Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

K E Z Ü N K B E N A J Ö V Ő N K ! BIO-ÉTKEZTETÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK TAPASZTALATAI ÉS HELYE A HAZAI KÖZÉTKEZTETÉSBEN Lőrinczné Táborfi Julianna 2011.Január.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "K E Z Ü N K B E N A J Ö V Ő N K ! BIO-ÉTKEZTETÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK TAPASZTALATAI ÉS HELYE A HAZAI KÖZÉTKEZTETÉSBEN Lőrinczné Táborfi Julianna 2011.Január."— Előadás másolata:

1 K E Z Ü N K B E N A J Ö V Ő N K ! BIO-ÉTKEZTETÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK TAPASZTALATAI ÉS HELYE A HAZAI KÖZÉTKEZTETÉSBEN Lőrinczné Táborfi Julianna 2011.Január 18. Budapest, Corvinus Egyetem – Helyi termékek a közétkeztetésben

2 TARTALOM I.TÉNYEK ELŐZMÉNYEK DIETETIKA II. A HELYZET FELADAT MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI - RENDSZER KIALAKÍTÁSA - KÉPZÉSEK - SZAKMAI HÁTTÉR KIDOLGOZÁSA - BIO-ÉLELMISZEREK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN - TAPASZTALATOK - PUBLIKÁCIÓK,TÁJÉKOZTATÓK, KIADVÁNYOK, ELŐADÁSOK III. MEGERŐSÍTÉSEK KEZÜNKBEN A JÖVŐNK!

3 I. TÉNYEK I. A daganatos megbetegedések száma az Európai Unióban 2006-ban

4 I. TÉNYEK II.

5 I. ELŐZMÉNYEK Az EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület megalapítása Oszlánszky Enikő az FVM Biovédjegy Iroda vezetője Az FVM Éttermében elsőként bio élelmiszerekből készített ételek Dr. Gintner Zénó az FVM AMC kiadványa ÖKO-ÉTRENDI TANÁCSOK A rák ellen az emberért a holnapért Társadalmi Alapítvány 15 éves évfordulója Budapest –az első bioélelmiszer kiállítás Dr. Katona Edit - MMSz Agrár- és Élelmiszeripari Marketing Klub Grűne Woche – Berlin Agrár Marketing Centrum Nancy Goodman Brinker - amerikai nagykövet, az Egészség Hídja Alapítvány létrehozója - MTA, Westel Székház Az egészséges táplálkozás jelentősége a rákmegelőzésben A Biokultúra Egyesület megbeszélése – rádió adás A hazai bio-élelmiszerek helye az egészségügyben

6 I. A DIETETIKA HELYE AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN Medicina Dietetika Sebészet Gyógyszerészet A dietetika Interdiszciplináris szemléletű Nem gyógyszeres terápia Elkötelezettje a hatékony terápiának, valamint a prevenciónak és rehabilitációnak Hellmut Lützner: Aktív detétika

7 Tulajdonos: Egészségügyi Minisztérium Ellátási terület: országos Ellátotti kör: daganatos járó- és fekvőbetegek Feladat: diagnosztikai, terápiás szakorvosi, követéses gondozás II. A HELYZET – AZ OOI BEMUTATÁSA I. AZ ÉLELMEZÉS FELADATA Az Intézet rendeltetésszerű működésének, az itt folyó gyógyító-megelőző ellátás tudományos kutatás oktató, nevelő munka zavartalan működését elősegítő szolgáltatások egy része, melynek feladata az alkalmazottak ellátottak kvalitatív és kvantitatív élelmezéséről való gondoskodás.

8 II. A HELYZET – AZ OOI BEMUTATÁSA II. Intézeti ágylétszám: 344 Alkalmazotti-ellátás: 300 fő Ellátottak étrendjének megoszlása  Diétás étkeztetés: 31 %439 Ft/nap  Tápszonda: 7 %835 Ft/nap  Roboráló típusú étkezés: 9 %547 Ft/nap  Sugár- kemoterápiás spec. diéta: 46 % 651 Ft/nap  Diabetes diéta: 7 %519 Ft/nap Alkalmazottak étrendjének megoszlása  A menü:55%404 Ft/nap  B menü:26 %479 Ft/nap  Diétás étkezés:19 %479 Ft/nap

9 II. A HELYZET Az Élelmezési Osztály –Nincs HACCP rendszer –Az alkalmazotti étlap változatos, improvizatív –Alkalmazottak döntő többségének magas a koleszterin szintje –Négy hetes étlap a betegeknek –Konvencionális élelmiszerek, kényelmi termékek alkalmazása jellemző –Mirelit zöldségek dominanciája, kevés friss zöldség és gyümölcs –Hagyományos konyhatechnika –Betegelégedettségi vizsgálat eredménye negatív - 4 hét –Az ápolási és élelmezési napok számában 15-20% - os eltérés –A diéták nyersanyagköltsége kedvezőbb az átlagnál –Költségkert túllépése éves szinten –Maximális bizalom és támogatás az Intézmény vezetői részéről

10 II. FELADAT 1.A HACCP rendszer kidolgozása, kialakítása, bevezetése - 3 hónap 2.Éves forgóétlap tervezése az évszaknak megfelelően, azok elektronikus feldolgozása napra készen 3.Az egységes alapanyag- rendszer működése = költségmegtakarítás 4.A kényelmi termékek helyett friss, hazai zöldségek, gyümölcsök 5.A betegelégedettségi vizsgálat eredménye pozitív 6.A dolgozói elégedettségi vizsgálat felmérése 7.Az élelmezési- és ápolási napok eltérésének csökkenése -1% alá 8.A teljesértékű táplálkozás megvalósítása az alapanyag válogatásban és a konyhatechnológiában 9.Hazai bio-élelmiszerek felhasználása a kórházi beteg- és alkalmazotti étkeztetésben - 2 év előkészítés után 10.Az onkológiai táplálkozásterápia modelljének kialakítása, a daganatos dietoterápiák specifikációjának kidolgozása

11 II. A RENDSZER KIALAKÍTÁSA 1.ÉLELMEZÉSI ÜZEM ÁTALAKÍTÁSA - a HACCP rendszer kidolgozása - fejlesztés - korszerű technikai berendezések 2.MUNKATÁRSAK - bérrendezés - képzés - higiénia és dietetika 3. KÖZÉTKEZTETÉS – ÉTREND az új modell elemeinek kialakítása - egy alapanyag rendszer alapján tervezett éves étlap - individuális betegélelmezés feltételeinek biztosítása - dokumentáció elektronikus készítése - dietoterápiák specifikációjának kidolgozása - kvalitatív és kvantitatív szempontok a szempontok alapján ellenőrzés 4. BESZÁLLÍTÓK - organikus élelmiszerek alkalmazása - bio élelmiszer előállítók - kereskedők felkutatása - a termeltetés előkészítése - mennyiségi kalkuláció készítése - a termékek minőségi paramétereinek meghatározása - a feltételrendszer kidolgozása - szállítás, HACCP, számlázás 5. PUBLIKÁCIÓK,TÁJÉKOZTATÓK, KIADVÁNYOK, ELŐADÁSOK, KIÁLLÍTÁSOK - betegek tájékoztatók, kiadványok, tanácsadás, előadások - intézeti munkatársaktanácsadás, előadások, képzések - civil szervezetek kiállítások, előadások, képzések, bemutatók

12 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI A RENDSZER KIALAKÍTÁSA- SZERVEZETI FELÉPÍTÉS

13

14 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI - KÉPZÉSEK ÉLELMEZÉSI OSZTÁLY MUNKATÁRSAI RÉSZÉRE - HIGIÉNIAI MINIMUM VIZSGA - HACCP - A HACCP RENDSZER DOKUMENTÁCIÓJA - DIÉTÁS KONYHATECHNIKA - SPECIÁLIS ÉTRENDEK KÉSZÍTÉSE - DIETETIKAI ALAPISMERETEK OKTATÁSA - INDIVIDUÁLIS BETEGÉLELMEZÉS MEGVALÓSÍTÁSA INTÉZETI MUNKATÁRSAK RÉSZÉRE - ALKALMAZOTT DIETOTERÁPIÁK ISMERTETÉSE - AZ OSZTÁLYOS ELEKTRONIKUS RENDELÉS BEMUTATÁSA - NEMZETKÖZI ÉS HAZAI TÁJEGYSÉGEK KONYHÁJA

15 SZAKMAI HÁTTÉR KIDOLGOZÁSA I. II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI SZAKMAI HÁTTÉR KIDOLGOZÁSA I.

16 SZAKMAI HÁTTÉR KIDOLGOZÁSA II. II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI SZAKMAI HÁTTÉR KIDOLGOZÁSA II.

17 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI Speciális folyékony étrend 1 heti mintaétlapja III. REGGELITÍZÓRAIUZSONNAVACSORA HÉTFŐ Mézes tejeskávé piskótával Húspástétomos turmix Őszibarackos joghurthab Sajtos burgonyapüré KEDD Vaníliás krémCéklás joghurtturmix Tejszínes gombamártás Mogyorókrémes tejbedara SZERDA Áfonyás ital zabpehellyel Búzacsírás sajtmártás Meggyes gyümölcsrizs Csirkemájas burgonyahab CSÜTÖRTÖK Kakaó brióssalZöldfűszeres túróturmix Szedres kefirZelleres tojáspuding PÉNTEK Cappucino amaranttal Sonkás paradicsom- mártás GesztenyesodóBrokkolifelfújt csirkével SZOMBAT Almás túrókrémSárgarépaturmixCsokoládésodóRozmaringos halpüré VASÁRNAP Karamelles italTofus kukoricadara Áfonyás gyümölcskrém Virslis kapormártás

18 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI SPECIFIKÁCIÓ I. •A szondás betegek számára összeállított folyékony étrend. Az étrend energia-, ásványi anyag- és vitamintartalma biztosítja a leromlott állapotban lévő betegek napi kvalitatív és kvantitatív tápanyagszükségletét. •A napi energia-bevitelt biztosító szondatáplálék friss, organikus termelésből származó alapanyagokból készül - jelenleg a feldolgozásra kerülő élelmiszerek 80%-a ilyen minőségű. •A turmixok elkészítése - a megfelelő receptúra alapján - külön helyiségben történik. Étkezésenként 500 ml mennyiségű szondatáplálék kerül kiadagolásra, kivéve az ebédet. •A fertőtlenített tároló edénybe adagolt szondatáplálékot speciális, zárt ételszállító dobozzal szállítják a megfelelő osztályokra. A reggeli és a tízórai kiszállítása egyszerre 8 óráig megtörténik, az ebéd, uzsonna és vacsora kiszállítása 11:30-kor kezdődik meg.

19 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI SPECIFIKÁCIÓ II. Biológiai érték: –Energiatartalom: kcal –Szénhidráttartalom: g –Fehérjetartalom: g –Zsírtartalom: g –Folyadék: 3 liter Csomagolás: a szondatáplálékokat külön-külön lefóliázva, hermetikusan lezárva, feliratozva (név, osztály, kórterem, diéta megnevezése) kerül a betegekhez. Esetenként előfordulhat totál vegetáriánus és totál epekímélő, totál roboráló étrend is.

20 1 nap tápanyagtartalma megnevezés mennyi ségenergia (kcal) fehérje (g) zsír (g) szénhidrát (g) rost (mg)Ca (mg) Mg (mg)K (mg)Na (mg) rozsos zsemle1 db óvári sajt40 g , paradicsom80 g18,40,802,40,811,29,6169,92,4 paprika50 g100,501,50, ,5 tej (2,8%)2 dl gyümölcssaláta200 g82,510, Brokkoli krémleves3 dl roston sült tonhal80 g193,617,612, ,4 párolt barnarizs80 g ,56,910,7835,2 kefires vitaminsaláta350 g , homoktövis2 dl müzlis, zabkorpás banánturmix3 dl alma100 g tönkölybúzás kenyér50 g13050, csirkemell-sonka40 g62,89,22,8009,610125,6182 vaj20 g149,20160,400100,86 kígyóuborka80 g9,60,801,60,814,412,8112,810,4 narancslé2 dl , összesen 2111,193,968,6269,739,61653,1669,15165,11991,9

21 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI SPECIFIKÁCIÓ III. Reggeli: 2 l zöld tea vagy gyógynövény tea, bio tejtermék: kefir, joghurt, tej, túró, lekvár, méz, tejeskávé-, kakaó-, karamell-, bio zöldség- és gyümölcs turmixok, gyógynövény teazselék, Ham-Let, zsemle, briós, molnárka, bio gabonapehely Tízórai: bio gesztenye-, cékla-, zeller-, burgonya turmix sajttal, túróval, tojással dúsítva Ebéd: bio zöldségekből készült Hippokrates-püréleves 1 adag bio zöldségekből készült szűrt Hippokrates- leves 1 adag zöldségleves zselé bio bébiétel csirkével és pulykahússal, tofuval, túróval dúsítva bio gyümölcsital (100%) zselé, bio italok (100%): homoktövis, alma, paradicsom,szőlő, bodza, szeder, paradicsom Uzsonna: sodók, krémek, zöldségturmixok, gyümölcsös joghurtok Vacsora: dúsított nyáklevesek, túrós-, sajtos mártások, gyümölcsös mártások (szeder, áfonya, málna, meggy), zöldségital zselé

22 II.A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI BIO ÉLELMISZEREK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN I. ELŐKÉSZÍTÉS Megbeszélés a Biokultúra Szövetség képviselőjének, az Egészségügyi Minisztérium munkatársának, az FVM Bio védjegy Iroda vezetőjének, az OOI osztályvezetőjének részvételével az OOI-ben. -Új piac a hazai biotermékeknek, melynek mérete nem ismert -Az igények felmérése - miből, mennyit - meghatározó -A termelés koordinálása szükséges feltétele a működésnek -A rendszer csak előre megtervezett éves étlap esetén működtethető – termelési feltételek -Rugalmasságot igényel – megrendelő és felhasználó részéről TÁRGYALÁS A TERMELŐKKEL – A termelőkkel, az élelmiszer előállítókkal, kereskedőkkel -Élelmiszer csoportonként mennyiségi és minőségi követelmények -Bizalmatlanság – az áru szállítása, minősége, átvétele, mennyisége -Hosszas előkészítést igényel – bizonytalan az eredmény -Szakmai elkötelezettséget, napi kapcsolatot és kitartó munkát feltételez a program.

23 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI BIO ÉLELMISZEREK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN II. INDULÁS, BEVEZETÉS – 2004 Az FVM és a Biokultúra Szövetség segítségével megkezdődött a program a termelés összefogása, koordinálása - szűk élelmiszer választék Két betegségcsoportban használtuk a bio-élelmiszereket: -speciális folyadék étrend esetén - fej- és nyaksebészeti tu. betegek, -legyengült immunrendszer esetén - sugár-és kemoterápia AZ ÉTREND JELLEMZŐI: - só- és fűszerszegény, - a beteg állapotának megfelelő konzisztenciában készül, - a higiéniai előírások figyelembe vételével, - biztonságos az adagolás, a csomagolás,a szállítás Receptúrák, anyagkiszabások készítése az új bio-élelmiszerek élelmiszerkódjának alkalmazásával

24 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI BIO ÉLELMISZEREK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN III. TAPASZTALATOK ÁRkifejezi a hozzáadott értéket, brand név OOI, áralku - marketing költségek MINŐSÉGnem egyenletes eltérő méretű paradicsom, alma, retek, paprika, stb. MENNYISÉGnem elegendő hiánypótlásra nincs lehetőség SZÁLLÍTÁShetente,havonta, negyedévenként egy alkalommal, rendelés kiemelten fokozott figyelmet igényel IDÉNYSZERŰSÉGellátás nem folyamatos, nincs feldolgozói háttér GAZDASÁGOSSÁGkiszerelés, csomagolás gasztro csomagolás hiánya környezetszennyezés, költségnövekedés DOKUMENTÁCIÓrendelés és számlázás - nem egységes HACCP rendszer FIZETÉSI HATÁRIDŐa számla átvétele után maximum 30 nap RUGALMASSÁG, ELKÖTELEZETTSÉG, BIZALOM, TUDATOSSÁG

25 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI PUBLIKÁCIÓK,TÁJÉKOZTATÓK, KIADVÁNYOK I.

26 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI PUBLIKÁCIÓK,TÁJÉKOZTATÓK, KIADVÁNYOK II.

27 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI PUBLIKÁCIÓK, KIADVÁNYOK, KÉPZÉSEK III A tumoros és krónikus betegségek megelőzése és kezelése az egészséges táplálkozás tükrében - országos konferencia és kiállítás 1996.Az EGÉSZség a mentálhigiéne, a táplálkozás, a mozgáskultúra és a környezetvédelem tükrében - országos konferencia és kiállítás Gyermektáplálkozás a jövő évezred küszöbén a hazai lehetőségek és realitások tükrében - országos konferencia és kiállítás 1997.MITévő? PARÁDÉ konferencia és kiállítás a DIÉTA Magazinnal A kiegyensúlyozott életmód és az EGÉSZséges táplálkozás szerepe a csontritkulás megelőzésében és kezelésében „A rák ellen az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány 15 éves jubileumi rendezvénye /konferencia és kiállítás/ ÉLETMINŐSÉG Konferencia – Győr, Veszprém,Eger, Pécs, Százhalombatta, Vác, Salgótarján, Budapest – kiállítás és konferencia Az egészségmegtartó és betegséget megelőző táplálkozás-akkreditált A táplálkozásterápia alapja- gyakorlattal egybekötött akkreditált képzés Táplálkozás-Környezet-Egészség – szimpózium Egészségügyi Minisztérium Egészségmegtartó és betegséget megelőző táplálkozási modell – 4 napos akkreditált képzés az OOI-ben Társadalom-Környezet-Egészségügy-Prevenció-I. akkreditált 1 napos képzés OOI, Pécs,Hortobágy,Veszprém – MBSz, Biokontroll Hungaria Kht Társadalom-Környezet-Egészségügy-Prevenció-I.II.III.IV. akkreditált képzés OOI - Magyar Biokultúra Szövetség, BKH Kht.

28 II. A MEGVALÓSÍTÁS ELEMEI PUBLIKÁCIÓK,TÁJÉKOZTATÓK, ELŐADÁSOK IV Természetes hatóanyagok- Egészséges életmód, Egészségnap - Szentendre Táplálkozás-Környezet-Egészség, EÜSz IV.Kong. - Zalaegerszeg Természetes alapú étrendek alkalmazása a pulmonológiai daganatos betegek gyógyításában, EÜSz V. Kongresszus - Budapest A dietetikus gyakorlati tanácsai a betegek számára, OROM IV.Kongresszus – Dobogókő Lehetőségek a közkórházi és magánkórházi élelmezésben, ÉLOSZ - Budapest Az EGÉSZséges Táplálkozás jelentősége a bőrgyógyászati betegségek megelőzésében, Szépség és Egészség Konferencia – Budapesti Műszaki Egyetem Az EGÉSZséges Táplálkozás jelentősége a bőrgyógyászati betegségek megelőzésében, Szépség és Egészség Konferencia – Budapest, Fórum Szálloda Az individuális táplálás jelentősége a daganatos betegek életminőségének javításában, Balatonfüredi Fül- Orr- Gégészeti Szakdolgozók III. Országos Továbbképző Konferencia Az individuális táplálás jelentősége a daganatos betegek életminőségének javításában Kékgolyó Napok Konferenciája, Budapest A dietetika szerepe a prevencióban és a rehabilitációban- új fogalmak a táplálkozásterápiában A táplálkozásterápia alapjai képzés ETE, OOI Budapest A konvencionális étrendek terápiás lehetőségei az OOI-ben szerzett tapasztalatokkal, ETE képzés, Országos Onkológiai Intézet - Budapest A dietetika szerepe a prevencióban és a rehabilitációban- új fogalmak a táplálkozásterápiában A táplálkozásterápia alapjai képzés ETE, OOI - Budapest Az individuális betegélelmezés megvalósulása az OOI-ben, Kékgolyó Napok Konferencia, Tihany Az EGÉSZség érték, személyes és össz-nemzeti kincs, KÖZSZÖV Országos Fórum - Budapest Az EGÉSZség érték, személyes és össz-nemzeti kincs, ETE képzés - OOI Budapest A daganatos betegek étrendje, ETI képzés – Budapest ÉLelmezés- ÉLelem-ÉLet-ÉLetminőség, KOZSZOV - Országos Fórum. Budapest

29 III. MEGERŐSÍTÉSEK Európában Olaszország az élenjáró •A 70-es évekig a gyerekek azt kapták amit a szupermarketek nem vettek át •1986 az Olasz Táplálkozástudományi Intézet kidolgozta az egészséges olasz modell irányelveit •1989 megnyílt az első bio diákmenza a Paduai egyetemen ill. az Udinei kórház is bio alapanyagokat kezd feldolgozni • a Velencei régióban új jogi keretek és az érintettek magas szintű együttműködése - fogyasztói ellenőrzés, megkülönböztető jelzés az élelmiszereken, élelmiszer minősége döntő a közbeszerzésnél, folyamatos hatósági ellenőrzés •2002 csak a Velencei régióban adag étel minimum 70%-os bio részaránnyal •2000-ben 197 bio konyha •2004-ben 609 bio konyha, az olasz iskolák 68 %-ában

30 III. MEGERŐSÍTÉSEK II. EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM – 2006 Bio élelmiszerek a társadalmi étkeztetésben címmel megtartott kerekasztal megbeszélés Termelők: Biokultúra Szövetség, Biokontroll Hungaria Kht, MAGOSZ Közétkeztetők: Eurest Rt, Elamen Rt, Sodexho Rt, P-Dusmann Rt. Junior Rt. Minisztériumok: Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Népegészségügyi Osztály osztályvezetője Oktatási Minisztérium meghívott munkatársai OOI Élelmezési Osztály osztályvezetője - kezdeményező Szakmai lapok, újságok munkatársai, civil szervezetek képviselői Summa: a 7 milliárdos közétkeztetési piacon helye van a magyar bio élelmiszereknek

31 III.MEGERŐSÍTÉSEK III. BÁTOR TÁBOR Élelmezés átalakítása Képzések Közétkeztetési koncepció - hazai Beszállítók – ellenőrzések Előadások, kiadványok

32 III. MEGERŐSÍTÉSEK IV. OÉTI STARTOLJ REGGELIVEL! A program: Oktatásra és ingyenes, egészséges reggeli biztosítására épült, 6 héten keresztül az ország 11 városából kiválasztott 14 általános iskola 5. és 8. osztályos tanulói fő - és tanárai részére. A képzés: A 14 intervenciós iskolában összesen 63 tanórát tartottak az OÉTI dietetikusai a program első hetében. Az oktatásban résztvevők a 45 perces órákat belső képzést követően, standard oktatási anyag szerint vezették le. Az elkészített szórólapokat és plakátokat az oktatások alkalmával vagy postai úton juttattuk el az intézményekhez. A közétkeztetési koncepció: A reggeliket 6 héten keresztül minden tanítási napon az első szünetben, tanáraikkal közösen fogyasztották el a tanulók. A diákok minden hétfőn megkapták a heti étlapokat és osztályonként értékelték az aznapi reggelit. Beszállítók – ellenőrzések: Az ingyenes reggelik biztosítását 4 közétkeztető cég (Elamen, Eurest, P-Dussmann, Sodexo) és a METRO Kereskedelmi Kft, mint beszállító vállalta a megadott feltételek szerint (magyar élelmiszerek). Előadások – kiadványok: A program záró rendezvénye a SYMA Csarnokban került megrendezésre, a tanulók reggel 9 órakor közösen fogyasztották el egészséges reggelijüket. A gyermekeket egy különleges játékbirodalom várta, amely az egészséges táplálkozásról, a testmozgás jelentőségéről, környezetünk védelméről és a helyes életmód fontosságáról. Minden iskola kapott sporteszközt és társasjátékot, a tanulók pedig átvehették a „Startolj Reggelivel!” tányéralátétet, melyen a program legfontosabb üzeneteit tűntettük fel. A 6 hét alatt illetve a záró rendezvényen több mint reggeli csomag került kiosztásra.

33 KEZÜNKBEN A JÖVŐNK ! Dr. Farkas Ilona, Dr. Gintner Zénó, Majercsik Rezsőné, Dr. Rényi-Vámos András, Ránky Edit, Dr. Berta Zoltán, Dr. Oláh Ottília, Dr. Márai Géza, Dr. Kiss István Beata Bishop, Dr. Roszik Péter, Dr. Pordán Endre, Dr. Békési Andrea, Dr. Tamasi József, Czeller Gábor Dr. Marosi Csilla, Dr. Ládi Szabolcs, Dr. Forrai Márta, Dr. Solti Gábor, Dr. Katona Edit, Prof. Dr. Kéry Ágnes, Prof. Dr. Hellmuth Lützner, Prof. Dr. Darvas Béla, Prof. Dr. Pusztai Árpád, Prof. Dr. Bardócz Zsuzsa, Dr. med. habil. Martos Éva, Prof. Dr. Paul Clayton, Prof. Dr. Ottó Szabolcs, Prof. Dr. Kásler Miklós, Nancy Goodman Brinker, Oszlánszky Enikő, Kepes András, Kertész Zsuzsa, Pongrácz Adrienn, Zentai Andi, Bagi Béla, Böröcz Ildikó, Kőrösi Mária, Dobos Dánielné, Szinetár Dóra, Dudás Kati, Bereczki Zoltán, Dolhai Attila, Polyák Lilla, Hommonnay Zsolt, az első daganatos beteg, a betegek és hozzátartozók, a biotermelők, a civil szervezetek, Horváth Zsófi, Declan Furlong, Sylvia Bannon, András, Bátor Tábor „bátorkodói” és a szülők Táborfi Istvánné – ÉDESANYÁM, Lőrincz Ágnes és az ovisok, Zámborszky Gabi és a beteg gyerekek Zsófi, Nóri, Dorka, Csenge, Soma


Letölteni ppt "K E Z Ü N K B E N A J Ö V Ő N K ! BIO-ÉTKEZTETÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK TAPASZTALATAI ÉS HELYE A HAZAI KÖZÉTKEZTETÉSBEN Lőrinczné Táborfi Julianna 2011.Január."

Hasonló előadás


Google Hirdetések