassan haladó autóban ülő elnöki párt. Már negyven perce mentek, amikor a konvoj befordult a Houston Streetről az Elm Streetre. A Kennedyvel egy autóban utazó texasi kormányzó, John B. Connally felesége hátrafordult az USA első emberéhez: "Igazán nem mondhatja, elnök úr, hogy Dallas nem szereti Önt." Kennedy megeresztett egy könnyed mosolyt,

37 Jól látható a merénylő lövedéke által ütött lyuk John F
Jól látható a merénylő lövedéke által ütött lyuk John F. Kennedy elnök ingén.

38   Kennedy texasi látogatását az tette szükségessé – Dallas csak egyik állomása volt az útnak, amelyre felesége, Jacqueline Kennedy és Lyndon Johnson alelnök is elkísérte –, hogy áldatlan állapotok uralkodtak a Demokrata Párt texasi szervezetében, ami legfeltûnõbben abban nyilvánult meg, hogy a két legmagasabb rangú texasi demokrata politikus, John Connally kormányzó és Ralph Yarborough szenátor látványos és zajos küzdelmet folytatva ott ártott egymásnak, ahol tudott ban Kennedy csak egy hajszállal nyert Nixon ellen Texasban, ha Connally és Yarborough hamarosan nem köt tûzszünetet, a következõ õszön Texasban esélye sem lesz az elnöknek – érveltek azok, akik rábeszélték Kennedyt az útra.   Voltak azonban az elnök környezetében olyanok is, akik szerették volna lebeszélni a texasi kirándulásról, de legalábbis arról, hogy Dallast is beiktassa útitervébe. Egyesek közülük kifejezetten biztonsági megfontolásokból tartották kockázatosnak a dallasi látogatást.   A meggyilkolása után kanonizált Kennedy-legenda fényében nehéz elképzelni, hogy JFK életében mennyire megosztotta az amerikai társadalmat. Pedig a szeretetet és monarchisztikus hódolatot, amellyel hívei vették körül az elnököt, bõségesen ellensúlyozta az a dühödt gyűlölet és megvetés, amelyet ellenfelei juttattak kifejezésre iránta. Ráadásul talán Dallas volt az Egyesült Államok egyetlen nagyvárosa, ahol szeretet és megbecsülés alig, gyűlölet és megvetés viszont annál több termett Kennedy számára. Dallasban – a Kennedy-hívek bókja szerint: „a kifinomult fasiszták városában" – a jó modorhoz tartozott az elnök meggyilkolásáról tréfálkozni, katolikus hitén gúnyolódni. Jó viccnek számított játékos körözõlevelet kiadni ellene, és abban hazaárulással, kommunistabarátsággal, keresztényellenességgel és faji zavargások szervezésével vádolni.

39 Dallasban a protestáns fundamentalizmus és a jobboldali radikalizmus hazafias kötelesség volt. Jellemzõ, hogy a dallasi polgármester a Kennedy-látogatás alkalmával a szokásjoggal ellentétben nem rendelt el iskolai szünetet: csak azok a gyerekek mehettek az elnöknek integetni, akiket szüleik személyesen elkértek. Vagy azok sem: egy fiatal tanítónõ ünnepélyesen tájékoztatta tanítványait, hogy akkor sem engedi el õket, ha egész családjuk értük jön. „Ha találkoznék vele, leköpném" – tette hozzá, hogy álláspontja tízévesek számára is félreérthetetlenné váljék.   Ezelõtt az ominózus háttér elõtt semmi meglepõ sincs abban, hogy a dallasi lövéseket követõ pillanatokban, percekben és órákban mindenki biztos volt benne: Kennedy elnök összeesküvés áldozata lett. Biztos volt benne Jacqueline Kennedy, amikor felsikoltott: „Megölték Jacket!" Biztos volt benne Yarborough szenátor, amikor felkiáltott: „Lelõtték az elnököt!" Ebbõl a munkahipotézisbõl indultak ki a titkosszolgálat illetékesei, akik eleinte még a puccskísérlet lehetõségét sem zárták ki. A hatéves Caroline Kennedy testõre a merénylet hírének hallatára egy baráti család házából visszavitte a tiltakozó kislányt a Fehér Házba, ahol – vélte – nagyobb biztonságban lesz. A titkosszolgálat Dallasban tartózkodó tagjai addig próbálták késleltetni az elnök halálhírének nyilvánosságra hozatalát, amíg Lyndon Johnsont, immáron az Egyesült Államok elnökét, biztonságban nem tudták a Washingtonba tartó elnöki gép fedélzetén. Nem hatott megnyugtatóan az sem, hogy a merénylet ismertté válása után két órára összeomlott a washingtoni telefonrendszer. Ennek oka ugyan pusztán a túlterheltség volt – mindenki tudatni akarta valakivel a szörnyû hírt –, de hát a puccsok is a telefonvonalak elvágásával kezdõdnek, legalábbis a mozikban.

40 A közvélemény szinte azonnal értesülhetett a merényletrõl
  A közvélemény szinte azonnal értesülhetett a merényletrõl. A UPI négy perccel a tett elkövetése után, dallasi idõ szerint 12:34-kor már jelentette, hogy három lövést adtak le az elnöki kocsioszlopra. Két perc múlva az ABC rádióhálózata megszakítja helyi adásait, és hírt ad a Dallasban történtekrõl. 12:40-kor a CBS, 12:45-kor az NBC televízióhálózatán a sor. Egy óráig 75 millió felnõtt amerikai szerez tudomást az elnök elleni merényletrõl. A hálózatok három napig, Kennedy hétfõi temetéséig nem is térnek vissza reguláris mûsoraikhoz: szünet – és reklámok – nélkül az elnökgyilkosság körüli fejleményekrõl tudósítanak. Egy késõbbi felmérés szerint a felnõtt amerikaiak ez alatt a három nap alatt átlagosan napi tíz órát töltöttek a televíziókészülékek elõtt.   A UPI hírügynökség 1:32-kor jelenti be az elnök halálát arra a katolikus papra hivatkozva, aki feladta Kennedynek az utolsó kenetet.

41 Egy héttel a dallasi gyilkosság után november 29-én az elnök özvegye interjút adott a Life magazinnak Hyannisportban. Az özvegy a Fehér Házban töltött Kennedy éveket a Arthur király mitikus Camelotjához hasonlította, miközben megjegyezte, hogy John a napi munka befejezése után gyakran hallgatta Lerner és Loewe zenés felvételének a címdalát mielőtt pihenni tért. Guinevere királynőt idézte a musicalből, ezzel is megpróbálta kifejezni, hogyan érinti lelkét a férje halála által okozott veszteség. „ John ma már csak egy legenda, pedig ő jobban szeretett volna embernek maradni.” Jacqueline Kennedy a gyilkosság és temetés alatt tanúsított magatartásával elnyerte az amerikai emberek és a világ csodálatát: egy olyan dolgot adott az amerikaiaknak, amit azok mindig is hiányoltak: A magasztosságot. Titokban az öngyilkosság gondolatával küzdött, azt mondta a családnak és a barátoknak, hogy a gyerekei iránt érzett szeretete és felelősségtudata tartották benne a lelket, adtak erőt fájdalma elviseléséhez ezekben a szörnyű napokban. John halálát követően Jackie és a gyerekei két hétig maradtak a Fehér Házban. Amikor az új elnök felesége beköltözött Jackie végigvezette Lady Bird Johnsont az épületben és azt mondta neki: „ne félj ettől a háztól, életem legboldogabb évei közül néhányat itt töltöttem”… Miután 1964 telét Averill Harriman (Az amerikai bankár és vasútmágnás, későbbi moszkvai nagykövet) georgetowni házában töltötte, Jackie úgy döntött, hogy vesz egy luxuslakást a Fifth Avenue 1040-ben, New Yorkban, ahol reményei szerint teljesebb magánéletet élhet.

42 A John F. Kennedy Elnöki Könyvtár és Múzeum
Eladta a virginiai Atokában épített otthont, ahol terveik szerint a férje visszavonulását követően éltek volna Egy esztendőn át gyászolt, ezalatt az idő alatt nem jelent meg nyilvános helyen és a gyászév letelte után buzgón őrizte a magánéletét. Szomorú időszaka volt ez a család életének, Caroline említette a tanárának, hogy az édesanyja gyakran sír. Jackie azáltal is ápolta férje emlékét, hogy fontos évfordulókon megjelent a sírnál, ott volt1967-ben a USS John F. Kennedyt repülőgéphordozó hadihajó névadó ünnepségén és egy emlékmű felavatásakor a massachusettsi Hyannisportban. Jackie felügyelte a John F Kennedy Library and Museum intézmény épitkezését, ami egy könyvtár és múzeum ahová elhelyezték a Kennedy Adminisztráció hivatalos dokumentumait. Az eredeti terv, hogy a könyvtár a massachusettsi Cambridge-ben a Harvard egyetem közelében legyen, különféle okok miatt problematikusnak bizonyult, ezért Bostonban építették fel az épületet, amit I.M. Pei tervezett és 1979-ben, és 16 évvel az elnökgyilkosság után avattak fel. Számos nemzet kormánya pénzadománnyal támogatta az építkezést, hogy vállalati és privát adományokon kívül ezáltal is elősegítsék a létesítmény megvalósítását. A John F. Kennedy Elnöki Könyvtár és Múzeum

43 April 1966, Sevilla,Spanyolország - Jackie lóháton vesz részt egy sevillai parádén.

44 1968. október 20-án Jacqueline Kennedy összeházasodott Aristotle Onassisszal a milliárdos görög iparmágnással. Az esküvőt Onassis saját szigetén a Skorpios-on tartották, Görögországban. Négy és fél hónappal az Onassissal kötött házassága előtt a sógorát, Robert F. Kennedy szenátort meggyilkolták Los Angelesben. A gyilkosság mélyen megrendítette és Jacqueline megrettent attól a gondolattól hogy a Kennedy gyilkosságok folytatódnak és az ő életük is veszélybe kerülhet, ezért úgy gondolta, hogy biztonságosabb, ha gyermekeivel elhagyja az Egyesült Államokat. A házasság Onassisszal ésszerűnek tűnt, mivel a görög milliárdos elég pénzzel és hatalommal rendelkezett ahhoz, hogy megvédje őt és gyermekeit. Jackie pedig biztosította Onassis számára azt a társadalmi presztízs, amire a hajómágnás mindig vágyakozott. Onassis állítólag azért szakított a világhírű operadívával, Maria Callasszal (élettársak voltak), hogy feleségül vegye Kennedy elnök özvegyét. Jackie lemondott a titkosszolgálat általi védelemről és az egyéb állami kedvezményekről, amelyekre, mint az Egyesült Államok elnökének özvegye hivatalosan jogosult volt. Onassisszal kötött házassága egy ideig nagy visszhangot keltett világszerte, sokan nyilvánosan a médiákon keresztül is elítélően nyilatkoztak az elnök özvegyéről és úgy tűnt, ezzel elfakul az elszomorító elnöki özvegy képe. Azok az emberek, aki nem csak egy mítoszt, de egy hús-vér nőt és anyát láttak Jackie Kennedyben racionálisabban gondolkodtak a történtek felől és az új házasságot másképp ítélték meg: annak a modern amerikai nőnek pozitív szimbólumaként, aki nem ijedt meg, hogy gondoskodjon a saját pénzügyi helyzetéről és védje a családját. A házasság kezdetben sikeresnek látszott, de a feszültségek hamarosan megmutatkoztak. Az „ifjú pár” csak ritkán töltötte együtt az idejét. Bár Onassis kijött Caroline-nal és ifj. Johnnal (a fia, Alexander megmutatta Johnnak, hogy milyen repülni; véletlenül mindkettő repülőgép-katasztrófában halt meg), Jacqueline és Christina Onassis feszült volt a visony, ezért Jackie az ideje legnagyobb részét, utazással és vásárlással töltötte.

45 Onassis 1975. március 15-én meghalt.
A hagyatékát szigorúan korlátozta egy híresztelt házassági szerződés és törvényhozás, Onassis állítólag rábeszélte a görög kormányt, hogy hagyjon jóvá egy törvénymódosítást, amelyik korlátozza, hogy mennyi egy nem görög származású életben maradó hitves mennyit örökölhet görög férje után. Jacqueline végül elfogadta Christina Onassis dolláros ajánlatát miközben lemondott minden egyéb Onassis birtokra vonatkozó igényről.

46 A magánélet támadása Amikor egy lesifotós lefényképezte Jackie Onassist meztelenül egy görög szigeten a Larry Flynt által alapított Hustler magazin vette meg a fotókat és megjelentette őket az 1975 augusztusi számában. A Kennedy családban sokakan megbotránkoztak a fotók láttán, bár korábbi anyósa Rose Fitzgerald jót mulatott, amikor meglátta a JFK pucér özvegyéről készített képeket.

47 1969, New York City, New York - Jackie és fia John Jr. Manhattanban.
1970, Capri, Italie - Jackie egy kávézó teraszán © Ron Galella

48 1970, New York City, New York – Jackie Kennedy, John Kennedy Jr
1970, New York City, New York – Jackie Kennedy, John Kennedy Jr. És nővére Caroline fagyit nyalnak Broadway-n. © Ron Galella

49 1971, New York City, New York – Jackie repülőre vár a JFK
1971, New York City, New York – Jackie repülőre vár a JFK. Nemzetközi repülőtéren. 1971, New York City, New York - Shakespeare Veronai Nemesek című premierje után Jackie távozik a „Russian Tea Room”-ból © Ron Galella

50 John Jr. Kennedy és nővére Caroline. A fotó 1977 szeptember 18
John Jr. Kennedy és nővére Caroline. A fotó 1977 szeptember 18.-án készült egy New York-i partin, ahol a gyerekek édesanyjukkal jelentek meg. Jackie Kennedy Onassis vadul őrizte a család magánéletét és ritkán engedte fotózni gyermekeit.

51 „Világpolgártársam! A kérdés nem az, hogy Amerika mit fog érted tenni, hanem az, hogy mi együtt mit tudunk tenni az ember szabadságáért. .”-John F.Kennedy székfoglaló beszéde jan.20

52 1992 május. Balról jobbra: U. S. Sen
1992 május.Balról jobbra: U.S. Sen. Edward M Kennedy, Jacqueline Kennedy Onassis, ifj. John F Kennedy és Caroline Kennedy Schlossberg a John F Kennedy Könyvtár és Múzeum Bostonban, a JFK Profile Courage díjátadó ünnepségen.

53

54 Onassis 1975-ös halála 46 éves korára másodszor is özveggyé tette Jacqueline-t
Mivel a gyerekei már idősebbek voltak, úgy döntött, hogy olyan munkát keres, ami számára megfelelő lenne. Jacqueline Mindig élvezte az írást és az irodalmat, ezért elfogadott egy szerkesztői állásra vonatkozó munkaajánlatot a Viking Pressnél, majd néhány évvel később a Doubleday kiadó munkatársa lett; eközben New York Cityben (Martha’s Vineyard) és a Kennedy Compoundban élt a massachusettsi Hyannisben. A hetvenes évek közepétől egészen a haláláig szolíd társra lelt Maurice Tempelsman, egy belgiumi születésű gyémántkereskedő személyében, aki már régóta elváltan élt. Jacqueline Szerkesztő munkássága során több, mint ötven könyvet gondozott, többek közt: Michael Jackson emlékiratait, John Lennon és Yoko Onó történetét, az orosz öltözködés történelmi feldolgozását. 1994 januárjában Jackie orvosai Non-Hodgkin's lymphomát (nyirokcsomó megnagyobbodást) diagnosztizálták nála. A diagnózisát februárban bejelentették a nyilvánosságnak. A család kezdetben optimista volt, Jackie abbahagyta dohányzást és csökkentett munkaidőbeosztással folytatta munkáját a Doubleday kiadónál. 1994 áprilisáig a rák elterjedt testében és május 18-án otthonából a New York Hospital-Cornell Medical Centerbe szállították. A kórház körül turisták és riporterek nagy tömege gyűlt össze. Május 19-én, pénteken este 10:15-kor Jacquline Kennedy Onassis örökre elhunyt. Jacqueline temetését május 23-án tartották St. Loyola Római Katolikus templomban, ahol 1929-ben megkeresztelték. A Temetésről sugárzott külön televíziós közvetítést a világ számos TV- állomása átvette. Temetésekor a fia John, Jackie sajátosságai közül hármat említett: a szavak iránti szeretetét, az otthon és család iránti szoros elkötelezettségét és sajátos, kalandos szellemiségét.

55 Jacqueline Kennedy egykori férje mellett nyugszik az arlingtoni nemzeti sírkerteben.

56 John F. Kennedy az USA 35. elnökének családi síremléke az arlingtoni nemzeti sírkertben

57 A XX. századi Amerika legvonzóbb szimbóluma, az álompár
e csendes helyen végleg egymásra talált..

58 Vége a tizenhatodik résznek
Legendává akart válni, és ehhez megfogadta apja tanácsát: Ne adj ki semmit magadból, hagyj másokat találgatni- Titokzatos és kiismerhetetlen maradt mindörökre, a maga elegáns és diszkrét módján forgolódott a közvélemény előtt, miközben titkai felett híven őrködött, és senki sem tudhatta meg soha, mi zajlott lelkében. Egyszerre volt antik hősnő és bulvárlapok sztárja. Élete a hatalom, szerelem, luxus és szorongás határmezsgyéjén zajlott, világi dámaként, mégis magányosan. Ki is volt hát igazából Jacqueline Lee Bouvier ? Jacqueline Kennedy? Jacqueline Kennedy Onassis? Talán mindegyik és egyik sem, a lelke mélyén egy életen át az maradt, aki a Sea Joy című verset írta: Vége a tizenhatodik résznek Jackie


Letölteni ppt "- Legendává akart válni, és ehhez megfogadta apja tanácsát"

Hasonló előadás


Google Hirdetések