Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Jövő Bizottsága és a Vécsey terv. A jövő - Mit hoz a jövő? - Jövő titkainak fürkészése – vagy előrelátás - István király intelme - Delpfoi jós, Nostradamus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Jövő Bizottsága és a Vécsey terv. A jövő - Mit hoz a jövő? - Jövő titkainak fürkészése – vagy előrelátás - István király intelme - Delpfoi jós, Nostradamus."— Előadás másolata:

1 A Jövő Bizottsága és a Vécsey terv

2 A jövő - Mit hoz a jövő? - Jövő titkainak fürkészése – vagy előrelátás - István király intelme - Delpfoi jós, Nostradamus – Reagan - Gazdasági előrelátás – jövő kutatás

3 A jövő kutatás Két paradigma: 1) Evolúciós jövő kutatás 2) Kritikai jövő kutatás

4 1) Az első az emergens komplexitások a fejlődő rendszerek időbeni változásainak hatásait kutatva arra helyezi a hangsúlyt, hogy a jövő lehetőségeit behatárolja és a különféle lehetséges jövők kialakulását szimulálja.

5 2) A második az ember előrelátó és jövőt alakító tevékenységének tulajdonít kiemelkedő szerepet. Ez a megközelítési mód az egyének és a különféle – akár civil – közösségek jövőhöz való viszonyát, jövőre vonatkozó elvárásait foglalja rendszerbe. Magyarországon mindkettőt alkalmazzák, sőt ötvözik is. Magyarországon mindkettőt alkalmazzák, sőt ötvözik is.

6 Jövő kutatás az EU-ban - Az EU-ban is fontos és kihagyhatatlan terület - Sok területen folynak, pl.: a jövő nemzedék sorsa - Az EU szerint három fontos cél: - fenntarthatóság széles értelmezése - fenntarthatóság széles értelmezése - szakpolitikák és koherenciájuk - szakpolitikák és koherenciájuk megteremtése és ezáltal, a tudatos megteremtése és ezáltal, a tudatos döntéshozatal elősegítése döntéshozatal elősegítése - az egyértelműen nem fenntartható trendekre - az egyértelműen nem fenntartható trendekre való válaszadás. való válaszadás.

7 EU gazdasági kutatás   A „Liszaboni célok” eléréséhez közös kutatás kell. /komplex legyen és drága is/.   Hosszú távos fenntartható gazdasági növekedés kell,   Verseny előnyt biztosítani kell,   Az Európai életminőséget javítani kell,   Különböző kutatásokat össze kell hangolni.

8 Jövő kutatás a világban - Jövő Tanács Svájc, Jövő Bizottsága Finnország - Jövő Bizottsága - 1992-ben parlament - Vizsgált 2-3 téma 1-2 éven belül - Témák: - gazdasági globalizáció várható hatásai hatásai - energia helyzet - energia helyzet - népesedés politika - népesedés politika - Beépült a demokratikus intézményrendszerbe és megkerülhetetlen nemzeti érték – és hasznosítják! megkerülhetetlen nemzeti érték – és hasznosítják!

9 Nagykanizsai Jövő Bizottság célja - Ötlet finn, kiváltó ok a stagnálás és szembenállás - Cél: közös kitörési pontok találása - Tagok - 3 kutatási téma: - munkahelyteremtés és innováció innováció - turizmusfejlesztés - turizmusfejlesztés - városmarketing - városmarketing

10 A munka elindult - Versengő városok (Rechnitzer János és Lengyel Imre) - Harc a befektetőkért, új piaci intézmények és szervezetek megjelenéséért, új igazgatási funkciók telepítéséért.

11 24. óra - Nincs régi potenciál, - Nincs elég új impulzus, - Nem indult meg a modernizáció, - Rendszerváltás vesztese, - Gazdasági válság rontó hatása.

12 Munka folytatása - Kell-e a válság miatt leállítani a munkát, - Iránytűnek stratégia kell, - A sikeres munkához kutatási modell kell.

13 - Kutatási séma

14 - honlap

15 - Pályázat kiírás

16 - Értékelés – közzététel - kiemelés

17 Nyertes pályázat

18

19

20

21 Vécsey terv formálódása - Munkahelyteremtés és innováció, - Idegenforgalom, - Marketing.

22 Idegenforgalom - Jelenlegi helyzet: - Egy 5-ös skálán 2- erősségűre értékelhető, fehér folt, - Nincs látványos műemlék, nincs pár napot betöltő program, - Nincs húzó idegenforgalmi termék, - Paradigma váltás kell mind az idegenforgalomban, mind a városmarketingen.

23 SWOT analízis – lehetőségek - - Pannon Egyetem nagykanizsai kampusa, - - Termálvíz kincsre alapozott gyógyturizmus, nívós szálloda építése, - - Civil szervezetek és a város összefogása, - - Hosszú távú idegenforgalmi koncepció elkészítése, - - Új, húzós idegenforgalmi image megteremtése, - - A város történelmének felhasználása, /kanizsa vár, …/ - - Fesztiválok kitalálása és megszervezése, - - A Csó-tóra alapozott turizmus felépítése, /vizi turizmus, … stb./ - - Bor és gasztronómiai kezdeményezések kiterjesztése, - - Kulturális ajánlatok kibővítése, - - Vadászati és lovas turizmus, - - Háttérturizmusba való aktívabb bekapcsolódás, - - Kiskanizsai skanzen kialakítása, - - Irodalmi alkotás írása a város hősi történetéből és eköré felépíthető egy újabb esemény,

24 SWOT analízis – lehetőségek: - - Új, vonzó vivő főtermék kitalálása, mely mellé több kisebb rendezvény felfűzése, - - Újra gondolandó a régiók kapuja szlogen, - de legalább a képi megjelenítés lecserélése és egy ütősebbre cserélhető lenne, - - Szakmai konferenciák szervezése, - - Bakancsos és kerékpár turizmus, - - Multifunkcionális csarnok építése, - - Megújuló energiára alapozott centrum kialakítása / zöld város /, - - Kistérségi összefogás megvalósítása, - - Városi honlap folyamatos aktualizálás, - - Sétakert és Maort telep együttes kihasználása, - - Új camping létrehozása, - - Érdekes sport lehetőségek felkutatása, - - Városi lobbi tevékenység erősítése.

25 Mi várható?   A Vécsey terv elkészül és megindul a végrehajtása,   Ha így lesz Nagykanizsa elindul újkori történelmének harmadik virágzása felé,   Ha nem így lesz a város a leszakadók táborába kerül és visszafejlődik.

26 Lemaradunk, vagy fejlődünk? / A válságból is lehet lehetőség/   A lemaradásból és válságból sincs más kiút. Sőt most most még inkább fontos új területek felé fordulni és fejlődési, fejlesztési energiákat mozgósítani.   A közeljövőben elinduló fellendülés nyomán beinduló befektetési tőke kész, megvalósítható, sikerrel kecsegtető célpontokat fog keresni. Aki ilyent tud nyújtani nyerő lesz. És ne feledjük, miután a befektetni kívánó tőke kevesebb lesz mint a válság előtt volt a lehetőségek korlátozottak lesznek.


Letölteni ppt "A Jövő Bizottsága és a Vécsey terv. A jövő - Mit hoz a jövő? - Jövő titkainak fürkészése – vagy előrelátás - István király intelme - Delpfoi jós, Nostradamus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések