Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BERUHÁZÁSOK A TATROS MEDENCÉJÉBEN HARGITA MEGYÉBEN KORODI ATTILA Gyimesközéplok - 2007. szeptember 29-30.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BERUHÁZÁSOK A TATROS MEDENCÉJÉBEN HARGITA MEGYÉBEN KORODI ATTILA Gyimesközéplok - 2007. szeptember 29-30."— Előadás másolata:

1 BERUHÁZÁSOK A TATROS MEDENCÉJÉBEN HARGITA MEGYÉBEN KORODI ATTILA Gyimesközéplok - 2007. szeptember 29-30

2 A TATROS ÉS MELLÉKFOLYÓINAK RENDEZÉSE  A VÍZGYŰJTŐ MEDENCE JELENLEGI ÁLLAPOTA  A MUNKÁLATOK FONTOSSÁGA ÉS SZÜKSÉGESSÉGE A Tatros vízgyűjtójében (a felső és középső szakaszon) valamint a mellékfolyókon tapasztalt torrenciális esőzések következtében 2004-2005 között történelmi maximális hozam keletkezett. 2005 júliusában a 160-180 l/m2-t elérő csapadékmennyiség következtében a Tatros és mellékfolyói az Úz, az Ojtoz, a Kászon, a Bâlca (Bákó megyében), illetve a Görbepatak, az Ugra pataka, a Komját pataka, a Hidegség, a Bükkhavas pataka, és a BorosVölgye pataka (Hargita megyében) tetemes károkat okoztak. A Tatroson és mellékpatakain keletkezett árhullámok masszív part-, helyenként medereróziót okoztak. A fentiek következtében a Gyimes – Comăneşti – Urecheşti települések között (Bákó megyében) és Gyimesfelsőlok illetve Gyimesközéplok környékén (Hargita megyében) négy beruházást eszközölnek.. Ezeket a beruházásokat hidrotechnikai munkálatokra (mederszabályozás, part erősítés, árvízvédelmi gát, töltés) fordítják.

3 Alapok: PHARE, állami költségvetés A beruházás értéke: 12 millió Euro Kapacitás: - meder rekalibráció – 13+9 KM - partvédelem: 3.2 km A TATROS ÉS MELLÉKPATAKAINAK SZABÁLYOZÁSA HARGITA MEGYE Árvízvédelemben részesül 200 gazdaság Gyimesfelsőlokon és Gyimesközéplokon 15 km megyei és községi út 10 híd 100 ha termőföld

4 A TATROS SZABÁLYOZÁSA ÁLTAL ÉRINTETT FOLYÓSZAKASZOK Gyimesfelsőlok - Tatros folyó: az Tatros forrás farmtól folyásirányban; a Komját pataka torkolata fölött és alatt; a Csíkszeredai Erdészettől folyásirányban; a görbepataki vasúti híd fölött és alatt; nyiresaljai katonai egységtől folyásirányban - Görbepatak; - Ugra pataka; - Komját pataka Gyimesközéplok -Tatros folyó: összefolyás a Boros patakkal; gyímesközéploki CFR kanton; a gyímesközéploki fűrészüzemtől folyásirányban – összefolyás a Hidegséggel; - Hidegség; - Jávárdi patak; - Bükkhavas pataka; - Sötétpatak.

5 A KIVITELEZÉSI TERV  A Tatros és mellékfolyói szabályozásáról szóló kivitelezési terv előkészítésére 2007 szeptember 17-én írták alá a szerződést (PT+CS+DE).  A terv átadási határideje 2007. október 17.  A kivitelezési munkálatokra 2008-ban írják ki a versenytárgyalást.

6 A KIVITELEZÉSI TERV JÓVÁHAGYÁSI ELJÁRÁSA  A munkálat elvégzésére a szerződő hatóság a Szeret-Bákó-i Vízügyi Igazgatóság. Az Igazgatóság a Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztériummal, illetve az Észak-Kelet Regionális Fejlesztési Ügynökséggel kötött finanszírozási szerződést.  Miután a Szeret-Bákó-i Vízügyi Igazgatóság a kivitelezési terv és a feladatfüzet birtokába jut, ezeket leellenőrzik és beterjesztik a Szeret-Bákó-i Vízügyi Igazgatóság Műszaki- Gazdasági Bizottságához (CTE) véleményezésre.  Ezt követően a kivitelezési tervet az Észak-Kelet Regionális Fejlesztési Ügynökség hagyja jóvá.  A jóváhagyást követően írják ki a versenytárgyalást a 2006 évi 34 sz. Sürgősségi kormányrendelet előírásainak megfelelően.

7 Köszönöm a figyelmet! Környezetvédelem és Fenntartható Fejlődés Minisztériuma www.mmediu.ro


Letölteni ppt "BERUHÁZÁSOK A TATROS MEDENCÉJÉBEN HARGITA MEGYÉBEN KORODI ATTILA Gyimesközéplok - 2007. szeptember 29-30."

Hasonló előadás


Google Hirdetések