Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PRAKTIKÁK AZ OLAJIPARI KARBANTARTÁSBAN 2, AVAGY „EGY HŐCSERÉLŐ IS LEHET NYŰGÖS” XXIII. Nemzetközi Karbantartási Konferencia 2011. június 6-7. Veszprém.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PRAKTIKÁK AZ OLAJIPARI KARBANTARTÁSBAN 2, AVAGY „EGY HŐCSERÉLŐ IS LEHET NYŰGÖS” XXIII. Nemzetközi Karbantartási Konferencia 2011. június 6-7. Veszprém."— Előadás másolata:

1 PRAKTIKÁK AZ OLAJIPARI KARBANTARTÁSBAN 2, AVAGY „EGY HŐCSERÉLŐ IS LEHET NYŰGÖS” XXIII. Nemzetközi Karbantartási Konferencia 2011. június 6-7. Veszprém

2 Bevezetés Előadó: Sóti Csaba Társszerző: Ottenberger Tamás Szaló Zoltán PRAKTIKÁK AZ OLAJIPARI KARBANTARTÁSBAN 2, AVAGY „EGY HŐCSERÉLŐ IS LEHET NYŰGÖS” XXIII. Nemzetközi Karbantartási Konferencia 2011. június 6-7. Veszprém

3 Cégadatok Tulajdoni viszony: Petrolszolg Kft.->100 %-os MOL Slovnaft MaO ZRt. ->100 %-os Slovnaft A két cég alkotja az úgynevezett SSC-t Single Service Company Egyszerviz Cég a karbantartási tevékenységek elvégzésére Egy közös felső vezetéssel.

4 Cégadatok Tiszaújváros Algyő Kiskunhalas Hajdúszoboszló Gellénháza Százhalombatta Bratislava Zalaegerszeg

5 Fő tevékenységek Gépész, műszerész irányítástechnika, villamos, diagnosztikai, biztonságtechnikai és szakipari munkák: Karbantartás, Javítás, Felújítás, Technológiai kivitelezés, Engineering szolgáltatás.

6 Gyakorlati példa Napi rutinfeladatok Üzemleálláshoz kötött feladatok Havária meghibásodások DCL6 E101 kazán Elázott

7 Gyakorlati példa Kazán jellemzői A Kemencében kénhidrogén és ammóniás gáz elégetése történik oxigénszegény környezetben. Ezek az üzemben keletkező a technológiai rendszeren már nem alkalmazható elegyek. Végtermék: Reaktorgáz (füst) Folyékony kén Hő -> gőz 45 bar, 350 o C

8 Szerkezeti elemek Égőtér Hőhasznosító Víztartály Reaktorgáz Folyékony kén kénhidrogén és ammóniás gáz Gőz

9 Hibafeltárás Falazatbontás Tisztítás Vizsgálat

10 Hibavizsgálat Az F DCL6 üzem H-101/E-101- jelű gőzhevítő kazánja meghibásodott, égőtere vízzel telt föl. Csőlyukadás illetve csőrögzítés tömörtelensége lehet az ok, mivel csak az E-101-j. túlhevítőből juthat víz az égőtérbe. Az üzem leállása, kiszakaszolása (blindelés) után, a készülék nyitását követően a kötegfal hővédő falazatát és kerámia védőcsöveket eltávolítva bebizonyosodott, hogy a falazattartó tüskék és a csővégek ”elégtek”. A csövek az eredeti terv szerint 5 mm-re lógtak ki a kötegfalból, így a csővégek sarokvarratai is elfogytak és már nem biztosították a tömörséget. A berendezést az üzemelési helyén a szűk geometriai méretek és a csövek befeszülése miatt nem lehetett átcsövezni, ezért a berendezést nagyobb mértékben meg kellett bontani.

11 Hibafeltárás

12

13

14 Előkészítés Mivel már üzemelt berendezésről van szó, ezért kiemelten fontos a felületek előkészítése. A magas hőmérsékletű üzemelés és a folyamatgáz nagy kéntartalma miatt a csőkötegfal felülete erősen szennyezett, kénnel, revével, salakanyagokkal borított. A kiemelt és átcsövezésre kerülő, illetve a bennmaradó kötegfal felületeket ezért több lépésben, alaposan, ellenőrzött módon tisztítani, előkészíteni kell állványépítése gőzölés, szemcseszórás, homlokfelületek- és élek előkészítése köszörüléssel, a felületi rétegek kéntartalmának kimelegítése (550-600ºC), végleges előkészítés köszörüléssel, élek térfogati vizsgálata ultrahanggal (a régi varratból esetlegesen bennmaradt hibák feltárására), javítások, kontrollvizsgálatok elkészítése, alátétlemez hegesztése a becsúsztatott kötegfalra, beállítás, illesztés, fűzés, hőkezelő paplanok felszerelése, ponyvázás.

15 Hibatípus / intézkedés Régi varratból maradt térfogati jellegű hibák, a gyári varratot az él-előkészítés során ki kell munkálni, a leélezett éleket hegesztés előtt UT térfogati vizsgálattal ellenőrizni kell, Alátétlemez elválása, Az alátétlemezt 100 mm-enként 50 mm-es fűzővarratokkal kell felhelyezni, A csőköteg behúzását görgőkön kell végezni,

16 Hibatípus / intézkedés Méreteltérések, éleltolódás, hegesztés előtt a kötegfalak beállítását és rögzítését ellenőrizni kell, a rétegközi hőmérsékletet mérni kell és be kell tartani, Térfogati jellegű varrathibák (salak és gázzárványok, kötéshibák), a hegesztés környezetét le kell ponyvázni, A hegesztés során megfelelően kiszárított hozaganyagot lehet felhasználni hőntartó tegezből, A sorok között salakolni, megfelelően tisztítani kell, A rétegek között vissza kell köszörülni.

17 Hibatípus / intézkedés A csőköteg préselt csővégeinek kilazulása. (a homlokvarrat behegesztése során túl közel van a szélső csősor a varrathoz) a rétegközi hőmérsékletet mérni kell és be kell tartani, az előmelegítés és hőkezelés során a le- és felfűtési sebességektől eltérni nem lehet.

18 Méretek Emelés mindösszesen: 42 t Emelési magasság: 20 m Emelőgép: 350 tonnás daru Gépészeti munkaóra: 4.000 óra 3 műszakos munkarendben Helyszíni munkavégzés: 8 nap

19 Munkaszervezés Petrolszolg saját + alvállalkozók

20 Javítási technológia Kibontás

21 Hibafeltárás Bontási szint meghatározása 1. 2. 3. 4.

22 Javítási technológia Áttelepítés (útakadály)

23 Javítási technológia Áttelepítés 1.

24 Javítási technológia Fordítókamra levágás 2.

25 Javítási technológia Köteg kihúzás 3-4.

26 Javítási technológia Csővég (varrat) lemarás Kicsövezés Régi varrat hiba

27 Javítási technológia

28 Csőhegesztés 141 Ø48,3 x 5,1 632 db

29 Javítási technológia Csővég illesztés kézi maróval

30 Javítási technológia Csőköteg betolás, sátrazás „A menyasszony”

31 Javítási technológia Köpeny hegesztés 141 / 111

32 Javítási technológia Kötegfal hegesztés 141 / 111

33 Javítási technológia Kötegfal hegesztés 141 / 111

34 Javítási technológia Üzemi helyszíni varrat

35 Javítási technológia Előmelegítés 200°C Hőkezelés: 610°C

36 Javítási technológia Miért pont 141/111 ? Hátránya: nem termelékeny Kitüntetett jelentősége van a kis hőbevitelnek a hőcserélő csövek préselésének kilazulása érdekében, Az alkalmazott hegesztő-gárda karbantartásban bír nagy tapasztalattal, tehát a ”helyszíni” hegesztési feladatoknál alkalmazott 141-es és 111-es eljárásokban van napi gyakorlata, A mobil hőkezelő berendezések alkalmazást a készülék körülményes mozgathatósága és a rövid határidő indokolta.

37 Utómunkálatok Falazat Kerámia védőcső (kúpos ->cserélhető) Hőálló kerámia filc RÉGI ÚJ

38 Utómunkálatok Vizsgálatok VT, UT, PT, RT, nyomáspróba Falazás Dokumentálás A tervezett határidő előtt egy nappal átadva Siker

39 Összefoglalás Komplex feladat ütemezett elvégzése a szakmák összehangolásával Gépészet Falazat Szakipar (állvány, szigetelés, festés,) Emelés Irányítástechnika Villanyszerelés Azóta a készülék „köszöni szépen, jól van.”

40 Zárszó Köszönjük a figyelmet! Összeállította: • Sóti Csaba • Ottenberger Tamás • Szaló Zoltán Egyéb kérdéseket, hozzászólásokat a következő címre várjuk: cssoti@petrolszolg.hu


Letölteni ppt "PRAKTIKÁK AZ OLAJIPARI KARBANTARTÁSBAN 2, AVAGY „EGY HŐCSERÉLŐ IS LEHET NYŰGÖS” XXIII. Nemzetközi Karbantartási Konferencia 2011. június 6-7. Veszprém."

Hasonló előadás


Google Hirdetések