Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÉTRENDI AJÁNLÁSOK METABOLIKUS SZINDRÓMÁBAN SZENVEDŐK RÉSZÉRE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÉTRENDI AJÁNLÁSOK METABOLIKUS SZINDRÓMÁBAN SZENVEDŐK RÉSZÉRE"— Előadás másolata:

1 ÉTRENDI AJÁNLÁSOK METABOLIKUS SZINDRÓMÁBAN SZENVEDŐK RÉSZÉRE
Dr. Hadiné Jármi Sarolta dietetikus NYÍRBÁTORI SZAKRENDELŐI NAP 2007. OKTÓBER 13.

2 Fogalom meghatározás A metabolikus szindróma ( inzulin rezisztencia szindróma) egy olyan gyakori állapot,amelyre jellemző: elhízás magas vérnyomás magas vércukorszint kóros vérzsír-összetétel ( diszlipidémia ) A felsorolt kockázati tényezők együttes jelenléte megnöveli a koszorúér betegségek, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának esélyét

3 A METABOLIKUS SZINDRÓMA KRITÉRIUMAI
Az IDF ( Nemzetközi Diabétesz Szövetség ) 2005-ben közzétett megfogalmazása alapján: Derékkörfogat: Férfi > 94 cm ( Hasra terjedő, „alma”-típusú elhízás.) Nő > 80 cm     Magas triglicerid-szint: >1,7 mmol/l Alacsony HDL-szint: Férfi < 1,03 mmol/l Nő < 1,3 mmol/l Koleszterin: > 4,5 mmol/l Magas éhgyomri glükóz-szint: > 5,6 mmol/l Magas vérnyomás: Szisztolés >130 Hgmm Diasztolés > 85 Hgmm

4 DIETETIKAI DIAGNÓZISOK
Elhízás: BMI > 30 Derékkörfogat határérték fölött: Férfi: 94 cm fölött Nő : 80 cm fölött Túlzott energia felvétel: fokozott zsírfelvétel: >35 Energia% fokozott cukorfelvétel: >10 Energia% túlzott telített zsírsav-felvétel: >10 Energia% rostszegény étrend: < 20g/nap

5 BELGYÓGYÁSZATI OSZTÁLYON FEKVŐ METABOLIKUS SZINDRÓMÁS BETEG DIETETIKAI ELLÁTÁSA
Esetismertetés: XY 51 éves nő beteg. Anamnéziséből kiderül,hogy hypertoniája 16 éve ismert, cukorbetegsége 10 éve kezdődött. Jelenleg terhelésre jelentkező fulladás, valamint anginás panaszok miatt került felvételre. Labor értékeit áttekintve magas éhgyomri glükóz szint (8,2 mmol/l) és magas triglicerid szint (4,5 mmol/l) emelendő ki, koleszterin értéke a határérték fölött van (6 mmol/l). Vérnyomása 140/90 Hgmm, rendszeres vérnyomáscsökkentő szedése mellett. Az antropometriai adatok felvétele alapján megállapítható, hogy elhízott a beteg. - Testmagasság : cm - Testtömeg: kg Derékkörfogat : 113 cm BMI :

6 A táplálkozási anamnézis felvételekor kiderült, hogy a betegnek:
Gyakran van hányingere, puffad, széklete rendszertelen Karfiolt, káposztaféléket nem tolerálja, de ételallergiája nincs Napi 1,5-2 liter folyadékot fogyaszt, melynek 50%-a víz, ásványvíz, a többi része tea édesítőszerrel, tej vagy light üdítő ital Étkezéshez, ételkészítéshez margarint, étolajat használ Naponta fogyaszt: barna kenyeret, korpás péksüteményt,kefirt, joghurtot,friss gyümölcsöt, zöldségfélét Hetente 1-3x fogyaszt: sovány, ill. félzsíros sajtot, tojást, baromfi húst, halat, 1,5-2,8%-os tejet, felvágottakat, rizst, salátákat Havonta 1x vagy annál ritkábban fogyaszt: sertészsírt, vajat, 20%-os zsírtartalmú tejfölt,marhahúst, belsőségeket, vadakat, füstölt húsokat, húskészítményeket,sült,grillezett zöldségeket,barna rizst, aszalt gyümölcsöket, lekvárokat, olajos magvakat,müzlifélét, száraz tésztát

7 Fizikai aktivitása: napi 7 órát tölt ülőmunkával napi 1 órát fizikai munkával napi 3 órát háztartási munkával Rendszeres testmozgást nem végez, alkalomszerűen szobabiciklizik, alkalmanként ½ órát.

8 TÁPLÁLÁSI TERV A táplálási terv kidolgozása nagyon fontos dietetikusi feladat. A metabolikus szindróma esetén a részjelenségek javítása a cél. Az étrendnek igazodnia kell a beteg tápláltsági állapotához, társbetegségeihez, egyéni toleranciájához, de mindenképpen személyre szabott kell legyen. ENERGIA-ÉS TÁPANYAG SZÜKSÉGLET MEGÁLLAPÍTÁSA TM: cm TT : kg BMI : 38 IDEÁLIS TESTTÖMEG : 65 kg

9 Az ideális testtömeg eléréséhez folyamatos, heti ½-1 kg-os súlycsökkentést tűztünk ki, így 1 év alatt elérhető a kívánt testtömeg. E cél érdekében napi 1300 Kcal-t tartalmazó étrendet javasoltam. Energia szükséglet ideális testtömegre vonatkoztatva : 65x20Kcal=1300Kcal/nap 50% g CHO/nap g CHO x 4,1=656 Kcal (szénhidrátból) 30% g Zs /nap g Zs x 9,3=390,6 Kcal (zsírból ) 20% g F /nap g F x 4,1=254,2 Kcal (fehérjéből) Össz: 100% ,8 Kcal/nap

10 Zsírszegénység: Az összenergia mennyiség maximum 30%-a lehet a zsírbevitel, ezen belül is lényeges a zsírsavak aránya. Telített zsírsavak: az összes energiafelvétel 7%-a lehet maximum. Ebbe benne foglalt a transzzsírsavak aránya is, ami max. 1 En% lehet. Transzzsírsavakat tartalmaznak: -chipsek -cukrászsütemények -pattogatott kukorica -egyéb rágcsálnivalók

11 Egyszeresen telítetlen zsírsavak (MUFA):
Az összenergia-felvétel 15%-át tegye ki. Fő források : -olíva olaj -repce olaj -mandula -mogyoró -dió -avokádó Hatásukra : -csökken az LDL szint -csökken az összkoleszterin szint -csökken a triglicerid szint -javul a glükóz-profil

12 Többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA):
Az összenergia-felvétel 7-8%-át tegyék ki. Két fő típusuk: az omega-3 és omega-6 zsírsavak. Omega-3 zsírsavakat tartalmaz: -makréla -hering -lazac -tonhal -repce és szójaolaj Bizonyították, hogy heti 2-3 adag omega-3 zsírsavakban gazdag hal fogyasztása rizikócsökkentő hatású. Nemcsak a szérum lipid szintjét csökkentik, hanem az érelmeszesedés folyamatát is lassítják. Az omega-6 zsírsavak telített zsírok helyett fogyasztva csökkentik az összkoleszterin szintet és az LDL szintet.

13 Koleszterin Az étrend koleszterintartalma naponta mg között legyen. Kerülni kell a magas koleszterin tartalmú élelmiszereket.

14 Állati eredetű élelmiszerek, élelmianyagok koleszterintartalma 100 g-ra vonatkoztatva
Megnevezés Koleszterin ( mg ) Megnevezés Koleszterin ( mg) Velő Parasztkolbász 124 Tojássárgája Szalámifélék 110 Csukamájolaj Disznósajt 110 Lép Trappista sajt 107 Sertésmáj Húskonzerv 105 Tüdő Füstölt szalonna 105 Libamájpástétom Tejszín 75 Marhamáj Virsli, párizsi 72 Csontvelő Sertéshús sovány 68 Kenőmájas Hering 64 Vaj Diétás felvágottak 50 Gyulai kolbász Gépsonka 45 Tepertő Tejföl 40 Hurkafélék Szárnyashús 38 Téliszalámi Zöldséges párizsi 34 Ementáli sajt Tehéntej 10

15 Fehérjék Az étrend fehérje tartalma 0,8-1 g/ttkg legyen. 50%-állati 50%-növényi eredetű fehérje forrásokból.

16 Szénhidrátok Az étrend szénhidráttartalma 50-55%-át tegye ki az össz-energia bevitelnek. Előnyben kell részesíteni a kis glikémiás-indexű szénhidrát forrásokat: szárazbab borsó lencse hüvelyes főzelékek leveles zöldségek,saláta,sóska paraj,káposzta,retek, uborka,stb. Közepes glikémiás-indexű élelmiszereknek is , pl.: barna kenyér teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékáruk durum tészták barna rizs előkelő szerep jut az étrend összeállításánál. A hozzáadott cukrot, mézet, lekvárt, édességeket, süteményeket, szörpöket, cukros üdítőitalokat egyáltalán nem ajánljuk, diabéteszes beteg esetén pedig kifejezetten káros a fogyasztásuk!

17 ENERGIÁT NEM ADÓ TÁPANYAGOK
Élelmi rost Az étrend élelmi rostokból g-ot tartalmazzon. Kiemelt fontossága van a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmi rost felvételének : kalóriaszegény étrendben lipid csökkentő diétában cukorbetegség diétás kezelésekor Vízben oldódó rostok: Pektin Zabkorpa Hüvelyesek Guar-gumi Vízben oldhatatlan rostok: Lignin Cellulóz Hemicellulóz

18 ÉLELMIROST TARTALOM VNÉR VÉR ÖÉR g/100g g/100g g/100g
Búzacsíra 8,45 2,11 10,56 Szezámmag 10,20 2,41 12,61 Liszt BL ,48 1,05 4,53 Búzadara 3,02 1,05 4,07 Búzakorpa 41,85 3,65 45,50 Durumliszt 2,90 1,10 4,00 Extrudált szójaliszt 5,40 1,90 7,30 Graham-liszt 8,95 2,76 11,71 Kukoricaliszt 3,95 1,50 5,45 Árpapehely 12,20 6,50 18,70 Burgonyapehely 7,20 3,50 10,70 Zabpehely 6,82 7,02 13,84 Abonett 3,74 2,20 5,94 Fehér kenyér 2,67 1,00 3,67 Lenmagos kenyér 4,45 1,55 6,00 Graham barnakenyér 9,80 Pohánkás barnakenyér 18,20 Szárazbab ,00 Sárgaborsó ,00 Lencse ,30 Gyümölcsös müzli ,70 Zöldborsó 7,16 1,60 8,76 Málna ,10 Alma ,70 Mák 8,82 1,97 10,79 Mogyoró 8,21 1,96 10,17 Tökmag ( héj nélkül ) 7,90 1,63 9,53

19 Nátrium Magas vérnyomás fennállása esetén mg-ra korlátozzuk a Na-felvételt. Na-szegény étrendben kerülni kell a tartósított élelmiszereket, füstölt, pácolt készítményeket, konzerveket, savanyúságokat. Kálium Az étrend optimális kálium tartalma 3500 mg/nap. Káliumhiány esetén bőven kell fogyasztani káliumban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, főzelékféléket, salátákat. Ca, Mg Az étrend optimális Ca-tartalma mg/nap, magnézium tartalma 350 mg/nap. Kalciumot a tej, tejtermékek tartalmazzák bőségesen, magnéziumhoz zöldségfélékből, hüvelyesekből, tejtermékekből, teljes kiőrlésű gabonatermékekből és halakból juthatunk hozzá.

20 Folsav Napi 5-10 mg folsav felvétel javítja az endothel funkciót. Folsavban gazdag élelmiszerek: máj, szója, karfiol, zöldbab, dió, mogyoró. Növényi sztanolok,( szterinek) A növényi sztanolok a koleszterin felszívódását gátolják, ezáltal csökkentik a szérum LDL-és összkoleszterin szintjét. Diófélék, olajos magvak tartalmazzák természetes formában, de hozzájuthatunk szterinnel dúsított margarinokból is. A javasolt napi bevitel: 800 mg (FDA),de a napi 2g is mellékhatások nélkül adható hosszú távon is.

21 Polifenolok az olívaolaj polifenoljai csökkentik az LDL oxidációját a szója daidzein tartalma a triglicerid-szintet csökkenti a vörösbor reszveratrol tartalma csökkenti az adhéziós molekulák szintjét a csokoládéban lévő flavonolok (prokianidin,katechin, epikatechin )csökkentik a vérlemezkék adhézióját és az LDL oxidációját ( A vörösbor 100g-ja 20 mg polifenolt tartalmaz, a keserű csokoládé 100g-ja 170 mg-ot.)

22 Alkohol Az alkohol a nagy energia tartalom mellett emeli a triglicerid szintet és a vérnyomást, nem utolsó sorban károsítja a májat. Fogyasztását nem ajánljuk. Férfiaknak legfeljebb napi 2, nőknek napi egy adag ital fér bele. Egy adag alkoholnak megfelel 1,5 dl bor, 3 dl sör, 0,4 dl 80%-os alkoholtartalmú rövidital.

23 Étrend kiegészítők Arra kell törekedni, hogy a különböző tápanyagok hiányát természetes formában, élelmiszerrel és kiegyensúlyozott táplálkozással pótoljuk. Ha azonban bizonyos mikrotápanyagok hiánya mutatható ki, indokolt és érdemes étrend-kiegészítőket fogyasztani. Folyadék fogyasztás Napi 2-2,5 liter folyadékot szükséges elfogyasztani. Elsősorban víz, ásványvíz, gyógyteák, gyümölcslevek formájában javasoljuk a bevitelt.

24 Mintaétlap

25 ÉTEL, ÉLELMISZER MENNYISÉG
ÉTKEZÉS ÉTEL, ÉLELMISZER MENNYISÉG KJ Kcal F (g) Zs (g) CHO (g) Reggeli Szacharinos tea 3 dl Pulykamell sonka 2,5 dkg Zöldpaprika 5 dkg Graham kenyér 6 dkg Flóra light margarin 2 dkg - 119 42 685 296 28 10 163 72 6 8 1,5 32 Összesen: 1142 273 12 33,5 Tízórai Görög saláta Paradicsom 5 dkg Uborka 5 dkg Zöldpaprika 3 dkg Lilahagyma 2 dkg Feta sajt 1,5 dkg, oregánó Abonett 2 dkg 49 25 34 233 300 12 6 56 71 - 3,5 4 2 2,5 13 Összesen: 666 163 7,5 17,5

26 ÉTEL, ÉLELMISZER MENNYISÉG
ÉTKEZÉS ÉTEL, ÉLELMISZER MENNYISÉG KJ Kcal F (g) Zs (g) CHO (g) Ebéd Tavaszi zöldségleves Sárgarépa 3 dkg Karalábé 2 dkg Petrezselyem 2 dkg Levestészta 1 dkg Kefires-korpás tökfőzelék Tök 20 dkg Olaj 1 dkg Liszt 2 dkg Kefir 3 cl Búzakorpa 1 dkg Bazsalikomos sült csirke Csirkecomb 7 dkg Olíva olaj 1 dkg Graham kenyér 2 dkg 50 33 25 164 260 390 288 43 135 322 228 12 8 6 39 62 93 70 10 32 77 54 - 1,5 2,2 2,6 1 14 2 1,8 2,5 7 5 Összesen: 2328 556 24,8 21,8 55

27 ÉTEL, ÉLELMISZER MENNYISÉG
ÉTKEZÉS ÉTEL, ÉLELMISZER MENNYISÉG KJ Kcal F (g) Zs (g) CHO (g) Uzsonna Körözött Sovány túró 3 dkg Sovány kefir 3 cl Flóra light margarin 1 dkg Fűszerpaprika, kömény, só Alma 10 dkg Ham-let 1 dkg 98 43 148 130 154 23 10 36 31 37 4 1 - 1,5 7 8 Összesen: 573 137 5 17,5 Vacsora Fokhagymás heck hal 7 dkg Főtt burgonya 10 dkg Párolt mexikói köret Sárgarépa 5 dkg Zöldborsó 2,5 dkg Kukorica 2 dkg Arola 3 dl 262 395 84 94 85 88 62 20 22 21 14 2,5 - 1,7 1,5 1 4 3,5 5 Összesen: 1008 239 19,7 36 Mind összesen: 5717 1368 69 38,8 159,5

28 A diétás étrend betartása mellett elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, séta, kerékpározás, kíméletes torna. Ahhoz, hogy a testsúlycsökkentő program eredményes legyen, fontos, hogy a beteg együttműködjön segítőivel, fontos, hogy megértse, amit tesz, teszünk, az ő egészségének helyreállítása érdekében történik. Fontos a beteg pszichés támogatása, irányítása, akarat ereje, szemlélet váltása, mert ez egy hosszú, komplex folyamat és sokszor nem könnyű!

29 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "ÉTRENDI AJÁNLÁSOK METABOLIKUS SZINDRÓMÁBAN SZENVEDŐK RÉSZÉRE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések