Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nagykanizsa, június 3. Scherczer Károly Róbert

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nagykanizsa, június 3. Scherczer Károly Róbert"— Előadás másolata:

1 Magyarország és Horvátország közötti gazdasági kapcsolatok –Üzleti környezet Horvátországban
Nagykanizsa, június 3. Scherczer Károly Róbert külgazdasági szakdiplomata

2 Bilaterális kapcsolataink Általános jellemzők
Magyarországot fontos gazdasági partnernek tekintik Horvátországban: Mind a kereskedelmi partnerek, mind a beruházók, mind az idegenforgalmi látogatók vonatkozásában az első tíz partner között vagyunk. A kétoldalú kapcsolatok kezelése semleges vagy inkább kedvező, amiben tükröződik az a tény, hogy Magyarország az egyetlen szomszédos állam, mellyel nincsenek nyitott kérdéseik. Gazdasági, kereskedelmi kapcsolataink kereteit kétoldalú ill. az EU-val kötött Stabilizációs és Társulási Megállapodás rendezi.

3 Bilaterális kapcsolataink Kétoldalú kereskedelmi kapcsolataink
A kétoldalú áruforgalom az ezredforduló óta több mint ötszörösére nőtt, állandó jelleggel magyar aktívum jellemzi. A évben a magyar export értéke több mint 10%-os növekedést mutat, importunk azonban ugyanezen időszakban a magyar statisztikák szerint 16 %-kal esett. Horvát részről a magyar áruk piacrajutását diszkriminatív intézkedések nem akadályozzák. Horvátországba jelenleg évente több mint 1100 magyar cég viszi ki áruit, illetve 400 importál onnan. A legfontosabb magyar exportcikkek közé az élelmiszerek, az ásványi termékek és energiahordozók, a vegyipari, műanyag és gumitermékek, a gépek, berendezések, járművek. Az importban jelentős tételt képviselnek az energiahordozók, polimerek valamint a cukor.

4 Bilaterális kapcsolataink Kétoldalú kereskedelmi kapcsolataink II.

5 Bilaterális kapcsolataink Kétoldalú kereskedelmi kapcsolataink III.

6 Bilaterális kapcsolataink A magyar tőke jelenléte érdemivé vált
A magyar befektetések értéke öt év alatt több mint ötszörösére nőtt és meghaladja a 2,1 Mrd EUR-t. 2008-ban 900 M EUR értékű magyar beruházás valósult meg Horvátországban, ami elsősorban a MOL további részvényszerzésének köszönhető az INA-ban. A külföldi befektetők sorában Magyarország az előkelő 4. helyet foglalja el. Az elmúlt évben befejeződött az OTP Hrvatska feltőkésítése - melyet a horvát központi bank írt elő valamennyi kereskedelmi bank számára. A MOL által megvásárolt Tifon bővítette benzinkút hálózatát. A Trigránit megkezdte a zágrábi sport Arénához kapcsolódó bevásárló és szórakoztató központ építését. A Danuvius Marina folytatta tengerparti üdülő központjának bővítését.

7 Bilaterális kapcsolataink III. A magyar tőke jelenléte érdemivé vált
Működőtöke-befektetések 2004 és 2008 között (M EUR-ban)

8 Horvátország gazdasági helyzete I.
A 2008-as évben, a horvát GDP 2,4 %-al nőtt a GDP. A növekedés forrásai: a lakossági fogyasztás, az állami beruházások, valamint az idegenforgalom. Az Eurostat szerint vásárlóerő paritás alapján GDP/fő-je az EU átlag 57,8%-a. A gazdaság továbbra is szerkezeti gondokkal küzd: nincs versenyképes ipara és gyenge a mezőgazdaság teljesítménye. Jelentős zöldmezős beruházások a tavalyi évben sem valósultak meg. A horvát gazdaság egyik legkritikusabb területe a gyenge export teljesítmény. Horvátország kivitele 2008-ban 6,1 %-al (9,58 MRD EUR), míg importja 10,8 %-al (20,8 MRD EUR) nőtt a megelőző év ugyanezen időszakához képest. A külkereskedelmi deficit 11,22 MRD EUR, ami folyamatosan romló trendet mutat. A külső össz-adósság folyamatosan növekszik és 2008 végére elérte a GDP 90%-át (39 MRD EUR). A tavalyi évben 17 %-kal növekedett a teljes adósságállomány.

9 Horvátország gazdasági helyzete II. Válságellenes intézkedések I.
A költségvetés felülvizsgálásra került. A horvát kormány jelenleg 3%-os zsugorodással számol. Szakértői vélemények alapján azonban 6 % körül lehet. A vállalatok adón kívüli terheinek csökkentése (kötelező kamarai tagsági díj, befizetés a Horvát Erdőgazdaság és Turisztikai Társaság részére, önkormányzatok által kivetett díjak). Az állami vállalatok kiadásait kb. 2 milliárd kunával csökkentik. Az állami vállalatok fizetési kötelezettségeiknek max. 60 napon belül tegyenek eleget. A vállalatoknak adható „de minimis” támogatás értékét 200 ezerről 500 ezer euróra növelik (EU konform támogatási forma). A Horvát Fejlesztési Bank alaptőkéjét 400 EUR-val emelik az exportáló és a kis- és közepes vállalatoknak nyújtandó hitelek bővítése érdekében.

10 Horvátország gazdasági helyzete II. Válságellenes intézkedések II.
A turizmus fejlesztése érdekében intézkedési tervet dolgoznak ki. A 30 millió eurónál nagyobb értékű külföldi beruházások engedélyezését 45 napon belül be kell fejezni. Az első lakáshoz jutást kedvezményes kamatokkal támogatják. Az import áruk ellenőrzését megszigorítják. A szociálisan legveszélyeztetettebbek védelme érdekében pénzügyi alapot hoznak létre.

11 Horvátország gazdasági helyzete III.
HORVÁTORSZÁG GAZDASÁGI MUTATÓI 2004 – 2008

12 Gazdasági társasági formák Horvátországban
Társaság, illetve egyéni vállalkozás alapítása Horvátországban jelenleg több nagyvárosban (Zágráb, Split, Rijeka, Eszék, stb.) egyablakos rendszerben is elvégezhető. Az eljárás menete a honlapon angol nyelven is megtalálható, illetve a formanyomtatványok, valamint befizetési szelvények is letölthetőek. Társasági forma Tőketársaságok korlátolt felelősségű társaságok (d.o.o.) ill. részvénytársaság (d.d). Személyegyesülések közkereseti társaságok, betéti társaság ill. un. gazdasági érdekközösség. Egyéni vállalkozások cégjegyzékbevétel évi 2 M HRK-tól kérhető ill. ha bevétele meghaladja a 15 M HRK-t kötelező kérnie azt). Alaptőke Bt.-re vonatkozó előírások általában azonosak a magyar jogban szeplővel. Kft.-re vonatkozó előírások Minimális törzstőke nagysága HRK, minimális törzsbetét 200 HRK. Rt. - re vonatkozó előírások Minimális alaptőke nagysága HRK.

13 Horvát Adórendszer Összefoglaló táblázat I.

14 Horvát Adórendszer Összefoglaló táblázat II. (SZJA kedvezmények)
Adózó Eltartott családtagok Gyermekek FAKTOR A SZEMÉLYI ADÓKEDVEZMÉNY ÖSSZEGE (HRK-ban) havonta évente Alapvető adókedvezmény (kvázi 0%-os SZJA sáv) 1,0 1.600,00 19.200,00 Eltartott családtag 0,5 800,00 9.600,00 Első gyermek Második gyermek 0,7 1.120,00 13.440,00 Harmadik gyermek Negyedik gyermek 1,4 2.240,00 26.880,00 Ötödik gyermek 1,9 3.040,00 36.480,00 Részleges rehabilitációs pótlék 0,3 480,00 5.760,00 Rehabilitációs pótlék 100% rokkantság esetében Nyugdíjasok - A nyugdíj összegének nagyságáig, legfeljebb 3.000,00 36.000,00

15 Köszönöm a figyelmüket!
Elérhetőségeink: Magyar Köztársaság Nagykövetsége – Külgazdasági Iroda Zagreb, 10000 Pantovčak 146 Telefon/Fax:


Letölteni ppt "Nagykanizsa, június 3. Scherczer Károly Róbert"

Hasonló előadás


Google Hirdetések