Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

DR. BAGDY EMŐKE NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” ÉS A FÉRFI Mesterkurzus 2004. március 28. NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "DR. BAGDY EMŐKE NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” ÉS A FÉRFI Mesterkurzus 2004. március 28. NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI)"— Előadás másolata:

1 DR. BAGDY EMŐKE NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” ÉS A FÉRFI Mesterkurzus 2004. március 28. NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI)

2 KIINDULÓ TÉZISEINK: • Az ember alapvetően társas lény • „Az élet fennmaradása, de személyes boldogulásunk is azon múlik, hogy megértjük-e a biológiai és kulturális evolúció parancsát: kölcsönös egymásra utaltságunk törvényét …” (Desmond Morris, 1971. Roy Schaffer, 1990.) NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI)

3 A "Világész cselvetése": Kölcsönös egymásra utaltságunk törvénye, az evolúció parancsa: szeress, nemzz utódot, szülj gyermeket. Egon Schiele: Szerelmespár (1917)

4 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) A férfi: “A teremtés koronája” (Az állítás bizonyítása gondolat – menetünk végén várható!) (Barcsay Jenő: A tökéletes férfitest)

5 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) A férfi nagyobb izomtömegű, izomerejű, gyorsulási képessége, mozgásigénye, mozgástevékenysége fokozott, egyszeri, gyors fizikai csúcsteljesítményre képesebb. A nő: kisebb izomtömegű, több a zsírszövete, csökkentebb a mozgásigénye, de egyenletes terhelést hosszantartóan elvisel. (Barcsay: férfi és női test)

6 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) Férfi: - nagyobb agykoponya, - nagyobb térfogatú agy, - tömegesebb homloklebeny, - bal agyfélteke differenci- áltabb, de sérülékenyebb, a centripetális mentalizáció hangsúlya (“agyalás”), - fejlettebb problémamegoldó gondolkodás, - differenciáltabb logika, - racionális és absztrakciós készség fokozott, - átlag IQ azonos, de nagyobb egyedi szélsőségek Cerebrális és mentális különbségek Nő: - nagyobb, fejlettebb kisagy, - aktívabb kisagyi anyagcsere, - nagyobb (vastagabb) corpus callosum, - jobb általános agyi vérellátás, jobb agyfélteke túlsúly, - jobb agyfélteke szerotonin anyagcseréje nagyobb, - a vérlemezkékben a maximá- lis szerotonin anyagcsere nagyobb, - a centrifugális mentalizáció hangsúlya (szociális irányulású mentális folyamatok), - az érzelmi intelligencia dominál, - differenciáltabb érzelmi logika, emocionalizált gondolkodás Joan Miro: Férfi és nő (1956-61)

7 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) Östradiol (Östrogén) magasabb szintje esetén - félénkség - tartózkodó, visszahúzódó magatartás - harci(iasság) kerülése (de még a látványé is) - emócióközpontú coping. / Booth, 1993/ (Ferenczy Károly: Madárdal, 1893)

8 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) Testosteron magasabb szintje esetén - bátorság - kockázatvállaló, ingerkereső viselkedés - harci (és rivalizációs) helyzetek preferálása - aktív, megküzdő coping Domináns viselkedés tartós fennállása növeli a testosteronszintet. M ohamed (1992) Andy Warhol: Elvis 1 és 2. (1964)

9 TESTOSTERON ÉS SZEMÉLYISÉG Foktoranalízis - milyen személyiségváltozók kerülnek egy faktorba a tesztoszteronszinttel: • extraverzió, dominancia • cinizmus, szarkazmus • gátlástalanság (szabályok áthágása) • eredetiség • állhatatosság (makacsság is) • impulzivitás, szenzoros élménykeresés Udry és Talbert (1988) NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI)

10 EGYES PSZICHIKUS KÉPESSÉGEK KÜLÖNBSÉGEI FÉRFI - a vizuális tájékozódás jobb - látásélmény, térlátás jobb - jobb-bal orientáció tisztább - szókincsben és a verbalizációs műveletekben (tempóban is) alulmaradás a nőkhöz képest az absztrakt logikai, matematikai képességek jobbak - zenei (szerkesztő-, karmesteri, zeneszerzői) képességek jobbak - „többdimenziós szervezés” képessége - szerkezet-áttekintés - később tanul meg beszélni NŐ - téri tájékozódás gyengeség, de az észlelési sebesség nagyobb - részletek megfigyelési képessége jobb - jobb-bal orientáció bizonytalanabb - nagyobb szókincs, nagyobb, jobb verbalizáció, gyors szótalálás - számolási gyakorlat gyorsabb (kötött műveletek) - íz és szagtájékozódás pontosabb, jó az érzékelési képesség - arcfelismerési képesség jobb („Gestalt”) - előbb tanul meg beszélni

11 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) Férfi : - magabiztosabb, - nagyobb az önuralma, - megküzdőbb, aktívabb, - autonómabb, - türelmetlenebb, - agresszívabb, rámenősebb, - dominancia-igénye erőteljes. Nő: - szorongásosabb, - mások iránti bizalma kisebb, - önalávetőbb, passzívabb, - függőbb, kapcsolatigénylőbb, - jobban tud várni / kivárni (türelmesebb), - gyengéd, oltalmazó, gondoskodó Kondor Béla: Emberpár (1959)

12 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) A nő a szépség, esztétikum forrása, hordozója Giovanni Bellini: Női akt (1460)

13 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) A nő archetípusa kerekded formákat hordoz … Ökrös András: Az örök Éva (1980)

14 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) A nő archetípusa a tisztaság, víz és potenciális termékenység jelentését hordozza (“sellő”, Vénusz) Edgar Degas: A fürdőben (1892)

15 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) A nő archetípusának klasszikus mintázata víz (termékenység, tisztaság) mezítelen nők (szépség) a formák íve (szexuális kapu) Paul Cézanne: Fürdőző nők (1898)

16 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) Már a játékainkban is nők vagyunk. James Ensor: Lányka babával (1884)

17 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) A bimbódzó nő már hordozza a kecses, vonzó, esztétikus női csáberőt. Edgar Degas: A kis táncosnő (1880)

18 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) A szépség kifejezési formája koronként változhat… Vaszary János: Kalapos nő (1894)

19 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) Az "örök nő", akit lehet imádni... Farkas András: Ádám és Éva (1990)

20 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) A nő: a vágy titokzatos tárgya, a férfi álma. (Verlaine: Álmodom egy nőről) Picasso: A festő modellje (1910)

21 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) A nő: a férfi érzéki vágyának örök tápja és végső célja. Ernst Fuchs: Az egyszarvú házassága (1960)

22 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) „A nő mint végzet” A férfi, aki "elveszti a fejét" A nő, aki lefejez, kifejez és befejez. Oskar Kokoschka: Veronika (1911)

23 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) A “fallikus nő” – a látszatra szende valójában férfifaló nő, a férfit “kicsontozza” de legalábbis erectilis disfunkciót idéz elő. Kondor Béla: Blake sorozat (1960)

24 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) A szorongó nő: „lehet, hogy baj lesz, lehet, hogy nem tudunk menekülni…” (Az aktív, megküzdő coping hiánya) Roy Lichtenstein: Maybe (1963)

25 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) "eszem, mert elment az eszem etetek és csak így szeretek szeretlek, hát etetlek senki se szeret, senki se etet magamat táplálom, így várom halálom.” (A konzumvilág hatalma…) Duana Hanson: Supermarket Lady (1969)

26 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) A nő színe - a kék - a nőiség és anyaság szimbóluma, a megnyugvást (is) idéző vizuális üzenet. Henri Matisse: Kékruhás nő (1937)

27 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) A toledoi fehér madonna az anya archetípust mintázza. A toledoi „fehér madonna” (1327)

28 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) Az anya jelenkori szimbóluma Picasso madonnája Picasso: Anya gyermekével (1904)

29 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) Az anya(ság) és a női szimbólumok: hold és tehén, míg a sóvár férfivágy madárként száll felé. Marc Chagall: Anyaság (1913)

30 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) ”Segíts át asszonytürelemmel Elmúlásomnak szégyenén” (Illyés Gyula) Michelangelo: Pieta

31 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) Az élet a párkapcsolaton nyugszik és azon át zajlik. Picasso: Élet (1905)

32 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) A nő és férfi közös igénye egymás iránt: SZERESSE (DE) A nő azt kívánja: Gondoskodj rólam Hallgass meg engem Mondd, hogy szeretsz A férfi azt kívánja: Bízz meg bennem Fogadj el, amilyen vagyok Értékelj! (J.Gray, 1992) Picasso: A szerelmesek (1923)

33 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) A nő a férfitől várja: a biztonságot erőt, védelmet, támaszt, szeretetet/ szerelmet, gondoskodást. A férfi egyetlen, mély vágya: teljes szabadság. (Booth, 1993) Picasso: Nő a tükörben, (vagy ki a tükör?),1932

34 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) A férfi szereti meghatározni, mit tegyen a nő (a dominancia – igény a testosteron szinttel függ össze.) Medgyessy Ferenc: Fann és Nimfa (1923)

35 AZ EGYMÁST KIEGÉSZÍTÉS (KOMPLEMENTER) MODELLJE SZERINT A különbségek a férfi és nő evolúciós magfunkciója által meghatározottak Férfi magfunkció Női magfunkció - felkutatás, expeditivitás - kitárulkozás - meghódítás (új ingerek keresése) - bevonzás (csalogatás) - vetélkedés (győzelem)- befogadás - behatolás- megtermékenyülés (szex!) - termékeny(itő) törekvések (szex!) „türelmes kihordás” - otthon biztonságának védelme a- a „falakon belül” érzelmi külvilágtól otthon(osság) teremtés. (C.G. Jung) NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI)

36 A NŐ (EVOLUCIÓS, BIOLÓGIAI, TÁRSAS, LELKI, ÉRZELMI, ÉRZÉKI) CÉLJA (érzelmi mágneshatás, vonzás, befogadás, türelmes kihordás, gondoskodás, otthonteremtés) „Nem te vagy itt árnyék-alakban S nézel reám e pillanatban? … Nem te hajolsz párnámra éjjel Suttogsz szerelemmel, reménnyel… Ki vagy? őrangyal vagy te, féltőm? Vagy ártó és gonosz kísértőm? Döntsd el hamar, hogy lássak itt Lelkem talán csak vágya csalja, S az égi kéz másként akarja Hát jó, sorsom gyanútlanul Gyónásommal kezedbe tettem előtted könnyem hullva hull, könyörgök, védj, őrködj felettem.” (Puskin: Tatjána levele Anyeginhez) NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI)

37 A NEMBELI LÉNYEG (MAGFUNKCIÓ) SZEMPONTJÁBÓL A férfi (evolúciós, biológiai, társas, lelki, érzelmi-érzéki) célja: felkutatás, birtokbavétel, behatolás, nemzés, teremtés. „ Mért jó: meleg szemedbe nézni hosszan? Mért jó: meleg, kis kebledre búni? Mért jó: meleg, telt combodtól reszketni? Mily jó: elfáradtan öledbe ereszkedni Mily jó: langy leheléssel gyenge bőrödre fúni, Érezni kicsi térded, amint borzongva moccan E két sóvár, égő szem végigragyogja vállad, Ó, mint két nyomorú és félénk tolvajlámpás Mely csak téged kutat, éjben magányban, s búban …” (Tóth Árpád: Tárcámban egy kép) NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI)

38 A FÉRFI AZ OTTHON MELEGÉNEK BIZTONSÁGÁBÓL MERÍT ERŐT „Visz a vonat, megyek utánad talán ma még meg is talállak, talán kihül e lángoló arc talán csendesen meg is szólasz: Csobog a langyos víz: fürödj meg! Ime a kendő, törülközz meg! Sül a hús, enyhítse étvágyad! Ahol én fekszem, az az ágyad!” József Attila: Óda (mellékdal) NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI)

39 MI A BAJ? • DABBS (1992): „Evolúciós és kulturális fejlődésünk konfliktusa: paradoxonba szorulás a férfi és nő sorsban” • Mi ez? Hogyan állt ez elő? • Félreértett, rosszul értelmezett emancipáció: egyenjogúság és egyenrangúság, uniformizáció • ezért vannak örömtelen, sikertelen, depressziós férfiak és • növekszik a boldogtalan nők társadalma NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI)

40 VESZÉLYEK A FÉRFIAK ESETÉN • DABBS (1992): a természet a férfi dominanciát, versengő és megküzdő (agressziós) készséget (a magas testosteron-szinttel megalapozva) biztosította •A modern gazdaság a férfi vonások ilyen működtetését elvárja, de sorozatban frusztrálja, mivel a fizikai fölény nem kap elismerést, valamint a testosteronszintet csökkentő mintsem azt növelő hatásokat közvetít - sikertelenség érzése- siker érzése - a versenyhelyzet, melyben az egyén - győztes versenyhelyzet veszélyben érzi a sikert (akut distressz) - alulmaradási félelem - felülkerekedés és - szex kudarc kompetencia érzése - csökkent szex aktivitás - szex sikeresség - megfelelő szex aktivitás NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI)

41  DABBS (1993): a nőket többszörös veszélyben levőknek tekinti  Jobb agyfélteke vulnerabilitásuk (affektív zavarra való prediszponáltságuk) révén eleve sérülékenyebbek emocionálisan  A szerepzavar (maszkulin értékek társadalmi elismertsége, női szerepdegradáció) krónikus distresszt tart fenn. Modigliani: Olasz nő (1915)

42 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) A nő anyaként (korona nélkül is) királynővé válik. Meluni: Madonna (1451)

43 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) De a királynő akkor is királyi fenség! Max Ernst: A király játszik a királynővel (1954)

44 NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI) Végső soron mindkettő koronás fő a maga személyes méltóságában. Henry Moore: Király és királyné (1953)

45 GONDOLATMENETÜNK KONKLÚZIÓJA •A férfi akkor lehet a teremtés koronája, ha őt a nő megkoronázza és királyának tekinti. Ezt akkor teszi, ha ő a királynő, ha ő is megkapja a neki járó koronát. (Ez a helyesen értelmezett emancipáció alaptétele). •Ha valóban elfogadjuk a biológiai és kulturális evolúció kölcsönös egymásra utaltsági törvényét, akkor: - hangsúlyozzuk és értékeljük a nemek különbségeit - hasznot húzunk belőle (szex és egyéb együttműködés) -nem hagyjuk benne egymást sem a depresszióban, sem a szex- és kapcsolati boldogtalanságban. NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI)


Letölteni ppt "DR. BAGDY EMŐKE NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” ÉS A FÉRFI Mesterkurzus 2004. március 28. NŐISÉG, „NŐI LÉLEK” (ÉS A FÉRFI)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések