Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PTE KK Reumatológiai és Immunológiai Klinika

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PTE KK Reumatológiai és Immunológiai Klinika"— Előadás másolata:

1 PTE KK Reumatológiai és Immunológiai Klinika
Ízületvédelemi alapszabályok a mindennapi életben és a gyógytorna során Kisné Bálint Zsófia Gyógytornász PTE KK Reumatológiai és Immunológiai Klinika

2 SLE mozgásterápiája Csak kezelőorvosa tudtával és hozzájárulásával indulhat Belső szervi érintettség - milyen mértékű terhelésnek tehetik ki a szervezetüket?

3 Ízületi érintettség -SLE
az ízületi gyulladás vagy ízületi fájdalom kéz kisízületeit, a csuklókat és a lábfej ízületeit érinti elsősorban betegség kb. 5 %-ában jár az ízületi gyulladás deformitással hattyúnyak deformitás, az ujjcsontok kisujj irányába történő elcsúszása, a hüvelykujj Z alakú deformitása Terápia: ízületek nyugalomba helyezése és antiphlogisztikus pakolás

4 Ízületi érintettség -SLE

5 Izomérintettség - SLE erős gyógyszeres kezelés és azok esetleges mellékhatásai (csontritkulás, szimmetrikus combizom gyengeség stb.) –> izomzsugorodások, izommegnyúlások, és izomsorvadások a törzs és végtagizmokon

6 Izomérintettség - SLE kezelőorvos hozzájárulása szükséges
izomerősítő, kondíció javító torna bemelegítéssel és levezetéssel, nyújtással ajánlott továbbá a séta, az úszás, a súlyzóval végzett vízitorna, a szobabiciklizés vagy az óvatos kerékpározás, a taposógép a fiatal korosztálynak pulzusellenőrzéssel

7 Általános jó tanácsok Keresse meg a pihenés és a szükséges testmozgás közötti optimális egyensúlyt! Próbálja meg elfogadni betegségét és együtt élni vele! Tudatosítás: a torna fontos, saját örömére tegye, ne legyen kényszer!

8 Segédeszközök Az ízületi tok külső támogatása és az ízületek funkcionális helyzetben való nyugalomba helyezése: fájdalom csillapítás, ízületi funkció javulása, károsodott ízületi képletek számára könnyebb, gyorsabb gyógyulás

9 Segédeszközök ortézisek

10 Segédeszközök ortopéd cipők

11 Ízületvédelem Lényege: az ízületekre károsan ható erők kikapcsolása.
Feladata: gazdaságosan, odafigyelve használjuk az izmaink erejét, az ízületen belüli nyomásfokozódás csökkentésének figyelembevételével. Célja: csökkenteni, elkerülni a fájdalmat, a helytelen terhelési technikákat, a túlzott igénybevételt, a deformitások és az ízületi zsugorodások kialakulását.

12 Ízületvédelem Gyógytornász segítségével tanulja meg.
Ismerje meg saját teljesítőképességét! A pihenés és terhelés egyensúlyát helyesen kell kialakítani. Kerülje a terhelést, szükség esetén pihenjen! Ne terhelje egyoldalúan ízületeit, törekedjen az egyenletes terheléselosztásra! Alakítsa környezetét ízületeinek megváltozott állapotához!

13 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
FEKVÉS Megemelt magasságú, kemény alapú fekhelyen, speciális kiképzésű vagy lapos párnán. Gyulladásos időszakban ajánlott a pihentető kézsín alkalmazása. Fizikai erőkifejtéskor ajánlott a fáslizás, vagy lágy erősségű csuklópánt használata. Az alsó végtag mindig nyújtva legyen. Ne tegyünk párnát a térdhajlat alá, még ha kényelmesebb is lenne. A csípő hajlított helyzetben rögzülése ellen lényeges, hogy minimum percet feküdjön hason naponta.

14 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
ÁGYBÓL VALÓ FELKELÉS ÜLÉS hosszabb ideig tartó ülésnél használjon lábtámaszt gyakran álljon fel pár perces séta erejéig megfelelő magasságú szék, fotel, szükség esetén kartámasszal

15 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
TEHERMENTESÍTÉS SEGÉDESZKÖZZEL Lényeges a járóbot, a könyökmankó és a járókeret fogantyújának kialakítása (pl. inkább ergonomikus/anatómiai legyen.

16 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
KEREKES SZÉKEK A jó kerekesszék jellemzői: jó fékek erős fém váz összehajtható (ha szükséges) nagy kerekek rögös utakra és kisebb lépcsőkhöz kényelmes ülés megfelelő magasságú lábtartó

17 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
CIPEKEDÉS a hátfájdalom és az ízületi deformitás kialakulásának egyik fő oka. A nagyon súlyos tárgyakat még rövidtávon se próbálja egyedül vinni. Kisebb részekre bontva a súlyos terheket!

18 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
CIPEKEDÉS Álljon közel a súlyhoz, mielőtt felemeli! Térdeit hajlítsa, ne a derekát! A szatyor súlya egyenletesen legyen elosztva, ne egy vállon vigye, lehetőség szerint keresztezze a szíjat átlósan a testén!

19 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
CIPEKEDÉS Használjon kerekes kocsit bőröndjeihez, bevásárláshoz!

20 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
KONYHA – jó tervezés! használja egész testét az előre – hátra mozgáshoz A lábak helyzetében rejlik a titok – testét jól kiegyensúlyozva tartsa a lábain.

21 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
KONYHA

22 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
NAPPALI kellemes pihenőhely kell, hogy legyen győződjön meg mindig arról, hogy semmi akadály nincs az útjában! /szőnyeg, cipők, elektromos vezeték vagy játékok/

23 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
NAPPALI: kevés változtatással biztonságossá és kényelmessé teheti

24 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
SZÉKEK szükségük van egy jó székre, melyben nem kell tartaniuk magukat, ami helyes testtartást biztosít és kényelmes is csökkenti a fájdalmat, az erőtlenséget! Mielőtt megvesz egy széket, próbálja ki a boltban!

25 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
JÓ SZÉK Megtámasztja a derekat, vállakat és a fejet. Magassága támasztékokkal korrigálható. Talpak a talajon – ha a lábak lógnak, romlik a vérellátás. Tűzálló anyagból készült. Könnyen markolható karfája könyökmagasságban.

26 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
ROSSZ SZÉK Nagyon puha. Alacsony, nehéz felállni belőle. Görnyedt tartást enged. Meghajlik a közepén. Nincs fejtámasza. A lábtartó térdhajlításra ösztönöz, ami zsugorodáshoz vezethet.

27 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
HÁLÓSZOBA Mindenki élete egyharmadát az ágyában tölti Kemény matrac Az ízületi zsugorodások megelőzésére nyújtott lábakkal, karokkal, ujjakkal feküdjön! Minden nap feküdjön legalább 1 órát hason, ezzel nyújtva a csípőízületet!

28 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
HÁLÓSZOBA – jó ötletek

29 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
FÜRDŐSZOBA: ajánlott felszerelés

30 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
LÉPCSŐK Kapaszkodó Úgy tervezze meg a napját, hogy minél kevesebbszer kelljen fel- és lemenni.

31 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
KERT Védje az ízületeit azzal, hogy gyakran váltogatja a munkákat és sokszor megáll! Minden nehéz munkára kérjen meg mást! Kerülje a kalapács és a metszőolló használatát, ezek túlterhelik az ízületet! Egyéb javaslatok…

32 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
Ne feledje, a kert arra van, hogy élvezze, ne váljon a rabszolgájává!

33 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
MUNKAHELYEN

34 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
MUNKAHELYEN Óránként keljen fel és mozgassa meg magát! Ha álló munkát végez, a munkapad ne legyen se alacsony, se magas. Lehetőleg váltogassa az álló- és ülőmunkát!

35 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
TÁVOL OTTHONRÓL univerzális nyitó olló

36 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
AUTÓ, AUTÓVEZETÉS Mindig kapcsolja be a biztonsági övét! Párnabélés a biztonsági öv alatt. A kormánykerékre húzzon vastagító, csúszásmentes huzatot! Kiegészítő tükrök Hosszú nyelű kapcsolók, merev kezekhez. Derékpárna Tartsa a hátát egyenesen! Ne vezessen fáradtan! Hosszú utakon álljon meg óránként, nyújtózzon és mozogjon pár percet!

37 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
TÁRGYAK MEGFOGÁSÁNAK MEGKÖNNYÍTÉSE A speciálisan kialakított markolatok nagy segítséget nyújtanak a vékony nyelű eszközök használatánál. Készülhetnek gyurmából, gipszből vagy gittből.

38 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
RUHÁZKODÁS - ruhái legyenek kényelmesek, könnyűek, könnyedén fel- és levehetők ne legyenek kicsik a gombok cipzár, karikával a végén tépőzárak elülső kapcsok öltözködő pálca cipzár felhúzáshoz, zokni felvételhez és cipő levevéshez

39 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
CIPŐK mindig jól illeszkedjenek a lábra, hosszban-szélességben egyaránt - 1 cm-rel hosszabb legyen, mint a leghosszabb lábujj. merev bokájú embereknek gördülőtalpas cipőre van szükségük.

40 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
Kényelmi szempontok CIPŐ viseléshez: könnyű, rugalmas cipők puha felsőrész alacsony sarkak ne legyen fűzős, kiskapcsos a cipő helyettesítse a fűzőt gumival a tépőzár kényelmes és egyszerűen használható

41 Ízületvédelem a mindennapi életben, életmódbeli tanácsok
PIHENÉS A pihenés éppen olyan fontos az ön egészségének, mint a torna. Nem mindig a legkényelmesebb testhelyzet a legmegfelelőbb az ízületek számára. Pihenés közben ne hajlítsa be az ízületeket, különösen ne a csípőket, térdeket, bokákat, csuklókat és könyököket! A meditáció jó pihenésre, relaxációra, felfrissíti a testet.

42 Ízületvédelem és a gyógytorna
javítja az életminőséget, erősíti az izmokat, javítja az ízületi mozgást és az egész test működését, megelőzi a csontvesztést, az izomsorvadást, erősíti a szívet, segít az ellazulásban, alvásban, összességében jobb közérzetet biztosít, csökkenti a stresszt és egyben a fájdalmat is.

43 Ízületvédelem és a gyógytorna
A naponta többször végzett tornagyakorlat hasznosabb, mint a heti egyszeri erős torna A már kialakult deformitások esetén a gyakorlatok megkezdése előtt a korrekció a legfontosabb: az ízületi porcot kímélő, analitikus, deformitás kialakulása ellen ható gyakorlatok végzése jelenti a megfelelő terápiát. cél a végtagok használhatóságának megőrzése, hiszen ez a mindennapi életben, az önellátásban nagyon fontos

44 Ízületvédelem és a gyógytorna
Néhány jó tanács: Akkor tornázzon napközben, amikor legerősebbnek érzi magát! Mielőtt belekezd egy tornaprogramba, beszélje meg orvosával! Óvatosan kezdje a gyakorlatokat! Kellemes fáradságot érezzen torna után, ne kimerültséget! Fokozatosan növelje a gyakorlatok számát! Ne vegyen be több fájdalomcsillapítót azért, hogy több gyakorlatot tudjon elvégezni.

45 Ízületvédelem és a gyógytorna
Ne versengjen másokkal! Ne tornáztassa gyulladt ízületeit, de a gyulladt ízületeket 1x minden nap óvatosan mozgassa át, és a körülötte lévő izmokat feszítse meg, hogy ne merevedjenek meg az ízületek. Lassan kezdje, finoman mozogjon! Lélegezzen szabadon a gyakorlatok alatt, ne tartsa vissza a levegőt! Orron át történjen a belégzés az izommozgás során és szájon át történjen a kifújás lazítás alatt. ÁLLJON MEG, ha nagyon nehéz a légvétel vagy szívszorítást érez vagy ha túl fájdalmas a gyakorlat.

46 Ízületvédelem és a gyógytorna
Gyakran alkalmazott helytelen módszerek, kerülendő gyakorlatok: Kéz, csukló: a teljes ökölképzés gyakorolása, a kéz szorítóerejének fokozása szivacslabda, gumilabda szorításával, gyurmázással erőteljes csukló hátrafeszítés, tenyértámasz, négykézláb helyzet

47 Ízületvédelem és a gyógytorna
Gyakran alkalmazott helytelen módszerek, kerülendő gyakorlatok: Könyök: a tenyér váll felé nézésével történő könyökhajlítás az erőltetett, feszített könyöknyújtás Váll: gyors tempójú, nyújtott karral végzett és körző gyakorlatok

48 Ízületvédelem és a gyógytorna
Gyakran alkalmazott helytelen módszerek, kerülendő gyakorlatok: Nyak: teljes fejkörzés nyújtókezelés a nyak erőteljes, hirtelen átmozgatása a hajlítás erőltetetése

49 Ízületvédelem és a gyógytorna
Gyakran alkalmazott helytelen módszerek, kerülendő gyakorlatok: Csípő: háton fekve nyújtott lábemelés gyakorlása lépcsőn felfelé járás, mint erősítő gyakorlat

50 Ízületvédelem és a gyógytorna
Gyakran alkalmazott helytelen módszerek, kerülendő gyakorlatok: Térd: térdhajlítás terhelés alatt (álló helyzetben) lépcsőn lefelé járás gyakorolása négykézláb helyzetben, illetve térdelve végzett gyakorlatok

51 Ízületvédelem és a gyógytorna
Gyakran alkalmazott helytelen módszerek, kerülendő gyakorlatok: Boka, lábujjak: lábujjhegyre állás terheléssel hallux valgus esetén a lábujjak karmoló mozgásának végzése

52 Kondicionálás, erősítés, rehabilitáció
Úszással, sétával, biciklizéssel az aerob kapacitás, fizikai aktivitás megőrzése, fejlesztése a cél, a csuklójánál mért pulzusszám ne haladja meg a 120-at percenként (az egyéni terheléshatár kiszámolása a legoptimálisabb).

53 Kondicionálás, erősítés, rehabilitáció
SÉTA, GYALOGLÁS előnye, hogy nem kell hozzá különleges felszerelés, biztonságos az ízületek szempontjából és saját igényeihez igazíthatja Cipője legyen kényelmes és tartsa jól a lábat! Olyan helyekre menjen, ahol leülhet, ha elfáradt vagy fájdalmat érez!

54 Kondicionálás, erősítés, rehabilitáció
SÉTA, GYALOGLÁS: A járást segítő segédeszköz beállítása akkor jó, ha: a markolat magassága, a csípője magasságában van és mindig a fájdalmas ízülettel (csípő, térd, boka) ellentétes oldali kezében tartsa a segédeszközt!

55 Kondicionálás, erősítés, rehabilitáció
KOCOGÁS több energiát igényel, mint a séta jobban edzi a testet megfelelő azok számára, akiknek artritisze nem érinti az alsó végtagokat, de megerőltető lehet a lábfej-, sarok-, térd és csípőbetegségekben, különösen kemény talajon Ne kezdjen kocogni, amíg nem tud könnyedén napi 1 órát gyors ütemben gyalogolni (legalább hat héten keresztül)!

56 Kondicionálás, erősítés, rehabilitáció
KERÉKPÁROZÁS Biciklizni érdekesebb, mint otthon tornázni, messzebbre jut el vele és többet lát. Kerülje a biciklizést, ha térdpanaszai vannak! A legnagyobb veszélyt a többi jármű jelenti. Mindig viseljen bukósisakot és élénk színeket! Sose kerékpározzon kivilágítatlanul sötétben! A szobabiciklik biztonságosabbak…

57 Kondicionálás, erősítés, rehabilitáció
ÚSZÁS A meleg víz segít a lazításban és csökkenti a fájdalmat Gerinc, csípő, térd megbetegedése esetén az úszás kifejezetten jó, mert a víz fenntartja a testet. Ha hideg vízben kénytelen úszni, végezzen néhány bemelegítő gyakorlatot előtte!

58 SZAKIRODALMI VÉLEMÉNYEK
/1 A fizikális kondicionálást SLE-s betegeknél hatékonynak találták az aerob kapacitás javulásában (20%), a szubmaximális pulzusszám csökkentésében és a beteg rossz közérzetének szubjektív javításában.

59 SZAKIRODALMI VÉLEMÉNYEK
/2 A gyógytornának továbbá nagy szerepe van a depresszióból való kilábalásban, amely a rossz közérzet legfőbb oka.

60 SZAKIRODALMI VÉLEMÉNYEK
/3 A kondicionáló gyakorlatok taposógép használatát, szobabiciklizést és ellenállásos vagy súlyzós vízi tornagyakorlatokat is magukba foglalhatnak, vagy a torna mellet még külön edzésként is szolgálhatnak.

61 SZAKIRODALMI VÉLEMÉNYEK
/4 A gyógytornát illetően igazolták, hogy sem az aerobic gyakorlatok, sem pedig az ízületi mozgásterjedelmet fokozó és izomerősítő torna nem súlyosbítja a betegség aktivitását és biztonságosak. Hatásukra javul a közérzet, a funkcionális állapot, a kardiovaszkuláris állapot és az izomerő.

62 SZAKIRODALMI VÉLEMÉNYEK
/5 12 hetes aerobic program inaktív periódusban 93 SLE-s betegnél relaxációval kiegészítve: minden mérés a betegek közérzetjavulását igazolta. /6 Előírt tornagyakorlatok, otthoni tornaprogram, szobabiciklizés 3 hónapon át bizonyítottan jótékony hatású a betegeknek.

63 Ajánlott fizikoterápiás eljárások
Gyógytorna Négyrekeszes galván kezelés Iontophoresis TENS Interferencia Szelektív ingeráram Laser kezelés Masszázs Ultrahang kezelés (UH) Iszappakolás

64 Ajánlott fizikoterápiás eljárások
Ízületi fájdalom (arthralgia) terápiája Hydroterápia, hidegborogatás: 15 C°-on 15 percig, 1-2x/nap, 1 hetes kúra Iszappakolás 40 C°-on 20 percig, 3-6x/hét, 2 héten át UH 0,7-1 Watt/cm2 , 10 perc régiónként, 1-2x/nap, 2 hetes kúra Hidroelektromos fürdő, 2 vagy 4 rekeszes galván mA, 20 perc, 1x/nap, 3 hetes kúra

65 Ajánlott fizikoterápiás eljárások
Heveny ízületi gyulladás (akut artritisz) esetén Kryoterápia vagy hideglevegő terápia 300 l/perc dózisban, 10 percen keresztül, 1-2x/nap, 2 hetes kúrában Jégkompressz kezelés 12 C°-on 20 percig alkalmazzuk, 1-2x/nap, 2 hetes kúra

66 Ajánlott fizikoterápiás eljárások
Idült ízületi gyulladás (krónikus artritisz) esetén UH terápiát is alkalmazhatunk. Sok idegszálat érintő idegkárosodás (polyneuropathia) javallt terápiája Hidroelektromos fürdő 20 mA intenzitáson, percig, 1x/nap, 2-3 hetes kúra Kötőszöveti masszázs perc, 3-5x/hét, 3 hetes kúra A gyakran panaszt okozó alvászavar kezelésére relaxációs technikák alkalmazása és a nem megterhelő balneoterápia (vízfürdős kezelés) ajánlott.

67 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Irodalom Janie Hampton: Ízületi betegséggel a mindennapokban. A Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány Betegségismertető füzetek. Fordította: Dr. Péntek Márta, 1997. Schering-Plough: Ízületvédelem és Gyógytorna. Szerk: Koenig Julianna, lektorálta: dr. Rojkovich Bernadett


Letölteni ppt "PTE KK Reumatológiai és Immunológiai Klinika"

Hasonló előadás


Google Hirdetések