Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

K E Z Ü N K B E N A J Ö V Ő N K ! BIO-ÉTKEZTETÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK TAPASZTALATAI ÉS HELYE A HAZAI KÖZÉTKEZTETÉSBEN Lőrinczné Táborfi Julianna 2011.Január.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "K E Z Ü N K B E N A J Ö V Ő N K ! BIO-ÉTKEZTETÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK TAPASZTALATAI ÉS HELYE A HAZAI KÖZÉTKEZTETÉSBEN Lőrinczné Táborfi Julianna 2011.Január."— Előadás másolata:

1 K E Z Ü N K B E N A J Ö V Ő N K ! BIO-ÉTKEZTETÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK TAPASZTALATAI ÉS HELYE A HAZAI KÖZÉTKEZTETÉSBEN Lőrinczné Táborfi Julianna 2011.Január 18. Budapest, Corvinus Egyetem – Helyi termékek a közétkeztetésben A dia beszúrása a bemutatóba Mentse ezt a sablont bemutatófájlként (.ppt formátumban) a számítógépre. Nyissa meg azt a bemutatót, amelybe a képdiát be szeretné szúrni. A Diák lapon helyezze a beszúrási pontot az után a dia után, amely a képdia előtt fog állni. (Vigyázzon, ne jelölje ki a diát. A beszúrási pontot a két dia közé kell elhelyezni.) Válassza a Beszúrás menü Dia fájlból parancsát. A Diakereső párbeszédpanelen kattintson a Bemutató keresése fülre. A Tallózás gombra kattintva keresse meg a képdiát tartalmazó bemutatót, majd kattintson a Megnyitás gombra. A Diakereső párbeszédpanelen jelölje ki a képdiát. Jelölje be a Forrásformátum megőrzése jelölőnégyzetet. Ennek elmulasztása esetén a másolt dia a bemutatóban előtte lévő dia formátumát örökli. Kattintson a Beszúrás gombra. Kattintson a Bezárás gombra.

2 TARTALOM I. TÉNYEK ELŐZMÉNYEK DIETETIKA II. A HELYZET FELADAT
MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI - RENDSZER KIALAKÍTÁSA - KÉPZÉSEK - SZAKMAI HÁTTÉR KIDOLGOZÁSA - BIO-ÉLELMISZEREK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN - TAPASZTALATOK - PUBLIKÁCIÓK,TÁJÉKOZTATÓK, KIADVÁNYOK, ELŐADÁSOK III. MEGERŐSÍTÉSEK KEZÜNKBEN A JÖVŐNK!

3 I. TÉNYEK I. A daganatos megbetegedések száma az Európai Unióban 2006-ban

4 I. TÉNYEK II.

5 I. ELŐZMÉNYEK Az EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület megalapítása Oszlánszky Enikő az FVM Biovédjegy Iroda vezetője Az FVM Éttermében elsőként bio élelmiszerekből készített ételek Dr. Gintner Zénó az FVM AMC kiadványa ÖKO-ÉTRENDI TANÁCSOK A rák ellen az emberért a holnapért Társadalmi Alapítvány 15 éves évfordulója Budapest –az első bioélelmiszer kiállítás Dr. Katona Edit - MMSz Agrár- és Élelmiszeripari Marketing Klub Grűne Woche – Berlin Agrár Marketing Centrum Nancy Goodman Brinker - amerikai nagykövet, az Egészség Hídja Alapítvány létrehozója - MTA, Westel Székház Az egészséges táplálkozás jelentősége a rákmegelőzésben A Biokultúra Egyesület megbeszélése – rádió adás A hazai bio-élelmiszerek helye az egészségügyben

6 I. A DIETETIKA HELYE AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN
Medicina Sebészet Gyógyszerészet A dietetika Interdiszciplináris szemléletű Nem gyógyszeres terápia Elkötelezettje a hatékony terápiának, valamint a prevenciónak és rehabilitációnak Hellmut Lützner: Aktív detétika

7 II. A HELYZET – AZ OOI BEMUTATÁSA I.
Tulajdonos: Egészségügyi Minisztérium Ellátási terület: országos Ellátotti kör: daganatos járó- és fekvőbetegek Feladat: diagnosztikai, terápiás szakorvosi, követéses gondozás AZ ÉLELMEZÉS FELADATA Az Intézet rendeltetésszerű működésének, az itt folyó gyógyító-megelőző ellátás tudományos kutatás oktató, nevelő munka zavartalan működését elősegítő szolgáltatások egy része, melynek feladata az alkalmazottak ellátottak kvalitatív és kvantitatív élelmezéséről való gondoskodás.

8 II. A HELYZET – AZ OOI BEMUTATÁSA II.
Intézeti ágylétszám: Alkalmazotti-ellátás: 300 fő Ellátottak étrendjének megoszlása Diétás étkeztetés: % 439 Ft/nap Tápszonda: % 835 Ft/nap Roboráló típusú étkezés: 9 % 547 Ft/nap Sugár- kemoterápiás spec. diéta: % Ft/nap Diabetes diéta: 7 % 519 Ft/nap Alkalmazottak étrendjének megoszlása A menü: 55% 404 Ft/nap B menü: % 479 Ft/nap Diétás étkezés: 19 % 479 Ft/nap

9 II. A HELYZET Az Élelmezési Osztály Nincs HACCP rendszer
Az alkalmazotti étlap változatos, improvizatív Alkalmazottak döntő többségének magas a koleszterin szintje Négy hetes étlap a betegeknek Konvencionális élelmiszerek, kényelmi termékek alkalmazása jellemző Mirelit zöldségek dominanciája, kevés friss zöldség és gyümölcs Hagyományos konyhatechnika Betegelégedettségi vizsgálat eredménye negatív - 4 hét Az ápolási és élelmezési napok számában 15-20% - os eltérés A diéták nyersanyagköltsége kedvezőbb az átlagnál Költségkert túllépése éves szinten Maximális bizalom és támogatás az Intézmény vezetői részéről

10 II. FELADAT A HACCP rendszer kidolgozása, kialakítása, bevezetése - 3 hónap Éves forgóétlap tervezése az évszaknak megfelelően, azok elektronikus feldolgozása napra készen Az egységes alapanyag- rendszer működése = költségmegtakarítás A kényelmi termékek helyett friss, hazai zöldségek, gyümölcsök A betegelégedettségi vizsgálat eredménye pozitív A dolgozói elégedettségi vizsgálat felmérése Az élelmezési- és ápolási napok eltérésének csökkenése -1% alá A teljesértékű táplálkozás megvalósítása az alapanyag válogatásban és a konyhatechnológiában Hazai bio-élelmiszerek felhasználása a kórházi beteg- és alkalmazotti étkeztetésben - 2 év előkészítés után Az onkológiai táplálkozásterápia modelljének kialakítása, a daganatos dietoterápiák specifikációjának kidolgozása

11 II. A RENDSZER KIALAKÍTÁSA
1. ÉLELMEZÉSI ÜZEM ÁTALAKÍTÁSA - a HACCP rendszer kidolgozása - fejlesztés - korszerű technikai berendezések MUNKATÁRSAK - bérrendezés - képzés - higiénia és dietetika 3. KÖZÉTKEZTETÉS – ÉTREND az új modell elemeinek kialakítása - egy alapanyag rendszer alapján tervezett éves étlap - individuális betegélelmezés feltételeinek biztosítása - dokumentáció elektronikus készítése - dietoterápiák specifikációjának kidolgozása - kvalitatív és kvantitatív szempontok a szempontok alapján ellenőrzés 4. BESZÁLLÍTÓK - organikus élelmiszerek alkalmazása - bio élelmiszer előállítók - kereskedők felkutatása - a termeltetés előkészítése - mennyiségi kalkuláció készítése - a termékek minőségi paramétereinek meghatározása - a feltételrendszer kidolgozása - szállítás, HACCP, számlázás 5. PUBLIKÁCIÓK,TÁJÉKOZTATÓK, KIADVÁNYOK, ELŐADÁSOK, KIÁLLÍTÁSOK - betegek tájékoztatók, kiadványok, tanácsadás, előadások - intézeti munkatársak tanácsadás, előadások, képzések - civil szervezetek kiállítások, előadások, képzések, bemutatók

12 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI A RENDSZER KIALAKÍTÁSA- SZERVEZETI FELÉPÍTÉS

13

14 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI - KÉPZÉSEK
ÉLELMEZÉSI OSZTÁLY MUNKATÁRSAI RÉSZÉRE - HIGIÉNIAI MINIMUM VIZSGA - HACCP - A HACCP RENDSZER DOKUMENTÁCIÓJA - DIÉTÁS KONYHATECHNIKA - SPECIÁLIS ÉTRENDEK KÉSZÍTÉSE - DIETETIKAI ALAPISMERETEK OKTATÁSA - INDIVIDUÁLIS BETEGÉLELMEZÉS MEGVALÓSÍTÁSA INTÉZETI MUNKATÁRSAK RÉSZÉRE - ALKALMAZOTT DIETOTERÁPIÁK ISMERTETÉSE - AZ OSZTÁLYOS ELEKTRONIKUS RENDELÉS BEMUTATÁSA - NEMZETKÖZI ÉS HAZAI TÁJEGYSÉGEK KONYHÁJA

15 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI SZAKMAI HÁTTÉR KIDOLGOZÁSA I.

16 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI SZAKMAI HÁTTÉR KIDOLGOZÁSA II.

17 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI Speciális folyékony étrend 1 heti mintaétlapja III.
REGGELI TÍZÓRAI UZSONNA VACSORA HÉTFŐ Mézes tejeskávé piskótával Húspástétomos turmix Őszibarackos joghurthab Sajtos burgonyapüré KEDD Vaníliás krém Céklás joghurtturmix Tejszínes gombamártás Mogyorókrémes tejbedara SZERDA Áfonyás ital zabpehellyel Búzacsírás sajtmártás Meggyes gyümölcsrizs Csirkemájas burgonyahab CSÜTÖRTÖK Kakaó brióssal Zöldfűszeres túróturmix Szedres kefir Zelleres tojáspuding PÉNTEK Cappucino amaranttal Sonkás paradicsom-mártás Gesztenyesodó Brokkolifelfújt csirkével SZOMBAT Almás túrókrém Sárgarépaturmix Csokoládésodó Rozmaringos halpüré VASÁRNAP Karamelles ital Tofus kukoricadara Áfonyás gyümölcskrém Virslis kapormártás

18 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI SPECIFIKÁCIÓ I.
A szondás betegek számára összeállított folyékony étrend. Az étrend energia-, ásványi anyag- és vitamintartalma biztosítja a leromlott állapotban lévő betegek napi kvalitatív és kvantitatív tápanyagszükségletét. A napi energia-bevitelt biztosító szondatáplálék friss, organikus termelésből származó alapanyagokból készül - jelenleg a feldolgozásra kerülő élelmiszerek 80%-a ilyen minőségű. A turmixok elkészítése - a megfelelő receptúra alapján - külön helyiségben történik. Étkezésenként 500 ml mennyiségű szondatáplálék kerül kiadagolásra, kivéve az ebédet. A fertőtlenített tároló edénybe adagolt szondatáplálékot speciális, zárt ételszállító dobozzal szállítják a megfelelő osztályokra. A reggeli és a tízórai kiszállítása egyszerre 8 óráig megtörténik, az ebéd, uzsonna és vacsora kiszállítása 11:30-kor kezdődik meg.

19 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI SPECIFIKÁCIÓ II.
Biológiai érték:  Energiatartalom: kcal Szénhidráttartalom: g Fehérjetartalom: g Zsírtartalom: g Folyadék: 3 liter Csomagolás: a szondatáplálékokat külön-külön lefóliázva, hermetikusan lezárva, feliratozva (név, osztály, kórterem, diéta megnevezése) kerül a betegekhez. Esetenként előfordulhat totál vegetáriánus és totál epekímélő, totál roboráló étrend is.

20 1 nap tápanyagtartalma megnevezés rozsos zsemle 1 db 170 6 1 35 3 15
mennyiség energia (kcal) fehérje (g) zsír (g) szénhidrát (g) rost (mg) Ca (mg) Mg (mg) K (mg) Na (mg) rozsos zsemle 1 db 170 6 1 35 3 15 25 65 352 óvári sajt 40 g 120 12 8 0,8 240 22 72 532 paradicsom 80 g 18,4 2,4 11,2 9,6 169,9 paprika 50 g 10 0,5 1,5 7 106 tej (2,8%) 2 dl 124 5 228 34 320 80 gyümölcssaláta 200 g 82,5 18 23 11 400 Brokkoli krémleves 3 dl 137 4 13 2 344 209 1260 roston sült tonhal 193,6 17,6 12,8 16 32 34,4 párolt barnarizs 282 62 6,9 10,7 83 5,2 kefires vitaminsaláta 350 g 147 236 78 768 250 homoktövis müzlis, zabkorpás banánturmix 321 51 355 122 900 107 alma 100 g 31 144 tönkölybúzás kenyér 130 75 305 csirkemell-sonka 62,8 9,2 2,8 125,6 182 vaj 20 g 149,2 0,4 kígyóuborka 1,6 14,4 112,8 10,4 narancslé 123 26 131 66 531 9 összesen 2111,1 93,9 68,6 269,7 39,6 1653,1 669,1 5165,1 1991,9

21 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI SPECIFIKÁCIÓ III.
Reggeli: 2 l zöld tea vagy gyógynövény tea, bio tejtermék: kefir, joghurt, tej, túró, lekvár, méz, tejeskávé-, kakaó-, karamell-, bio zöldség- és gyümölcs turmixok, gyógynövény teazselék, Ham-Let, zsemle, briós, molnárka, bio gabonapehely Tízórai: bio gesztenye-, cékla-, zeller-, burgonya turmix sajttal, túróval, tojással dúsítva Ebéd: bio zöldségekből készült Hippokrates-püréleves 1 adag bio zöldségekből készült szűrt Hippokrates- leves 1 adag zöldségleves zselé bio bébiétel csirkével és pulykahússal, tofuval, túróval dúsítva bio gyümölcsital (100%) zselé, bio italok (100%): homoktövis, alma, paradicsom,szőlő, bodza, szeder, paradicsom Uzsonna: sodók, krémek, zöldségturmixok, gyümölcsös joghurtok Vacsora: dúsított nyáklevesek, túrós-, sajtos mártások, gyümölcsös mártások (szeder, áfonya, málna, meggy), zöldségital zselé

22 A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI BIO ÉLELMISZEREK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN I.
ELŐKÉSZÍTÉS Megbeszélés a Biokultúra Szövetség képviselőjének, az Egészségügyi Minisztérium munkatársának, az FVM Bio védjegy Iroda vezetőjének, az OOI osztályvezetőjének részvételével az OOI-ben. Új piac a hazai biotermékeknek, melynek mérete nem ismert Az igények felmérése - miből, mennyit - meghatározó A termelés koordinálása szükséges feltétele a működésnek A rendszer csak előre megtervezett éves étlap esetén működtethető – termelési feltételek Rugalmasságot igényel – megrendelő és felhasználó részéről TÁRGYALÁS A TERMELŐKKEL – 2003 A termelőkkel, az élelmiszer előállítókkal, kereskedőkkel Élelmiszer csoportonként mennyiségi és minőségi követelmények Bizalmatlanság – az áru szállítása, minősége, átvétele, mennyisége Hosszas előkészítést igényel – bizonytalan az eredmény Szakmai elkötelezettséget , napi kapcsolatot és kitartó munkát feltételez a program.

23 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI BIO ÉLELMISZEREK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN II.
INDULÁS, BEVEZETÉS – 2004 Az FVM és a Biokultúra Szövetség segítségével megkezdődött a program a termelés összefogása, koordinálása - szűk élelmiszer választék Két betegségcsoportban használtuk a bio-élelmiszereket: speciális folyadék étrend esetén - fej- és nyaksebészeti tu. betegek, legyengült immunrendszer esetén - sugár-és kemoterápia AZ ÉTREND JELLEMZŐI: só- és fűszerszegény, a beteg állapotának megfelelő konzisztenciában készül, a higiéniai előírások figyelembe vételével, biztonságos az adagolás, a csomagolás,a szállítás Receptúrák, anyagkiszabások készítése az új bio-élelmiszerek élelmiszerkódjának alkalmazásával

24 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI BIO ÉLELMISZEREK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN III.
TAPASZTALATOK ÁR kifejezi a hozzáadott értéket, brand név OOI, áralku - marketing költségek MINŐSÉG nem egyenletes eltérő méretű paradicsom, alma, retek, paprika, stb. MENNYISÉG nem elegendő hiánypótlásra nincs lehetőség SZÁLLÍTÁS hetente,havonta, negyedévenként egy alkalommal, rendelés kiemelten fokozott figyelmet igényel IDÉNYSZERŰSÉG ellátás nem folyamatos, nincs feldolgozói háttér GAZDASÁGOSSÁG kiszerelés, csomagolás gasztro csomagolás hiánya környezetszennyezés, költségnövekedés DOKUMENTÁCIÓ rendelés és számlázás - nem egységes HACCP rendszer FIZETÉSI HATÁRIDŐ a számla átvétele után maximum 30 nap RUGALMASSÁG, ELKÖTELEZETTSÉG, BIZALOM, TUDATOSSÁG

25 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI PUBLIKÁCIÓK,TÁJÉKOZTATÓK, KIADVÁNYOK I.

26 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI PUBLIKÁCIÓK,TÁJÉKOZTATÓK, KIADVÁNYOK II.

27 A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI PUBLIKÁCIÓK, KIADVÁNYOK, KÉPZÉSEK III.
1996. A tumoros és krónikus betegségek megelőzése és kezelése az egészséges táplálkozás tükrében - országos konferencia és kiállítás 1996. Az EGÉSZség a mentálhigiéne, a táplálkozás, a mozgáskultúra és a környezetvédelem tükrében - országos konferencia és kiállítás 1997. Gyermektáplálkozás a jövő évezred küszöbén a hazai lehetőségek és realitások tükrében - országos konferencia és kiállítás 1997. MITévő? PARÁDÉ konferencia és kiállítás a DIÉTA Magazinnal 1999. A kiegyensúlyozott életmód és az EGÉSZséges táplálkozás szerepe a csontritkulás megelőzésében és kezelésében 2000. „A rák ellen az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány 15 éves jubileumi rendezvénye /konferencia és kiállítás/ 2002. ÉLETMINŐSÉG Konferencia – Győr, Veszprém,Eger, Pécs, Százhalombatta, Vác, Salgótarján, Budapest – kiállítás és konferencia Az egészségmegtartó és betegséget megelőző táplálkozás-akkreditált A táplálkozásterápia alapja- gyakorlattal egybekötött akkreditált képzés 2006. Táplálkozás-Környezet-Egészség – szimpózium Egészségügyi Minisztérium 2006. Egészségmegtartó és betegséget megelőző táplálkozási modell – 4 napos akkreditált képzés az OOI-ben 2007. Társadalom-Környezet-Egészségügy-Prevenció-I. akkreditált 1 napos képzés OOI, Pécs,Hortobágy,Veszprém – MBSz, Biokontroll Hungaria Kht Társadalom-Környezet-Egészségügy-Prevenció-I.II.III.IV. akkreditált képzés OOI - Magyar Biokultúra Szövetség, BKH Kht.

28 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI PUBLIKÁCIÓK,TÁJÉKOZTATÓK, ELŐADÁSOK IV.
1985. Természetes hatóanyagok- Egészséges életmód , Egészségnap - Szentendre 1991. Táplálkozás-Környezet-Egészség, EÜSz IV.Kong. - Zalaegerszeg 1992. Természetes alapú étrendek alkalmazása a pulmonológiai daganatos betegek gyógyításában, EÜSz V. Kongresszus - Budapest 2000. A dietetikus gyakorlati tanácsai a betegek számára, OROM IV.Kongresszus – Dobogókő 2000. Lehetőségek a közkórházi és magánkórházi élelmezésben, ÉLOSZ - Budapest 2001. Az EGÉSZséges Táplálkozás jelentősége a bőrgyógyászati betegségek megelőzésében, Szépség és Egészség Konferencia – Budapesti Műszaki Egyetem 2002. Az EGÉSZséges Táplálkozás jelentősége a bőrgyógyászati betegségek megelőzésében, Szépség és Egészség Konferencia – Budapest, Fórum Szálloda Az individuális táplálás jelentősége a daganatos betegek életminőségének javításában, Balatonfüredi Fül- Orr- Gégészeti Szakdolgozók III. Országos Továbbképző Konferencia 2004. Az individuális táplálás jelentősége a daganatos betegek életminőségének javításában Kékgolyó Napok Konferenciája, Budapest 2004. A dietetika szerepe a prevencióban és a rehabilitációban- új fogalmak a táplálkozásterápiában A táplálkozásterápia alapjai képzés ETE, OOI Budapest A konvencionális étrendek terápiás lehetőségei az OOI-ben szerzett tapasztalatokkal, ETE képzés, Országos Onkológiai Intézet - Budapest 2006. A dietetika szerepe a prevencióban és a rehabilitációban- új fogalmak a táplálkozásterápiában A táplálkozásterápia alapjai képzés ETE, OOI - Budapest 2007. Az individuális betegélelmezés megvalósulása az OOI-ben, Kékgolyó Napok Konferencia, Tihany 2007. Az EGÉSZség érték, személyes és össz-nemzeti kincs, KÖZSZÖV Országos Fórum - Budapest 2008. Az EGÉSZség érték, személyes és össz-nemzeti kincs, ETE képzés - OOI Budapest 2008. A daganatos betegek étrendje, ETI képzés – Budapest 2010. ÉLelmezés- ÉLelem-ÉLet-ÉLetminőség, KOZSZOV - Országos Fórum. Budapest

29 III. MEGERŐSÍTÉSEK Európában Olaszország az élenjáró
A 70-es évekig a gyerekek azt kapták amit a szupermarketek nem vettek át 1986 az Olasz Táplálkozástudományi Intézet kidolgozta az egészséges olasz modell irányelveit 1989 megnyílt az első bio diákmenza a Paduai egyetemen ill. az Udinei kórház is bio alapanyagokat kezd feldolgozni a Velencei régióban új jogi keretek és az érintettek magas szintű együttműködése - fogyasztói ellenőrzés, megkülönböztető jelzés az élelmiszereken, élelmiszer minősége döntő a közbeszerzésnél, folyamatos hatósági ellenőrzés 2002 csak a Velencei régióban adag étel minimum 70%-os bio részaránnyal 2000-ben 197 bio konyha 2004-ben 609 bio konyha, az olasz iskolák 68 %-ában

30 III. MEGERŐSÍTÉSEK II. Bio élelmiszerek a társadalmi étkeztetésben
EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM – 2006 Bio élelmiszerek a társadalmi étkeztetésben címmel megtartott kerekasztal megbeszélés Termelők: Biokultúra Szövetség, Biokontroll Hungaria Kht, MAGOSZ Közétkeztetők: Eurest Rt, Elamen Rt, Sodexho Rt, P-Dusmann Rt. Junior Rt. Minisztériumok: Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Népegészségügyi Osztály osztályvezetője Oktatási Minisztérium meghívott munkatársai OOI Élelmezési Osztály osztályvezetője - kezdeményező Szakmai lapok, újságok munkatársai, civil szervezetek képviselői Summa: a 7 milliárdos közétkeztetési piacon helye van a magyar bio élelmiszereknek

31 MEGERŐSÍTÉSEK III. BÁTOR TÁBOR Élelmezés átalakítása Képzések
Közétkeztetési koncepció - hazai Beszállítók – ellenőrzések Előadások, kiadványok

32 OÉTI 2010 - STARTOLJ REGGELIVEL!
III. MEGERŐSÍTÉSEK IV. OÉTI STARTOLJ REGGELIVEL! A program: Oktatásra és ingyenes, egészséges reggeli biztosítására épült, 6 héten keresztül az ország 11 városából kiválasztott 14 általános iskola 5. és 8. osztályos tanulói fő - és tanárai részére. A képzés: A 14 intervenciós iskolában összesen 63 tanórát tartottak az OÉTI dietetikusai a program első hetében. Az oktatásban résztvevők a 45 perces órákat belső képzést követően, standard oktatási anyag szerint vezették le. Az elkészített szórólapokat és plakátokat az oktatások alkalmával vagy postai úton juttattuk el az intézményekhez. A közétkeztetési koncepció: A reggeliket 6 héten keresztül minden tanítási napon az első szünetben, tanáraikkal közösen fogyasztották el a tanulók. A diákok minden hétfőn megkapták a heti étlapokat és osztályonként értékelték az aznapi reggelit. Beszállítók – ellenőrzések: Az ingyenes reggelik biztosítását 4 közétkeztető cég (Elamen, Eurest, P-Dussmann, Sodexo) és a METRO Kereskedelmi Kft, mint beszállító vállalta a megadott feltételek szerint (magyar élelmiszerek). Előadások – kiadványok: A program záró rendezvénye a SYMA Csarnokban került megrendezésre, a tanulók reggel 9 órakor közösen fogyasztották el egészséges reggelijüket. A gyermekeket egy különleges játékbirodalom várta, amely az egészséges táplálkozásról, a testmozgás jelentőségéről, környezetünk védelméről és a helyes életmód fontosságáról. Minden iskola kapott sporteszközt és társasjátékot, a tanulók pedig átvehették a „Startolj Reggelivel!” tányéralátétet, melyen a program legfontosabb üzeneteit tűntettük fel. A 6 hét alatt illetve a záró rendezvényen több mint reggeli csomag került kiosztásra.

33 KEZÜNKBEN A JÖVŐNK ! Dr. Farkas Ilona, Dr. Gintner Zénó, Majercsik Rezsőné, Dr. Rényi-Vámos András, Ránky Edit, Dr. Berta Zoltán, Dr. Oláh Ottília, Dr. Márai Géza, Dr. Kiss István Beata Bishop, Dr. Roszik Péter, Dr. Pordán Endre, Dr. Békési Andrea, Dr. Tamasi József, Czeller Gábor Dr. Marosi Csilla, Dr. Ládi Szabolcs, Dr. Forrai Márta, Dr. Solti Gábor, Dr. Katona Edit, Prof. Dr. Kéry Ágnes, Prof. Dr. Hellmuth Lützner, Prof. Dr. Darvas Béla, Prof. Dr. Pusztai Árpád, Prof. Dr. Bardócz Zsuzsa, Dr. med. habil. Martos Éva, Prof. Dr. Paul Clayton, Prof. Dr. Ottó Szabolcs, Prof. Dr. Kásler Miklós, Nancy Goodman Brinker, Oszlánszky Enikő, Kepes András, Kertész Zsuzsa, Pongrácz Adrienn, Zentai Andi, Bagi Béla, Böröcz Ildikó, Kőrösi Mária, Dobos Dánielné, Szinetár Dóra, Dudás Kati, Bereczki Zoltán, Dolhai Attila, Polyák Lilla, Hommonnay Zsolt, az első daganatos beteg, a betegek és hozzátartozók, a biotermelők, a civil szervezetek, Horváth Zsófi, Declan Furlong, Sylvia Bannon, András, Bátor Tábor „bátorkodói” és a szülők Táborfi Istvánné – ÉDESANYÁM, Lőrincz Ágnes és az ovisok, Zámborszky Gabi és a beteg gyerekek Zsófi, Nóri, Dorka, Csenge, Soma


Letölteni ppt "K E Z Ü N K B E N A J Ö V Ő N K ! BIO-ÉTKEZTETÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK TAPASZTALATAI ÉS HELYE A HAZAI KÖZÉTKEZTETÉSBEN Lőrinczné Táborfi Julianna 2011.Január."

Hasonló előadás


Google Hirdetések