Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ökológiai gazdálkodás előírásai és a feldolgozás Budapest, 2004.10.26 Előadó: Dr. Roszik Péter c. egyetemi docens ügyvezető, Biokontroll Hungária Kht.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ökológiai gazdálkodás előírásai és a feldolgozás Budapest, 2004.10.26 Előadó: Dr. Roszik Péter c. egyetemi docens ügyvezető, Biokontroll Hungária Kht."— Előadás másolata:

1 Az ökológiai gazdálkodás előírásai és a feldolgozás Budapest, Előadó: Dr. Roszik Péter c. egyetemi docens ügyvezető, Biokontroll Hungária Kht.

2 A Biokontroll Hungária Kht. elismertsége és elérhetősége •Elismertség : •FVM elismerés: HU-ÖKO-01 kódszámon •Nemzeti Akkreditáló Testület akkreditációja: MSZ EN 45011:1999 szerint (NAT /2002) •EU elismerés: tagországi (csatlakozás előtt utolsó: No 2382/2002) •Svájci elismerés: EU kölcsönös (csatlakozás előtt: FDE ) •IFOAM akkreditáció: február 21-től •Elérhetőség: •Biokontroll Hungária Kht Budapest, Margit krt. 1. III/ Postacím: 1535 Budapest Pf. 800 Telefon: (1) , 23, 66, 67, (30) , (70) , (20) Fax: (1) • •Internet:

3 Akcióprogramok Európában Ország/ (2001)Program 2001 (%) Év/célzott arány Belgium – FlandriaFlamand működési terv 1, re 10 % Dánia (6,15) II. Működési terv „Fejlődés a biogazdálkodásban” 6, re 10% Európai Unió (2,94) Európai Működési Terv 2,94 Kétéves időszak – 4 pont Előkészítő fázisban van Franciaország (1,31) Öt évre szóló terv (1998 – 2002) 1, re vezető ország szeretne lenni Németország (3,20) „Szövetségi ökológiai gazdálkodási terv” 3, re 20% (újabban 2013) Hollandia (1,39)Terv 2001 – , re 10% Norvégia (3,13) Működési terv a biogazdálkodás fejlesztésére – re 10% Svédország 6,30Működési terv – ,25 Nincs meghatározva EK – Anglia (3,96) Működési terv az angol öko-élelmiszeripar és ökogazdálkodás fejlesztésére 2,85 Nincs meghatározva EK – Wales (2,85) „Walesi Agrifood működési terv” 2, re 10%

4 Az ökológiai gazdálkodás jogszabályi háttere és előírás rendszere: •az EU Tanács 2092/91 rendelete •140/1999 (IX.3.) Kormány rendelet •74/2004 FVM rendelet •a Biokontroll Hungária Kht. Alap-feltételrendszere

5 A szabályozással lefedett terület Mezőgazdasági alapanyag (növényi termék, benne gyűjtött, gomba és állati termék – kivételekkel) Élelmiszer Takarmány

6 Szabályozatlan területek •Hal, vad, nyúl, galamb, stb. •Feldolgozott állati termék (adalék- és segédanyag lista) •Bor •Nem élelmiszer

7 Az ökológiai termék megnevezése Ökológiai: (öko, eko, stb. > CS, DA, DE, ET, HU, LT, BL, SK, SL, SV) Biológiai: (bio, > DE, EL, FR, IT, LV, NL, PT) Organikus: (> EN, MT) (Luonnonmukainen): SF

8 Ellenőrzés, tanúsítás

9 Bejelentkezés a jogszabály hatálya alá •Szerződéskötés •Bejelentkezési lap kitöltése, beküldése •nyilvántartásba vétel (Igazolás a Kormány rendelet szerint) •Alap-feltételrendszer, vezetendő űrlapok kiküldése

10 Az ökotermék jellemzői a fogyasztók szerint -Makro- és mikroelem tartalom -Vitamin tartalom -Egészségvédő anyagok -Íz -Élelmiszerbiztonság (szermaradék nincs) -Olcsóbb > beltartalom és társadalmi ráfordítás szintjén, BSE, ivovíz stb -GMO mentes

11 Az ökológiai gazdálkodás főbb jellemzői I. Sajátosságai: •Alapelv: soha nem ártani („Nil nocere”) •Nem lehet benne csalódni

12 Az ökológiai gazdálkodás főbb jellemzői II. Célkitűzései: •A természet és a környezet védelme (1930 körül Sajó Károly entomológus) •A fogyasztó egészségének szolgálata (1999 !!! >élelmiszerbiztonság)

13 Az ökológiai gazdálkodás főbb jellemzői III. Eszközei: •Vetésváltás •Felszívódó és perzisztens növényvédőszerek alkalmazási tilalma (pozitív lista) •A talaj tápanyag-szolgáltató rendszerétől független tápanyag-adagolás tilalma (pozitív lista) •Rezisztens fajták, vonalak •Átállási idő •Izoláció (GMO-től is) •Állattartásban az elhelyezés és takarmányozás (etológiai alapú) •Állatjóléti előírások •Nitrogén terhelés korlátozása

14 Az ökológiai gazdálkodás optimális anyag- és energiaáramlása (Diercks; és Ángyán, Menyhért alapján)

15

16 Az élelmiszer feldolgozás követelményei I. •Ellenőrzés, tanúsítás •Izoláció> térben vagy időben •Elkülönített tárolás nyersanyag és a kész •Ökológiai nyersanyag (100; 95 vagy 70%) •Adalék- és segédanyag >feltételekkel

17 Az élelmiszer feldolgozás követelményei II. •Pozitív lista: adalék- és segédanyag, nem ökológiai alkotók *(tartósítószer, ízfokozó, mesterséges színezék, aroma, édesítő stb.) •GMO mentes (első élő szervezetig vissza) •Az ionizáló besugárzás tilalma •Mosó-, fertőtlenítőszerek, csomagolóanyagok általános szerint * tilos

18 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

19 A Biokontroll Hungária Kht. elérhetősége •Biokontroll Hungária Kht Budapest, Margit krt. 1. III/ Postacím: 1535 Budapest, Pf. 800 Telefon: (1) , -23, -66, -67, (30) , (70) , (20) Fax: (1) •Internet:


Letölteni ppt "Az ökológiai gazdálkodás előírásai és a feldolgozás Budapest, 2004.10.26 Előadó: Dr. Roszik Péter c. egyetemi docens ügyvezető, Biokontroll Hungária Kht."

Hasonló előadás


Google Hirdetések