Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tanulmányi kirándulás a szabadkai múzeumba és mintaóra megtartása- SZECESSZIÓ (projekt terv) Készítette: Kápiszta Gabriella.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tanulmányi kirándulás a szabadkai múzeumba és mintaóra megtartása- SZECESSZIÓ (projekt terv) Készítette: Kápiszta Gabriella."— Előadás másolata:

1 Tanulmányi kirándulás a szabadkai múzeumba és mintaóra megtartása- SZECESSZIÓ (projekt terv) Készítette: Kápiszta Gabriella

2 Tanulmányi kirándulás a szabadkai múzeumba és mintaóra megtartása- SZECESSZIÓ  A múzeumlátogatás időpontja: 2012.09.28. péntek.  Időtartalom: 10.00 órától 10.45. óráig.  A tanulmányi kirándulást a szabadkai múzeumba, a mintaórát megtervezték és megvalósították:  Kápiszta Gabriella  Szabolcski Beatrice  Tóth Gabriella.  A téma: SZECESSZIÓ.

3 Projekt formájában feldolgozható tantervi témák keresése Tantárgy: történelem (általános iskola 5. és 6.osztályában). Tananyag: A múlt (általános iskola 5. osztályában) Alapvető történelmi források a középkor történelméhez (általános iskola 6. osztályában). A múlt az ötödikes és az alapvető történelmi források a középkor történelméhez a hatodikos tananyag a történelmi források, felosztása és a tárgyi emlékek múzeumi őrzése történelemmel foglalkozó része, illetve összhangban van az 5. és a 6. osztály tantervével. A múlt az ötödikes és az alapvető történelmi források a középkor történelméhez a hatodikos tananyag a történelmi források, felosztása és a tárgyi emlékek múzeumi őrzése történelemmel foglalkozó része, illetve összhangban van az 5. és a 6. osztály tantervével.

4 A kirándulás résztvevői

5 A projekt terv készítés tanári feladatai  A tanulmányi kirándulás megszervezése, lebonyolítása és értékelése.  A szervezés két napi elfoglaltságot jelent (információk begyűjtése, tanulók érdeklődésének felkeltése, autóbusz lefoglalása, ami a tanulókat a helyszínre viszi stb.)  A tanulmányi kiránduláson ötödikes és hatodikos tanulók vesznek részt.

6 A projekt terv készítés tanári feladatai A projekt leírása A múzeumlátogatás megszervezése és előkészítése A múzeumlátogatás megszervezése és előkészítése - A múzeumlátogatás időpontjának meghatározása. - A múzeumlátogatás időpontjának meghatározása. - Az útirány és a közlekedési eszközök kiválasztása és a velük kapcsolatos szervezési tevékenységek.

7 A projekt terv készítés tanári feladatai A projekt leírása -A tanárok a csoportos látogatás előtt megnézték a múzeum Szecesszó nevű kiállítását, ami a Városháza száz éves átadásának évfordulójára nyílt és felkészültek a tanóra megtarására.

8 A projekt terv készítés tanári feladatai A projekt leírása Múzeumlátogatás A tanulók csoportja a három tanár kíséretében megnézi a kiállítást és A tanulók csoportja a három tanár kíséretében megnézi a kiállítást és meghallgatják a múzeumban meghallgatják a múzeumban tartandó órát. tartandó órát.

9 A tanórához szükséges korreláció:  Korreláció: történelem, helyi történelem, francia nyelv, matematika, magyar nyelv és irodalom, képzőművészet, mindennapi élet, polgári nevelés (a gyermekek jogai-fejődésre való jogok – oktatás, szabad idő), építészet.  Tantárgyi korrelációt végző tanárok:  Kápiszta Gabriella  Szabolcski Beatrice  Tóth Gabriella.

10 A tanórához felhasznált irodalomjegyzék -történelemből   Boško Krstić: Gradska kuća Subotičko čudo = Városháza a szabadkai csoda = Town hall the miracle of Suborica, Subotica: B. Krstić, 2003 (Subotica: Globus)   Boško Krstić: Subotica, Subotica: JP „Palić-Ludaš”: B. Krstić, 2003 (Subotica: Rotografika)   Autor projekta i ureknik Boško Krstić: Secesija u Subotici = A szecesszió Szabadkán, Subotica: Književna zajednica; Budapest: Kijárat kiadó, 2002 (Subotica: Globus)   Magyar László: Palićke šetnje = Palicsi séták = Palić promenades, Palić: Javno Preduzeće„Palić-Ludaš”: B. Krstić, 2003 (Subotica: Biografika)   Magyar László: Szabadka képes történelme = Ilustorvana istorija Subotice, Subotica: Književna zajednica = Szabadka: Iróközösség: B. Krstić, 2004 (Subotica: Biografika)   Boško Krstić: Szabadka látkép, Szabadka: Palics-Ludas Közválalat: B. Krstić, 2006 (Szabadka: Rotografika)   Internet – Wickipédia - Szecesszió

11 Az óra menete  Bevezető rész (5 perc) – Kápiszta Gabriella ( történelmi források, tárgyi emlékek, múzeum)- A tanult tananyag átismétlése és bevezetés.

12 Az óra menete  Fő rész (35 perc) -Kápiszta Gabriella, Szabolcski Beatrice, Tóth Gabriella. Szabolcski Beatrice, Tóth Gabriella.  Szecesszió - a kezdetek,  Szecesszió, mint irányzat,  Szecesszió –megjelenése Európa országaiban,  Szecesszió – építészet,  Szecesszió - iparművészet,  Szecesszió – irodalom,  Szecesszió –öltözködés,  Szecesszió - festészet, grafika,  Szecesszió – híres emberek és Szabadka (Lifka Sándor ).

13 Az óra menete  Befejező rész (5 perc) – Szabolcski Beatrice - A tanult tananyag átismétlése és befejezés.

14 Szecesszió – a kezdetek 1897-ben Bécsben negyvenkilenc művész kivonult a városi művészeti központból, hogy új művészetet teremtsen századforduló jellegzetes képző- és iparművészeti, valamint irodalmi irányzata, stílusként nehezen értelmezhető, historizmus- és eklektikaellenes mozgalom, ami minden országban másként nyilvánult meg.

15 Szecesszió, mint irányzat  A szecesszió sokkal inkább egy művészeti irányzat, egy világkép, mint egységes stílus. A szó maga latin eredetű (sēcēdō, sēcēdere: kivonulni). Kivonulást, elszakadást jelent mindattól, amit a korabeli akadémikus művészet képviselt, és a hazugnak tartott historizmustól (neoreneszánsz, neobarokk, neogótikus stb. stílusok).

16 Szecesszió - építészet  Főbb jellemzői: nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika, hangsúlyos, élénk színek alkalmazása, „organikus” jellegű formálás. A szecessziós épületeken kevés a derékszög, a tervezők sokkal inkább kedvelték a lágy, gömbölyded formákat.  REICHLE PALOTA-Reichle Ferenc szabadkai építész 1903 és 1904-ben felépítette palotáját, ahol a szecesszió dominált.

17 Szecesszió - építészet  Magyarországon a szecessziót elsősorbanLechner Odön (1845- 1914) nevével kapcsolják össze. Ő a legismertebb, legnagyobb hatású szecessziós építészünk, egyúttal a stílus magyar irányzatának kezdeményezője.  Lechner Ödön hatása óriási volt, gyakorlatilag egyidejűleg számolta fel az eklektikus törekvéseket és tette népszerűvé a szecessziót, mint nemzeti stílust. Követői egész Magyarországon akadtak. A Lechner-iskola a Felvidéktől a Bácskáig és Erdélyig számos nagyszerű középületet hagyott maga után.  ZSINAGÓGA- Komor és Jakab 1902-ben építette Szabadkán.

18 Szecesszió - iparművészet  A kerámiadíszítésre, az üvegfestésre, a csipkekészítésre, az ötvösművészetre és az épületek belső dekorációjának kivitelezésére számtalan példa akad a korból.

19 Szecesszió - irodalom  A magyar irodalomban elsősorban Bródy Sándor, Szomory Dezső és Krúdy Gyula prózájában, illetve Ady Endre, Babits Mihály és Juhász Gyula lírájában mutatkoznak meg a szecesszió stílusjegyei.

20 Szecesszió -építészet Szecesszió -építészet  Neves magyar, szecessziós stílusban alkotó építészek: Jakab Dezső és Jakab Dezső és Komor Marcell, Komor Marcell, akiknek köszönhetjük a szabadkai vároházát. akiknek köszönhetjük a szabadkai vároházát.  A városházát és a Reichl- palotát stílusosan Zsolnay kerámiával díszítették, és amelyeknek formavilága szintén a magyar szecesszióra emlékeztet.

21 Szecesszió - építészet  1912-ben átadták rendeltetésének a szabadkai Városházát, a Víztornyot, a Vígadót, a Zenepavilont és a Női fürdőt, a tóparton leleplezték az Emlékkutat.

22 Szecesszió -öltözködés  A szecesszió jelentősége kettős: díszítő elemek helyett egy teljesen új vonalvezetésű, japán ihletésű, a növények és a női szépség hajlékonyságára alapozott stílust teremt. Másrészt hangsúlyozza a tárgyak használati értékét, a sima, dísztelen funkcionalizmus előfutára.

23 Szecesszió -öltözködés  Népszerűvé válásakor az 189o-es években a növény és figurális elemek burjánzása jellemzi.  19o5 körül ezek az elemek már szögletesebbek. A szecesszió hatása - látványos ornamentumok megjelennek a lendületes, grafikai vonalvezetésű ruhákon.  Az öltözködés aktuális, ésszerű refomruháit segíti, megalapozva a fűző nélküli, kis anyag- szükségletű, viszonylag egyszerű szabású, kényelmes divatot, melyre a 2o.század dolgozó nőtípusának szüksége van.

24 Szecesszió - festészet, grafika Magyar festők, grafikusok  Lakatos Artúr:Plakát  Rippl-Rónai József – második festői korszakában a legjelentősebb képviselője a stílusirányzatnak  Kernstok Károly korai művei és ablaküveg-terveivel kapcsolódik  Faragó Géza-festő, plakáttervező  Róth Miksa - üvegfestő

25 Lifka Sándor és a szabadkai mozi  -Lifka Sándor (1880-1952) Brassóban született, letelepedett Szabadkán, ahol filmszínházat nyitott.

26 A szabadkai szecesszió -részlet

27

28 Szecesszió Szabadkán és Palicson  SZECESSZIÓ:  -ZSINAGÓGA  -VÍZTORONY (Palics)  -VÁROSHÁZA  -VIGADÓ (Palics)  -NŐI STRAND (Palics)  -ZENEPAVILON (Palics)  -EMLÉKKÚT (Palics)

29 Részlet a tanóráról  A tanulók figyelmesen hallgatták tanáraik előadásait, aktívan hozzászóltak a hallottakhoz és jelentkezéssel dinamikussá tették az órát.

30 Részlet a tanóráról  A hangulat kitűnő volt, mindenki jó érezte magát a múzeumban.

31 Részlet a tanóráról

32  A mintaórát a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola pedagógusa (Mirjana Pajić) és pszichológusa (Belančić Svetlana) is figyelemmel kísérte.


Letölteni ppt "Tanulmányi kirándulás a szabadkai múzeumba és mintaóra megtartása- SZECESSZIÓ (projekt terv) Készítette: Kápiszta Gabriella."

Hasonló előadás


Google Hirdetések